Categorii
În Moldova Social

Alfați de ce toți conducătorii auto din Telenești au fost trași pe dreapta de ofițerii de patrulare

Aleatoriu, conducătorii auto care circulau pe sensurile de intrare din Telenești au fost astăzi stopați de reprezentanții Direcția de Patrulare. Astfel, șoferii au fost felicitați cu prilejul aniversării Zilei Independenței Republicii Moldova.

Mai mult, doi tineri îmbrăcați în straie naționale le-au oferit în dar câte un steguleț, câte un mesaj de felicitare al președintelui raionului, și un balon personalizat, în cazul cuplurilor cu copii.

 

Totodată, pe aceleași sensuri de intrare au fost instalate bannere cu mesajul de felicitare pentru toți cetățenii Republicii Moldova care traversează traseele raionului.

Potrivit organizatorilor, acțiunea a fost organizată la inițiativa Consiliului raional Telenești în cadrul mai multor activități prilejuite celor 30 de ani de de la proclamarea Independenței țării noastre.

 

Categorii
În Moldova Social

Operațiunile „Nopți albe” și „Viteza” în plină desfășurare în sudul Republicii Moldova

Numai pe teritoriul Găgăuziei, sunt înregistrate aproximativ 300 de cazuri de conducere a transportului sub influența alcoolului. În scopul prevenirii accidentelor Inspectoratul Național de Securitate Publică a pornit operațiunile „Nopți albe” și „Viteza”.

Poliția avertizează conducătorii auto în cazul în care șoferii încalcă regulamentul rutier, aceștia riscă pedeapsă cu sancțiuni contravenționale, până la privarea de dreptul de a conduce.

„Dacă după verificare aparatul etilotest a arătat de la 0,15 la 0,30 mg/l, atunci șoferul este adus la răspundere administrativă cu amendă minimă de 17.500 lei și maxim 22.500 lei. De asemenea, șoferul este privat de dreptul de a conduce vehicule pe o perioadă de la 6 luni, până la un an ”, a declarat Andrei Dimitroglo, subofițer superior al Departamentului Sud al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Dacă testul la alcool arată mai mult de 0,30 mg/l în aerul expirat, șoferului, riscă dosar penal.

Operațiunea ”Nopți albe” și ”Viteza” ​​a început pe 24 august și va dura câteva săptămâni. Amenda minimă pentru viteză este de 600 de lei cu aplicarea a trei puncte de penalizare. Pedeapsa maximă poate ajunge la 1800 de lei și cinci puncte de penalizare.

Categorii
În Moldova Social

România trimite către Republica Moldova 100.000 de teste rapide antigen COVID-19

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, joi seară, trimiterea către Republica Moldova a 100.000 de teste rapide antigen COVID-19.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat Hotărârea numărul 64 privind acordarea de asistenţă internaţională pentru Republica Moldova constând în 100.000 de teste rapide antigen”, se arată în textul deciziei.

Testele rapide antigen COVID-19 sunt alocate din stocurile de urgenţă medicală constituite prin grija Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Transportul celor 100.000 teste către Republica Moldova se realizează de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Categorii
În Moldova Social

Deja al cincilea vaccin rusesc dezvoltat împotriva COVID-19 ?

Rusia, care a înregistrat în această săptămână un nou record de decese asociate COVID-19 în 24 de ore, a autorizat cel de-al cincilea vaccin al său dezvoltat împotriva acestei maladii, a anunţat joi seară agenţia de presă Interfax.

Vaccinul EpiVacCorona-N a fost adăugat în Registrul de Stat al Medicamentelor din Federaţia Rusă. Acest ser a fost dezvoltat de institutul de cercetări ştiinţifice Vector din oraşul siberian Novosibirsk.

Joi, autorităţile ruse au raportat 820 de decese asociate COVID-19 la nivel naţional într-o singură zi, care reprezintă un nou record de la începutul pandemiei.

Rusia are o populaţie de aproximativ 146 de milioane de locuitori.

Menționăm că nici un vaccin rusesc nu a fost aprobat de Comisia Europeană

Categorii
În Moldova Social

Danemarca ridică toate restricţiile începând cu 10 septembrie: Peste 70% din populaţie este vaccinată

Danemarca va ridica din data de 10 septembrie, graţie unei importante rate de vaccinare, restricţiile încă în vigoare împotriva COVID-19, boala nemaifiind considerată o „ameninţare pentru societate”, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii.

„Epidemia este sub control, avem rate de vaccinare record. De aceea, la 10 septembrie vom putea renunţa la regulile speciale pe care a trebuit să le introducem în lupta împotriva COVID-19”, a declarat ministrul Magnus Heunicke.

El a subliniat însă că „nu am ieşit din epidemie” şi a prevenit că guvernul „nu va ezita să acţioneze rapid dacă pandemia va ameninţa din nou funcţiile esenţiale ale societăţii”.

În martie 2020, Danemarca a fost una dintre primele ţări care a impus un regim de semi-lockdown, cu închiderea şcolilor şi a magazinelor cu produse neesenţiale.

După o primă relaxare a măsurilor câteva săptămâni mai târziu, autorităţile au reimpus treptat restricţii începând din august 2020 şi un semi-lockdown de Crăciun.

Ulterior, ţara s-a redeschis gradual, odată cu introducerea în aprilie a paşaportului sanitar.

Din 14 august, masca nu mai este obligatorie în transportul public, singurul loc unde mai era cerută.

Din 10 septembrie va dispărea obligaţia de a prezenta un paşaport sanitar în cluburile de noapte (care se vor redeschide la 1 septembrie) şi la marile evenimente.

Era deja prevăzut ca acest paşaport să nu mai fie cerut în restaurante, centre de sport şi frizerii începând de la 1 septembrie.

Peste 70% din populaţia daneză de 5,8 milioane de locuitori este vaccinată integral.

Categorii
În Moldova Social

Moldovenii pot călători liber în Spania, doar cu o singura condiție

Republica Moldova nu se mai află pe listă țărilor de risc. Astfel, cetățenii care sosesc din Republica Moldova în Spania pe cale aeriană nu mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania: un certificat care atestă vaccinarea completă împotriva Covid-19, un test negativ PCR sau antigen sau un certificat de recuperare post-Covid. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei. 

Cu toate acestea, persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, sunt obligate să completeze, cu maximum 48 de ore anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH).

Potrivit informațiilor, Guvernul Spaniei a implementat o serie de măsuri pentru protejarea sănătății publicului larg, inclusiv controlul sănătății pasagerilor la sosirea în Spania. De pe acest site web puteți completa formularul de control al sănătății și puteți obține codul QR, pentru a-l arăta la punctele de control la sosirea în Spania.

Este de menționat că, în cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat digital sau pe suport hârtie, la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

Categorii
În Moldova Social

Cum percep cetățenii respectarea de către autoritățile locale a principiilor bunei guvernări?

Gradul de satisfacție a cetățenilor față de felul cum autoritățile locale îi consultă în procesul de luare a deciziilor și la cheltuirea banilor publici, diferă de la un oraș la altul, iar cel puțin o treime din respondenți sunt nemulțumiți de comunicarea cu primăria și consiliul local. Datele se conțin în „Studiul privind percepția respectării principiilor bunei guvernări și a necesităților de informare ale cetățenilor în șase orașe-reședință de raion: Dondușeni, Fălești, Hîncești, Rezina, Căușeni, Basarabeasca”, lansat de Asociația Presei Independente (API) la 24 august a.c., în cadrul mesei rotunde de totalizare a rezultatelor proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”.

Cercetarea a fost realizată de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research”, la comanda API, în perioada 20 mai – 2 iunie 2021, pe un eșantion reprezentativ în rândul populației adulte din mediul urban. Potrivit sondajului, un grad mai înalt de satisfacție privind felul cum autoritățile asigură transparența în luarea deciziilor se atestă în orașele Dondușeni (64,9%), Căușeni (61,5%) și Fălești (52%), în timp ce în Rezina, Hîncești și Basarabeasca ponderea celor mulțumiți variază între 41% și 35%. În ce privește transparența în asigurarea procesului  de achiziții publice, cea mai bună situație se atestă la Căușeni (51,3%) și Dondușeni (49,6%), care sunt urmate, în ordine descrescătoare, de Hîncești (44,7%), Basarabeasca  (42,5%), Fălești (39,1%) și Rezina (32,5%).

Potrivit datelor cercetării, 32,6% din respondenți au apreciat comunicarea dintre cetățeni și autoritățile locale ca fiind foarte slabă, iar cei mai nemulțumiți sunt locuitorii din Rezina (59%), dar și cei din Hîncești (39,5%). În celelalte orașe situația este relativ mai bună, ponderea respondenților nemulțumiți variind între 20 și 27 la sută. De asemenea, circa o treime din respondenți s-au arătat nemulțumiți de calitatea informațiilor primite de la administrația locală, cei mai mulți din Hîncești și Dondușeni – câte 39%, Rezina – 35,2% și Basarabeasca – 33,9%. Doar 37,8% din locuitorii intervievați în cele șase orașe se declară mulțumiți de felul cum primăria desfășoară activități de consultare în diverse probleme ale comunității. Un grad mai mare de satisfacție se înregistrează în orașele Căușeni și Basarabeasca, cu puțin peste 50% de răspunsuri pozitive, în Fălești – 39,6%, iar în celelalte patru localități acest indicator este de doar circa 30%.

În perioada pandemiei de COVID-19, s-au adresat la primărie cu diverse probleme și au întâmpinat dificultăți în soluționarea acestora sau nu le-au soluționat deloc aproximativ 30% dintre respondenți. Cel mai des s-au confruntat cu dificultăți locuitorii din Dondușeni (35,2%), Rezina (32,9%), Basarabeasca (32,4%), Hîncești (31,1%) și Fălești (26,8%). Totodată, peste 40% dintre respondenții care au vizitat primăria în această perioada au menționat că angajații instituției nu au fost receptivi la solicitările cetățenilor.

Studiul mai relevă că în ultimii trei ani tot mai mulți cetățeni utilizează în calitate de surse de informare rețelele sociale. Astfel, peste 42 la sută dintre persoanele intervievate au menționat că preferă să se informeze despre activitățile primăriei de pe rețelele sociale, iar peste 18% – de pe site-ul instituției. În același timp, 26,1% au spus că ar dori ca primăria să-i informeze prin intermediul radioului, televiziunii sau a ziarelor, iar 11,8% – prin mesaje pe poșta electronică și grupurile de Viber sau WhatsUp, o mai mică parte dintre respondenți își doresc să fie contactați telefonic direct de reprezentanții primăriei pentru a le oferi informații, sau să primească scrisori prin serviciul poștal. Locuitorii au menționat și alte instrumente de comunicare pe care le utilizează autoritățile: întâlnirile de cartier – 16,9%, publicarea informațiilor pe panoul informativ – 16%, consultări publice – 10,6%, ședințele consiliului local – 7,7%, broșuri/pliante – 7%.

„Studiul privind percepția respectării principiilor bunei guvernări și a necesităților de informare ale cetățenilor în șase orașe-reședință de raion: Dondușeni, Fălești, Hîncești, Rezina, Căușeni, Basarabeasca”

Pentru informații suplimentare:

tel. (022) 220995, 068 983 983 sau mail: [email protected] (persoană de contact – Ion Mazur).

Studiul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Sursa: api.md

Categorii
În Moldova Social

În PMAN a început ceremonia dedicată celei de-a 30-a aniversări a Independenței R. Moldova. Președintele României, a ajuns la eveniment

În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) a fost dat startul ceremoniei dedicată celei de-a 30-a aniversări a Independenței R. Moldova. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să țină un discurs.

După o câteva ore de întârzieri, președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns în PMAN.

Militarii în frunte cu Garda de Onoare a Armatei Naționale defilează în PMAN. Militarii introduc drapelul R. Moldova în Piața Marii Adunări Naționale.

 

Președinta Sandu a țint un discurs de la tribuna instalată în PMAN cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova.

 

„Aniversarea ne oferă de a celebra reușitele acestor 30 de ani. (…) Oamenii au îmbățișat cu mult curaj șansa de a-și revendica libertatea națională. Am pășit pe calea independenței plini de entuziasm. (…) Ne-a lipsit experiența bunei guvernări, iar cel mai mult ne-a lipsit unitatea, lipsa de viziune și unitate ne-a adus guvernări profitoare care s-au ocupat de propriile buzunare. Loviți de sărăcie, moldovenii au început să plece, țara aproape s-a golit. Acesta este prețul amar pe care-l plătim pentru greșelile noastre. De aceea, principalul obiectiv pe care îl avem astăzi este ca oamenii să aleagă să trăiască în R. Moldova. Uniți și cu o guvernare responsabilă vom reuși. (…) R. Moldova a rămas o țară democratică. Moldovenii au respins dictatura. (…) Independența înseamnă capacitatea de a avea prieteni. Apreciez gestul de prietenie al președinteului Poloniei și cei ai României și Ucrainei care sunt pe drum, întârzierea se datorează ceții”, a declarat președinta Sandu.

Categorii
În Moldova Social

O expoziţie a artiştilor plastici din Republica Moldova, inaugurată la Bucureşti

O expoziţie de artă contemporană cu genericul „The Summer of Independence”, dedicată celor 30 de ani trecuţi de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova pe 27 august 1991, va fi vernisată astăzi la Bucureşti.

Victoria Nagy Vajda, preşedintele Asociaţiei pentru cultură şi arte  ”Arbor”, curatorul expoziţiei a menţionat că aceasta cuprinde opere de artă aparţinând unor genuri diverse: pictură, sculptură, instalaţii, fotografie şi video, semnate de 11 artişti basarabeni stabiliţi la Chişinău şi Bucureşti: Ghenadie Popescu, Daniel Cauia, Vasiluţa Vasilache, Vasile Raţă, Maria Untilov, Tatiana Fiodorova, Mikhail Kalarashan, Ciprian Antoci, Andreea Dorin, Valeria Barbas şi Mihail Botnari.

Potrivit sursei citate, fiecare lucrare conţine un mesaj specific legat de ultimii 30 de ani sau documentează un eveniment social sau politic, căruia i s-a dat o formă plastică. În expoziţie au fost invitaţi creatori din diferite generaţii, de la nume cunoscute, până la artişti în formare sau chiar studenţi de la arte.

Expoziţia vorbeşte despre schimbările apărute în societate pe parcursul deceniilor de Independenţă, despre valori şi speranţe, despre sărăcie, migraţie şi lipsa unei perspective mai bune de trai. Sunt incluse lucrări care conţin şi o notă ironică pe marginea politicului şi a geopoliticului din ultimii 30 de ani, perioadă de timp în care statul Republica Moldova s-a aflat suspendat în „zona gri”, blocat între Est şi Vest.

Categorii
În Moldova Social

Sărbătoare în siguranță! De Ziua Independenței Republicii Moldova, voluntarii împart măști în centrul Capitalei

Municipalitatea informează că, în centrul capitalei, unde se desfășoară manifestările festive dedicate Sărbătorii Naționale Ziua Independenței Republicii Moldova, echipa de voluntari din cadrul Centrului Municipal de Tineret împarte gratuit măști de protecție oamenilor care participă la eveniment.

Astfel, pentru această zi au fost repartizate circa 15 mii de măști.

De menționat că toate punctele de vaccinare din municipiu activează cu program deplin, inclusiv astăzi, 27 august 2021, unde au fost amplasate și punctele mobile de vaccinare (troleibuz și autobuz), acestea se vor afla în sectorul Centru al capitalei.

Troleibuzul este amplasat în Piața Marii Adunări Naționale intersecție cu str. A. Pușkin, iar autobuzul se află pe strada pietonală E. Doga.

Punctele de vaccinare vor activa până la sfârșitul lunii august, cu programul de activitate: 10:00 – 18:00.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼