Gazprom reamintește Moldovei că expiră termenul de achitare a facturii pentru gaz

Concernul „Gazprom” a reamintit Chișinăului că termenul de achitare a facturii pentru gaz este pe cale să expire, informează RBC pe 24 noiembrie.

Termenul de achitare a facturii pentru gazul consumat de Republica Moldova în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie expiră astăzi, iar banii încă nu au fost transferați. Declarația a fost făcută de către reprezentantul oficial al „Gazpromului” Serghei Kuprianov.

„Plata pentru gaz nu a fost făcută. Termenul de 48 de ore după notificarea cu privire la sistarea furnizării expiră astăzi”, a declarat Kuprianov.

Amintim că „Moldovagaz” a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane. Datoria s-a format din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore, în caz contrar, Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

În cadrul unei conferințe de presă din 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, prin decizia guvernului, „Moldovagaz” va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat. Banii vor fi transferați după ce parlamentul va aproba, pe 25 noiembrie, aceste modificări la buget. Iar pentru ca „Gazprom” să nu sisteze livrările de gaze naturale, guvernul va expedia conducerii concernului o scrisoare ce va conține un plan de achitare a datoriei.

Sursa: newsmaker.md 

 

Ar putea să vă placă și