„Cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor din R. Moldova” – Promo-Lex

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX anunță principalele constatări cu privire la desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi din municipiul Bălți, care a avut loc duminică, 19 decembrie. Reprezentanții Asociației precizează faptul că doar 9,98% (10218) dintre alegători s-au prezentat la urne, ceea ce pare a fi cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor din R. Moldova.

Informațiile cu privire la deschiderea secțiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor și închiderea SV au fost raportate de patru echipe mobile a câte doi observatori, care au monitorizat toate cele 60 secții de votare (SV) constituite.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, secțiile de votare monitorizate s-au deschis și s-au închis regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă. Totuși, în una (SV 045) din cele opt secții monitorizate, un observator, care potrivit președintelui BESV ar fi fost de la „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului”, s-a implicat în procesul de numărare, fiind necesară intervenția poliției pentru a calma spiritele.

De asemenea, în SV 045, potrivit Promo-LEX, procedurile de votare și numărare a voturilor nu s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție COVID-19.  Într-un alt caz (SV 051) membrii BESV nu au întocmit inițial formularul special de numărare a rezultatelor votării, după care procesul verbal.

Numărarea în paralel a voturilor efectuată de către MO Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Din numărul total de 60 de procese verbale (PV) colectate, 8 au fost obținute direct de la birourile electorale ale secțiilor de votare (BESV) observate, iar alte 52 PV au fost colectate în procesul depunerii acestora de către președinții BESV la Consiliul electoral de circumscripție electorală (CECE). Totodată, remarcăm numărul mare de  buletine de vot care au fost declarate nevalabile –  1786 (17.53%).

Sursa foto: Promo-LEX

În context, membrii Asociației reiterează necesitatea clarificării prevederilor din Codul Electoral cu privire la organizarea turului doi de scrutin.

Candidatul independent Nicolai Grigorișin, care anterior a asigurat interimatul funcție de primar de Bălși, s-a clasat pe locul întâi în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor noi pentru Primăria Bălți, potrivit datelor preliminare finale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit datelor preliminare prezentate de către CEC, Nicolai Grigorișin a acumulat 7 148 de voturi, adică 84,77%.

Lupta din turul doi pentru Primăria Bălți s-a dat între candidatul independent Nicolai Grigorișin și concurentul electoral desemnat de Partidul Politic „Patrioții Moldovei” Nicolae Chirilciuc.

Prezența la urnele de vot a fost de 9,98%, ceea ce constituie 10 209 persoane.

Sursa: zdg.md 

Ar putea să vă placă și