Abaclia și Iordanovca nu are serviciul de colectare a deșeurilor: ce fac oamenii cu gunoiul? (video)

Cetățenii din Abaclia raionul Basarabeasca transportă desinestător gunoiul, aici nu există sistem de colectarea deșeurilor centralizat deoarece nu au o gospodărie comunal locativă.

Potrivit primarului de Abaclia Victor Niculiță, administația publică locală a apelat de multe ori la agenți economici, care ar dori să presteze aceste servicii în s. Abaclia.

La Abaclia există circa 1700 de gospodării locative, aproape jumătate din casele acestea sunt abandonate pentru că stăpânii sunt plecați peste hotare. Aceasta ar creea dificultăți în procesul de colectarea banelor pentru serviciile oferite de o eventuală gospodărie comunal-locativă, iar întreținerea unei astrfel de instituții este foate costisitoare susține Victor Niculiță. În societatea noastră mai există cazuri de aruncarea deșeurilor la întâmplare cu toate că legislația prevede amendarea peste 1000 de lei. Pentru a evita cazuri de aruncarea gunoiului în locuri publice în s. Abaclia au fost instalate circa 20 de tomberoane din plastic de calibru mare și mic. Containere de 200-300 litri sau instalat lângă fiecare instituție publică iar cele mici de 10-20 litri sau instalat în parcuri și la stațiile de transport public. La acest capitol aportul său a adus și diaspora.

În s. Iordanovca sistemul de colectare a gunoiului exista din anul 2018, un tractor evacua gunoiul o dată pe săptămână contra plată, 15 lei lunar de la o gospodărie, dar din ianuarie anului 2021 acest serviciu și-a încetat activitatea.

 Administația publică locală din Iordanovca la fel planifică  crearea unei gospodării comunal locative. După calculele făcute în  cadrul ședințelor consiliului local Iordanovca taxa de la 180 de lei pe an se va mări la circa 400 de lei pe an în dependență câți membrii familiei sunt într-o casă.

Lipsa unui sitem bine gândit de colectare și selectare a gunoilui duce la ceea că deșeurile sunt păstrate și depozitate necorespunzător normelor. Potrivit inspectorului pentru protecția mediului Basarabeasca Nina Dodică toate poligoanele din raionul Basarabeasca nu corespund cerințelor sanitare ecologice și normelor de aplasare ale lor.

Potrivit specialiștilor și APL-lor gestionarea deşeurilor în raionul nostru rămâne a fi o problemă dificilă şi nerezolvată, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi legislativ.

 

Ar putea să vă placă și