Zi însemnată la Parlament. Deputații urmează să ofere vot de încredere cabinetului de miniștri condus de Natalia Gavrilița. Evenimentul nu ar fi părut neobișnuit dacă nu era umbrit de o pană de curent produsă chiar în momentul în care candidatul desemnat răspundea la întrebările deputaților. Incidentul a durat câteva minute, timp în care Legislativul a fost evacuat. După ce s-a constatat lipsa vreunui pericol, ședința a fost reluată.
Chiar de la începutul ședinței, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, și-a prezentat programul de guvernare. Printre obiectivele de bază ale noului Executiv se numără curățarea instituțiilor statului, reducerea sărăciei, creșterea pensiilor, dar și atragerea investițiilor.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru desemnat: „Vom curăța instituțiile de stat de oameni corupți. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți, iar cu acești bani vom construi școli, aziluri. În primele luni de mandat, Guvernul va prioritiza patru direcții de activitate. În primul rând, gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemie COVID-19. A doua prioritate pe termen scurt este demararea reformei justiției și pachetul anticorupție”.
Noul Guvern urmează să aibă 13 ministere, și nu nouă, așa cum a fost până acum. Astfel, în loc de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va exista Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se divizează în Ministerul Educației și Cercetării și în Ministerul Culturii, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, va fi împărțit în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului. Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii se va transforma în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Gavrilița susține că la această etapă nu poate spune dacă majorarea numărului de ministere va costa bugetul de stat bani suplimentari.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru desemnat: „E greu de spus dacă reorganizările vor duce la creșterea sau micșorarea cheltuielilor. Cert e că se vrea creșterea salariilor angajaților statului”.
După ce și-a încheiat discursul, a început sesiunea de întrebări-răspunsuri. Deputatul socialist, Vasile Bolea a declarat că noul guvern va încălca principiul independenței judecătorilor și procurorilor prin atragerea experților externi în procesul de selectare a procurorilor și judecătorilor.
VASILE BOLEA, deputat PSRM: „V-am ascultat atent, chiar vrei să plângi. Ați scris aceste aberații doar pentru că e la modă să vorbiți de antrenarea experților internaționali”.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru desemnat: „Noi am inclus aceste acțiuni în programul de activitate al Guvernului, pentru că aceasta doresc cetățenii”.
Iar deputatul Partidului ”ȘOR”, Denis Ulanov a îndemnat-o pe Gavrilița să nu majoreze impozitele pentru agenții economici, în cazul în care vrea să ridice economia, dar sa pună monopol asupra importului de alcool și tutun.
DENIS ULANOV, deputat Partidul ”ȘOR”: „Noi așteptăm de la dvs. un rol activ al statului în acest sens și un rol activ pentru a obține finanțe la bugetul de stat”.
Amintim că în data de 30 iulie, președintele Maia Sandu a semnat decretul privind desemnarea Nataliei Gavrilița în funcția de prim-ministru, tentativa fiind a treia la număr în cazul lui Gavrilița.