Curtea Constituțională a validat mandate celor 101 de deputați care vor face parte din noul Legislativ. Cine sunt ei?

Curtea Constituțională a decis, astăzi, validarea mandatelor de deputați care vor face parte din noul Legislativ, în urma alegerilor parlamentare anticipate, care s-au desfășurat pe 11 iulie 2021, care vor forma noul Legislativ. Astfel, noul Parlament va fi format din 63 de deputați din partea PAS, 32 din partea BECS și 6 aleși din cadrul Partidului Politic Șor.

Președinta CC, Domnica Manole, a anunțat validarea mandatelor celor 101 deputați care formează noul Parlament, după cum urmează:

Din partea PAS:

  1. Grosu Igor
  2. Gavrilița Natalia
  3. Popșoi Mihail
  4. Litvinenco Sergiu
  5. Spînu Andrei
  6. Nicolaescu Onofrei Liliana
  7. Gherman Doina
  8. Bolea Vladimir
  9. Roșca Veronica
  10. Carp Lilian
  11. Davidovici Natalia
  12. Stamate Olesea
  13. Voloc Larisa
  14. Perciun Dan
  1. Groza Ion
  2. Pîslariuc Virgiliu
  3. Manic Valentina
  4. Șoimaru Vasile
  5. Alaiba Dumitru
  6. Marian Radu
  7. Sajin Galina
  8. Frunze Petru
  9. Nantoi Osazu
  10. Grădinaru Vasile
  11. Mija Artur
  12. Racu Ana
  13. Druță Mihail
  14. Adam Marcela
  15. Belîi Adrian
  16. Cușnir Mariana
  17. Budianschi Dumitru
  18. Trubca Alexandr
  19. Canațui Oleg
  20. Talmazan Igor
  21. Morozova Marina
  22. Quatrawi Ersilia
  23. Novac Larisa
  24. Lazarencu Sergiu
  25. Cheptonari Andrian
  26. Gonța Maria
  27. Marcoci Boris
  28. Băluțel Andrian
  29. Cătănoi Artemie
  30. Coșeru Ina
  31. Pancu Maria
  32. Șpac Ion
  33. Babici Ion
  34. Munteanu Pojoga Angela
  35. Spînu Victor
  36. Nistor Marcela
  37. Vasiloi Rosian
  38. Sinchevici Eugeniu
  39. Păsat Iurie
  40. Ichim Gheorghe
  41. Chiriac Igor
  42. Dascălu Iulia
  43. Bandalac Efimia
  44. Grosu Liliana
  45. Agheorghiesei Gheorghe
  46. Popa Zinaida
  47. Cazacu Victoria
  48. Jacot Vitalie
  49. Istratii Dorian;

Din partea BECS:

  1. Voronin Vladimir
  2. Dodon Igor
  3. Greceanîi Zinaida
  4. Batrîncea Vlad
  5. Reidman Oleg
  6. Țîrdea Bogdan
  7. Dolință ăla
  8. Pilipețcaia Alla
  9. Botnarenco Elena
  10. Suhodolski Alexandr
  11. Starîș Constantin
  12. Smirnov Eduard
  13. Furculiță Corneliu
  14. Nigai Veaceslav
  15. Lozovan Irina
  16. Cunețchi Tatiana
  17. Gagauz Fiodor
  18. Muduc Valeriu
  19. Răileanu Adela
  20. Darovannaia ăla
  21. Bolea Vasile
  22. Odnostalco Vladimir
  23. Sibova Inga
  24. Burduja Petru
  25. Mudreac Radu
  26. Caraman Diana
  27. Tatarlî Chiril
  28. Elena Beleacova
  29. Căpățină Svetlana
  30. Novac Grigore
  31. Rusol Nicolai
  32. Koksal Ivanna;

Din partea Partidului Politic Șor:

  1. Șor Ilan
  2. Tauber Marina
  3. Ulanov Denis
  4. Jardan Petru
  5. Apostolova Reghina
  6. Fotescu Vadim 

 

 

Parlamentul nou-ales se întrunește în ședință de constituire la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri, dacă au fost aleși cel puțin 2/3 din numărul total al deputaților.

Reamintim că duminică, la data de 11 iulie 2021, în R. Moldova s-au desfășurat alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al XI-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Cetățenii au ales o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului.

Categorii
În Moldova Social

Dan Olaru și Alexandra Murca primii sportivi moldoveni care au concurat la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Arcașii moldoveni Dan Olaru și Alexandra Murca și-au început vineri spectacolele la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au loc în perioada 21 iulie – 8 august.

În prima zi de competiție, au trecut de selecția de calificare, care a determinat perechile de participanți la finala 1/32.

Murca a obținut 627 de puncte și a arătat 51 de rezultat din 64 de participanți. Astfel, în etapa 1/32, rivala ei va fi chineza Yang Xiaolei, care a obținut 654 de puncte și a terminat pe locul 14 în prima etapă. Câștigătorul duelului va fi stabilit pe 27 iulie.

Olaru, la rândul său, a arătat rezultatul 49 la calificare (648 puncte) din 64 de sportivi. Deci, adversarul său în etapa 1/32 finale va fi canadianul Duenas Crispin, care a arătat al 16-lea rezultat în calificare (665 de puncte)

Olaru și Murca au fost aleși ca purtători de etalon la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Pentru ambii sportivi, aceste Jocuri sunt deja al doilea în cariera lor. Murca a participat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Apoi, în prima rundă, a învins-o cu încredere pe medaliatul de argint al Jocurilor de la Londra, mexicanul Aida Roman, iar în finala 1/16 a pierdut în fața chinezei Dzyaksin Wu și a ocupat locul 17 final.

Olaru a debutat la Jocurile Olimpice la 15 ani (în 2012 la Londra) și a reușit deja atunci să câștige două victorii. În primul tur, l-a învins pe americanul Jake Kaminski, iar în turul al doilea – pe britanicul Simon Terry, pierzând doar în 1/8 de finală în fața reprezentantului Coreei de Sud Kim Bubmin. Apropo, chiar atunci, lui Olar i s-a încredințat dreptul de a deveni purtătorul de etalon la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Un total de 20 de sportivi moldoveni au primit bilete la Jocurile de la Tokyo.

Categorii
În Moldova Social

Acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României în valoare de 300 de mii de euro

Bogdan Aurescu a declarat vineri, 23 iulie curent, într-o conferință de presă din incinta Președinției, la care a ieșit împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că a decis, în calitate de ministru de Externe a României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României în valoare de 300 de mii de euro în scopul implimentării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente de la noi.

„Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis în decembrie la Chișinău și vine în continuarea contribuției voluntare similare de 250 de mii de euro pe care am acordat-o anul trecut. … Susținerea societății civile și presei independente din Republica Moldova reprezentă elemente centrale pentru dezvoltarea unui stat democratic”, a explicat Bogdan Aurescu.

Mai întâi, însă, a ținut să precizeze că România contează pe o cooperare reînnoită cu noul Guvern. „Mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, domnului președinte Klaus Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Câțu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizărilor a tuturor proiectelor de pe agenda bilaterală, și o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru modernizarea și dezvoltarea statului, pentru creșterea rezilienței sale în fața tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este un mesaj ferm de deschidere și de disponibilitate din partea noastră și vreau să ajungă asta la toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită sau de regiunea în care locuiesc”.

Potrivit acestuia, una din priorități este și importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă care să îndeplinească funcțiile acordului privind asistența nerambursabilă a 100 de mil. de euro semnat în 2010 și ieșit din vigoare, din păcate, în martie acest an.

„Noi am depus eforturi susținute pentru a prelungi valabilitatea acestui acord, dar din motive care nu au fost imputabile părții române s-a ajuns la ieșirea din vigoare a acordului. Cu toate acestea, acordul a permis finanțarea de către România a peste un deceniu de proiecte emblematice și în beneficiul real al cetățenilor: peste 1.000 de grădinițe, instituții școlare, asigurarea de atribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău”, a mai adăugat Bogdan Aurescu.

Amintin că vizita ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, este prima a unui oficial UE, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Tot azi, a ajuns și noul lot de doze de vaccin Pfizer donat de România, ceea ce îi atribuie țării vecine statutul de cel mai mare donator de vaccin pentru Republica Moldova.

Sursa: realitatea.md

Categorii
În Moldova Social

Două persoane au murit, iar altele două au ajuns la spital în urma unui accident grav la Sîngerei. Printre victime se află și un copil de doar 2 anișori.

În accidentul, de noaptea trecută, din Sîngerei s-a stabilit că în automobilul de marca Audi se aflau trei persoane, șoferul de 38 de ani a fost transportat la spital până la venirea poliției, iar pasagerii de 59 și 51 de ani au decedat pe loc.  În automobilul de marca Mercedes se afla și un copil de aproximativ 2 anișori, care a fost transportat la spital împreună cu părinții.

Două persoane au murit, iar altele două au ajuns la spital, după ce o mașină a ieșit pe contrasens și s-a izbit în alt automobil. Tragedia a avut loc noaptea trecută în apropiere de localitatea Coșcodeni, din raionul Sîngerei.

Potrivit IGP, polițiștii au stabilit că, automobilul de marca Audi, la volanul căruia se afla un bărbat de 59 de ani, locuitor al satului Coșcodeni, având ca pasager un alt bărbat de 51 de ani din satul Glinjeni raionul Fălești, în circumstanțe necunoscute, preliminar, a ieșit pe banda de sens opus și a tamponat frontal automobilul de marca Mercedes la volanul căruia se afla un tânăr de 26 de ani având ca pasageră soția de 25 de ani, ambii locuitori ai satului Dumbrăvița din raionul Sîngerei.

În urma impactului, două persoane din automobilul Audi au decedat pe loc, iar cei din Mercedes au fost transportați la spital cu diverse traumatisme

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Sursa: deschide.md

Categorii
În Moldova Social

Gunoiștea neautorizată nr. 2 din satul Sadaclia s-a lichidat

Au început lucrările de închidere a gunoiștei Nr.2, care se află  între satele Sadaclia și Carabetovca.  Acestă gunoiște se află în apropierea râul Gogâlinic, care nu este îngrădită și nu are spații verzi.

Primăria Sadaclia atenționează că gunoiștea va fi supravegheată, iar pentru nerespectarea regulilor persoanele vor fi amendate.

Această gunoiște în sfârșit s-a închis după multe promisiuni ale autorităților din satul Sadaclia

Între timp se efectuează lucrări de curățenie și amenjare a gunoiștei nr.1 din partea de nord a satului.

Categorii
Emisiuni În Moldova În Moldova

Dezbatere publică ” Calitatea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în satele raionului Basarabeasca: Situaţie actuală şi perspective”

Categorii
În Moldova Social

Un lot de peste 100.000 de vaccinuri Pfizer donate Republicii Moldova de către România au ajuns acum la Chișinău.

Un nou lot de 100.620 doze de vaccin împotriva Covid-19, marca Pfizer, donat de România ca ajutor umanitar Republicii Moldova, a sosit astăzi la Chișinău. În aceste momente, la sediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică se desfășoară ceremonia de predare a donației, la care participă Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România.

„Este un nou gest de solidaritate. Aproape jumătate din vaccinurile recepționate de R. Moldova vin din România. Salutăm prezența ministrului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu și al secretarului de stat în Ministerul Sănătății român Andrei Baciu”, a declarat Denis Cernelea, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ministrul român al afacerilor externe a accentuat că sprijinul României acordat Republicii Moldova în perioada pandemică, a ajutat sistemul medical și a permis repornirea economiei și a vieții sociale din țară.

„Vaccinarea a creat condiții pentru repornirea economiei, a faciltiat inclusiv organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Din câte am fost informat, gradul de vaccinare depășește 14% iar vaccinarea cu peste 80% a personalului medical a dus la reducerea ratei de mortalității cu până la 90%, ceea ce depășește și alte state din cadrul Parteneriatului Estic”, a declarat Aurescu.

Afirmațiile acestuia au fost confirmate și de consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, care a precizat că sprijinul României a fost unul crucial în combaterea pandemiei și a menționat că acesta se ridică la cifra de șase milioane de euro acordate sistemului medical începând cu anul 2020.

„Eu vreau să aduc sincere mulțumiri României, în persoana domnului președinte Klaus Iohanis, în persoana guvernului și ministerului sănătți, care ne-au ajutat să avem o situație epidemiologică mai bună, faptul că noi am reușit să îmbunătățim situația și să relaxăm restricțiile, este datorită României, care ne-a ajutat pe parcursul anului 2020. Dl ministru a subliniat suma de 6 milioane de euro, care a ajutat sistemul medical din Republica Moldova, în perioada de început a pandemiei”, a declarat Nemerenco.

„Susținem în toate modurile cetățenii R. Moldovei. Dorim să rămânem în continuare cel mai bun prieten al R. Moldova, în baza relației noastre speciale, bazate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură”, a mai declarat Aurescu.

De la începutul procesului de imunizare în țară au ajuns un milion 248 de mii 90 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Până astăzi s-au vaccinat 925.942 de persoane, dintre care 419.246 cu ambele doze de vaccin.

Categorii
În Moldova Social

Este oare eficient vaccinul J&J în cazul variantelor Delta şi Lambda?

Vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19 s-a dovedit a fi mult mai puţin eficient în diminuarea simptomelor provocate de infectarea cu variantele Delta şi Lambda ale coronavirusului decât în cazul tulpinii originale. Concluziile noului studiu par să contrazică studiile mai reduse publicate de compania farmaceutică ce sugerează că o singură doză de ser este eficientă împotriva variantei Delta, scrie The New York Times.

Noul studiu nu a fost recenzat de specialişti, ci publicat pre-print.

El vine cu observaţii precum că serul AstraZeneca are doar 33% eficienţă împotriva bolii simptomatice provocate de varianta Delta.

„Mesajul pe care vrem să îl transmitem nu este acela că oamenii nu ar trebui să facă vaccinul Johnson & Johnson, dar sperăm că în viitor va fi completat fie cu o altă doză a J&J, fie cu una Pfizer sau Moderna”, a declarat liderul studiului, Nathaniel Landau, virolog la Grossman School of Medicine de la Universitatea New York.

John Moore, specialist în virologie la Weill Cornell Medicine din New York, a adus în discuţie câteva studii care au sugerat că vaccinul J&J este mult mai eficient după două doze, adăugând că noul studiu are o credibilitate mai mare decât cercetarea care are legături cu compania.

Vaccinul J&J a pornit cu o eficienţă mai scăzută decât cele pe bază de ARN mesager şi a prezentat o scădere şi mai mare în eficienţa împotriva variantelor Delta, identificată iniţial în India, şi Lambda, detectată în Peru.

Un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice a declarat pentru ziar că datele din noul studiu „nu vorbesc despre natura completă a protecţiei imune”.

Studiile sponsorizate de companie sugerează că vaccinul „a generat o puternică şi persistentă activitate împotriva răspândirii rapide a variantei Delta”, a declarat pentru NYT.

Sursa: safenews.md

Categorii
Emisiuni

Dezbatere publică » Calitatea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în satele raionului Basarabeasca: Situaţie actuală şi perspective»

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼