Festivalul vinului s-a desfăşurat într-o atmosferă festivă, chiar în centrul oraşului. Pe lângă dansul şi voie bună, aici au fost expuse vinuri de casă, bucate tradiţionale şi diverse expoziţii de artizanat. Vitalie Lupașcu la festival a prezentat vinul de propriu produs.
VITALIE LUPAȘCU S. SADACLIA R-NUL BASARABEASCA
-Împreună cu tatăl meu de ani buni producem vin de casă și anul acesta am considerat că ar fi o bună ocazie să-l prezentăm aici în cadrul evenimentului. Eu m-am implicat vre-o 5-6 ani în urmă mai înserios dar taicămeu produce de 24-25 de ani vin de casă. Suntîn mare parte vinuri seci pentru că se păstrează cel mai bine. Avem”urcatul stelelor” un soi georgian, și din soiri europene ”merlo, sovinion, caberne”
VASILE BACIU PRIMARUL S. SADACLIA
-Vinul pentru locuitorii Republicii Moldova este un produs consumabil. Este un produs care noi trebuie să-l consumăm în măruri echitabile. Este un produs natural pe care trebuie să-l consumăm zilnic în măsurile posibilităţilor.
La eveniment au participat nu doar vinificatori şi meşteri populari din raion, dar şi din localităţile de la Sudul Moldovei
VALENTIN CARA PREȘEDINTELE R-LUI CEADÂR-LUNGA
-Astăzi în Basarabeasca are loc ziua vinului. La invitaţia preşedintelui raionului s-a hotărât susţinerea locuitorilor din Basarabeasca şi să expună o mică gospodărie improvizată: cu meşteri populari, masster-clasuri, şi colective de dans, pentru a demonstra cultura şi tradiţiile poporului nostru găgăuz.
Doamna Maria a venit la sărbătoare tocmai din Ceadâr-Lunga – Găgăuzia. Femeia a preparat chiar la festival, tradiţionalele bucate găgăuze- ghiozliomea, pe o”sofra”, masă specială din cultura autonomiei.
MARIA S. CEADÂR-LUNGA
-Ghiozliomea, din limba găgăuză, înseamnă plăcinte cu brânză. – De la cine va-ți învățat să le faceți? – De la mama, dar am şi diplomă de bucătar. Reţeta este simplă: două ouă, un pahar de chefir,sare și un pic de zahăr. Nu este greu să le faci. Ai pus toate incredientele, frămânţi, le prăjeşti, să mănânce lumea sănătos.
O expoziţie specială, adusă chiar din muzeul localităţii, au prezentat şi locuitorii satului Ciobalaccia din raionul Cantemir.
NATALIA CRUDU S. CIOBALACIA R-NUL CANTEMIR
-Prezentăm casa mare cu exponate din muzeu cum a fost în casa părintească și cu război de țesut din care se țese pânză pentru ie. La sărbătoarea recoltei am adus câteva fructe, bucate.-Ați mai fost în r-nul Basarabeasca? – Am fost anul trecut și anul acesta iarăși ne-au invitat. Frumos a fost și anul trecut și anul acesta văd că este frumos, sunt așezate foarte bine mesele oamenii sau pregătic cumsecade.
De la eveniment nu a lipsit nici tradiţionalul cârlan la grătar, preparat după o reţetă, inspirată din străbuni.
GHEORGHE MAȚCU S.ABACLIA, OR. BASARABEASCA
–Pentru mine ca viticultor este o sărbătoare foarte importantăprin care noi avem șansa de a promova valorile, tradițiile, vinul moldovenesc de al promova peste mări și țări, de ai duce faima de a ne dezvolta același turism rural cu aceleași bucate tradiționale.
Pentru a promova vinul și tradițiile de la sudul Moldovei la festival au fost invitați oaspeți din raioane și țările vecine.
PIOTR PUȘCARI PREȘEDINTELE R-LUI BASARABEASCA
–Trei ani consecutiv noi organizăm aici, în rainul Basarabeasca festivalul vinului. Noi l-am furat, să spunem aşa, de la prietenii noștri din Găgăuzia. Când ne invitau la ei, văzând sărbătoarea lor am zis că şi noi putem organiza astfel de sărbătoare. Am început să o facem şi ne reuşeşte. Vreu să le mulțumesc prietenilor noștri din Autonomie, celor din din Belarus, Rusia, Torutino – Ucraina cu care am semnat un acord de prietenie. Le mulţumim că astăzi au venit să ne suţină pe noi. În primul rând dorim să demonstrăm că raionul nostrum, chiar dacă e mic, este prietenos şi unit. Şi vom face tot posibilul pentru ca şi mai departe să continuăm atragerea continuă a oaspeţilor noi.
IRINA VLAH BAȘCANUL GĂGĂUZIEI
–Tradițiile frumoase moldovenești trebuie să fie păstrate şi transmise generaţiilor viitoare. Este o sărbătoare care ne unește şi, care este necesar de promovat
ALEXANDR ESTOMIN CONSILIER SUPERIOR AL AMBASADEI REPUBLICE BELORUSE DIN RM
–Bună ziua dragi prieteni sunt foarte bucuros să fiu aici cu voi la sărbătoarea vinului și mai sunt foarte fericit că acordul de prietenie și cooperare între Basarabeasca și Smelevici nu sunt vorbe goale dar este o muncă și schimb de experiență. Deja a câta oară întâlnesc aici delegația noastră din Smelevici și sunt bucuros că prietenia continuă și colaborarea se fortifică
Cei prezenţi la eveniment au rămas încântaţi de organizarea festivalului şi de bogăţia tradiţiilor noastre.
– Vă place sărbătoarea de astăzi?-Foarte tradițiile trebuie prelunjite și acești mici să știe tradiția moldovenilor
-Sărbătoarea este super
-Numai am venit. Foarte fumos, cântecele şi expoziţiile sunt frumoase, sunt bravo satele noastre
-Îmi place sărbătoarea. Totul este frumos dar îmi pare că sunt puţini spectator. Sunt mai mulţi artişti decât participanţi.
Sărbătoarea vinului a continua cu un concert festiv la care au participat colectivele artistice din raionul nostru şi din cele învecinate. Pe scenă au urcat şi artişti renumiţi.