Categorii
În Moldova Social

Un minor cercetat de oamenii legii după ce, asupra lui au fost depistate mai multe pachețele cu substanțe interzise

Un minor în vâstă de 16 ani este cercetat de oamenii legii după ce, asupra lui au fost depistate mai multe pachețele cu substanțe interzise. Potrivit informațiilor, tânărul a fost stopat în această dimineață de o patrulă de carabinieri. 

„În dimineața zilei de astăzi, o patrulă de carabinieri din cadrul Direcției regionale Centru a IGC, fiind implicată la menținerea ordinii publice în sectorul Rîșcani al Capitalei a observat o persoană de gen masculin ce prezenta un comportament suspect”.

În urma verificărilor, asupra sa au fost depistate 4 pachețele de tip zip-lock ce conțineau o substanță necunoscută, iar imediat minorul a fost condus la IP Rîșcani.

Mai mult, substanța a fost ridicată și transmisă spre expertiză.

În continuare, oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele.

Categorii
În Moldova Social

În continuă scădere pentru dolar și euro

Joi, 12 august, Leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul american, moneda euro și leul românesc. Hrivna ucraineană și rubla rusească sunt neschimbate.

Astfel, pentru 12 august, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 17.78 bani pentru un dolar, cu 4 bani mai puțin decât marți.

Moneda euro scade cu 7 bani și va costa 20.82 bani.
Hrivna ucraineană o să valoreze 0.66 de bani.
Leul românesc se depreciază cu 2 bani și va costa 4.23 de bani.
Iar rubla rusească va rămâne tot și aceeași – 0.24 de bani

Categorii
În Moldova Social

Facebook a eliminat sute de conturi implicate în campanii de dezinformare rusă cu privire la vaccinuri

Facebook a eliminat sute de conturi despre care spune că erau implicate în campanii de dezinformare, operate din Federația Rusă, cu privire la vaccinuri și imunizarea anti-COVID.

Compania a declarat că rețeaua de conturi vizează India, America Latină și SUA.

Au fost recruțați influențatori pentru a răspândi afirmații false pentru a submina încrederea publicului, în special, cu privire la vaccinurile Covid-19, spun reprezentanții companiei.

În ultimul său raport privind „comportamentul neautentic coordonat”, Facebook a declarat că a găsit legături între rețea și o campanie de dezinformare eronată de la agenția de marketing Fazze – care face parte dintr-o companie rusă numită AdNow.

Luna trecută, o investigație BBC Trending a dezvăluit cum, în luna mai a acestui an, Fazze a oferit influențelor bani pentru a răspândi afirmații false despre riscurile asociate cu vaccinul Pfizer. Potrivit Facebook, acesta a fost al doilea val de încercări ale rețelei de discredita vaccinurile occidentale.

Investigația lor a relatat că, din noiembrie 2020, aceeași rețea a încercat să descrie în mod fals vaccinul AstraZeneca ca fiind periculos, deoarece folosește un adenovirus inofensiv luat de la cimpanzei.

Postările din conturile din rețea răspândesc meme care foloseau imagini din filmele Planetei Maimuțelor pentru a da impresia că vaccinul va transforma oamenii în maimuțe. Aceste postări au apărut pe Facebook în hindi în același timp în care Guvernul indian discuta despre autorizarea de urgență a vaccinului AstraZeneca.

În campania de dezinformare au fost folosite conturi false, despre care Facebook spune că provin probabil din Bangladesh și Pakistan. Facebook a spus că a eliminat 65 de conturi Facebook și 243 de conturi Instagram pentru încălcarea politicii lor împotriva interferențelor străine.

Ben Nimmo, directorul unuia dintre serviciile de securitate cibernetică ale Facebook, a descris campania drept „o spălătorie de dezinformare” care a plantat conținut pe câteva forumuri online și apoi a amplificat conținutul pe alte platforme.

„Această campanie funcţiona ca o spălătorie automată”, a explicat gigantul social media. O firmă britanică de comunicare, Fazze, era însărcinată cu difuzarea pe scară cât mai largă a unor articole destinate să inducă în eroare şi a unor petiţii pe diferite forumuri şi reţele (între care Reddit, Medium, Change.org, Facebook, Instagram …), prin intermediul unor profiluri false şi al unor influenţatori.

Potrivit raportului Facebook, aceste mesaje au fost apoi împărtășite de o mână de influențatori pe Instagram care au folosit aceleași hashtag-uri și au făcut referiri la faptul că vaccinul AstraZeneca a fost derivat din adenovirusul cimpanzeului.

Ambele valuri ale campaniei nu au avut succes și nu au reușit să câștige multă forță – în ciuda diverselor metode utilizate.

Pe lângă eforturile expuse anterior pentru a înrola influențatori ai rețelelor sociale, această „operațiune” pare să fi folosit o gamă întreagă de tactici într-un efort mai larg de a semna texte înșelătoare online despre vaccinurile Covid fabricate în Vest”, a declarat Jack Stubbs, Director de investigații la firma de analiză social media Graphika.

În ciuda celor mai bune eforturi ale campaniei, raportul Facebook a observat practici neglijente, inclusiv amestecarea limbilor – cum ar fi postarea de meme în limba hindi însoțite de hashtag-uri în portugheză.

Ancheta BBC Trending a arătat că Fazze face parte dintr-o companie rusă, AdNow. BBC a încercat în mod repetat să obțină un comentariu de la sediul AdNow din Moscova, dar nu a primit niciun răspuns. Cu toate acestea, un director al filialei britanice a AdNow a declarat pentru BBC că Fazze este închis.

Ca răspuns la acuzațiile unui politician german că discreditarea vaccinurilor occidentale era în interesul Kremlinului, Ambasada Rusiei în Marea Britanie a declarat: „Tratăm Covid-19 ca o amenințare globală și, prin urmare, nu suntem interesați să subminăm eforturile globale în lupta împotriva acesteia, vaccinarea persoanelor cu vaccinul Pfizer ca una dintre modalitățile de a face față virusului”.

Categorii
În Moldova Social

Ucraina a extins restricţiile de coronavirus

Ucraina a decis miercuri să prelungească cu o lună, până la 1 octombrie, starea de urgenţă care le permite autorităţilor regionale să impună restricţii anti-COVID-19, în contextul răspândirii rapide a variantei Delta a coronavirusului, a anunţat miercuri premierul ucrainean Denis Şmigal.

”Din păcate, experţii încep să înregistreze primele trenduri negative în materie de spitalizare a celor grav bolnavi. De aceea, guvernul adoptă un decret pentru a extinde starea de urgenţă şi lockdown-ul flexibil până la 1 octombrie”, a declarat şeful executivului ucrainean în reuniunea săptămânală a cabinetului său.

”Lockdown flexibil” înseamnă că autorităţile regionale au competenţa de a înăspri sau a relaxa restricţiile, în funcţie de situaţia concretă la nivel local. Starea de urgenţă urma să expire la 31 august.

Numărul mediu zilnic al noilor cazuri de COVID-19 din Ucraina, calculat pe şapte zile, a depăşit 1.000 începând de la jumătatea lunii iulie, după ce autorităţile au ridicat majoritatea restricţiilor şi au menţinut doar obligativitatea purtării măştii sanitare şi măsurile de distanţare fizică.

Cu o populaţie de 41 de milioane de locuitori, Ucraina se află printre cele mai afectate ţări din Europa de epidemia de COVID-19. Astfel, până miercuri au fost consemnate 2,3 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care 53.149 fatale, în timp ce 2,5 milioane de persoane sunt complet vaccinate împotriva coronavirusului.

Categorii
În Moldova Social

China și Rusia: Coronavirusul ar fi scăpat dintr-un laborator militar din SUA

Presa recentă din China și Rusia abundă în articole care indică Statele Unite drept loc de origine a coronavirusului. Mai exact, un laborator militar, Fort Detrick, din statul Maryland, care a fost închis în urmă cu doi ani. Pretextul? Fort Detrick a fost închis cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei, iar asta nu poate fi o coincidență, potrivit mass-media din China și Rusia. Oficialii contribuie și ei la răspândirea acestei teorii, iar presa de stat inițiază petiții și strângeri de semnături pentru ca Organizația Mondială a Sănătății să declanșeze o investigație la laboratorul american. Toate acestea, pe fondul răspândirii variantei Delta a virusului în China, lucru care atrage noi restricții și testarea unor orașe întregi de milioane de locuitori.

Un site rusesc de știri, Svpressa.ru, a publicat pe 31 iulie un articol sub titlul „Fort Detrick din SUA – sursa COVID-19?”. Refăcând cronologia pandemiei de coronavirus în Statele Unite, articolul susține că închiderea laboratorului de la Fort Detrick (august 2019) înaintea izbucnirii pandemiei nu este o coincidență, scrie site-ul televiziunii de stat chineze CCTV, varianta în engleză.

De atunci, același site rusesc a mai publicat două materiale pe același subiect: „China cere o investigație asupra originii coronavirusului în Statele Unite” și „Ce are America de ascuns când acuză China: De unde provine pandemia de coronavirus?”.

Revenind la primul articol citat de CCTV, în acesta se arată că s-au petrecut lucruri ciudate în zona laboratorului înainte izbucnirea pandemiei. Articolul descrie laboratorul ca pe un iad în care sunt păstrate cantități mari de arme biologice din al doilea război mondial. Mai mult, laboratorul s-a închis de urgență înainte de debutul pandemiei, ceea ce nu ar fi o coincidență, ci o decizie luată după descoperirea unor cazuri de „peneumonie cu cauze necunoscute” în Maryland, se mai arată în articol.

În articol scrie că este ciudat că un laborator științific cu potențial de a urmări originea coronavirusului este închis brusc, în loc să se alăture eforturilor de a descoperi un vaccin.

În septembrie 2019, un raport al Centrului pentru controlul bolilor și prevenție din Maryland a arătat că „peneumonia cu cauze necunoscute” are legătură cu țigările electronice și cu vaping-ul. La scurt timp după acest anunț, o boală pulmonară cu simptome asemănătoare COVID-19 a început să se răspândească în mai multe state din SUA.

Un raport al Institutului Național de Sănătate arată că, din 24.000 de probe de sânge colectate în Statele Unite la începutul anului 2020, cercetătorii au descoperit că unele conțineau deja anticorpi împotriva COVID. Potrivit raportului, coronavirusul a început să se răspândească în SUA în toamna lui 2019.

În plus, pe site-ul Departamentului de Sănătate din Florida se arată că au fost 171 de pacienți cu simptome de COVID sau testați pozitiv în decembrie 2019 și niciunul dintre aceștia nu călătorise în China.

Nu poate fi o coincidență că închiderea laboratorului de la Fort Detrick și răspândirea „peneumoniei cu cauze necunoscute” au avut loc aproape simultan. Boala de plămâni asociată cu țigările electronice a fost probabil declanșată de scurgerea de materiale biologice din laboratorul secret de la Fort Detrick, se mai arată pe CCTV.

Deși Washingtonul a respins deschiderea unei anchete asupra infectărilor din Maryland din motive de „securitate națională”, problema nu poate fi ocolită la nesfârșit, se încheie articolul din SVpressa, citat de CCTV.

Originea teoriilor este în China

Și China s-a alăturat aceastui front. Deși presa chineză a vehiculat și ea ipoteza originii coronavirusului în SUA, în ultima perioadă eforturile țării în această direcție s-au intensificat, scrie CNN.

În ultimele două săptămâni, Beijingul și-a mobilizat diplomații și aparatul de propagandă, cerând Organizației Mondiale a Sănătății să facă o anchetă la laboratorul militar de la Fort Detrick din SUA. Asta după ce tot Beijingul a refuzat cererea OMS de a permite accesul investigatorilor pentru o a doua fază a investigației în laboratoarele și piețele din Wuhan.

China respinge categoric ipoteza ca virusul să provină din laboratorul din Wuhan, acuzând Washingtonul că politizează originile coronavirusului. Dar, în același timp, promovează agresiv o contra-teorie fără nicio dovadă științifică, mai scrie CNN.

Luna trecută, publicația chineză de stat Global Times a demarat o campanie în care le cere oamenilor să semneze o scrisoare către OMS, pentru a cere o anchetă la laboratorul de la același Fort Detrick. Scrisoarea, care are nevoie de un singur click online pentru a fi semnată, a strâns 25 de milioane de „semnături”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a cerut OMS să investigheze atât laboratorul de la Fort Detrick, cât și pe cel de la Universitatea din Carolina de Nord.

El a sugerat, de asemenea, că atleții armatei americane care au participat a Jocurile Militare Mondiale de la Wuhan din 2019 ar fi putut aduce virusul în China, reluând astfel aceleași acuzații pe care le-a făcut în martie 2020.

Între timp, televiziunea chineză de stat CCTV a difuzat un material de 30 de minute cu titlul „Povestea întunecată de la Fort Detrick”. Pe rețeaua Weibo, varianta chineză și cenzurată a Twitter, un hashtag legat de acest subiect a strând 420 de milioane de vizualizări.

Aceste eforturi ale Beijingului vin pe fondul răspândirii rapide a variantei Delta a coronavirusului în China. Începând din 20 iulie, explozia de cazuri, cea mai gravă din ultimul an, a infectat peste 500 de oameni în câteva zeci de orașe, punând milioane de locuitori în carantină și atrăgând o serie de restricții.

Categorii
În Moldova Social

Un oraş turistic de pe insula Creta va intra din nou în lockdown

Oraşul turistic Heraklion, situat pe insula Creta, va intra într-un lockdown pe timp de noapte începând de miercuri seară pentru a ţine sub control pandemia de coronavirus după ce numărul infectărilor cu varianta Delta a crescut în ultimele zile în Grecia, au anunţat autorităţile.

La fel ca în cazul Mykonos, Zakynthos şi Chania, lockdown-ul va fi instituit la Heraklion în intervalul 01:00-06:00 dimineaţa. Muzica va fi complet interzisă în baruri şi restaurante pentru a evita formarea aglomeraţiilor, iar adunările la care participă peste 20 de persoane nu vor fi permise.
Măsurile vor fi aplicate începând de miercuri, ora locală 18:00 (15:00 GMT) şi vor rămâne în vigoare până marţi, 17 august, a precizat secretarul general al protecţiei civile.

În plin sezon turistic, Heraklion, o populară destinaţie în perioada estivală, se confruntă cu un risc important de creştere a numărului de contaminări.

În ultimele 24 de ore , în Grecia au fost înregistrate 4.181 de contaminări, numărul total de cazuri ajungând la aproape 521.400 pe întreg teritoriul ţării. Un număr de 219 persoane se află internate la terapie intensivă şi s-au înregistrat 16 decese, bilanţul total al morţilor ajungând la 13.100.

Răspândirea variantei Delta îngrijorează în continuare autorităţile, iar numărul vaccinaţilor cu schemă completă a ajuns la 5,4 milioane pe teritoriul întregii ţări

Categorii
În Moldova Social

A ajuns la Chișinău lotul de 26.500 de vaccinuri AstraZeneca donate de Lituania

Un lot de 26.500 de doze de vaccin AstraZeneca, donat de Lituania, a ajuns astăzi la Chișinău. Serurile urmează să fie distribuite proporțional celor peste 500 de puncte de imunizare din țară. 

„Suportul partenerilor internaționali, oferit Republicii Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, este mai mult decât un gest de solidaritate și prietenie necondiționată. Mulțumim Lituaniei pentru acest lot de 26.500 de doze de vaccin, ce va contribui la desfășurarea campaniei de vaccinare prin care putem schimba cursul pandemiei COVID-19.  În această pandemie, nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. De aceea, îndemnăm pe toți oamenii, care încă nu au reușit să se vaccineze, astfel încât împreună să construim un zid de apărare în fața virusului pentru a-și proteja sănătatea și viața”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu.

„Lituania a alocat 200 de mii de doze de vaccin împotriva Covid-19 pentru țările Parteneriatului Estic, dintre care 26,5 mii de doze de vaccine pentru RepublicaMoldova. Nu este doar o formă de asistență pentru țările vecine, dar și un act de solidaritate pe fundalul unei amenințări epidemiologice provocate de COVID-19. Întotdeauna, Lituania a ajutat Republica Moldova și este pregătită să ofere suport și în perioada care urmează”, a declarat ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Kęstutis Kudzmanas.

În data de 9 august curent, Republica Moldova a recepționat un lot de 30.000 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria), donate de Letonia. Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare, 570,100 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns la Chișinău, fiind depozitate și distribuite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria) este sigur și eficient împotriva formelor grave și decese în proporție de 100%. Se administrează persoanelor cu vârsta de 18 ani și mai mult, intramuscular cu două doze la un interval de 4 și 12 săptămâni.

Până în prezent, 1.111.680 de doze de vaccin au fost administrate în țara noastră, iar 545.219 persoane au finalizat schema completă de imunizare.

Categorii
În Moldova Social

Renato Usatîi s-a răzgândit să părăsească funcția de primar de Bălți?

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a apărut într-un nou live după pauză de o lună, după ce a anunțat că pleacă din politică și se va ocupa de afaceri. Mai mult, în ultima conferință a mai declarat că intenționează să demisioneze din funcția de primar de Bălți.

Renato Usatîi s-a arătat dezamăgit de rezultate modeste obținute la Bălți la scrutinul din 11 iulie și a zis că bălțenii l-au trădat, nu mai au încredere în el, de aceea a luat decizia să plece din politică. Demisia urmează s-o prezintă după ce va ieși din concediu.

Astfel, în live-ul de astăzi, Usatîi a zis că s-a aflat în această perioadă la tratament în Germania, iar acum se află în Moldova, la vila lui unde se odihnește.

A mai zis că a fost pentru o oră la Bălți, totul este curat, dar a observat că niște lucruri nu prea funcționează acolo atât de bine cum ar trebui „din cauza că se simt relaxați de lipsa conducerii. Voi pleca pe o zi în oraș să fac regulă, îl voi rechema din concediu pe Grigorișin (n.r. viceprimar).Ca un adevărat gospodar totul trebuie să fie în ordine”, a spus Usatîi.

În continuare, a mai vorbit și despre faptul că intenționează să viziteze din nou toată țara pentru a discuta cu alegătorii. „Cât timp am lipsit, am primit multe mesaje în privat, chiar și părinților mei le-au fost trimise scrisori în care oamenii explică de ce nu m-au votat.

«Înțelegi Renato că noi am vrut ca tu să rămâi la Bălți». Voi aduna tot activul partidului să discutăm ce facem mai departe, pentru că suntem responsabili față de oameni. Nu trebuie să lăsăm lucrurile baltă. Peste doi ani vom avea alegeri locale și mulți primari de-ai noștri au șanse să câștige, de aceea nu este bine să lăsăm acum totul”, a spus Usatîi.

Ce ține de Bălți, (încă) primarul orașului a anunțat că vrea să se întâlnească cu orășenii pe 2 septembrie și să discute cu ei rezultatele alegerilor parlamentare și ce să facă mai departe. „Dacă oamenii din oraș cred în minciuni și fake-uri despre mine, atunci eu nu vreau să ocup această funcție atâta timp cât oamenii nu mă mai cred”, a conchis Usatîi.

Categorii
În Basarabeasca Social

Expoziția foto – socieatea civilă prin programul de granturi locale (video)

La Basarabeasca a avut loc deschiderea expoziției foto cu genericul Uniunea Europeană susține socieatea civilă prin programul de granturi locale. Circa 20 de fotografii au fost expuse la un loc vizibil din orașul nostru, în fața casei de creație ”Luceafărul”. În aceste foto sunt relatate rezultatele implimentării proiectului respectiv în regiunea de Sud. La expoziție au fost prezentate fotografii din 8 raioane.

Granturile au fost  oferite organizațiilor societății civile pentru implementarea ideilor în 4 domenii de referință: infrastructură pentru apă și canalizare, gestionarea deșeurilor, eficiență energetică, mediu și schimbări climatice. În Basarabeasca partenerii proiectului au fost două ONG-uri.

Acțiunile proiectului susține, Lilea Secrier membru AO ”For Happiness”, au contribuit la creșterea angajamentului cetățenilor mai ales a tinerii generații. Ca dovadă sunt voluntarii care în această zi au dat o mână de ajutor.

Scopul proiectului este abilitarea cetățenilor  prin consolidarea capacităților societății civile pentru o participare mai activă în procesele decizionale, contribuind la responsabilizarea autorităților publice. În acest context ON-ul ”For Happiness” a încheit un acord de parteneriat cu APL Basarabeasca privind acțiunile comune în domeiul de eficiență energetică.

Aceste fotografii au fost efectuate în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană (UE) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Categorii
În Moldova Social

Mai multe bancnote pierdute pe drum de făptașii care au spart un bancomat

Au spart un bancomat și au plecat cu banii în buzunare. Totul s-a întamplat în noaptea de 11 august, în jurul orei 3.15, în orasul Bender.

Potrivit presei locale la fața locului s-au deplasat echipajele de miliție pentru a stabili toate circumstanțele, iar actualmente se cunoaste că spargerea ar fi efectuat-o trei indivizi. După ce aceștia și-ar fi îndeplinit misiunea, s-au făcut nevăzuți, plecând intr-o direcție neconuscotă.

Făptașii însă în urma lor au lasat zeci de bancnote de 100 și 200 de ruble transnistrene ce se aflau în bancomat.

Cercetările pe caz continuă.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼