Festivalul regional „ Ca la noi la Sadaclia”

FESTIVALUL REGIONAL ”CA LA NOI LA SADACLIA”

Recent la Sadaclia s-a desfășurat festivalul regional ”Ca la noi la Sadaclia” în cinstea rapsodului Vasile Suman. La care au participat 10 colective artistice din diverse raioane ale Republicii Moldova.

PETRE CONSTANTIN CONDUCĂTORUL ANSAMBLULUI ”FLUERAȘ” S. MARIANCA DE JOS, R-NUL ȘTEFAN VODĂ

 

 

 

 

 -Noi am venit cu scopul de a promova arta fluierului pentru că este un instrument vechi a moldovenilor. Se vede că ține la cultură în primul rând primarul satului care se străduie și găsește surse financiare pentru organizarea astfel de evenimente, mulțumim că ne-a invitat la acest festival
Fragment -fluieriști
La acest eveniment au fost expuse ulcioare din ceramică, lucrări din arta decorativă, obiecte din nuiele.

GALINA URSACHI LOCUITOAREA S. SADACLIA

 -Noi am venit cu împletituri din lozie. – Le faceți singuri? – Da, singuri le facem acasă cu familia. La expoziție vin cu diferite lucrări și obiecte. Aici totul este frumos, nu pot sa spun că acesta este mai frumos acela nu, totul este frumos și plăcut pentru că este al nostru moldovenesc.

 

 

Satul Sadaclia este unul dintre cele mai bogate localități în tradiții și obiceiuri frumoase din raionul Basarabeasca. Este de menționat că Sadaclia are un muzeu al satului în care poți urmări istoria satului și diverse obiecte cu valoare națională.

VASILE BACIU PRIMARUL S. SADACLIA


-Suntem bucuroși întradevăr că noi arătăm datinile cu folclorul nostru autentic și facem schimb de cultură cu alte sate din alte raioane. Cultivăm frumosul în copiii noștri, în urmașii noștri, adică le transmitem ceea ce ne-au lăsat străbunii noștrii. Am organizat o sărbătoare de suflet, o sărbătoare a satului având în vedere că astăzi este și hramul satului. ÎI felicit prin intermediul D-ră pe toți sadaclienii și nu numai cu sărbătoarea respectivă și dorindule multă sănătate și baftă la toți.

Având și hramul localității Nașterea Maicii Domnului în această zi majoritatea participanțiilor la eveniment au fost îmbrăcați în straie de sărbătoare, fiind foarte fericiți.
VOX-POP
 -De dimineață plecăm la biserică, după vedem toate expozițiile și savurăm din plin de concertul are se manifestă.
 -Ne întâlnim cu prietenii după aceasta ne ducem acasă stîm oleacă la masă cu neamurile, vecinii cu un pahar de vin sau cu o țuică.
 – Astăzi este hramul satului Nașterea maicii Domnului, toți oamenii vin astăzi în ospeție se întâlesc cu frați, surori,fiici, feciori vin toți la o masă, la o vorbă bună.

Evenimentul s-a desfășurat cu aportul consiliului local, consiliul raional Basarabeasca și Centrul Național pentru promovarea și conservarea culturii. Potrivit datelor recensământului din 2014 în sadaclia locuiesc circa 3500 de locuitori.

Вам также могут понравиться