„Copii, sunt cei care îmi dau putere zi de zi să încerc să schimb lumea!”

Feodosia Bivol
”Copii, sunt cei care îmi dau putere zi de zi să încerc să schimb lumea!”
Specialist în tehnologii informaționale, cofetăreasă, antreprenoare, membră al unui grup de folclor, organizatoare de evenimente pentru caritate, prima doamnă a satului Țipala, mamă a două fiice
- este vorba despre Feodosia Bivol, pe care familia și prietenii o numesc Diana din copilărie. Reporterii BAStv au cerut acestă femeie uimitoare să povestească despre surprizele pe care i le-a prezentat viața, cum reușește să facă atât de multe lucruri în același timp, ce, în același timp, o susține și o motivează.
Mă numesc Bivol Feodosia, am 38 ani împliniți și fericiți. Sunt născută în satul Țipala, actual raionul Ialoveni.Aici am crescut până la 5 ani, apoi am plecat cu traiul la Tighina, acolo am învățat până în clasa a 4-a, când Transnistria a intrat în război. Atunci am revenit în Țipala și aici am finisat școala medie, 11 clase. Când am absolvit școala se punea întrebarea ce fac mai departe, la ce universitate merg, dar mai mare conflictul în familie era la ce facultate merg.


Mămica, fiind contabil, dar și fostă profesoară de matematică, categoric se împotrivea să merg la o facultate de cifre, insista să mă fac medic veterinar ca tăticu. Tăticu însă era de părere că trebuie să aleg singură. Eu mă pregăteam să fiu medic, hirurg abdominal. Într-un final, fiind pasionată de informatică am hotărât să îmi încerc norocul la ASEM, faculatea Cibernetică Statistică și Informatică Economică, unde am susținut examene și am intrat la facultate cu finanțare de la buget. În anul 2 de studii am fost rugată să vin în școala din sat să predau informatică, ceea ce și am făcut, o zi în săptămână eram profesor, 4 student. Primul meu salariu a fost 72lei, aveam 5 ore în săptamână.

După absolvirea facultății am hotărât să fac și masterat, tot în tehnologii informaționale. Acolo am fost aleasă ca viitor lucrător în compania Azpetrol, actuala Bemol. Am plecat la stagiere în Azerbajan. Acolo am sesizat spiritul de naționalist, azerbajenii sunt tare patrioți! M-am întors de acolo cu sentimentul că nu cunosc deloc Țara mea, tradițiile, locurile. Revenind în Țară, am început a citi tot ce găseam despre cultura noastră. Ulterior m-am căsătorit și am planificat un copil. În timpul sarcinii am revenit la altă pasiune, de a crea torturi. Pentru că îmi era greu să relzez multe în sarcină am strâns informație, bazele cofetăriei, ce cu ce se leagă, ce nici cum nu se împacă. Au trecut ceva ani până am început a aplica în practică cunoștințele acumulate. Am mers la lucru în producer, ca să văd cum se mănâncă pâinea de cofetar din interior. Acolomam acumulat un bagaj plin de practică.


Însă Fetița mai mar a mers în clasa întâi și avea nevoie de asistența mea, așa că am pus în sertar dorința de a cofetări. Am mai lucrat în câteva locuri, unul din care era într-o companie de logistică, internă, unde am fost pe post de director regional, apoi director de logistică. Așa am cunoscut țara, am fost în fiecare raion, am cunoscut diferiți oameni, obiceiuri, particularități a diferitor zone. După perindarea mea prin câteva companii, cu diferit specific am simțit că sunt gata să mă implic în propria afacere de familie. Însă nu cofetărie, încă nu eram pregătită. Dar soțul, fiind specialist de înaltă calificare în costrucția rețelelor de apeduct și canalizare extrioră, a hotărât că începem afacerea noastră în acest domeniu. Paralel creșteam afacerea și cream dulciuri, mergeam la diferite cursuri online și ofline de cofetărie și ne implicam în viața politică și socială.


Caritatea
Caritatea nu mai știu când a început și cum. Doar știu că aflasem de Ionuț, băiețel frumos și permanent vânăt, pentru că avea probleme la inimă și necesita o operație, nu de ordin de mii de euro, dar părinții nu își permiteau nici acea operație. Cu soțul și verișorul soțului am organizat un concert de caritate în localitate. Surprinzător suma s-a adunat. Eram așa de fericiți! Azi Ionuț e băiat mare și sănătos! Am facut caritate prin toată țara, dar la un moment m-am oprit în comuna noastră. Avem multe lipsuri și aici. Pe acestea le fac public, pentru a motiva și pe alții, dar și pentru a asigura o transparență atunci când contribuie comunitatea mea online, de una singură nu faci multe

În timp în comună s-a întemeiat un nou ansamblu folcloric unde am fost invitată să particip. Cu mare drag am acceptat, împreună cu soțul.

Tot ceea ce fac eu nu fac singură, doar împreună cu soțul. Ne cunoaștem de mici, am învățat în aceeași clasă, el tot timpul m-a susținut și protejat. Prin clasa a 9-a am înfiripat o prietenie, care e vie până azi! El e cel care mă inspiră. Îmreună creștem nu numai afacerile noastre, dar și doua fiice minunate! Tot el m-a susținut să deschid cafeneaua și cofetăria, cea de a doua afacere a noastră. Aici eu depun tot sufletul. El, fiind primar, cu multe griji și probleme, nu uită de mine și fete. Dimineața avem 5 minute de discuții în care încercăm să ne planificăm ziua așa ca să ne fim de folos unul la altul și societății tot odată. Să fii soție de primar nu e deloc ușor. Timpul acordat nouă, familiei e minim, pentru că, comuna a devenit o familie largă, care necesită 24/24 prezența capului familiei.


Patiseria realizată de doamna Bivol
Photo by Jacob
Photo by Leio
Photo by Jacob
Photo by Marion
Photo by Jacob
Photo by Shifaaz
Photo by Mike
Photo by Jason
Photo by Sven
Photo by Ed
Photo by David
Photo by Hal

De curând s-a organizat sărbătoarea "O seară în parc cu Diaspora", pentru a le oferi posibilitatea de a asculta cântece populare cântate de cele doua ansambluri din comună. A fost organizată expoziția Casa Mare de către Ansamblul Folcloric Iasomie, cît și au fost gătite bucate gustoase, dar în deosebi zeamă de pește. E foarte important de a menține tradițiile naționale, pentru că o națiune care își uită trecutul și tradițiile nu are viitor!

Să știți că orice se reușește dacă este dorință. Mie îmi place să mă simt utilă și să văd oameni, dar mai eles copii fericiți in jur. Copiii, anume ei sunt viitorul nostru! Anume ei sunt cei care îmi dau putere zi de zi să încerc să schimb lumea!

Alina Topal
Autoare:
Ar putea să vă placă și