Ce s-a hotărât în cadrul Comisiei Raionale pentru Situații Excepționale Basarabeasca?

Comisia Raională de Situații Excepționale Basarabeasca s-a întrunit pentru a discuta ultimele decizii cu privire la starea de urgență, aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Ședința, a avut loc în data de 5 aprilie, acesta a fost condusă de către președintele raionului d-ul Petru Pușcari care este și președintele acestei comisii. S-au ținut discuții la tema ultimelor decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Una dintre aceste discuții a fost situația învățământului din raion.

Ecaterina Pascal, șef al direcției de învățământ Basarabeasca:
”Regimul de învățământ a rămas la fel, clasele absolvente și copii până în clasa a 4-a inclusiv, vor rămâne la lecții cu prezență fizică, restul claselor vor continua studiile în regim online. Excepție fac clasele unde au fost găsiți infectați cu COVID-19, în acest caz, toată clasa va fi pusă în carantină.”

 

 

Altă temă spre discuție a fost permiterea plimbărilor, astfel, se permit plimbările pe străzi sau în parcuri, în grupuri a câte 3 persoane din familii diferite și grupuri a mai multe persoane din aceeași familie.

Petru Pușcari, președintele Comisiei Situații Excepționale:
La rugămintea Asociației Raionale de Fotbal, aș dori să vin cu propunerea de a permite copiilor să se antreneze în aer liber, pe terenurile de fotbal din raion”

 

 

 

Însă această idee nu a fost susținută de către membrii comisiei.

Comentariul d-nei Natalia Arnaut, directorul Centrului de Sănătate Publică, Basarabeasca la propunerea înaintată de către președintele raionului:
”Nu putem permite antrenamentele copiilor, deoarece aceștea pot fi purtători asimptomatici ai infecției cu Covid-19 și astfel, întâlnindu-se în grupuri, pot transmite boala între ei, iar apoi bunicilor și părinților când se reîntorc la domiciliu.”

 

 

 

Cei mai activi în respingerea acestei idei au fost membrii forțelor locale de ordine publică, care ar fi fost de acord cu antrenamentele, doar în cazul în care ar fi declarat un responsabil pentru fiecare teren de fotbal, care să fie tras la răspundere dacă în timpul antrenamentelor se încalcă regulile de sănătate publică.

Ținem să vă amintim că, în 30 martie, guvernul a adoptat o hotărâre prin care a solicitat legislativului introducerea stării de urgență, argumentând acest lucru prin faptul că Comisia Extraordinară de Sănătate Publică are capacități de control limitate în raport cu răspândirea extrem de rapidă a contaminărilor cu SARS-CoV-2.
Astfel în 1 aprilie, s-a întrunit Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova și au instaurat starea de urgență până în data de 30 mai 2021.

Autor:  Aliona Lupașco

Ar putea să vă placă și