Categorii
Bani În Moldova Social Social

Cum decurg lucrările la LT „Matei Basarab„?

Recent în instituția publică „Matei Basarab„ a fost desfășurată o vizită de lucru pentru monitorizarea lucrărilor de construcție în cadrul proiectului investițional de Efiecientizare energetică a clădirii.

La această vizită au fost prezenți conducerea Agenției Regionale de Dezvoltare Sud (ADR), reprezentanții Agenției de Cooprare Internațională a Germaniei (GIZ), ai antreprenorului, responsabilul tehnic, membrii Comitetului de părinții și ai Asociației Obștești „For Happiness” la fel și reprezentanți ai Consiliului raional.

Membrii consiliului părintesc au rămas impresionați de calitatea lucrărilor efectuate în cadrul proiectului, aceștea au inspectat acoperișul, clasele în reconstrucție și subsolul unde va fi instalată centrala termică.

Șefa Agenției de Dezvoltare Regională Sud, d-na Maria Culeșov, a rămas profund impresionată de implicarea părinților și de interesul care îl arată aceștea față de reconstrucția care se petrece la acest obiect.

Responsabilul tehnic a ținut să menționeze că există o mică reținere în executarea lucrărilor, deoarece pe parcursul desfășurării acestora s-a descoperit nevoia de a schimba și acoperișul  și asta a tărăgănat continuarea, din cauza așteptării unor acceptări și confirmări de la organele abilitate, dar  totuși dumnealui speră că aceasta întârziere va fi recuperată ușor.

În decursul vizitei precedente a Comitetului părintesc, aceștea au înaintat unele doleanțe către antreprenor în legătură cu schimabrea ușilor interioare.

În decursul vizitei s-a atins tema contribuției din partea Consiliului rational. Reprezentantul lor  a fost întrebat despre asta, deoarece ultima tranșă din partea donatorilor nu va fi efectuată până când beneficiarul nu va achita pe deplin contribuția garantată inițial.

Conform graficului de efectuare a lucrărilor preconizate în cadrul proiectului de ”Eficientizare energetică” a liceului, acestea trebuie să fie finisate pănă la sfârșitul lunii septembrie.

Categorii
În Moldova Social

Câți locuitori ai raionului Basarabeasca au acces la apă potabilă?

Discrepanțele regionale în sensul dezvoltării economice reprezintă o provocare în lumea modernă. Concentrarea neuniformă a capitalului economic generează inegalități majore a nivelului de trai între diferite teritorii.

Republica Moldova  înregistrează o concentrare enormă a potențialului economic în orașele mari (Chișinău, Bălți). De aici rezultă și discrepanțe majore în nivelul de trai între orașele mari și localitățile mai mici, dar și între localitățile urbane și cele rurale din regiuni.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Consiliului Raional, în raionul Basarabeasca circa 80% din gospodării sunt conectate la sistemul centralizat de alimentare cu apă, dar în sate această cifră este de circa 63%. Situația cu sistemul de canalizare este mult mai gravă: nu mai mult de 10% dintre gospodării sunt conectate la sistemul centralizat de canalizare, în principal în clădirile cu mai multe apartamente. Locuitorii din sectorul privat folosesc latrine cu gropi sau pur și simplu varsă apele uzate în stradă. Rețelele existente de alimentare cu apă și de canalizare sunt grav deteriorate, ceea ce cauzează frecvente avarii. De asemenea, instalațiile de tratare a apelor uzate sunt într-o stare proastă de întreținere. Toate acestea cauzează daune grave mediului înconjurător și sănătății omului.

Lipsa accesului la apeducte este compensată aproape în întregime de fântâni. La nivel național 38% gospodării se alimentează cu apă potabilă din fântâni. În cazul instalațiilor de apă caldă, rețea publică de alimentare cu apă caldă la noi în raion nu există.

Populația deservită de sistemul de alimentare cu apă pe regiuni de dezvoltare, în 2016 

Tabel preluat de pe site-ul Biroului Național de Statistică

Și în final, în cazul sistemelor de canalizare existente nu toate dispun de stații de epurare, astfel încît apa să fie tratată. Cea mai bună situație dintre regiunile de dezvoltare este în UTA Găgăuzia, unde toate cele 5 sisteme de canalizare dispun de stații de epurare.

Analiza statisticilor disponibile la moment indică diferențe majore între infrastructura de aprovizionare cu apă și servicii de canalizare în plan regional. La fel, sunt constatate discrepanțe majore și în interiorul regiunilor și, în special, între orașe și sate. Totodată, nivelul de funcționalitate a infrastructurii disponibile la general este foarte scăzut, însă în ultimii ani, totuşi, remarcăm o îmbunătăţire a situaţiei privind accesul populaţiei la sistemele centralizate de alimentare cu apă, în special în mediul rural.

(datele statistice preluate de pe site-ul Biroului Național de Statistică din nota analitică ”Sisteme de aprovizionare cu apă și canalizare”)

Alte materiale la această temă:
Apa și canalizarea. Starea acestor servicii în satele raionului Basarabeasca

Categorii
În Moldova Să ne amintim

Să ne amintim: misiunii europene la hotarul moldo-ucrainean, instaurarea monumentului „Pentru neam și țara” și alte știri a 2007

Să ne amintim: Rolul misiunii europene la hotarul moldo-ucrainean din Basarabeasca. În anul 2007, la consiliul raional s-a luat decizia cu privire la instaurarea monumentului victimelor căzute în conflictul de pe Nistru. Acestea și alte probleme din acel an, urmăriți aici:

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼