Categorii
Social

Biserici ajutate cu bani publici în perioada pandemică

Pe durata stării de urgență din țară unii consilieri sătești și raionali au alocat bani pentru reparații de biserici sau pentru procurarea materialelor de construcții destinate locașurilor sfinte. În timp ce unii experți în domeniul finanțelor publice spun că acești bani puteau fi direcționați spre alte necesități stringente, aleșii locali afirmă că și bisericile au nevoie de ajutor.

Republica Moldova este un stat laic. Articolul 31 alin. (4) din Constituție face trimitere la autonomia cultelor religioase și separarea lor de stat. În luna mai 2016, Curtea Constituțională  a emis o Hotărâre prin care a stabilit:

„Principala trăsătură a statului laic este abținerea de la amestecul în activitatea cultelor religioase, dar și asigurarea egalității cetățenilor în drepturi și obligații față de stat, indiferent de religia profesată. Astfel, laicitatea reprezintă piatra de temelie a organizării statale, desemnând separarea puterii politice și administrative a statului de religie, aplicându-se principiul de bază al democrației, și anume separația puterilor în stat”.

Materiale de construcție pentru biserica din Căușeni

Cu toate acestea, la sfârșitul anului trecut, Consiliul raional Căușeni a decis să aloce 80 de mii de lei pentru procurarea materialelor de construcție destinate Bisericii „Sfinții Martiri Brîncoveni și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon tămăduitor de boli” din orașul Căușeni.

Potrivit unei decizii a Consiliului raional din 4 decembrie 2020, banii au fost alocați din contul sold al mijloacelor bănești constituit în urma executării bugetului raional Căușeni pentru anul 2019.

La aceeași ședință s-au alocat bani pentru câteva instituții de învățământ și culturale din raion, dar și 120 de mii de lei pentru procurarea a 200 de combinezoane, destinate spitalului raional.

Consilier raional: „Le-am alocat bani să își termine lucrările”

Întrebat de ce a fost necesar ca în an pandemic să fie dați bani pentru biserică și nu au fost suplimentate fondurile pentru sănătate, consilierul raional Oleg Râșcanu, cel care a prezidat ședința, a explicat că banii pentru locașul sfânt erau, de asemenea, necesari.

„În baza unui demers s-a alocat suma dată. Preotul a solicitat sau nu știu cine e responsabil de biserica aceasta. Dacă au fost surse disponibile, Consiliul raional a ajuns la concluzia să atribuim suma necesară ca să își termine lucrările”, a spus consilierul.

La rândul său, președintele raionului Căușeni, Ion Gorban, susține că nu putea să nu execute decizia consilierilor.

„Acest proiect de decizie a venit de la un grup de consilieri, o treime dintre ei. Eu sunt obligat, conform atribuțiilor de serviciu, să introduc proiectul pe ordinea de zi. Banii s-au cerut pentru că începuseră lucrările de reparare a tavanului și nu au reușit să se acumuleze banii necesari. Ca să nu fie făcute în zadar lucrările anterioare, reprezentanții bisericii au cerut ca noi să venim cu un aport cu materiale de construcție”, a explicat președintele raionului.

Ion Gorban a adăugat că atât în anul 2020, cât și în anul curent, din bugetul raional s-au alocat suficienți bani pentru domeniul sănătății.

Consiliul local din Cupcini a fost darnic anul trecut

Anterior, portalul MoldovaCurata.md a publicat o investigație în care a scos în evidență alte cheltuieli publice pentru biserici în an pandemic. Astfel, în luna octombrie 2020, Consiliul local de la Cupcini a decis să aloce bisericii „Sfânta Treime” din localitate 30 de mii de lei. Atunci secretara Consiliului local, Ludmila Magu, a precizat că banii au fost ceruți pentru necesități stringente.

În aceeași zi, Consiliul local din Cupcini a alocat unei alte biserici suma de 150 de mii de lei. Este vorba despre cea de-a doua biserică din Cupcini, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Tot în luna octobrie anul trecut, această biserică a primit o sumă de 100 de mii de lei de la Consiliul raional Edineț.

Nicolae Melnic, președintele raionului Edineț, a declarat că banii alocați sunt destinați modernizării locașului sfânt. „Acolo la biserică se fac niște construcții enorme, ceva super-frumos. S-a adresat lumea, eu nu pot să refuz, este cerere care am dat-o la consiliu, iar consilierii au hotărât”, menționa atunci președintele raionului Edineț.

Biserici, monumente istorice

Și consilierii locali din satul Berlinți, raionul Edineț, au fost generoși anul trecut și au dat, printr-o decizie a Consiliului local, materiale de construcție Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”. Potrivit unei decizii adoptate la sfârșitul anului trecut, acest locaș ar fi monument istoric.

 

Și în sudul țării, în an pandemic, autoritățile raionale din Cahul au decis să ofere bani din bugetul public pentru biserici. Tot în luna octombrie 2020, CR Cahul a alocat circa 150 de mii de lei pentru reparația acoperișului bisericii din satul Slobozia Mare. Anterior, Marcel Cenușa, președintele al raionului Cahul, a explicat că biserica respectivă este monument de stat, inclus în nomenclatorul monumentelor istorice, iar alocările erau prioritare.

Au fost și solicitări respinse

Au fost și autorități care au refuzat să aloce bani bisericilor, chiar dacă au avut solicitări de la preoți. Parohul Marin Chiruș din comuna Fârlădeni din raionul Căușeni a cerut ajutor de la Consiliul comunal pentru reparația gardului bisericii, însă nu a primit. Primarul Sergiu Vengher a explicat pentru portalul MoldovaCurata.md că nu au fost alocați bani deoarece parohul nu a venit cu un deviz de cheltuieli și nici nu ar fi spus exact de ce sumă este nevoie. El a precizat că nici în acest an în bugetul local nu sunt prevăzuți bani pentru asemenea cheltuieli.

Nici consilierii din satul Boghenii Noi, r-l Ungheni, nu au dat curs solicitării starețului Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie, Arhimandritul Damaschin Cimbir, care solicitase bani pentru reparația drumului spre mănăstire. Preotul regretă că autoritățile din Boghenii Noi au luat astfel de decizie, precizând pentru MoldovaCurata.md că drumul  este public.

 

 

 

 

Autor: Lilia Zaharia

Această investigație este realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Categorii
În Moldova Social

Prețul ridicat al pâinii nu este justificat. Ministrul agriculturii ne spune care ar fi prețul actual al pâinii

Ion Perju a organizat o conferință de presă în care spune că prețurile ridicate la produsele de panificație nu sunt justificate, iar în baza acestor scumpiri ar sta alte raționamente, fără ca să le numească. Potrivit ministrului în exercițiu al agriculturii, grâu și făină în țară este, respectiv pâinea ar trebui să fie vândută la un preț rezonabil.

„Ministerul consideră nejustificate scumpirile operate de anumiți producători de produse de panificație. Anul 2020 a fost un an dificil pentru sectorul agricol, dar guvernul a folosit toate instrumentele pentru a face față crizei. Prețul pentru făina de calitate superioară pe piață internă e de 5,8 lei pentru kilogram, pentru făina de calitatea întâi 5,6 lei per kilogram, făina de calitatea a două – 5,3 lei per kg, comparativ cu 6,5 lei per kg, datele de la începutul lunii martie. Întrebarea e de ce scumpirea pâinii a ajuns abia acum, la mijlocul lunii mai. Prețul la pâine nu a fost mărit nici atunci când a fost o situație mai dificilă. Apare întrebarea, avem grâu in țară sau nu? Sau e doar o speculație. Grîu și făină in țară avem. Securitatea alimentară a țării e asigurată pe deplin cu un stoc de 50 de mii de tone de grâu la finalul acestui an agricol. Ministerul consideră nejustificată majorarea prețurilor la produsele de panificație. Or aceste majorări sunt argumentate de alte raționamente”, a declarat Ion Perju la o conferință de presă din data de 14 mai.

Preţul la o serie de tipuri de pâine, produsă de un producător din sudul țării a fost majorat cu 2-7%, scrie mold-street.md. Potrivit sursei citate, motivul invocat de administraţia combinatului Milina din Taraclia este scumpirea semnificativă a făinei, precum și a  uleiului, drojdiei sau margarinei.  Un alt argument al producătorilor ține de deprecierea leului şi scumpirea carburanţilor.

Sursa: agora.md

Categorii
Emisiuni Istorii

Istorii despre Familii- familia Brodeţchii

Acest material a fost filmat câteva luni în urmă, astăzi este Ziua familiei şi noi am decis să vă amintim ce înseamnă dragostea şi respectul în sânul familiei. Anume cu aceste valori este bogată familia Brodeţchii din s.Sadaclia raionul Basarabeasca care îşi cresc cu iubire copii săi.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼