PROMOVAREA CULTURII ÎN SADACLIA

0

Continuitatea  folclorului nostru depinde de muzica și dansul popular, de opera folclorică culeasă din popor și transmisă generațiilor  viitoare.  Pentru promovarea acestor valori și  realizarea unui  schimb de experiență - în s. Sadaclia, r. Basarabeasca  a fost organizat un seminar – realizat  în baza activităților practice ale ansamblurilor folclorice. 

Vasile BACIU, primar, s. Sadaclia

Conducătorul  ansamblului folcloric ,,Speranța”  a  remarcat  rolul ținutei, respirației și al exercițiilor  de încălzire a vocii – toate  necesare pentru obținerea unei bune tehnici vocale.

Fragment

Datorită pasiunii pentru muzica populară, ansamblul folcloric  a ajuns să deţină un vast repertoriu - îmbinând mai multe genuri.

Fragment

Grigore PISTOL, conducătorul  ansamblului folcloric ,,Speranța” 

Şi  colectivele de dans popular  şi-au demonstrat  talentul și priceperea.

 fragment

Frumusețea dansului folcloric ține de complexitate. Un dans bun este însoțit de muzică instrumentală, chiuituri, pocnete din degete, bătăi din palme sau picioare, bătăi pe cizmă, pași cu deplasări largi sau pași mărunți. Astfel, putem vorbi de  bogăția și varietatea creației populare.

Fragment

Lucheria PLOP, conductor artistic, Casa de Cultură, s. Carabetovca

În raion sunt 10  colective folclorice cu titlul model – 3 dintre care sunt din s. Sadaclia: ,,Speranţa”, ,,Moştenitorii”, ,,Mărunţica”. În speranţa unor îmbunătăţiri în domeniu,  şeful  direcţiei raionale de cultură şi-a expus cele mai mari doleanţe.

Petru PLATON, şeful Direcţiei raioanle de cultură, r. Basarabeasca

Să ne aducem amintem, cu toţii, de neamul nostru şi de bucuria lor de a cânta, a dansa şi de a îmbrăca  cu mândrie hainele naţionale şi să arătăm tuturor că ştim să preţuim adevărata valoare a ţării!

30.10.2015
Categorie: 
0
comments powered by HyperComments