EDIŢIA A VI-a A FESTIVALULUI DANSULUI POPULAR

0

Copii, tineri şi adulţi – toţi localnicii din s. Abaclia şi-au unit eforturile pentru a  readuce în scenă  tradiţiile şi obiceiurile, care trăiesc în amintirea   celor mai în vîrstă.

Astfel, chiar de  sărbătoarea hramului, la  casa de cultură din sat s-a desfăşurat ediţia a VI-a a Festivalului Dansului Popular – în memoria regretatului coregraf Vasile Tanas. Totul a început cu deschiderea oficială a evenimentului.

Fragment

Invitaţii de onoare ai spectacolului de gală au fost  reprezentanţi ai APL, dar şi soţia  maestrului-coregraf  Vasile Tanas. 

Nina TANAS, soţia  regretatului coregraf Vasile Tanas

În memoria lui Vasile Tanas,  a fost sădit un stejar – ca simbol al  puterii şi triumfului – după care  toţi şi-au unit mîinile într-o horă simbolică.

Apoi, au  urcat în scenă   toate formațiile  artistice  din cele 7 raioane ale ţării– care au reușit să încingă și tălpile spectatorilor.

Fragmente

 Dansul popular moldovenesc  a fost prezentat  prin varietatea sa  interpretativă de la o zonă la alta.  Impresionantă a fost şi combinaţia   de dans popular cu cel modern.

Fragment

Andrei Ungureanu, conducător al formaţiei,,Porumbiţa”, r. Ialoveni

Fragment

Svetlana Molişteanu, conducător al ansamblului ,,Lia”, s. Abaclia

Multicoloră şi exclusivă – aşa poate fi caracterizată ediţia a VI-a a festivalului.

Alexandru COSTRU, spectator

Festivalul  este  un bun prilej de reînviere a datinilor și obiceiurilor, dar și un prilej de întîlnire și schimb de experiență între formațiile artistice.

Victor  NICULIŢA, primar s. Abaclia

Petru PLATON, şeful secţiei Cultură, r. Basarabeasca

Petru PUŞCARI, preşedintele raionului Basarabeasca

-La noi în republică cultura este puţin susţinută, noi autorităţile din raion ne vom strădui să schimbăm ceva – pentru că fără de cultură omul nu poate să existe.

La final participanţilor le-au fost înmînate diplome, trofee şi premii băneşti în sumă de 1000 de lei –   pentru care consiliul raional a alocat 10 mii de lei.  Rolul  evenimentului este de a forma un comportament responsabil faţă de folclor, tradiţii şi dansul popular - care se regăsesc în vasta noastră diversitate culturală.

24.11.2015
Categorie: 
0
comments powered by HyperComments