Susțineți BAStv

Categorii
Bani În Basarabeasca Social

Pedagogii au fost instruiți în energo-eficiență

Pentru a crește și educa o generație de oameni responsabili în ceea ce privește mediul înconjurător, este nevoie să avem un cadru didactic instruit în această direcție. De aceea, în 15 martie, la liceul ”Matei Basarab” din orașul Basarabeasca, a avut loc un training cu scopul inițierii cadrelor didactice ale instituției publice în domeniul eficientizării energetice. Acesta a fost organizat de către Asociația Obștească ”Kaizen Grup” care este beneficiara programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ”Abilitarea corpului didactic, părinților și elevilor pentru un mediu educațional energo-eficient”. Acest training vine ca un răspuns la proiectul european câștigat de către instituție.

 

Categorii
În Moldova Social

Veteranii de război vor putea primi alocațiile de la stat chiar dacă sunt stabiliți cu traiul peste hotare

Alocațiile de stat acordate pentru merite deosebite veteranilor de război vor fi acordate și veteranilor stabiliți peste hotare. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de modificare a Legii cu privire la veterani, în două lecturi.

Proiectul de lege are drept scop susținerea veteranilor de război prin menținerea alocațiilor de stat acordate pentru merite deosebite, atât pentru beneficiarii stabiliți, în prezent, cu traiul permanent în Republica Moldova, cât și pentru cei stabiliți peste hotare.

„Indiferent de faptul că această categorie de pensionari și-au schimbat domiciliul permanent peste hotarele țării, meritul lor deosebit în apărarea integrității statului rămâne incontestabil”, argumentează autorul inițiativei legislative, deputatul fracțiunii Platformei DA, Chiril Moțpan.

Sursa: realitatea.md

Categorii
În Moldova

Prețurile la produsele petroliere ar putea fi plafonate din nou

transportation and ownership concept – man pumping gasoline fuel in car at gas station

Prețurile la produsele petroliere ar putea fi plafonate din nou în baza unei metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la carburanți, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt’s.Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în prima lectură la ședința de astăzi a Parlamentului.

În opinia autorului inițiativei legislative, Alexandru Oleinic, implementarea proiectului de lege ar fundamenta mediul concurențial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piața petrolieră din țară și nu va permite companiilor să-și promoveze interesul de cartel  în detrimentul cetățenilor și economiei naționale.

Asemenea abordări vizavi de formarea prețurilor la produsele petroliere, prin utilizarea formulei stabilite de plafonare, sunt folosite în Slovenia, Slovacia, Belgia și alte state membre UE, Muntenegru, Macedonia de Nord – state în curs de aderare.

Proiectul de lege urmează a fi votat în lectura a doua.

Sursa: publika.md

Categorii
În lume În Moldova

13 țări europene au suspendat temporar vaccinările cu AstraZeneca. EMA este așteptată să dea un aviz

Mai multe țări europene – printre care Germania, Franța, Italia și Spania – au anunțat luni și marți că suspendă, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse, relatează Deutsche Welle și The Independent. Măsura vine după suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele vaccinate. AstraZeneca a transmis, însă, că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuși, că vor fi reanalizate toate datele de siguranță disponibile. OMS a recomandat continuarea vaccinărilor cu AstraZeneca, în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului se va reuni într-o ședință extraordinară pentru a analiza toate datele.

Suedia și Letonia au anunțat marți că suspendarea vaccinării anti-COVID cu serul produs de AstraZeneca, ca măsură de precauţie.

Autoritatea sanitară letonă a precizat că este o „suspendare temporară”, de până la două săptămâni, după ce cu o zi înainte suspendarea vaccinarea doar parțial. Măsura este „o măsură de precauţie suplimentară” în timp ce vaccinul este examinat şi nu au se leagă de utilizarea acestuia în Letonia, a comunicat agenţia letonă citată de Mediafax.

„Agenţia suedeză de sănătate publică a decis să suspende utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la posibilele reacţii adverse”, a afirmat agenţia într-un comunicat preluat de Agerpres.

Agenţia suedeză pentru produse medicale a anunţat luni că a înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge şi unul cu nivel scăzut de trombocite în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca. Vecinii scandinavi ai Suediei, Danemarca şi Norvegia, au raportat cazuri izolate de hemoragii, formare de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite după vaccinarea cu acest vaccin.

Sursa: digi24.ro

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼