Zi: 22 iulie 2021
În țară noastră există peste 5 mii de gunoiști neautorizate iar în raionul Basarabeasca 10 poligoane, acestea de obicei sunt amplasate la marginea satelor. Statul și autoritățile publice locale deocamdată nu pot face față acestor probleme. APL-urile din satele Carabetovca și Sadaclia a raionului Basarabeasca gestionează colectarea și selectarea deșeurilor având un sistem de evacuarea gunoiului regulamentar, ei mai practică și colectarea plasticului.
Republica Moldova a recepționat, astăzi, un lot de 46 de frigidere, livrate gratuit prin intermediul platformei COVAX. Acestea urmează să fie distribuite în Centrele de Sănătate Publică din țară.
Lotul are o valoare totală de peste 34.000 de euro și reprezintă un suport tehnic pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în țara noastră, precum și implementarea Planului Național de Imunizare. Mai exact, e vorba de 30 de frigidere pentru depozitarea vaccinurilor la temperaturi de – 15 °C/ – 25 °C și șase frigidere pentru păstrarea dozelor la temperaturi de +2 °C/ +8 °C.
Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri. Este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.
Sursa: msmps.gov.md
Una dintre cele mai mari rețele de benzinării din țară a scăzut prețurile cu 3-10% la toate produsele petroliere. Un litru de benzină cu cifra octanică A95 costă 19 lei 96 bani, cu 38 de bani mai puțin. Gazul petrolier lichefiat a înregistrat o scădere a prețului de 10%, de la 11,74 lei la 10,61 lei, pentru un litru.
La benzinăriile companiei a apărut motorina, care a lipsit din vânzare aproape o săptămână. Prețul acesteia s-a redus cu 30 de bani și costă 16,19 lei pentru un litru.
Reprezentanții companiei explică reducerile de preț prin faptul că aplică prevederile Metodologiei de calculare a prețurilor la produsele petroliere.
Adică s-a importat un nou lot de produse petroliere, prețul cărora este mai mic, respectiv și prețurile la benzinării au scăzut.
De altfel, și alte benzinării au avut loc mici fluctuații de preț, de 5-15 bani pentru un litru de carburanți. Totodată, se așteaptă că după scăderea costului de import și restul companiilor să înceapă să scadă prețul la pompă.
Această ieftinire vine după o scădere cu 5-6% a prețului petrolului la bursele internaționale, ca urmare a unui acord semnat de 23 de state membre OPEC și alți câțiva mari producători de petrol.
De notat că în ultimele două săptămâni pe piața petrolieră din Moldova s-a atestat un deficit de motorină.
Trei dintre cele șase cele mai mari companii de pe piața petrolieră a Moldovei susțineau că nu au de unde cumpăra benzină și motorină pentru a o vinde la stațiile de alimentare. Totodată, agricultorii s-au pomenit că nu mai puteau cumpăra angro carburanții necesari pentru campania agricolă.
Sursa: mold-street.com
Valoarea exporturilor a crescut în primele luni șase ale acestui an cu aproape 13 % față de aceeași perioadă din 2020. Potrivit datelor Ministerului Economiei, cel mai mult au sporit vânzările de mașini și echipamente pentru transport, cu circa 50 %.
Exporturile de țesături și fire au crescut cu 49 %, iar cele de articule manufacturate, inclusiv mobilă, îmbrăcăminte și accesorii, au înregistrat o creștere de 33 %.
Vânzările de băuturi și tutun au crescut cu 16 %, iar cele de produse chimice cu aproximativ 10 %.
De cealaltă parte, condițiile climaterice nefavorabile din anul 2020, care au compromis recolta agricolă, au afectat semnificativ exporturile de acest tip de produse. Astfel, vânzările de produse alimentare și de animale vii a înregistrat o scădere de 33 %. Exporturile de cereale și preparate pe bază de cereale s-au diminaut de circa 1,5 ori, iar cele de legume și fructe – cu circa 23 %.
Totodată, în primul semestru s-au exportat cu circa 36 % mai puține uleiuri și grăsimi, decât în perioada ianuarie – iunie 2020
Sursa: tv8.md
Un medic terapeut de gardă din cadrul Spitalului raional Comrat a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldată cu decesul unui copil. De asemenea, el a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în domeniul medicinii timp de 3 ani.
Procuratura UTA Găgăuzia, oficiul Comrat a demonstrat prin probe că, pe 25 iunie 2018, în calitate de medic de gardă, acesta nu a asigurat examinarea corespunzătoare și a refuzat spitalizarea unui copil de 5 luni care fusese transportat cu o infecție respiratorie virală acută. În consecință, băiețelul a decedat peste câteva ore, fiindu-i afectat sistemul respirator și cel cardiovascular.
Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea mai multor expertize medico-legale, care au evidenţiat culpa medicului, concluzionând că moartea micuțului ar fi putut fi evitată în cazul în care acesta ar fi primit tratament imediat. Astfel, inacțiunile medicului de gardă au fost în corelație de cauzalitate cu decesul copilului.
Fiind audiat, medicul, în vârstă de 45 de ani, cu un stagiu de un an în cadrul spitalului raional Comrat, nu şi-a recunoscut vina. Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.
Sursa: unica.md
Ploaie cu grindină, care a provocat inundarea iazului de pe teritoriul Găgăuziei, a afectat peste 70 de ha de culturi agricole din această regiune și o parte a raionul Basarabeasca. Incidentul a avut loc în noaptea de 19 pe 20 iulie. După solicitarea agricultoriilor locali a fost creată o comisie, care a venit la fața locului pentru a evalua pagubele aduse pământului.
Furtună cu grindină a distrus culturile agricole în măsură de 40% a producătorilor care își desfășoară activitatea lângă satul Bașcalia a raionului Basarabeasca.
După cum a menționat Gheorghe Mațcu sistemul antigrindină, care cândva a fost instalat pe teritoriul raionului, de mulți ani nu funcționează. Însă necesitatea acestei instalații este mereu în creștere.
După cum au afirmat membrii comisiei, pierderile agricultorilor vor fi compensate.
După calculele preventive, suma pierderii constituie aproximativ 700 000- 800 000 lei.