Categorii
În Moldova Social

Acum 61 de ani, o navă spațială cu Belka și Strelka a fost lansată în spațiu

În urmă cu 61 de ani, pe 19 august 1960, în URSS a fost lansată o navă spațială cu cîini astronauți la bord. Belka și Strelka au finalizat cu succes antrenamentul în zbor, au trecut toate testele și s-au întors acasă nevătămate. Cîinii au petrecut 25 de ore în spațiu.

Zborul cîinilor-cosmonauți sovietici a avut loc pe nava spațială Sputnik-5, a durat mai mult de 25 de ore, timp în care nava a făcut 17 orbite complete în jurul Pămîntului.

După zbor, Belka și Strelka au devenit foarte faimoși, au ținut conferințe de presă și și-au pus imaginile pe timbre poștale. Cîinii și-au petrecut restul vieții în voliera Institutului de Medicină Aviațională și Spațială, în timp ce aveau o viață socială bogată: au fost duși la grădinițe, școli și orfelinate pentru expunere. Hrușciov a prezentat unul dintre puii lui Strelka numiți Pushinka ca un cadou soției președintelui american John F. Kennedy Jacqueline și fiicei lor Caroline. Belka și Strelka au murit într-o moarte naturală la bătrînețe extremă, animalele lor de pluș sînt păstrate în Muzeul Memorial al Cosmonauticii din Moscova.

Categorii
În Moldova Social

Orașul Basarabeasca din nou în COD ROȘU. Află ce restricții se vor implimenta

Orașul Basarabeasca din nou în cod roșu, aceasă decizie a fost luată de Comisia Excepțională de Sănătate Publică a raionului Basarabeasca, astăzi 19 august 2021, din cauza creșterei numărului de cazuri Covid-19.

În ultimele 14 zile au fost înregistrate 16 cazuri de infectare, dintre care 10 în orașul Basarabeasca, respectiv raionul se află în cod portocaliu, iar centrul raional în cod roșu de alertă epidemiologică.

În legătură cu aceste date, comisia a votat, unanim, restricționarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 și a altor tulpini ale virusului. 

Restricțiile implimentate pentru codul roșu de alertă epidemiologică sunt:

Purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale și  folosirea dezinfectanților

Grădinițele creșe trec la învățământ online

Localurile vor activa doar cu livrare

Slujbele bisericești în orașul Basarabeasca se vor organiza în aer liber

În piață și în magazinele alimentare se va respecta distanța socială deasemenea purtarea măștilor

Iar în legătură cu activitatea școlilor se va lua o decizie peste 7 zile

De asemenea Comisia Excepțională de Sănătate Publică a raionului Basarabeasca a precizat numărul total de 3 773 oameni imunizați

Categorii
În Moldova Social

Un bărbat reținut de poliție, după ce a dat buzna în toiul nopții într-o casă de schimb valutar din Capitală

A dat buzna în toiul nopții într-o casă de schimb valutar, ca să o „curețe” de bani. Este isprava unui bărbat din Capitală. 

Totul s-a întâmplat noaptea trecută. Individul, în vârstă de 48 de ani, a pătruns în interior după ce a spart un geam din termopan. Purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, Natalia Stati nu ne-a putut spune dacă infractorul a reușit sau nu să plece vreo sumă de bani.

Bărbatul a  fost reținut și plasat în izolatorul de detenție pentru un termen de 72 de ore.

Autoritățile desfășoară acțiuni pentru stabilirea tuturor informațiilor.

Categorii
În Moldova Social

Încă 426 de cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

Alte 426 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 361 în rândul persoanelor nevaccinate. Din numărul total de cazuri, 28 sunt de import: 11-Italia, 5-Turcia, 2-România, , 2-Marea Britanie, 2-Kazahstan, 2-Germania, 2-Franța, 1-Egipt, 1-Grecia. Numărul total de teste efectuate – 6 146, dintre care 1.922 – teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 263 500. Din numărul total de cazuri, 12 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (2-medici, 8-asistenți medicali, 2-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 501 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 47 în stare extrem de gravă ( 7 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 197 persoane au fost vindecate. În total, 254 649 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 1 359 de persoane, iar 24 029 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Categorii
În Moldova Social

Ce s-a schimbat în Moldova după un an fără țigări la vitrină?!

Deja de un an, în Republica Moldova sunt implementate reglementările potrivit cărora țigările și alte produse din tutun trebuie să fie plasate în cutii speciale, închise, pentru a nu tenta cetățenii să le cumpere. Cu alte cuvinte, țigările și alte dispozitive nu mai pot fi văzute în vitrinele magazinelor. Nu se cunoaște deocamdată ce impact a avut această măsură asupra numărului fumătorilor din țară, dar, potrivit lui Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, țigările au devenit mai puțin atractive pentru tineri. Mai mult decât atât, Agenția intenționează să pună în aplicare norme mai stricte pentru a reglementa piața tutunului, inclusiv alternativele fără fum.

„Pot spune cu certitudine că acest lucru va influența numărul de fumători noi. Cred că, în timp, numărul lor va scădea. Nu sunt gata să spun cât de mult a scăzut acum, dar vom avea în curând date statistice noi. În scurt timp, vom efectua un studiu în rândul populației cu privire la răspândirea factorilor de risc ale bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Va fi vorba inclusiv despre fumat și utilizarea altor produse din tutun”, a spus Șalaru.

La rândul său, Roman Chircă consideră că „printr-o abordare corectă, dimpotrivă, este necesară diferențierea țigărilor clasice de modalitățile alternative de consum a nicotinei, care s-au dovedit a fi mai puțin nocive. Ar trebui să furnizăm astfel de metode doar adulților care fumează deja, ca parte a unei politici de reducere a riscurilor. Aceasta este o alternativă pentru cei care vor să se lase de fumat”.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, consumul de tutun și expunerea la fum provoacă anual moartea a aproximativ 5 200 de persoane. 25,3%, adică un sfert din populația Moldovei, sunt fumători activi.

Categorii
În Moldova Social

Schimbări majore pentru posesorii de carduri. Aceste carduri vor fi scoase de pe piață

Cardurile bancare se schimbă. Mastercard informează că varianta cu cip şi noile carduri biometrice care utilizează amprente digitale oferă o securitate mai mare. Compania susţine că este prima reţea de plăţi care elimină treptat această tehnologie. 

Plăţile contact-less care pot fi efectuate folosind cardul sau smartphone-ul au crescut cu mai mult de un miliard în primul trimestru al anului 2021,

Dispare cardul cu bandă magnetică
Un purtător de cuvânt al firmei a declarat că nivelul de acceptare globală a variantei cu cip a fost mare, astfel încât a fost momentul potrivit pentru a începe eliminarea treptată a cardului cu bandă magnetică.

Marea Britanie a trecut la varianta cu cip pentru toate plăţile cu cardul în 2006, dar în SUA, unele sisteme cu bandă magnetică sunt încă în uz.

Experimentarea sistemelor de plăţi biometrice continuă
Pandemia a evidenţiat nevoia de a introduce şi alte modalităţi de plată. Plăţile contact-less care pot fi efectuate folosind cardul bancar sau smartphone-ul au crescut cu mai mult de un miliard în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Experimentarea sistemelor de plăţi biometrice continuă, de la sisteme care permit plăţi folosind recunoaşterea facială, la scanarea amprentei.

Până atunci, utilizatorii de carduri bancare trebuie să respecte câteva sfaturi pentru a nu deveni victime ale unor fraude.

Actualizarea permanent a software-ul dispozitivului, inclusiv a sistemului de operare; atenție sporită la mesajele primite „din partea băncii” sau a unei alte entităţi, prin care se solicită date sensibile (date despre cont, parole etc.); atenţie la mesajele primite din partea băncilor – compară adresa expeditorului cu cea din corespondenţele anterioare; atenție la eventuale greşeli de exprimare sau gramaticale din mesajele primite; nu trebuie deschise link-urile şi nici nu trebuie descărcate ataşamentele din astfel de mesaje.

Categorii
În Moldova Social

Un bărbat din Hînceşti a murit după ce locuinţa sa a luat foc

Un bărbat din Hînceşti a murit după ce locuinţa sa a luat foc

Un bărbat în vârstă de 58 de ani a decedat, după ce locuinţa sa a luat foc. Tragedia a avut loc în seara zilei de miercuri, 18 august, în localitatea Logăneşti, raionul Hînceşti, iar pompierii au fost alertaţi la miezul nopţii.

La faţa locului au fost îndreptate două echipaje de pompieri. Ajunşi la destinaţie, salvatorii au stabilit că focul a cuprins bunurile materiale de la nivelul întîi a casei de locuit cu două nivele.

În procesul de lichidare a incendiului, angajaţii IGSU au depistat cadavrul proprietarului în vârstă de 58 de ani. Arderea a fost localizată către ora 00:33 .  Cauza şi circumstanţele incendiului urmează a fi stabilite ulterior de specialişti.

În ultimele 24 de ore salvatorii şi pompierii au intervenit în 39 situaţii de risc.

Categorii
În Moldova Social

Femeile afgane plâng. Își aruncă bebelușii peste gardul de sârmă ghimpată în aeroportul din Kabul

Aeroportul din Kabul a devenit o imagine a disperării și fricii de când talibanii au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, iar președintele Ashraf Ghani a fugit din țară. Soldații din interiorul aeroportului din Kabul au fost martori la scenele dramatice și au vorbit despre femeile afgane care au ajuns să își arunce bebelușii către ei, peste gardul de sârmă ghimpată, în încercarea de a-i salva pe micuți din infernul care a cuprins țara.

În aeroportul din Kabul, un gard de sârmă ghimpată separă trupele SUA și Marea Britanie de miile de afgani disperați care încearcă să fugă din țară. Din spatele acestuia și al porților, bărbații și femeile plâng cerând ajutor de la soldați.

Au fost făcute publice noi videoclipuri de pe aeroportul din Kabul unde se arată că femeile plâng după ajutor dincolo de gardul de sârmă ghimpată și roagă soldații să le lase să intre.
În imagini se aud femei care strigă: „Ajutați-ne, vin talibanii!”.

„A fost groaznic, femeile își aruncau bebelușii peste sârma ghimpată cerându-le soldaților să-i ia, unii au fost prinși în gard”, a povestit oficialul.

Mii de bărbați, femei și copii au fost văzuți grăbindu-se spre aeroportul din Kabul, chiar dacă trupele americane au încercat să țină situația sub control. Sute de afgani au fost văzuți înghesuindu-se în avionul forțelor aeriene ale SUA când a decolat de pe pistă, alții s-au agățat de roțile unei aeronave sau pe aripile avionului și au căzut.

Într-un alt incident petrecut miercuri, un bărbat care lucra ca interpret pentru armata australiană ar fi fost împușcat în picior de talibani, în timp ce încerca să ajungă la primul zbor de evacuare militar al Australiei.

Aproximativ 26 de persoane au putut urca în avionul respectiv, inclusiv cetățeni australieni și cetățeni afgani.

Categorii
În Moldova Social

Bașcanul UTA Găgăuzia vrea acord de colaborare între Comrat și Sectorul 6 din București

Un acord de cooperare urmează a fi elaborat și semnat între Primăria municipiului Comrat din Republica Moldova și Primăria Sectorului 6 al municipiului București din România.

Acest subiect a fost discutat astăzi de Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia, care se află într-o vizită oficială în România, cu Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al municipiului București.

Potrivit Irinei Vlah, părțile și-au confirmat interesul în stabilirea relațiilor bilaterale sociale și economice și au convenit asupra dotării cu mobilier și echipament a clădirii liceului ,,Mihai Eminescu” din Comrat, care la moment se află în construcție.

Am venit să învățăm și să facem schimb de experiență. Vom învăța de la Dumneavoastră să dezvoltăm industria și sectorul IT. Trebuie să creăm oportunități pentru tinerii noștri și astfel să-i convingem să-și conecteze viitorul cu Găgăuzia. Vă mulțumim pentru deschiderea de a ne ajuta„, a menționat bașcanul UTA Găgăuzia.

Totodată, Irina Vlah l-a invitat pe Ciprian Ciucu să participe la Forumul Invest Găgăuzia 2021.

Amintim că România a alocat 15 milioane de lei moldovenești pentru construcția noului bloc al Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat. Totodată, Ministerul Educației de la Chișinău a acordat 5,6 milioane de lei după ce Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a refuzat să contribuie la realizarea acestui proiect, ce viza singurul liceul românesc din respectivul oraș.

Categorii
În Moldova Social

Meniul de care au avut parte invitații unei nunți. Domnișoara de onoare s-a revoltat pe internet

Fotografia unei domnișoare de onoare a devenit virală pe Facebook după ce a criticat selecția mâncării oferite oaspeților la nuntă, spunând că nu este sigură dacă să râdă sau să plângă.

Mirii au ales să servească un pachet de chipsuri, o jumătate de croissant, două bețe de cocktail cu brânză și fructe și o caserolă mică ce conținea castravete, morcov și roșii.
Scaunele nu erau de același fel
 „Primim „mâncarea” noastră, care era o jumătate de senviș, croissant, fructe pe băț, legume și o pungă de chipsuri. Niciunul dintre scaune nu s-a potrivit cu celălalt… părea doar o mizerie”a scris domnișoara de onoare

Și alți oameni au rămas nedumeriți de masă, iar un internaut a comentat: „Asta este literalmente ceea ce i-am dat copilului meu de prânz astăzi minus chipsurile”.

Un alt internaut a întrebat: „Nici măcar nu puteau să primească un sandwich complet? Doar jumătate din fiecare? La naiba”, iar altcineva a răspuns: „Da, acesta este cel mai trist lucru pe care l-am văzut vreodată”.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼