Președinta ANI, despre sesizările sub aspectul averii și încălcării regimului juridic al incompatibilităților pe numele lui Dodon: „Sunt în procedură de control la inspectorii de integritate”

Sesizările sub aspectul de control al averilor și intereselor personale, precum și sub aspectul încălcării regimului juridic al incompatibilităților pe numele fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, actualul lider al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), sunt în procedură de control la inspectorii de integritate. Declarația aparține președintei Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci.

Într-un interviu pentru agenția de presă din România Agerpres, președinta ANI a declarat că în privința liderului PSRM, Igor Dodon, au fost depuse mai multe sesizări.

„Sunt sesizări şi sub aspectul de control al averilor şi intereselor personale, avem şi aspectul privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor. La momentul dat, ambele sunt în procedură de control la inspectorii de integritate şi aşteptăm soluţii şi deciziile lor pe aceste două aspecte”, a declarat Antoci.

Anterior, reprezentanții ANI au precizat că controlul averii pe numele lui Igor Dodon a fost iniţiat în anul 2020.

În luna august curent, președinta ANI a declarat pentru anticorupţie.md, că Autoritatea a demarat procedura de control a averii pe numele lui Dodon, inclusiv, după ce în presă au fost publicate mai multe investigaţii şi documente care îl vizează pe fostul preşedinte.

Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a renunțat la mandatul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. Luni, 18 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că rolul său ca lider de opoziție e cu totul altul în noile circumstanțe și că poate fi „mai eficient și de ajutor cetățenilor și agenților economici” în afara Parlamentului. Astfel, Igor Dodon, care, în ultimii 20 de ani a deținut exclusiv funcții publice, susține că nu se retrage din spațiul public, ci de acum încolo va exercita funcția de președinte al „Uniunii moldo-ruse a antreprenorilor”, firmă, care, potrivit acestuia, a fost înregistrată la Chișinău în luna iunie curent.

Casa familiei Dodon din sectorul Buiucani, Chișinău

În mai 2011, ZdG scria că Igor Dodon, care candida atunci la funcţia de primar al Chişinăului, era văzut de vecinii de pe str. A. Xenopol din sectorul Buiucani, aproape zilnic, intrând în curtea unei case cu trei niveluri, care era aproape gata pentru a fi dată în exploatare. Atunci, deşi mai mulți oameni anunţau că imobilul a fost construit de Compania „Reconscivil”, special pentru familia Dodon, politicianul nega că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă. Igor Dodon zicea în acea perioadă că închiriază un apartament în centrul Chişinăului, în locuinţa sa de pe Calea Orheiului locuind „nişte fini” de-ai săi.

Deputatul afirma că a „scos apartamentul la vânzare”, după care urma să vadă cum îşi va îmbunătăţi condiţiile de trai. Despre casa de la Buiucani, Dodon refuza să discute, dar nega că i-ar aparţine. „Nu comentez bârfele şi zvonurile (…). Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?”, ne întreba Dodon. Peste doi ani, însă, acesta şi-a oficializat achiziţia, înregistrând-o la Oficiul Cadastral, deşi anterior spunea că nu are nicio legătură cu acel imobil.

Odată cu ascensiunea sa politică, Igor Dodon, însoțit de membrii familiei sale, a beneficiat de mai multe vacanțe, despre care a anunțat public. De obicei, vacanțele familiei aveau loc în stațiuni sau hoteluri de lux. În ianuarie 2020, ZdG a publicat mai multe informații și fotografii despre câteva vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, în Turcia.

Sursa: zdg.md 

 

Ar putea să vă placă și