Categorii
Bani

Banii destinați activităților culturale, redirecționați pentru procurarea unui autoturism

Din economiile bugetare din acest an, primăria comunei Marinici din raionul Nisporeni și-a achiziționat un automobil. Prin decizia consiliului local, în acest scop au fost redirecționate economiile de la linia de buget pentru activități culturale și sportive – 47 de mii de lei. În timp ce experții recomandă autorităților publice locale să gestioneze eficient banii pe timp de pandemie, în mod rațional și transparent, primarul de Marinici spune că automobilul era absolut necesar.

La 11 septembrie curent, cei zece consilieri locali prezenți la ședință au votat în unanimitate pentru decizia de a micșora suma cheltuielilor la categoriile bugetare „Dezvoltarea culturii” și „Sport” și a majora cu 47 de mii de lei suma destinată cheltuielilor pentru aparatul primăriei. Banii redirecționați erau destinați pentru procurarea autoturismului primăriei.

Fără concurs

Valoarea totală a mașinii achiziționate (modelul Dacia Sandero) este de 185 de mii de lei. Autoritățile locale din Marinici nu au anunțat concurs public pentru achiziționarea acestui bun, iar primarul comunei, Vitalie Veleșco, a precizat pentru Asociația Presei Independente (API) că primăria nu avea un automobil și funcționarii se deplasau în interes de serviciu cu autoturismul care transportă copiii. El spune că nu a fost anunțat tender pentru achiziționarea autoturismului, deoarece Legea privind achizițiile publice le permite autorităților contractate să cumpere bunuri de valoare mică fără concurs, dacă achiziția nu depășește 200 de mii de lei.

Șefa casei de cultură: Nu mi-au spus, vă spun cinstit”

Maria Croitoru, șefa Casei de cultură din comuna Marinici, nu știe despre modificările bugetare și nu a fost informată că au fost micșorate alocațiile destinate culturii pentru a fi procurată o mașină. „Eu nu știu, trebuie să întreb la primărie. Nu ne-au spus, vă spun cinstit. Nu  știu, cum să vă răspund dacă nu știu?”. Ea precizează că, din cauza pandemiei, în acest an nu au fost organizate activități culturale și sportive.

Primarul confirmă că nu s-au desfășurat activități sportive, cum ar fi deschiderea și închiderea sezonului sportiv, astfel s-au creat economii. În același timp, alesul local afirmă că directoarea casei de cultură este la curent cu aceste modificări.

Economii pe seama culturii în timp de pandemie

Expertul independent în domeniul achizițiilor publice, Serghei Merjan, consideră că autoritățile locale de la Marinici nu au ținut cont de prioritățile din această perioadă atunci când au decis să redirecționeze sursele publice destinate culturii spre procurarea unei mașini. „La nivel național s-au stabilit trei priorități: combaterea COVID-19, educația și suportul agricultorilor, din cauza condițiilor de secetă. Dacă ne uităm la Legea privind administrația publică locală, chiar în primul articol este specificat că administrația publică locală se constituie pentru promovarea intereselor oamenilor din localitatea respectivă. Dacă s-au planificat inițial bani pentru cultură, înseamnă că aceste mijloace se încadrează în interesele cetățenilor. Astfel, acele mijloace financiare trebuiau să fie utilizate anume pentru anumite activități culturale”, spune expertul.

Din acești bani puteau fi cumpărate calculatoare pentru elevi”

Serghei Merjan precizează că deciziile privind utilizarea banilor publici trebuie luate într-un mod transparent: „Ca să fie planificată, o achiziție trebuie să aibă o acoperire financiară, aspect prevăzut și în Legea cu privire la finanțele publice locale. Dacă acest mijloc de transport a fost planificat în buget, el trebuie să se regăsească și în planul de achiziții publicat la începutul anului. Sunt anumite principii de bună guvernare, când autoritatea publică trebuie să se asigure că banii sunt utilizați într-un mod eficient și transparent. Nu mă refer doar la necesitatea publicării unui anunț. Trebuie să fie demonstrată necesitatea achiziționării unui bun din banii publici”. Expertul argumentează că pe timp de pandemie, autoritățile de la Marinci puteau găsi și altă soluție, bunăoară, să închirieze un automobil, iar din economii să procure alte bunuri necesare localității: „Puteau să cumpere niște calculatoare sau laptopuri pentru elevi. În localitățile rurale pentru unii copii este dificil să facă lecțiile în regim on-line, deoarece nu au echipament, iar unii nu au nici conexiune la Internet…”.

Ala Revenco, directoarea executivă a Asociației „Părinți solidari”, confirmă că în perioada pandemiei unele autorități publice locale din țară au făcut economii, inclusiv pe seama copiilor, deoarece instituțiile de învățământ nu au funcționat, iar economiile sunt redirecționate spre alte cheltuieli, deseori în condiții netransparente și fără argumentarea necesară.

Lilia Zaharia

Asociația Presei Independente

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼