COOltura: Vorbind despre cultură, nu vorbim doar despre evenimente culturale, dar și despre ansamblul de capacități și de realizări ale unei persoane. Tu, Iuliana, ești un exemplu demn în acest sens. Faci parte din noua generație de jurnaliști, având deja câțiva ani de experiență la un canal TV regional, BasTV. Cum îți imaginezi evoluția acestui domeniu și care sunt sau vor fi schimbările majore?
Iuliana: Viața mea a fost legată de jurnalism de când eram adolescentă, în acest timp eu însumi m-am schimbat foarte mult. În primul rând, am început să analizez mai multe informații și să le consum doar din surse de încredere. Văd același lucru la mulți tineri avansați. Acum, noua generație nu se uită la televizor, ci consumă informații selectiv: de la portaluri de știri, rețele sociale. Cred că oamenii au devenit mai dezvoltați, înțeleg că există o mulțime de falsuri și manipulări în mass-media, încearcă să gândească critic. Cred că am devenit mai educați în acest domeniu.
COOLtura: Consideri că există o legătură între cultură și mass-media, sau jurnalism la general?
Iuliana: Cu siguranță există. Ceea ce ne este transmis de cealaltă parte a ecranului devine parte a vieții noastre de zi cu zi: evenimente culturale, povești ale oamenilor, unele evenimente regionale, naționale sau chiar mondiale. Toate acestea dau ulterior o întoarcere pentru o nouă percepție a realității, cu alte cuvinte, schimbă cultura și valorile unei persoane.
COOLtura: Ce înseamnă pentru generația tânără, din care faci parte și tu, cultura?
Iuliana: Cultura pentru mine este modul de viață al populației noastre, și anume tradițiile, obiceiurile, percepția altor oameni, mentalitatea. Mai ales, mă simt ca o parte a culturii moldovenești, destul de ciudat, când plec într-o călătorie de afaceri în străinătate. Acolo văd un mod de viață diferit și înțeleg că aparțin țării și poporului meu: cu sufletul și gândurile mele.
COOLtura: Ce viitor ne așteaptă, după părerea ta, dacă nu va mai fi cultura, sau se vor pierde valorile naționale?
Iuliana: Consider că oamenii ar trebui să-și amintească cine sunt. Cultura, în principiu, nu va dispărea niciodată, se poate schimba foarte mult și, de exemplu, acele lucruri care ne-au fost inacceptabile înainte vor deveni obișnuite. Perssonal, am refuzat unele obiceiuri și uneori regret, pentru că nu au fost inventate în zadar, oamenii obișnuiau să fie mult mai deștepți și mai avansați în unele momente decât sunt acum. Ritualurile, regulile lor de viață lor au servit ca sursă de putere, au umplut sufletul cu pace și bucurie. Aș dori ca oamenii din țara noastră să respecte și să aprecieze mai mult patrimoniul cultural.
COOLtura: Crezi că poate fi cultura mai modernă, mai interesantă și mai frumoasă?
Iuliana: Cultura modernă are, de asemenea, un loc de a fi. Vă voi da un exemplu: este obișnuit să mergem la o cafenea și să luăm un pahar de unică folosință cu cappuccino și să ne continuăm drumurile. Recent am venit cu tatăl meu și am petrecut timp la cafea într-o manieră complet neobișnuită pentru mine: am mâncat miere și am băut cafea aromată, puternică și fără zahăr. Și acest lucru este complet diferit pentru mine. Deși este o tradiție destul de modernă, care pare stranie și care face parte din cultura modernă, astfel de ritualuri vă permit să vă relaxați, să vă curățați gândurile. Cultura, fie că este modernă sau arhaică, niciodată nu va dăuna oamenilor, iar ceea ce dăunează nu poate fi numită cultură.
COOLtura: Un mesaj în susținerea culturii și a frumosului.
Iuliana: Onorați tradițiile și căutați sensul în ele!
Sursa: COOLtura.info