Susțineți BAStv

Categorii
În Basarabeasca

În Basarabeasca se comemorează conflictul de pe Nistru

Astăzi, 2 martie, în centrul orașului Basarabeasca a avut loc mitingul de comemorare a eroilor căzuți în urma conflictului armat de pe Nistru. Cu această ocazie s-au adunat în jur de 30 de persoane, dintre care, membri ai autorităților raionale, participanți ai conflictului, polițiști și cetățeni ai orașului care țin să cinstească această zi.

Categorii
În Moldova Social

Pe străzile Chișinăului au fost lansate 20 de troleibuze noi

Regia Transport Electric Chișinău a lansat azi 20 de troleibuze noi care vor circula pe rutele din capitală.

Este vorba de 10 troleibuze achiziționate din Riga și 10 troleibuze procurate din Belarus.

Troleibuzele vor circula pe rutele 22, 10, 17, 13, 2 și 4. „Sunt rute foarte populare pentru chișinăuieni și sperăm pe această cale să diminuăm pericolele transmiterii virusului Covid”, a spus primarul capitalei Ion Ceban.

Potrivit aceleiași surse în această primăvară, la Chișinău urmează să mai ajungă 20 de unități de transport noi.

Sursa: jurnal.md

Categorii
În Moldova

Primul medic a fost vaccinat împotriva coronavirusului în Moldova. Cum se simte?

În Moldova, pe 2 martie, primul medic a fost vaccinat împotriva coronavirusului. Acesta a fost Alexandru Botezatu, medic în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican.

Într-un interviu, el a spus că trăiește cele mai plăcute emoții din faptul că a devenit primul vaccinat în Moldova. „Mă bucur că colegii mei vor să fie vaccinați. A existat un ordin pentru vaccinarea tuturor angajaților secției de terapie intensivă. Mă simt foarte bine”, a spus Botezatu.

Potrivit acestuia, el și colegii săi nu s-au temut să se vaccineze, au studiat primele rezultate și au așteptat administrarea vaccinului. „Am spus de la început că nu contează cine este producătorul vaccinului”, a spus medicul.

Cealaltă colegă a sa, anestezistul Iana Cotorcea, a mai spus că se simte bine și a menționat că toate vaccinurile, nu doar cel contra coronavirusului, pot avea reacții adverse.

Ambii medici fuseseră anterior bolnavi de coronavirus.

Menționăm că sunt necesare două doze pentru a vaccina o persoană, la opt săptămâni distanță.

Conform planului autorităților, vaccinarea va fi efectuată în trei etape. În primele două luni de vaccinare, este planificată vaccinarea a 70 de mii de lucrători medicali și asistenți sociali.

În cea de-a doua etapă, în următoarele patru luni, persoanele de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, profesorii, polițiștii, militarii și lucrătorii din închisori vor fi vaccinați. Potrivit Ministerului Sănătății, acesta este de aproximativ 733 mii de persoane.

A treia etapă, în care restul populației va fi vaccinată, va dura până la formarea imunității colective în țară.

sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼