Categorii
În Moldova Social

UE va acorda 75 de mln de euro statelor Parteneriatului Estic, pentru a accelera vaccinarea anti-COVID în rândul populației

În cadrul eforturilor depuse de Uniunea Europeană pentru a sprijini vaccinarea în țările partenere, Comisia a majorat astăzi, de la 40 de milioane, la 75 de milioane de euro, pachetul de asistență menit să asigure accesul la vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 și să accelereze campaniile de vaccinare în cele șase țări din cadrul Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Prin acest nou pachet de asistență de 35 de milioane euro, UE urmărește să sporească în mod substanțial accesul la vaccinuri în regiunea Parteneriatului Estic în contextul penuriei mondiale de vaccinuri, facilitând partajarea vaccinurilor de către statele membre ale UE și rambursând costurile conexe.

Această asistență vine în completarea sprijinului acordat de UE inițiativei COVAX – mecanismul mondial de asigurare a unui acces echitabil și universal la vaccinurile împotriva COVID-19 – și vizează o distribuție echitabilă și transparentă a vaccinurilor în țările Parteneriatului Estic.

Această asistență se adaugă primului pachet de sprijin în cuantum de 40 de milioane euro, lansat în februarie pentru a consolida imediat pregătirea și disponibilitatea locală pentru vaccinarea sigură și eficace a populației, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Sprijinul UE a acoperit formarea managerilor din domeniul sănătății și a personalului medical implicat în campania de vaccinare, asistența logistică esențială pentru livrarea și gestionarea vaccinurilor și a stocurilor, datele privind vaccinarea, monitorizarea siguranței, acțiunile de comunicare și de implicare a comunităților, precum și sprijinul pentru dezvoltarea unui certificat digital privind COVID.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: „Această pandemie devastatoare de COVID-19 a supus oamenii, sistemele de sănătate și economiile din întreaga lume la o presiune fără precedent. Din păcate, Parteneriatul estic nu face excepție. UE este hotărâtă să-și ajute vecinii din est să accelereze vaccinarea, deoarece aceasta va avea o importanță determinantă pentru stoparea pandemiei și lansarea redresării socioeconomice a acestei regiuni. În felul acesta, UE se îngrijește de partenerii săi.”

Categorii
În Moldova Social

Vaccinarea are loc prea lent. Guvernul PAS va introduce noi restricții anti-pandemice

În Republica Moldova ar putea fi introduse noi restricții anti-COVID-19 din cauza că vaccinarea are loc prea lent.

A fost vaccinată 15 la sută din populația Republicii Moldova, cu ambele doze. Totodată, doar 30 la sută dintre angajații din educație sunt imunizați. Vaccinarea colectivă de 70 la sută, planificată pentru noiembrie în Republica Moldova, nu va fi atinsă, a anunțat marţi Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Responsabila de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că cea mai înaltă rată de imunizare se înregistrează în rândurile persoanelor vârstnice, cea mai mică rată de vaccinare fiind în rândurile tinerilor. În același timp, cea mai joasă rată de imunizare a populației se atestă în Găgăuzia, de mai puțin de 10 la sută, iar cea mai înaltă rată de imunizare este în municipiul Chișinău, 23 la sută din populația capitalei fiind vaccinată împotriva noului coronavirus.

Svetlana Nicolăescu a atenționat că 99 la sută dintre pacienții care se află în secțiile de terapie intensivă cu COVID-19 nu au fost imunizați împotriva virusului. Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, în spitale sunt internate 313 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 65 sunt în stare extrem de gravă, 11 pacienți fiind conectați la aparate de respirație asistată.

Săptămâna trecută numărul cazurilor noi de COVID-19 și a cazurilor de deces, asociate cu COVID-19, a fost în creștere, în comparație cu săptămâna precedentă. Totodată, unele localități sunt în cod roșu de alertă COVID-19, a menționat secretarul de stat.

Tot săptămâna trecută, Republica Moldova a intrat în cod portocaliu de alertă COVID-19, iar aceasta înseamnă că e nevoie de instituirea a noi măsuri de protecție. În viitorul apropiat, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ce ar putea introduce noi restricții în acest sens, a subliniat Svetlana Nicolăescu.

Veaceslav Guțu, coordonator al campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19, medic-epidemiolog, a specificat că doar 0,08 la sută dintre persoanele vaccinate au făcut COVID-19, iar 90 la sută dintre aceste persoane au avut o singură doză de vaccin, din două, cât e nevoie

Categorii
În Moldova Social

193 de cazuri de COVID, între care 18 de import! Câți oameni au murit, în ultimele 24 de ore, în urma complicațiilor bolii

193 de cazuri noi de COVID – 19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova. Asta după ce au fost efectuate 6482 de teste. Din numărul total de cazuri, 18 sunt de import – cinci din Franța, câteva trei din Germania și Irlanda, două din Turcia și câte unul din Grecia, Italia, Marea Britanie, Rusia și România. Doi dintre bolnavi sunt lucrători medicali. 

Bilanțul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns, astfel, la 261.000.

Din nefericire, alți cinci moldoveni au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID – 19. Victimele aveau între 64 și 84 de ani. De la începutul pandemiei, 6291 de oameni au murit după ce s-au infectat cu coronavirus.

Este și o veste bună! Încă 138 de persoane s-au vindecat de COVID. În total, 253.143 persoane au învins boala.

În prezent, în spitalele din țară sunt internați 382 de oameni bolnavi de COVID – 19. 34 sunt în stare extrem de gravă, un pacient fiind conectat la aparate de respirație asistată.

Categorii
În Moldova Social

Moldovenii care vin în Turcia din acest grup de țări vor fi plasați în carantină

Dacă sunteți cetățeni moldoveni și călătoriți în Turcia din Afganistan, Bangladesh, Brazilia, Africa de Sud, India, Nepal, Pakistan și Sri Lanka veți fi plasați în carantină obligatorie în hotelurile special desemnate de autoritățile locale.

Despre aceasta a anunțat Ambasada Republicii Moldova în Turcia, precizând că astfel de condiții de intrare au fost instituite pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Rezervările și taxele urmează a fi achitate înainte de plecare în Turcia (din cont propriu). Lista hotelelor special desemnate poate fi solicitată la adresa de email a Ambasadei: [email protected]”, se arată într-un comunicat al ambasadei.

Menționăm că certificatele naționale de imunizare împotriva COVID-19, emise de către autoritățile competente din Republica Moldova, sunt recunoscute în Turcia

Astfel, cetățenii vaccinați ai Republicii Moldova și persoanele cu reședința legală în țara noastră, la intrare în Turcia, vor fi scutiți de prezentarea testului PCR și nu vor fi plasați în izolare, la prezentarea unui certificat național de vaccinare.

Categorii
În Moldova Social

Un bărbat din Capitală și-a rănit soția cu un cuțit. Ambii erau în stare de ebrietate

Un bărbat în vârstă de 53 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce și-a rănit soția cu un cuțit la mână. Incidentul a avut loc astăzi în sectorul Buiucani al Capitalei. 

Potrivit ofițerului de presă, Natalia Stati, bărbatul și femeia erau în stare de ebrietate. Între ei s-ar fi iscat un conflict, în urma căruia i-a aplicat o zgârietura la mâna stângă.

Victima a refuzat spitalizarea.

Alte circumstanțe urmează a fi stabilite.

Categorii
În Moldova Social

Un mort și 13 răniți, după ce un camion s-a izbit de un autobuz. Accident grav în Germania

Accident grav în Germania. Un om a murit și alți 13 au fost răniți, după ce un camion s-a izbit de un autobuz în centrul Germaniei.

O femeie în vârstă de 29 de ani și-a pierdut viața în urma accidentului care a avut loc în Langenhagen – un oraș lângă Hanovra, scrie euronews.com. Ambii șoferi au fost răniți, dar și mai mulți pasageri din autobuz.

Trei persoane au suferit răni grave, printre care și un copil de 4 ani.

Accidentul a avut loc luni seară la o intersecție din Langenhagen, unde semafoarele nu funcționau.

Potrivit autorităților, autobuzul ar fi trebuit să oprească pentru a acorda prioritate camionului.

Categorii
În Moldova Social

Peste 400 de cazuri de conectare ilegală la rețeaua de apă

“Apă Canal Chișinău” a descoperit peste 400 de cazuri de conectare ilegală la rețeaua de apă

 În urma unor controale desfășurate de SA “Apă Canal Chișinău”, s-a depistat peste 400 de cazuri de conectare ilicită la rețeaua municipală de apă, transmite MOLDPRES.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a notat pe rețelele de socializare că, de la începutul anului, “Apă Canal Chișinău” a desfășurat circa 1400 de controale și în 149 de cazuri s-a depistat branșarea neautorizată la rețeaua de apă a capitalei, iar în peste 100 de cazuri a fost constatată deteriorarea sigiliilor contorului de apă.

Potrivit informației prezentate de “Apă Canal Chișinău”, încălcările au fost depistate atât la persoane fizice, cât și la cele juridice.

Pentru a putea beneficia în continuare de apă, cei care au comis ilegalități au primit amenzi și sunt obligați să achite cheltuielile de debranșare/branșare la rețeaua municipală de apă. Suma totală a facturilor emise de furnizorul de apă din Chișinău către cei care au comis ilegalități se ridică 431 027 de lei /peste 20 mii de euro/.

Categorii
În Moldova Social

Lumea se va confrunta cu schimbări enorme ale vremii. Încălzirea globală schimbă curenții din Oceanul Atlantic

Emisiile de gaze cu efect de seră care sunt propagate în aer și încălzesc atmosfera riscă să destabilizeze sistemul actual al curenților oceanici. Sistemul actual al curenților Oceanului Atlantic, care reprezintă un motor al climatului din emisfera nordică, ar putea fi slăbit într-o asemenea măsură încât să conducă în curând la foarte mari schimbări ale vremii în lume, potrivit unui studiu de al NBC News

Circulația Meridiană de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) este componenta integrată zonal a curenților de suprafață și adâncimi care transportă apă caldă de la tropice spre nord în Atlanticul de Nord.

Pe măsură ce atmosfera se încălzește din cauza emisiilor crescute de gaze cu efect de seră, fundul oceanului începe să înmagazineze tot mai multă căldură. În aceste condiții, o eventuală destabilizare profundă a sistemului curenților oceanului ar putea avea consecințe grave pentru sistemele meteorologice mondiale.

Modelele climatice au arătat că AMOC a ajuns la cel mai slab nivel din ultimii 1.000 de ani.
Cu toate acestea, studiul nu a putut preciza dacă slăbirea se datorează unei modificări a circulației curenților sau este legată de pierderea stabilității fluxului.
Categorii
În Moldova Social

Crește numărul copiilor spitalizați cu Covid în SUA. Varianta Delta a dus la un nou record de cazuri din ultimele șase luni

Varianta Delta își face simțită prezența puternic în Statele Unite, acolo unde numărul cazurilor noi de coronavirus și al spitalizărilor a urcat la maximul ultimelor șase luni, din cauza răspândirii rapide a tulpinii în regiunile cu rate de vaccinare scăzute, scrie Reuters. Totodată, SUA a înregistrat și o creștere a numărului copiilor spitalizați cu Covid-19, o tendință atribuită tot variantei Delta.

La nivel naţional, numărul mediu al cazurilor de Covid-19 a fost de 100.000 timp de trei zile consecutiv, în creştere cu 35% faţă de săptămâna trecută, potrivit datelor din sectorul sănătăţii. Creşterea a fost mai puternică în Louisiana, Florida şi Arkansas.

Totodată, numărul spitalizărilor a urcat cu 40%, iar cel al deceselor cu 18%.

Florida a înregistrat recorduri ale spitalizărilor timp de opt zile la rând, potrivit analizei. În acest stat, majoritatea elevilor trebuie să se întoarcă la cursuri săptămâna aceasta, iar unele districte şcolare dezbat dacă este nevoie de măşti pentru elevi.

Şeful celui de-al doilea cel mai mare sindicat al profesorilor din ţară a anunţat duminică o schimbare de politică, sprijinind vaccinările obligatorii pentru profesorii americani, într-un efort de a proteja elevii care sunt prea tineri pentru a fi vaccinaţi.

Crește numărului copiilor internați cu Covid-19 în spitalele din SUA
Numărul copiilor spitalizaţi cu COVID-19 este în creştere în întreaga ţară, o tendinţă pe care experţii în sănătate o atribuie variantei Delta, care este mai susceptibilă de a infecta copiii decât tulpina iniţială Alpha.

Unele state, inclusiv California, New York şi Virginia, au impus vaccinări sau testări săptămânale pentru angajaţii de la stat, precum şi mai multe oraşe.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a stabilit noi reguli la sfârşitul lunii trecute, cerând lucrătorilor federali să prezinte dovada vaccinării sau să facă dovada testelor regulate, impunând portul măştilor şi restricţii de călătorie.

În sectorul privat, un număr tot mai mare de companii impun, de asemenea, vaccinarea pentru Covid-19.

Totodată, United Airlines, compania de ambalare a cărnii Tyson Foods şi Microsoft solicită angajaţilor să fie vaccinaţi.

Categorii
În Moldova Social

În Cahul polițiștii de frontieră au depistat documente cu indici de falsificare

Documente falsificate, ascunse sub nişa pragului lateral al maşinii, depistate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din Cahul au depistat trei documente cu indici de falsificare, care erau camuflate în maşină de către unul din pasageri. Cazul a fost înregistrat în dimineaţa zilei de astăzi, 10 august curent, pe direcţia ieşire din R. Moldova.

În punctul de trecere a frontierei Cahul, pentru formalităţile de control s-a apropiat un autoturism, cu numere de înmatriculare bulgăreşti. În cadrul verificărilor  iniţiale, dar şi declaraţiilor, persoanele aflate în mijlocul de transport urmau să ajungă în Belgia. Fiind aplicate elementele analizei de risc, poliţiştii de frontieră au extins controlul asupra mijlocului de transport şi pasagerilor.

Ca urmare, ascunse sub nişa pragului lateral al autoturismului au fost depistate un permis de conducere emis de autorităţile din R. Moldova şi două cărţi de identitate, care ar fi eliberate de autorităţile din Bulgaria şi România. Unul din documente era emis pe numele unui pasager, legitimat ca cetăţean moldovean de 38 de ani, originar din oraşul Ceadîr – Lunga.

La audieri, bărbatul a recunoscut că documentul cu pricina îi aparţine, iar celelalte două ar fi urmat să le înmâneze posesorului la destinaţie.

Conform procedurilor legale, actele au fost ridicate şi ulterior vor fi supuse expertizei. În continuare, poliţiştii de frontieră din cadrul DR Sud cercetează cazul sub aspectul săvârşirii infracţiunii privind deţinerea şi folosirea actelor oficiale false, art. 361 al.(1)  CP al RM.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼