Susțineți BAStv

1 din 5 angajați din Republica Moldova lucrează mereu în vacanță, iar aproape 19% nu au avut concediu de odihnă în această vară

1 din 5 angajați din Republica Moldova lucrează mereu în vacanță, iar aproape 19 procente nu au avut concediu de odihnă în această vară
playtech.ro

Mai mult de jumătate dintre angajații moldoveni spun că au fost contactați în vacanță de către colegi și manageri pentru a rezolva situații care apar la birou, iar aproximativ 70% își verifică e-mailul de serviciu în concediu, arată un studiu realizat de Undelucram.md.

Sondajul a fost realizat în perioada 1– 8 septembrie anul acesta, iar la întrebări au răspuns 11.410 angajați cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani din Republica Moldova, România, Bulgaria, Grecia și Ungaria.

Potrivit studiului, în jur de 75% dintre moldoveni au avut concediu anul acesta, iar din restul de 25% care nu avut concediu doar 3% intenționează să aibă vacanță în următoarele trei luni.

Studiul mai arată că angajații din Republica Moldova sunt cel mai des contactați în vacanță pentru a rezolva sarcini de serviciu și care rezolvă ce li se solicit. În același timp, 72 la sută dintre salariații moldoveni își citesc e-mailul de la job în vacanță.

„Sondajul ne arată cifre despre un trend accelerat de pandemie și care în engleză se numește workation – adică obiceiul de a lucra în vacanță. Pentru freelanceri este un mod de viață, la fel pentru cei cărora le place foarte mult ceea ce fac sau pentru cei care se simt mai confortabil să rezolve anumite situații de muncă când sunt în concediu în loc să aibă un inbox plin când revin la birou. Dar, mai mult de jumătate dintre angajații moldoveni sunt deranjați de situație, ceea ce este îngrijorător. Însă, tot din sondaj aflăm că în jur de 44% dintre angajați au vorbit cu managerii și problema s-a remediat. Astfel, este esențial ca angajații să vorbească fără teamă”, spune Costin Tudor, CEO Undelucram.md.

Dintre cei 11.410 respondenți din cele cinci țări, 6.082 sunt și părinți, iar studiul arată că în Republica Moldova este cel mai mare procent al angajaților părinți care au lucrat cu copiii de acasă și nici nu au reușit să plece în vacanță – 25% dintre respondenți. Tot 25% dintre părinți spun că au trimis copiii la after school timp de câteva săptămâni, iar în restul săptămânilor copiii au fost implicați în alte activități.

În privința gestionării timpului copiilor pe perioada școlii, Republica Moldova se evidențiază cu cel mai mare procent care primește ajutor de la rude – aproape 72% dintre părinți sunt ajutați de bunici sau alte rude apropiate.

Undelucram.md face parte din rețeaua de platforme de employer branding și recrutare online WhereWeWork.com. Aceasta are ca obiectiv transparentizarea pieței muncii în cele 14 țări în care operează, aceasta punând la dispoziție informații și instrumente atât pentru angajați cât și pentru companii.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼