Categorii
În Moldova Social

ANSA vine cu un avertisment pe timp de caniculă

Fiți atenți la ceea ce mâncați, mai ales în perioada caniculară, când produsele ușor perisabile se pot altera și mai rapid, iar consecințele consumului acestora pot fi grave.
În perioada caniculară, riscul de a procura alimente alterate este mult mai mare, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit specialiștilor, soarele, canicula și alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în sezonul cald.
Băuturile și mâncarea alterată, alături de fructele și legumele insuficient spălate pot provoca intoxicații alimentare ale căror simptome pot fi simțite la câteva ore de la consum.
Specialiștii precizează că cele mai periculoase alimente în perioada caniculară sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele și peștele. Astfel, din cauză căldurii, aceste produse pot să se altereze mult mai rapid, creându-se un mediu perfect pentru ca bacteriile și paraziții să se înmulțească.
Pentru ca să fie evitate intoxicațiile alimentare, ANSA recomandă ca oamenii să nu procure alimente neconforme și să achiziționeze produsele doar din locuri sigure și autorizate. Totodată, oamenii sunt îndemnați să atragă atenția la faptul dacă există și funcționează frigiderele în magazinele unde sunt comercializate produsele alimentare, să citească cu atenție eticheta și să atragă atenția la data expirării produsului. Un alt aspect important este ca ambalajul să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj.
„Fiți atenți la igiena personalului care vă deservește și la condițiile sanitare de comercializare a alimentelor. Verificați senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenționați să le procurați (culoare, miros, aspect, gust etc.). După procurare, păstrați produsele conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.)”, mai precizează specialiștii ANSA.
Totodată, produsele alimentare trebuie să fie transportate cât mai curând la destinație, ca acestea să nu stea în căldura de afară. Oamenii sunt îndemnați să apeleze la linia fierbinte ANSA 080080033 sau să scrie la poșta electronică: info@ansa.gov.md în cazul în care au depistat unele nereguli.
Categorii
În Moldova Social

Cinematograful Patria se vinde. Informații despre licitație

Lichidatorul companiei Colaj SRL, aflată în procedură de faliment, anunţă scoaterea în vânzare a cinematografului Patria. Imobilul va fi vândut la o licitație cu strigare, care va avea loc pe 13 august 2021.

Potrivit anunţului, bunul imobil ce poartă numele celebrului regizor Emil Loteanu, din centrul Capitalei, a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 80 milioane lei, care coincide cu cel de acum trei ani.

În descriere se menţionează că bunul este compus dintr-o construcţie de cultură şi agrement, cu suprafaţa la sol de 2.542,1 metri pătraţi şi un teren aferent de 0,231 hectare.

Acontul de participare constituie 2% din costul bunului scos la licitaţie, adică 1,6 milioane lei, iar pasul de licitaţie – 10% din preţul iniţial al lotului. Pentru examinarea bunului expus spre vânzare, la locul aflării acestora, biletul costă o mie de lei pentru persoanele fizice şi 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Imobilul a fost reparat capital în anul 2013, iar anterior se menţiona că se vinde cu tot utilajul necesar pentru activitatea cinematografului, dar și echipamentul performant din sălile de film.

Clădirea a aparținut anterior omului de afaceri Victor Șelin, la fel ca și alte cinematografe Patria. Tot el a fost proprietarul restaurantului Sănătate, demolat recent. Din 2010 el nu mai este proprietarul acestor clădiri.

Firma care deține cinematograful se află în procedură de insolvabilitate din 2020 și are ca unic asociat compania Societe Founciere et Immobiliere du Sud SA, o societate anonimă din Luxembourg.

Cinematograful „Patria” este una dintre primele clădiri cu destinație publică postbelică. Se află pe locul unde anterior era construită clădirea Adunării Nobilimii basarabene, devenită în 1921 sediul Teatrului Național. A fost proiectată de arhitectul Henrik von Lonsky, se arată într-un rezumat al istoriei edificiului.

În 1935 Teatrul și-a stopat activitatea pentru reconstrucția capitală a clădirii, proiectul modernizării fiind realizat de arhitectul Ernest Dodeaud din București.

Sursele scrise confirmă că clădirea a intrat în perioada sovietică în stare ruinată, pe locul căreia a fost construit cinematograful „Patria”, conform proiectului arhitectului sovietic Valentin Voițehovschi (1909–1977). Arhitectul povestea studenților săi despre aprecierea înaltă dată planimetriei confortabile a clădirii de către muncitori în timpul construcției. În fișa biografică de la Arhiva UTM, printre lucrările sale profesorul V. Voițehovschi a menționat și „cinematograful «Patria», anul 1951”.

Sursa: replicamedia.md

Categorii
În Moldova Social

Banca Națională a Moldovei a întreprins măsuri antiinflaționiste

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis  cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 3,65 la sută anual. Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 6,15 și, respectiv, până la 1,15 la sută anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămâne același.

În cadrul ședinței de ieri, a fost aprobat și Raportul asupra inflației nr. 3, 2021, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare.

Prognoza actualizată a indicat riscul ieșirii inflației peste limita superioară a intervalului de variație al țintei în contextul proinflaționist al mediului extern pronunțat care este marcat de recuperarea mai rapidă decât s-a anticipat a economiei mondiale și a principalilor parteneri de comerț extern ai Republicii Moldova, alături de persistența cotațiilor înalte la petrol, materii prime și produse alimentare.

În același timp, presiunile inflaționiste sunt susținute și de  cererea agregată internă, care este alimentată de recuperarea consumului populației pe fundalul creșterii salarizării în economie, a volumului creditelor noi acordate și a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice.

Potrivit datelor operative pentru aprilie-mai a.c. se conturează o recuperare a activității economice la nivelul de până la pandemie. În comparație cu luna mai 2019 se atestă o sporire a producției industriale (+4,4 la sută), a cifrei de afaceri la întreprinderile cu activitate principală de comerț cu amănuntul (+24,3 la sută) și a cifrei de afaceri cu servicii prestate populației (+40,6 la sută), precum și a importului de bunuri și servicii (+13,3 la sută).

Astfel, procesul inflaționist va fi persistent și nu va avea un caracter temporar. În aceste condiții, este imperioasă conlucrarea autorităților pentru a sincroniza politicile macroeconomice, în special, politica fiscală și cea monetară.

Următoarea ședință de promovare a politicii monetare se va desfășura la 3 septembrie 2021

Categorii
În Moldova Social

A murit după ce a fost accidentat de un tren marfar

Un tânăr de 35 de ani a murit în drum spre spital după ce a fost accidentat de un tren marfar în raionul Florești. Cazul a avut loc, vineri noaptea, pe trecerea la nivel cu calea ferată din satul Putinești.

Contactată de IPN, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Florești, Ina Moscaliuc, a declarat că garnitura de tren marfar de pe ruta Șoldănești-Bălți pornise din orașul Șoldănești în jurul orei 22.00. După ce a traversat trecerea cu calea ferată din satul Putinești, conducătorul trenului a observat, pe calea ferată, la o distanţă de aproximativ o sută de metri, o umbră. Apropiindu-se, a fost observată persoana și, conform instrucțiunilor, a fost conectat semnalul sonor.

„Deoarece persoana în cauză nu a reacţionat, dar se afla așezată chiar pe șina metalică, a conectat imediat frâna de avariere, blocând toate roțile garniturii. Garnitura nu a reușit să se oprească și a accidentat-o. Din cauza traumatismelor, persoana a decedat în drum spre spital. Ulterior s-a constatat că este vorba despre un bărbat din anul 1986, locuitor al satului Gura Căinarului din raionul Florești”, a menționat ofițerul de presă.

Cauza exactă a decesului se va stabili în urma examinării medico-legale, iar alte circumstanţe se stabilesc.

Categorii
În Moldova Social

Persoanele care vin din Turcia vor fi obligate să stea în autoizolare timp de 14 zile. În ce țări mai este pusă autoizolarea obligatorie?

La intrare în Republica Moldova, persoanele care vin din Turcia vor fi obligate să stea în autoizolare timp de 14 zile. Măsura intră în vigoare de luni, 2 august, după ce Ministerul Sănătății a actualizat lista țărilor incluse în zona roșie, pentru care se impune regimul de autoizolare la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Pe lângă Turcia, în listă au mai fost incluse Islanda, Muntenegru, Maroc, Mauritania, San Marino și Elveția.

Excepții de la autoizolare pentru cei care s-au întors dintr-o zonă ROȘIE

Se stabilesc excepţii pentru următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă:

  • persoanele care deţin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID-19, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceza, germană, italiană sau rusă. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • copiii cu vârsta de până la 6 ani;
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă;
  • persoanele care deţin un act confirmativ de prezență a anticorpilor antiCOVID-19, prezentat în una dintre limbile: română, engleză, franceza, germană, italiană sau rusă. Actul confirmativ este valabil pe durata a 90 zile de la data efectuării investigației.
  • persoanele în tranzit (care nu depășește 24 ore de la momentul înregistrării intrării în Republica Moldova), itinerarul tranzitării fiind stabilit de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Persoanele care se află în regim de autoizolare (carantină), indiferent de zona din care au sosit, pot întrerupe acest regim după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Categorii
În Moldova Social

Alte 122 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova

Alte 122 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, șapte sunt de import: 2-România, 2-Germania, 2-Turcia, 1-Spania. Numărul total de teste efectuate – 5 603, dintre care 652 – teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 259 478. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 365 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 55 în stare extrem de gravă (12 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 84 de persoane au fost vindecate. În total, 252 051 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 807 persoane, iar 24 600 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Categorii
În Moldova Social

Călduri insuportabile în toată ţara. Ce temperaturi se vor înregistra în următoarele 24 de ore?

Moldova este sub avertizare cod galben de caniculă până în data de două august. În această perioadă, temperatura maximă ar putea ajunge până la 35 de grade Celsius. 

În următoarele 24 de ore, meteorologii anunță cer variabil în toată țare. La Briceni şi Soroca vor fi 30 de grade, iar la Bălţi și Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol se vor înregistra 33 de grade în timp ce la Leova sunt anunțate 34 de grade. La Comrat și Cahul sunt prognozate maxime de 35 de grade Celsius.

Ziua în Capitală se vor înregistra 33 de grade Celsius, iar noaptea maximele vor ajunge la 20 de grade.

În următoarea perioadă se aşteaptă temperaturi caniculare de până la 36 de grade, iar noaptea vor fi între 16 şi 19 grade. Zilele viitoare vom avea parte de ploi cu descărcări electrice.

În următoarele 24 de ore, în cea mai mare parte a Europei cerul va fi variabil.

La Madrid se aşteaptă 28 de grade, iar la Paris și Berlin 23. La Londra vor fi 20 de grade și va ploua, iar la Roma vor fi 31 și cer variabil. 24 de grade sunt anunțate la Viena şi Varșovia. La Praga vor fi 17 grade, la Budapesta 35, iar la Belgrad maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. 36 de grade vor fi la Bucureşti, iar la Atena vor fi cu două mai mult. La Kiev sunt anunţate 30 de grade. 28 de grade vor fi la Moscova, iar la Ankara se aşteaptă până la 35 de grade Celsius.

Categorii
În Moldova Social

Milioane de familii americane riscă să fie evacuate din casele lor

Milioane de familii americane, care nu au putut să-și plătească chiria de luni de zile din cauza crizei, riscă să fie evacuate din casele lor de sâmbătă, deoarece moratoriul care le-a protejat expiră azi

Reprezentanții aleși ai Camerei Reprezentanților nu au reușit vineri să voteze acordarea de timp suplimentar chiriașilor aflați în dificultate. Cu toate acestea, există o urgență, mai ales că varianta Delta determină din nou să impulsioneze pandemia de Covid-19

O comisie parlamentară propusese să meargă până la 31 decembrie, dar sprijinul nu a fost suficient, inclusiv în rândurile democraților. Apoi, până la 18 octombrie, a fost ultima variantă oferită discuției.

Din păcate, niciun republican nu susține această măsură. (…) Este extrem de dezamăgitor faptul că republicanii din Cameră și Senat au refuzat să lucreze cu noi în această chestiune“, s-a lamentat vineri seara președintele democrat al Camerei, Nancy Pelosi.

O sursă din Congres a declarat pentru AFP că ideea este departe de a fi unanimă în rândurile democraților. “Aceasta este o problemă de sănătate publică“, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Reprezentanții aleși ai Camerei Reprezentanților sunt acum în vacanță până la sfârșitul lunii august și vor fi urmăriți de senatori o săptămână mai târziu, eliminând orice speranță a unui acord rapid.

Peste 10 milioane de oameni au rămas în urma plăților chiriei

Și aproximativ 3,6 milioane de chiriași estimează că riscă să fie evacuați în termen de două luni, potrivit unui studiu al Biroului de Statistică (recensământ) realizat la începutul lunii iulie cu 51 de milioane de chiriași.

Președintele Joe Biden a cerut joi Congresului să prelungească acest moratoriu. Dar criticii se adună, iar mulți îi reproșează că a așteptat până în ultimul moment.

Suntem la trei zile de la sfârșitul moratorului neconstituțional asupra evacuărilor din CDC și care este soluția președintelui Biden? Vinați Curtea și solicitați Congresului să o remedieze“, s-a plâns vicepreședintele republican al Comisiei Financiare din Camera Reprezentanților, Patrick McHenry. El a subliniat că membrii republicani ai acestei comisii au stabilit un text pentru a putea prelungi moratoriul, dar nu au primit răspuns.

Ajutor financiar blocat

Această suspendare a evacuărilor a fost pusă în aplicare în septembrie 2020 de Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție de sănătate publică din Statele Unite, apoi extinsă de mai multe ori.

Menținerea oamenilor acasă și în afara locurilor aglomerate sau a locurilor de adunare – cum ar fi adăposturile pentru cei fără casă – prin prevenirea evacuărilor este un pas cheie pentru a contribui la stoparea răspândirii Covid-19”, justifică CDC pe site-ul lor.

Dar o decizie a Curții Supreme din iunie prevede că reînnoirea va trebui adoptată de Congres și nu mai poate fi decisă de CDC.

Categorii
În Moldova Social

O tânără de 28 de ani a fosst găsită inconștientă după ce a vrut să-și ia viața cu pastile

O tânără, în vârstă de 28 de ani, a fost salvată, după ce ar fi încercat să se sinucidă cu pastile. Aceasta a fost găsită în jurul orei 02:00, în stare inconștientă în fața unui salon de frumusețe din capitală.

Oamenii legii au fost sesizați în jurul orei 02:15, precum că pe strada Mitropolit Varlaam la un salon de frumusețe, o tânară s-a intoxicat cu medicamente.

La fața locului s-a deplasat grupa operativă și un echipaj medical. Polițiștii au stabilit că, tânăra în vârsta de 28 de ani, ar fi vrut să se sinucidă și a consumat pastile.

Victima a fost preluată de ambulanță în stare inconștientă.

Pe caz a fost inițiată o anchetă. Alte circumstanțe se stabilesc.

Categorii
În Moldova Social

Au fost reactivate mai multe corturi anticaniculare

Mai multe corturi anticaniculă au fost reactivate în aceste zile în capitală, perioadă în care râmâne în vigoare o avertizare Cod Galben de vreme caniculară. Potrivit autorităților locale, acestea vor funcționa în intervalul orelor 11:00-18:00, iar locuitorii și oaspeții Chișinăului pot solicita aici ajutor în caz de necesitate și servi un pahar de apă.

Totodată, și în transportul public din capitală, pasagerii pot solicita apă potabilă de la taxatori sau șoferi, în timpul călătoriei sau la stația terminus.

În perioada estivală au fost redeschise şi cișmelele de apă de pe teritoriul orașului, amplasate în Parcul „Valea Morilor, în Scuarul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în Grădina Catedralei și în Parcul „Alunelul”.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼