Categorii
Anunțuri În Moldova

Locuitorii satului Carabetovca au rămas fără apă: din ce cauză?

În satul Carabetovca din cauza datoriilor financiare pentru energie electrică, va fi întreruptă aprovizionarea cu apă. Primarul satului Sergiu Răcilă, pe pagina de Facebook a primăriei, nu oferă informații despre durata acestei perioade, însă promite consătenilor că problema respectivă va fi în curând soluționată.

Categorii
În Basarabeasca Social

Abaclienii, jucând pentru Cupa satului

Multe echipe – același sat! Cu așa generic s-a dat start primului campionat de fotbal din Abaclia! 5 echipe din diferite sectoare a satului au concurat pentru cupă. Detaliile le puteți vedea din reportajul de mai sus.

 

 

Categorii
Social

Abaclia – starea apei și canalizării în această localitate

Apa este esențială pentru o calitate bună a vieții. Și nu orice fel de apă, ci una pură și fără reziduuri sau toxine care dăunează sănătății. Mirosul apei, culoarea și puritatea acesteia, toate aceste caracteristici ne oferă informații asupra calității apei consumate.

Deja se cunoaște că apa are cel mai mare impact asupra sănătății noastre. Și dacă vorbim de apă trebuie să vorbim și de canalizare, deoarece  apele uzate sunt și ele o problemă stringentă în Republica Moldova.

 

Procentajul apelor uzate colectate de la populație.

Sursa: Biroul Național de Statistică

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Consiliului Raional, în raionul Basarabeasca circa 80% din gospodării sunt conectate la sistemul centralizat de alimentare cu apă, dar în sate această cifră este de circa 63%. Situația cu sistemul de canalizare este mult mai gravă: nu mai mult de 10% dintre gospodării sunt conectate la sistemul centralizat de canalizare, în principal în clădirile cu mai multe apartamente. Locuitorii din sectorul privat folosesc latrine cu gropi sau pur și simplu varsă apele uzate în stradă. Rețelele existente de alimentare cu apă și de canalizare sunt grav deteriorate, ceea ce cauzează frecvente avarii. De asemenea, instalațiile de tratare a apelor uzate sunt într-o stare proastă de întreținere. Toate acestea cauzează daune grave mediului înconjurător și sănătății omului.

În ceea ce privește Abaclia, vice-primarul satului ne spune cum stau lucrurile:

Sergiu Cazacu viceprimar s. Abaclia:

„În Abaclia avem un proiect în decurs de desfășurare în ceea ce privește apa și canalizarea. Acesta va include circa 60 de km de tuburi de canalizare și tot atâțea km de țevi apeduct. Proiectul are un buget de 63 de milioane de lei, până la momentul actual au fost deja investite în construcții 8 milioane de lei. Va fi desigur nevoie de o investiție din partea beneficiarilor, adică a primăriei, deoarece aceasta este o condiție a Fondului Ecologic a Moldovei pentru îndeplinirea obligațiunilor contractuale și transferarea celorlalte resurse financiare. Gestiunea sistemei de aprovizionare cu apă este împărțită între 2 întreprinderi îndividuale. Majoritatea țevilor sunt vechi, ceea ce creează probleme cu presiunea apei în țevi, deoarece la fiecare creștere a presiunii, crapă țevile și devine dificilă aprovizionarea cu apă. Tariful apei este de 10 lei persoane fizice și 15 lei persoane juridice. O parte a țevilor totuși au fost schimbate, mai mult în regiunea Hârtop și pe strada Secrieru.”

Opiniile locuitorilor din sate, la acest capitol, sunt împărțite și vă prezentăm unele dintre ele.

Maria Gurin, locuitoarea satului Abaclia

”Sunt satisfăcută de calitatea apei. Probleme cu furnizarea apei nu avem pentru că suntem amplasați favorabil, față de cei amplasați în partea de sus a satului care nu au apă la robinet cu zilele. Prețul apei la cub mă aranjează, dar la canalizare absolut deloc, dacă la apă prețul este de 10 lei, apoi la canalizare este de 50 de lei. Canalizarea este necesar să fie centralizată, noi avem groapă de acumulare individuală și o curățim cel puțin o dată pe lună, în unele luni chiar de 2 ori.”
Vasile Ciubotaru, locuitor al satului Abaclia
„Sunt parțial mulțumit de calitatea serviciilor de alimentare cu apă. Aș dori să îmbunătățesc programul de aprovizionare cu apă, precum și calitatea apei în sine. În opinia mea, aceste probleme ar trebui să fie rezolvate de către autorități și serviciile relevante.”
Harta aprovizionării cu apă tehnică și/sau potabilă. Localitățile conectate la canalizare.
Sursa: apelemoldovei.gov.md

 

Alte materiale la aceeși temă:

Apa și canalizarea. Starea acestor servicii în satele raionului Basarabeasca

 

 

 

 

Categorii
Bani În Moldova Social Social

Scumpiri la serviciile publice. Agenția Servicii Publice riscă pierderi financiare

Unele tarife la serviciile publice urmează să fie majorate începând cu 1 iulie, curent. Și asta pentru că Agenția Servicii Publice (ASP) înregistrează pierderi financiare din cauza creșterii costurilor, informează Realitatea.md.

Potrivit șefei Secției relații cu presa și protocol a Agenției Servicii Publice (ASP), Olesea Pasicovschi, ajustarea tarifelor prin aplicarea unei Metodologii unificate pentru toate grupurile de servicii prestate de ASP se bazează pe estimarea costurilor și acoperirea cheltuielilor.

„În același timp se pune în sarcina ASP acoperirea tuturor cheltuielilor legate de prestarea serviciilor cu înlesniri și gratuite. Remarcăm, că tarifele la serviciile de bază ale ASP nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost.

Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017 cu privire la constituirea ASP, Agenția este o instituție publică (non-profit) și își desfășoară activitatea în baza autofinanțării. Aplicarea tarifelor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr.966/2020 nu va genera profituri pentru ASP, iar în cazul înregistrării unui profit în bilanțul contabil, acesta se face venit la bugetul de stat, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017.

În cazul menținerii tarifelor vechi, ASP riscă să înregistreze pierderi financiare considerabile, care puteau afecta activitatea și posibilitatea ASP de autofinanțare, ceea ce, inevitabil, ducea la necesitatea subvenționării de către stat a activităților efectuate de ASP, în baza faptului că este o instituție fondată de Guvern”, a declarat Olesea Pasicovschi în cadrul unui interviu pentru curentul.md.

De asemenea, ea a menționat că pe parcursul anilor 2006-2020 costurile serviciilor prestate s-au majorat de cca 2 ori pe fonul creșterii indicilor economico-financiari, fapt ce a adus la pierderi financiare, înregistrate de către ASP. În același timp se păstrează serviciile gratuite pentru: înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului RM, determinarea apartenenței persoanei la cetățenia RM, etc.

Menționăm, că la sfârșitul anului trecut Guvernul Chicu a aprobat o Hotărâre, prin care urmează să fie ajustate noile tarife la serviciile publice. Spre exemplu, începând cu 1 iulie se vor scumpi: înregistrarea divorțului în decurs de 25 de zile de la prețul 100 lei – la 300 de lei, eliberarea extrasului de bunuri imobile în 3 zile de la prețul de 51 de lei – la 130 de lei, prima înmatriculare a vehiculului în decurs de o oră de la 400 de lei – la 600 de lei.

Sursa: tv6.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼