Categorii
În Moldova Social

Ce au stabilit șefii Poliției de Frontieră din R. Moldova și România

Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și Liviu Bute, omologul său din România, au discutat astăzi, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre situația operativă la frontiera comună.

Astfel, părțile au remarcat importanța promovării dialogul activ și pragmatic pe marginea subiectelor de actualitate în relațiile bilaterale.

În contextul minivacanței prilejuite de sărbătorile naționale în Republica Moldova, Rosian Vasiloi a informat că la trecerea frontierei de stat deja se activează în regim sporit, fiind dispuse un șir de măsuri privind fluidizarea traficului transfrontalier. Totodată, la acest subiect s-a convenit asupra unificării eforturile prin realizarea operativă a schimbului de informații și gestionarea în comun a unor situații precare.

De asemenea, cei doi interlocutori s-au referit și la discuțiile dintre miniștrii Afacerilor Interne ai Republicii Moldova și României. Acolo unde părțile au reafirmat imperativul securizării frontierei și reluarea patrulării mixte la frontiera moldo-română, organizarea activităților echipelor comune de investigații pe cazuri de contrabandă și criminalitate transfrontalieră.

La final, Rosian Vasiloi i-a adresat lui Liviu Bute, împuternicit inspector general al Poliției de Frontieră Române, invitația de a vizita Republica Moldova în perioada următoare.

Categorii
În Moldova Social

TestRapid cel mai mare laborator de testare antigen. Rezultat antigen în doar 15 minute

Fie că pleci peste hotare sau vrei să te asiguri de starea sănătății tale, un test antigen COVID-19 este soluția de care ai nevoie. Iar TestRapid îți pune la dispoziție cel mai mare laborator de testare antigen.

Testarea rapidă la antigenul COVID-19 este un test imunocromatografic destinat detectării directe și calitative a antigenelor nucleocapsidei SARS-CoV-2 în exudatul nazofaringian și exudatul orofaringian de la persoane. În urma testării se eliberează Certificat Medical în limba engleză ce este acreditat pentru călătorii peste hotare.

Noul laborator se află în incinta universității ULIM, str. Vlaicu Pârcălab 52, având intrare separată și respectând toate normele și standardele sanitare. Fiind dotat cu echipament special pentru dezinfectare, 3 săli de așteptare și cadru medical calificat, TestRapid îți oferă posibilitatea să obții rezultatul testului antigen sigur și în doar 15 minute!

Programul de lucru este de luni până duminică, iar programarea se face online, pe www.testrapid.md, sau la numărul de telefon +373 78 988 988.

 

Categorii
În Moldova Social

Cadavrul unei femei, găsit într-un bazin acvatic la Cahul

Oamenii legii au fost alertați în jurul orei 18:40 de către vecina victimei.

La fața locului s-a deplasat grupul operativ al IP Cahul. Oamenii legii au stabilit că victima locuia de mai mulți ani singură, copiii acesteia fiind peste hotare.

Medicul legist nu a găsit urme de moarte violentă. Cadavrul a fost transportat la Centrul de Medicină Legală.

Alte circumstanțe se stabilesc.

Categorii
În Moldova Social

Un microbuz cu moldoveni s-a răsturnat în Ucraina

Un microbuz cu moldoveni ce se îndrepta spre Moscova a fost implicat într-un accident produs pe autostrada Cernihiv-Kiev din satul Kipti în dimineața zilei de 26 august. Moldovenii au fost nevoiți să aștepte ore în șir lângă microbuzul răsturnat.Deocamdată nu se cunoaște dacă vreun moldovean a avut de suferit.

Două microbuze s-au ciocnit – un Mercedes-Benz Sprinter și un Mazda E 2200, relatează presa ucraineană.

Două persoane au fost rănite – pasagerii din Mercedes, a relatat ofițerul de presă al poliției de patrulare din zonă, Vitalii Kopîstko.

Conform datelor preliminare, șoferul Mercedes nu a cedat mașini Mazda, care se mișca în aceeași direcție, atunci când se întorcea de pe banda din dreapta.

Drept urmare, a avut loc o coliziune, în urmă cărei Mercedes-ul s-a răsturnat.

Pasagerii Mercedes de 18 și 25 de ani au fost răniți și transportați la spital.

Potrivit serviciului de presă al Serviciului de Urgență de Stat ucrainean, o echipă de salvare a fost implicată în evacuarea femeilor rănite din mașina avariată.

Amintim că ieri, 25 august, în jurul orei 02:00, în orașul Kiev, Ucraina, s-a mai produs un accident rutier cu implicarea unui autobuz de modelul Setra, care se deplasa pe ruta Chișinău-Moscova.

Categorii
În Moldova Social

Copiii a două familii, luați cu asalt de mascații de la Fulger

Copiii a două familii din Cojușna și Sîngera nu mai au grija rechizitelor școlare. Micuții au primit ghiozdane cu toate cele necesare, pentru a începe anul de studii, iar mezinii s-au delectat cu dulciuri.

Copilașii s-au împrietenit repede cu mascații și s-au arătat entuziasmați să viziteze Brigada de poliție cu destinație special „Fulger” a IGP.

Categorii
În Moldova Social

Raionul Basarabeasca în COD ROȘU de alertă epidemiologică

În baza analizei situației epidemiologice prin infecția cu virusul SARS-CoV-2. Comisia  Raională Extraordinară de Sănătate Publica constatdă că evoluția
procesului epidemic este nefavolabil cu tendință de agravare.

În ultimele săptămâni pe teritoriul Raionului Basarabeasca se inregistrează o creștere a numărului de cazuri COVID-19. Pentru ultimele 14 zile incidența COVID-19 a constituit  1 73 cazuri la 100 000 de persoane. Pornind de la cele expuse, în temeiul
art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice
(Monitorul Oficial al Rebublicii Moldova. 2009, nr. 67,  art. 183), cu modificări ulterioare și în scopul organizării în siguranță a procesului educațional pentru toate instituțiile de învățământ publice și private începând cu 1 septembrie al anului de studiu 2021-2022, Comisia Raională Extraordionară de Sănătat Publică.

Astfel se hotărăște:

  1. Se ia act de informația preznetată către șefa direcției Centrului de Sănătate publică Hîncești.

2. Conform gradului de risc pe teritoriul raionului se instituie cod roșu de
alertă.

3.  Se instituie comform gradului de risc, gradul de alertă „cod roșu”, „cod portocaliu”, „cod galben” în următoarele localități:etc.  vedeți în documentul anexat.

Categorii
În Moldova Social

API a prezentat rezultatele proiectului european de promovare a bunei guvernări

La 24 august a.c., în localitatea Vadul lui Vodă din mun. Chișinău, a avut loc evenimentul de totalizare a rezultatelor proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de API în perioada 2020-2021 și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Stiftung (KAS). La început au fost premiați câștigătorii unui concurs pentru elevi și eleve la tema bunei guvernări, iar în partea a doua a evenimentului s-a desfășurat o discuție cu experții și cu beneficiarii proiectului – reprezentanți ai autorităților locale și jurnaliști din mass-media regionale.

În mesajul său de salut la începutul evenimentului, Anna Severin, lideră de echipă în cadrul proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” (KAS/DEZVOLTMD), a apreciat rezultatele obținute de echipa proiectului: “În această perioadă pandemică dificilă ați reușit să realizați o serie de activități importante și să elaborați diferite produse analitice, complexe, dar pe înțelesul tuturor, prin care ați promovat buna guvernare. Astfel, ați îndreptățit cuvintele-cheie ale proiectului: implicare civică și responsabilitate”. La rândul său, Petru Macovei, directorul executiv API, a remarcat sprijinul pe care Uniunea Europeană și KAS îl acordă diferitor organizații și comunități de cetățeni pentru promovarea bunei guvernări, care contribuie la dezvoltarea și democratizarea țării noastre: „Doar prin implicarea cetățenilor în actul guvernării, inclusiv a tinerilor, dar și prin responsabilizarea autorităților, țara noastră are șanse la un viitor prosper”. Un mesaj de salut a transmis și Viorel Rusu, reprezentant al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

La masa rotundă care a urmat după festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!”, Ion Mazur, coordonatorul proiectului implementat de API, a făcut o retrospectivă a celor mai importante activități și a punctat principale rezultate înregistrate în cadrul proiectului. Astfel, pe parcursul unui an, au fost organizate și desfășurate 12 activități, inclusiv monitorizări, elaborarea rapoartelor și recomandărilor, dezbateri în șase orașe din țară, dar și elaborarea unei game vaste de produse mediatice de promovare a bunei guvernări. În total, API și instituțiile media partenere din regiuni au elaborat și diseminat pe larg peste 115 produse mass-media: articole explicative, investigații jurnalistice tematice, emisiuni TV, transmisiuni online, spoturi video tematice, cartoane cu mesaje promoționale ș.a. În cadrul proiectului API a monitorizat asigurarea transparenței în șase orașe-reședință de raion: Căușeni, Basarabeasca, Hîncești, Rezina, Drochia, Fălești, iar constatările și recomandările au fost prezentate la dezbateri publice în teritoriu, la care au participat peste 170 de persoane din rândul aleșilor locali, funcționarilor publici, activiștilor civici și cetățenilor simpli. Totodată, API a desfășurat un concurs național și două teste pentru tineri, la care au participat peste 120 de persoane, iar 22 de câștigători au fost premiați cu diverse cadouri și materiale promoționale. I. Mazur s-a referit și la provocările, cărora a trebuit să le facă față echipa proiectului, inclusiv refuzul unor primării și a altor instituții ale statului de a oferi informații de interes public în procesul de monitorizare sau la realizarea investigațiilor jurnalistice. În unele cazuri, API a fost nevoită să depună plângeri contravenționale la poliție sau să inițieze acțiuni în instanța de judecată.

Expertele proiectului Mariana Kalughin și Diana Enachi, au prezentat rezultatele finale ale monitorizării transparenței autorităților locale din orașele menționate, după care au urmat discuții cu participarea primarilor care au participat la eveniment: Alexandr Severin (Fălești), Ivan Belciug (Dondușeni) și Valentin Cimpoieș (Basarabeasca), dar și a jurnaliștilor de la instituțiile media regionale partenere API. Primarii s-au arătat mulțumiți de implicarea în procesul de monitorizare și de evaluarea activității instituțiilor pe care le conduc, și au dat asigurări că vor urma recomandările din rapoartele API pentru a spori gradul de transparență și de implicare a cetățenilor în viața comunității. Discuția a continuat cu lansarea Studiului privind percepția respectării principiilor bunei guvernări și a necesităților de informare ale cetățenilor în șase orașe-reședință de raion: Dondușeni, Fălești, Hîncești, Rezina, Căușeni, Basarabeasca, realizat la comanda API. Rezultatele cercetării au stârnit interesul participanților care au pus întrebări de concretizare și au analizat datele prezentat de Veaceslav Batrînescu, sociolog la Centrul de Investigații Sociologice şi Marketing „CBS-Research”.

Pentru detalii: (022) 220995, 068 983 983 (persoană de contact – Ion Mazur).

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Sursa: api.md

Categorii
Istorii Social

Lidia Păpușoi: „Copilul simte când nu iubești!”

Lidia Păpușoi este în primul rând o femeie puternică, carismatică, deosebită, iubitoare, care inspiră multă dăruire de sine, iar în al doilea rând un părinte educator. A ales să îndrăgească această profesie din marea sa pasiune pentru copii și pentru a oferi cât mai multe șanse și iubire copiilor care pășesc pragul casei sale.

Iar mai jos vedeți reportajul despre relația ei cu copii, responsabilitățile pe care le stabilesc împreună, despre cum s-a descurcat cu școala online când casa e plină de copii și multe alte subiecte captivante și motivaționale

Categorii
În Moldova Social

Dacă până la 15 septembrie membrii personalului sanitar din Franța nu se va vaccina anti-COVID vor fi sancționați

Membrii personalului sanitar care nu se vor vaccina anti-COVID-19 până la 15 septembrie vor fi sancţionaţi. Desprea aceasta a anunțat premierul francez, Jean Castex, care a justificat această măsură prin creşterea numărului de contagieri în unităţile pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.

„Nu vom da înapoi”, a spus Castex într-un interviu acordat postului RTL în care a făcut referire la cazul unei unităţi de îngrijire în care vârstnicii au fost infectaţi de membrii personalului. „Nimeni nu poate înţelege acest lucru”, a adăugat el.

Premierul a precizat că data de 15 septembrie pentru aplicarea obligativităţii vaccinării pentru personalul sanitar – şi pentru alte categorii profesionale aflate în contact cu persoanele vulnerabile – a accelerat campania de imunizare.

„Am ajuns la peste 83% în rândul sanitarilor vaccinaţi. Tactica noastră a dat roade”, a explicat premiul francez.

Castex de asemenea, a precizat că a treia doză de vaccin a fost aprobată pentru cei de peste 65 de ani şi pentru cei cu risc ridicat în caz de COVID-19 şi care va începe să fie administrată din 12-13 septembrie.

Restul grupurilor vizate de această doză suplimentară se vor putea programa pentru vaccinare „de la începutul lunii septembrie”, a subliniat el.

Pentru a primi noua doză este necesar să fi trecut şase luni de la rapel. Premierul Castex a exclus, cel puţin deocamdată, impunerea certificatului sanitar în companii, scrie Agerpres.

În Franţa, certificatul sanitar – ce dovedeşte vaccinarea cu schema completă, trecerea prin boală sau un test negativ la COVID-19 în termen de maximum 72 de ore – a devenit obligatoriu pentru numeroase activităţi sociale, precum accesul în baruri sau restaurante.

Marți, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere a 672 de pompieri profesionişti şi voluntari împotriva vaccinării lor obligatorii contra COVID-19 în Franţa.
Categorii
În Moldova Social

Elevii şi profesorii din Austria vor fi testaţi la COVID-19 de trei ori pe săptămână

Elevii şi profesorii din Austria vor fi testaţi pentru infecţia cu coronavirus de trei ori pe săptămână, indiferent dacă au fost vaccinaţi sau nu, în primele trei săptămâni ale noul an şcolar, informează dpa.

După această primă etapă, vor fi instituite măsuri antiepidemice în funcţie de incidenţa infectărilor la nivel regional, a explicat miercuri ministrul educaţiei, Heinz Fassmann.

Ulterior, testele vor mai fi realizate doar pe baze voluntare atât timp cât incidenţa infectărilor la 100.000 de locuitori este mai mică de 100.

Măştile vor deveni obligatorii în afara clasei dacă incidenţa va fi între 100 şi 199, dar şi în clasă în cazul unei rate mai mari.

În momentul actual, incidenţa este de peste 100 în patru landuri austriece şi sub acest prag în restul de cinci. Ea este însă semnificativ mai ridicată în rândul copiilor şi al adolescenţilor decât în populaţia generală.

Anul şcolar va începe la 6 septembrie în estul Austriei şi o săptămână mai târziu în restul ţării.

Teste antigenice rapide regulate au fost deja folosite în şcoli anul trecut. Acum însă, unul din cele trei teste săptămânale va fi realizat prin metoda mai precisă PCR (de reacţie în lanţ a polimerazei).

‘Vom câştiga securitate prin aceasta’, a subliniat ministrul Fassmann.

În plus, tendinţele ratelor de infectare sunt monitorizate, printre alte metode, prin eşantioane de ape uzate din staţiile de tratare a apei.

Măsurile sunt menite să prevină ca şcolile să fie închise din nou.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼