Majoritatea oamenilor săraci din țara noastră își dau o bună parte din venituri pe țigări

Majoritatea oamenilor săraci
din țara noastră
își dau o bună parte
din venituri pe țigă
ri
Fumatul este unul din cele mai vechi obiceiuri din lume. În prezent, fumatul a devenit o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume. Consumul de tutun este un viciu foarte răspândit în țara noastră. Noi trăim într-o comunitate de oameni relativ săraci care își permit să fumeze, chiar dacă nu au ce mânca acasă. Majoritatea oamenilor săraci din Republica Moldova își dau o bună parte din venituri pe țigări. Fumătorii cu venituri mici aruncă mai mulți bani pe tutun decât cei bogați, le e mai greu să se lase, iar cheltuiala asta îi împinge din sărăcie în depresie. „Stresul declanșează depresie, anxietate – un motiv pentru care fumătorii se lasă mai greu", susțin psihologii. Depresia înseamnă absența plăcerii, iar cei care au o groază de probleme fumează mai mult ca să stingă supărarea. Majoritatea fumătorilor nu pot renunţa la acest viciu, invocând diverse scuze, cum ar fi: fumatul mă ajută să fac faţă stresului, nu vreau să mă îngraş, nu am suficientă voinţă, nu este momentul potrivit și tot așa la nesfârșit. Aliona Samoilova a renunţat cu ușurință la fumat.
Aliona Samoilova a început să fumeze în clasa a X-a, dar a renunţat abia acum 5 ani. Astăzi Aliona este fericită că nu mai fumează. Renunțarea la fumat pentru mulți este un lucru greu de realizat. Aliona consideră că este simplu, este suficient doar să-ți trasezi acest scop. Cel mai mare stimul de a renunța la fumat, a fost atunci când risca să-și piardă sarcina de două luni.
Aliona a spus că fumatul şi expunerea la fumul de tutun în locuri publice este o problemă pentru societate, din care fac parte inclusiv copii. Cu fumatul nu este de glumit, mai ales în cazul femeilor, susțin medicii. Totodată, pe an ce trece fumatul este privit ca pe un fenomen din ce în ce mai negativ, acesta având numeroase consecinţe nefaste, atât asupra sănătăţii fumătorului şi a celor din jur, cât şi asupra buzunarului.

ALIONA SAMOILOVA
"De exemplu nu ași putea să stau într-un local unde să servesc un ceai împreună cu copilul meu, fiind în preajma fumătorilor. Dacă sunt fumători ei trebuie să o fumeze într-o parte pentru ca ceilalți să nu inspire fumul de ţigară. De exemplu, dacă merg în spatele unui om care fumează, dacă simt mirosul de țigări mă sufoc, sincer vă spun. "
Fiecare al patrulea moldovean fumează.
Aceasta denotă datele Ministerului Sănătății.

Totodată 70 la sută dintre fumători au aprins prima țigară înainte de a atinge vârsta de 18 ani.
De asemenea, anual în jur de 6 mii de oameni din țara noastră mor din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.

Specialiștii susțin că în fumul de țigară au fost identificate peste 8.000 de substanțe chimice sau „compuși ai fumului" foarte toxici.
Autoritățile trag un semnal de alarma și susțin că situația se agravează de la an la an. Efectele fumatului asupra sănătății sunt foarte negative, susțin medicii. Fumatul țigărilor este cauza unor boli grave, pe lângă aceasta fumatul creează dependență. Majoritatea oamenilor sunt conștienți de influența și dauna fumatului asupra sănătății umane. Natalia Gurin, narcologul din cadrul Centrului de Familie Basarabeasca, susține că substanțele, care se conțin în produsele de tutun, sunt cauze sau potențiale cauze ale diverselor boli.
La doar 20 de minute după abandonarea fumatului, pulsul și tensiunea arterială revin la normal, spun medicii. După o zi, plămânii încep să se curețe de mucus și reziduurile cauzate de tutun, iar la 9 luni - orice problemă de respirație se reduce.

NATALIA GURIN,
NARCOLOG
"Tratamentul anti-fumat constă din tratament medicamentos, sunt diverse pastile în farmacie și diverse plasturi care se aplică pe mână. Și tratament prin terapia cognitiv-individuală, iată în ce constă tratamentul anti-fumat. Însă din anul 2016 de cînd a început consilierea paciencienților anti-fumat practic au inițiat acest tratament doar 30 de personae din aceștea sunt rezultate foarte mici."
Narcologul Natalia Gurin recomandă să nu începeţi a fuma niciodată. Iar cel mai însemnat rol îl are exemplul părinților. Deseori copiii minori încep a fuma din cauza că ambii părinți consumă tutun. La nivel global, în fiecare an 7 milioane de oameni mor din cauza acestui viciu. Consumul de tutun este considerat cea mai gravă problemă de sănătate.
Potrivit legii antifumat din Republica Moldova care interzice fumatul în spaţiile publice. Restricţiile sunt următoare: în staţii, pe terenurile de joacă, în pieţe, în baruri, cluburi, restaurante, cafenele, terase, şi la locul de muncă. Iar restricția de a fuma în raza de 10 metri de la intrare în localuri publice rămâne valabilă în cazul în care sunt uși și ferestre deschise. Pentru încălcarea legislaţiei, atât fumătorii, cât şi proprietarii localurilor, sunt sancţionaţi cu amenzi și în adresa lor sunt intentate dosare contravenționale. Nicolae Caldararu, Inspectorul în sănătate publică Basarabeasca a menționat că fumatul influențează foarte negativ asupra sănătății umane, dar cei mai afectaţi sunt oamenii din preajma fumătorilor. Inspectorii în sănătate publică au dreptul să întocmească procese-verbale persoanelor care fumează în locurile neautorizate.
Comercializarea produselor din tutun şi a băuturilor alcoolice către minori se sancţionează cu amendă de la 1600 la 2400 de lei aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 4 mii la 7 mii de lei aplicată persoanei juridice.
Potrivit Inspectorului în sănătate publică Basarabeasca, persoanelor care fumează în locuri neautorizate li se aplică amenzi în sumă de până la 3 mii de lei. Majoritatea locuitorilor orașului Basarabeasca nu sunt împotriva legii antifumat.

NICOLAE CALDARARU
INSPECTOR ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ
În cadrul Centrul nostru de sănătate Basarabeasca avem broșuri special, avem seminare organizate. Întrebarea cu tutunul este ridicată la diverse nivele. Conform Programului Național avem elaborat planul de măsuri care urmează desfășurat pe teritoriul raionului. Numai că așteptăm să fie întrodusă în planul raionului și întărit de consiliul raional Basarabeasca.i Respectiv toate instituțiile care țin de profilaxia bolilorcare care apar în rezultatul fumatului sunt implicate în organizarea măsurilor planificate. Organele administrației publice locale la fel trebuie să fie implicate în organizarea măsurilor.
Este de menționat că pe lângă toate măsurile luate la nivel de raion, pe pachete de țigări sunt aplicate diverse avertismente textuale cum ar fi: Fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare, cancere bucale şi ale gîtului, dăunează plămînilor, cauzează atacuri de inimă, accidente vasculare cerebrale, blochează arterele, creşte riscul de orbire, dăunează dinţilor şi gingiilor, fumatul poate ucide copilul nenăscut, fumatul reduce fertilitatea, fumatul creşte riscul de impotenţă...
Autor: Tatiana Casîm
Ar putea să vă placă și