SECERIȘUL GRÂULUI LA BASARABEASCA

0

La Basarabeasca secerişul grînelor este efectuat în proporţie de 70%, de pe o suprafaţă de circa  5 mii de ha. Condiţiile climatice din acest an i-au luat prin surprindere și pe producătorii agricoli din Basarabeasca. Este primul an, cînd Mihail Cojocari  a început recoltarea grîului de pe cele 10 hectare pe care le-a  luat în arendă.

Mihail COJOCARI, producător agricol

-Mi-au plăcut lucrările agricole cît și aerul curat. Am vrut să încerc cum se crește grîul și cum se obține pîinea.

 Fermierul spune că din cauza  căldurilor şi lipsei precipitaţiilor grîul a avut de suferit.

Mihail COJOCARI, producător agricol

-În acest an roada va fi cu mult mai mică. Asta din cauză că și semănatul s-a făcut cu întîrziere. Eu am semănat la sfîrșitul lui octombrie cînd déjà era prea tîrziu. Termenul era de la 15 septembrie pînă la 15 octombrie.  Dacă trebuia să obținem 4 sau  4 tone și jumătate, anul acesta vom obține doar 2 sau 2 t și jumătate.

Micii agricultori sunt într-o situaţie dezastruoasă. La aceasta au contribuit mai mulţi factori: lipsa unor subvenţii din partea statului, barierele de ordin administrativ şi economic, precum și informarea insuficientă în domeniu. Agricultorul susţine că este asigurat cu tehnică agricolă în proporţie de 80%, însă caută noi soluții pentru a o suplini.

Mihail COJOCARI, producător agricol

- încerc să obțin un credit și sper că voi reuși să-mi procur tehnică și utilaj nou. Pînă cînd   nu avem   guvern si este greu de spus. Mă descurc  asa cum pot.

Agricultorul  are și  un vis, care speră că se va împlini.

Mihail COJOCARI, producător agricol

-Visul oricărui om este  de a semăna, a crește și  a vinde nu doar producția, dar  s-o prelucrezi și să vinzi pîinea..

Conform datelor Direcției  raionale de agricultură, de pe 1 ha  agricultorii  obțin 25 de centnere de grîu și  circa 20-22 de orz. 

03.08.2015
Categorie: 
0
comments powered by HyperComments