Categorii
În Moldova Social

Cuptor cu microunde – motivul declanșării alarmei de incendiu în Parlament

Deputaţii şi jurnaliştii, evacuaţi din clădirea Parlamentului. S-a declanţat alarma de incendiu.

Aceștia au fost evacuați după ce în cadrul ședinței plenare unde urma să fie votat Guvernul Gavrilița s-a deconectat lumina, iar la scurt timp  s-a auzit alarma de incendiu.

Astfel, la Parlament a fost solicitată intervenţia pompierilor, iar deputații vor reveni în clădire după ce echipele de intervenție vor verifică încăperea.

Fumul emis de un cuptor cu microunde din cantina Parlamentului a fost motivul declanșării alarmei de incendiu în edificiul instituției.

La fața locului au intervenit angajații IGSU. A fost verificat sistemul de detecție și semnalizare incendiu, instalată în clădirea , și au fost inspectate toate încăperile din clădirea legislativului.

Alarma a răsunat la ora 12:20, în timpul ședinței de învestire a Guvernui. Persoanele aflate în interior au părăsit clădirea, apoi au revenit.

Pompierii au stabilit că alarma s-a declanșat din cauza fumului emis de un cuptor cu microunde, care se afla într-o bucătărie de la etajul întâi. Din fericire, incendiul nu s-a produs. Nici o persoană nu a avut de suferit.

Categorii
În Moldova Social

Caz teribil la Sângerei. Un bărbat și-a stropit concubina cu benzină și i-a dat foc

Un bărbat și-a incendiat concubina, după ce între aceștia s-a iscat un conflict.

Ambii fiind în stare de ebrietate, au început o ceartă între ei în cadrul căreia concubinul a amenințat-o pe femeie că-i va da foc.

Incidentul s-a întâmplat acum trei zile în localitatea Copăceni, din raionul Sângerei.

La un moment dat, bărbatul de 44 de ani a luat un vas din plastic în care se afla benzină, a stropit-o pe femeie de 27 de ani peste tot corpul și a incendiat-o.

Înțelegând gravitatea circumstanțelor create, la scurt timp bărbatul a solicitat echipa de salvare medicală, cu care victima a fost transportată de urgență la Spitalul Raional Sângerei.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore.

Categorii
În Moldova Social

A fost suspendată activitatea unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol

Autoritățile de la Tiraspol, au suspendat activitatea unicului liceu cu predare în limba română ,,Lucian Blaga” pe o perioadă de trei luni și au au refuzat să înregistreze instituția de învățământ.

Anunțul a fost făcut de avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Ombudsmanul atenționează că în aceste circumstanțe copiii care frecventează această instituție de învățământ nu vor putea să învețe în noul an școlar 2021-2022, fapt ce îngrădește realizarea efectivă a drepturilor copiilor la educație.

La începutul acestei veri, liceul cu predare în limba română de la Tiraspol a rămas și fără director, după ce Ion Iovcev, care a condus instituția de învățământ timp de câteva decenii, a fost demis de către ministrul interimar al Educației, printr-un apel telefonic, iar motivul ar fi fost că, ar fi atins vârsta de pensionare.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a solicitat autorităților de la Chișinău să întreprindă măsuri pentru a soluționa această problemă.

Categorii
În Moldova Social

Natalia Gavrilița a prezentat în Parlament programul de guvernare

Zi însemnată la Parlament. Deputații urmează să ofere vot de încredere cabinetului de miniștri condus de Natalia Gavrilița. Evenimentul nu ar fi părut neobișnuit dacă nu era umbrit de o pană de curent produsă chiar în momentul în care candidatul desemnat răspundea la întrebările deputaților. Incidentul a durat câteva minute, timp în care Legislativul a fost evacuat. După ce s-a constatat lipsa vreunui pericol, ședința a fost reluată.

Chiar de la începutul ședinței, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, și-a prezentat programul de guvernare. Printre obiectivele de bază ale noului Executiv se numără curățarea instituțiilor statului, reducerea sărăciei, creșterea pensiilor, dar și atragerea investițiilor.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru desemnat: „Vom curăța instituțiile de stat de oameni corupți. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți, iar cu acești bani vom construi școli, aziluri. În primele luni de mandat, Guvernul va prioritiza patru direcții de activitate. În primul rând, gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemie COVID-19. A doua prioritate pe termen scurt este demararea reformei justiției și pachetul anticorupție”.

Noul Guvern urmează să aibă 13 ministere, și nu nouă, așa cum a fost până acum. Astfel, în loc de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va exista Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se divizează în Ministerul Educației și Cercetării și în Ministerul Culturii, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, va fi împărțit în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului. Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii se va transforma în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Gavrilița susține că la această etapă nu poate spune dacă majorarea numărului de ministere va costa bugetul de stat bani suplimentari.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru desemnat: „E greu de spus dacă reorganizările vor duce la creșterea sau micșorarea cheltuielilor. Cert e că se vrea creșterea salariilor angajaților statului”.

După ce și-a încheiat discursul, a început sesiunea de întrebări-răspunsuri. Deputatul socialist, Vasile Bolea a declarat că noul guvern va încălca principiul independenței judecătorilor și procurorilor prin atragerea experților externi în procesul de selectare a procurorilor și judecătorilor.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: „V-am ascultat atent, chiar vrei să plângi. Ați scris aceste aberații doar pentru că e la modă să vorbiți de antrenarea experților internaționali”.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru desemnat: „Noi am inclus aceste acțiuni în programul de activitate al Guvernului, pentru că aceasta doresc cetățenii”.

Iar deputatul Partidului ”ȘOR”, Denis Ulanov a îndemnat-o pe Gavrilița să nu majoreze impozitele pentru agenții economici, în cazul în care vrea să ridice economia, dar sa pună monopol asupra importului de alcool și tutun.

DENIS ULANOV, deputat Partidul ”ȘOR”: „Noi așteptăm de la dvs. un rol activ al statului în acest sens și un rol activ pentru a obține finanțe la bugetul de stat”.

Amintim că în data de 30 iulie, președintele Maia Sandu a semnat decretul privind desemnarea Nataliei Gavrilița în funcția de prim-ministru, tentativa fiind a treia la număr în cazul lui Gavrilița.

Categorii
În Moldova Social

Moldcell se confruntă cu probleme la efectuarea apelurilor GSM sau chiar a conectivității la internet

Abonații rețelei de telefonie mobilă Moldcell se confruntă cu probleme la efectuarea apelurilor GSM sau chiar a conectivității la internet pe tot parcursul zilei. Compania dă vina pe vremea rea.

„Stimați Abonați, vă anunțăm că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în unele raioane ale țării sunt deficințe tehnice de rețea. Drept urmare, este posibilă indisponibilitatea serviciilor Moldcell. La moment depunem toate eforturile necesare pentru înlăturarea deficiențelor în cel mai scurt timp și reluarea prestării serviciilor.Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și Vă mulțumim pentru înțelegere”, se arată într-un scurt comunicat al companiei.

Totul se întâmplă după ce abonați din toate colțurile țării s-au plâns că nu pot efectua apeluri, iar unii dintre ei chiar că nu pot utiliza nici internetul.

Categorii
În Moldova Social

Moldovenii vor beneficia în continuare de regimul fără vize în UE

Moldovenii vor continua să beneficieze de regim fără vize cu spațiul Schengen. Comisia Europeană a declarat că țara noastră îndeplinește în continuare condițiile regimului fără vize în UE.
Comisia Europeană a publicat un raport, în care a constatat că Republica Moldova continuă să îndeplinească criteriile aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană. Astfel, în cel de-al patrulea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize este precizat că moldovenii vor beneficia în continuare de regimul fără vize cu statele din spațiul Schengen.
Potrivit Ministerului de Externe, raportul publicat de Comisia Europeană conține o evaluare complexă a implementării criteriilor care au stat la baza abolirii de către Uniunea Europeană a regimului de vize pentru perioada anului 2020. Totodată, Comisia Europeană a venit și cu câteva recomandări. Printre acestea se numără continuarea informării populației despre regimul de vize, dar și aprobarea strategiei și a planului de acțiuni pentru reforma justiției și combaterea corupției.
„Printre recomandările formulate se regăsește consolidarea eforturilor de prevenire și combatere a spălării banilor prin adoptarea actelor normative de punere în aplicare a legii privind sancțiunile pentru încălcările în domeniul prevenirii spălării banilor, (…) stabilirea noului mecanism de recuperare a activelor fraudate și finalizarea investigării fraudei bancare din 2014”, este menționează în comunicatul de presă al MAEIE.
Ministerul de Externe a precizat că, în premieră, Comisia Europeană a introdus în lista recomandărilor specifice pentru fiecare stat vizat de raport, inclusiv pentru Republica Moldova, îndemnul de a alinia politicile acestora în domeniul vizelor, în special în ceea ce ține de țările terțe care prezintă risc de imigrație ilegală sau risc de securitate pentru Uniunea Europeană. Ministerul de resort a precizat că a luat act de recomandările Comisiei și că va continua cooperarea cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a pune în aplicare toate recomandările.
Este de menționat că în cei șapte ani de când a intrat în vigoare regimul fără vize, 2 376 731 de moldoveni cu pașapoarte biometrice au beneficiat de regimul dat și au călătorit în Uniunea Europeană de 9 121 544 de ori.
Categorii
În Moldova Social

Riscă până la 4 ani de închisoare pentru furtul unei biciclete

Un bărbat în vârstă de 36 de ani, originar din capitală, a fost reţinut de ofiţerii de investigaţie a Inspectoratului sec. Centru din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, pentru furtul unei biciclete. Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracţiuni analogice.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Centru au fost sesizaţi la data de 21 iulie, de un bărbat  de 38 de ani, comunicând că i-a fost sustrasă bicicleta. La locul faptei poliţiştii au stabilit că victima a lăsat bicicleta în faţa unei biserici pentru scurt timp, ulterior când a ieşit aceasta nu mai era.

Poliţiştii  au ridicat imaginile de pe camerele de supraveghere care au fixat momentul cum individul se deplasează cu bicicleta sustrasă într-o direcţie necunoscută. Astfel, prin acţiunile lui a cauzat proprietarului un prejudiciu de 3 000 de lei.

Urmare a măsurilor de investigaţie şi urmărire penală întreprinse de către poliţişti, suspectul  a fost identificat şi reţinut.

În cadrul acţiunilor procesual penale bărbatul şi-a recunoscut vina declarând că  bicicleta sustrasă a vândut-o cu  600 de lei.

Acesta este cercetat penal pentru furt, infracţiune care conform legislaţiei se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 ore, sau închisoare de până la 4 ani.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼