Categorii
În Moldova Social

Femeile fumează mai puțin decât bărbații, dar se lasă mai greu de acest obicei. De ce se întâmplă asta?

Femeilor le este mai greu să se lase de fumat decât bărbaților, arată un studiu francez făcut pe 35.000 de adulți care încercau să renunțe la tutun. Bărbații fumeză mai mult, dar doamnelor și domnișoarelor este este mai greu să renunțe la acest viciu.

Femeilor le este mai greu să renunțe la fumat decât bărbații, în ciuda faptului că fumează mai puține țigări, arată un nou studiu.

Cercetătorii din Franța au studiat peste 35.000 de fumători, atât bărbați, cât și femei, care au folosit diverse tehnici de renunțare la fumat – precum produse de înlocuire a nicotinei, vaping și sesiuni de terapie unu la unu.

Numărul mediu de țigări fumate zilnic a fost de 23 pentru femei și 27 pentru bărbați – dar 55% dintre bărbați s-au abținut de la fumat, comparativ cu 52% dintre femei. Interesant este că aproximativ 56% dintre femei au o dependență severă de nicotină, comparativ cu 60% dintre bărbați.

DE CE RENUNȚĂ FEMEILE MAI GREU LA FUMAT

„Descoperirile sugerează că, în ciuda faptului că fumează mai puține țigări și sunt mai puțin dependente de nicotină decât bărbații, femeilor le este mai greu să renunțe”, a declarat autoarea studiului, Ingrid Allagbe, doctorand la Universitatea din Burgundia, Franța.

„S-a raportat anterior că femeile se pot confrunta cu diferite bariere în calea fumatului legate de frica de creștere în greutate, hormoni și schimbări de dispoziție. Constatările noastre subliniază necesitatea de a oferi modalități de renuntare la fumat adaptate la nevoile femeilor”, a mai adăugat Allagbe.

Femeile au avut rate mai ridicate de obezitate, depresie și anxietate în comparație cu bărbații și au renunțat la obicei mai greu. Experții în sănătate nu știu precis de ce se întâmplă acest lucru, deși este posibil ca anxietatea, depresia și alți factori de risc care sunt mai răspândiți la femei să le facă să renunțe mai greu la tutun.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CORPUL TĂU DUPĂ CE RENUNȚI LA FUMAT

La 12 ore de când ai renunțat la fumat, organismul va elimina excesul de monoxid de carbon, iar nivelul de oxigen din organism va crește. De asemenea, vei dormi mai bine, întrucât fumătorii prezintă un risc de patru ori mai mare de a dezvolta tulburări de somn, spre deosebire de nefumători.

La o zi de când ai renunțat la țigări, riscul de a dezvolta un atac de inimă va începe să scadă. De asemenea, nivelul de colesterol din sânge se va regla, iar exercițiile fizice nu ți se vor mai părea o corvoadă, întrucât nivelul de oxigen din organism va fi mai ridicat, ceea ce va ușura capacitatea ta de a face sport.

Fumatul afectează terminațiile nervoase responsabile de simțurile mirosului și ale gustului, astfel că după ce ai renunțat la țigări vei observa că acestea vor fi mai ”ascuțite”.

Dacă reziști să stai departe de țigări o lună de zile vei descoperi că plămânii tăi vor funcționa mai bine, nu vei mai tuși și nu vei mai avea probleme cu respirația. De asemenea, circulația sângelui va fi îmbunătăți.

Categorii
În Moldova Social

Imagini spectaculoase cu Aurora australă

Fotografii spectaculoase cu Aurora australă au fost făcute de astronautul francez Thomas Pesquet, aflat în misiune pe Stația Spațială Internațională.

„Luna era sus pe cer, strălucitoare și a luminat norii de sus, ceea ce a creat o atmosferă specială și aproape a transformat aurora în albastru. Ce urmează, mamă natură? Una galbenă? Un curcubeu uriaș? O auroră cu lună plină, ce ar putea fi mai frumos?”, a scris astronautul pe contul său de Instagram

Aurorele polare se formează în urma impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. În emisfera nordică, fenomenul optic e cunoscut sub numele de aurora boreală, iar în cea sudică este numit auroră australă.

Categorii
În Moldova Social

Ştiai asta? Acum 135 de ani au avut loc primele test drive-uri ale bărcilor cu motor marca Daimler

Cât încă suntem în luna august, păcat ar fi să nu ne aducem aminte de un eveniment important care s-a întâmplat acum 135 de ani în urmă. În îndepărtatul august 1886 Gottlieb Daimler și Wilhelm Maybach au decis să-şi testeze motorul cu combustie internă la care lucrau pe nişte bărci!

Chiar înainte de prima conducere a primei mașini Daimler, trăsura motorizată, el a lansat acest sistem inovator de propulsie pe apă acum 135 de ani. Astfel spus, ceea ce s-a întâmplat a corespuns cu viziunea pionierilor mobilității despre motorizare – “pe apă, pe uscat și în aer”.

În vara anului 1886, Daimler a echipat trei bărci de dimensiuni diferite cu motorul mic și puternic, cu un singur cilindru, care, datorită formei sale distinctive, era cunoscut și sub numele de “ceas de bunic”. Acestea au oferit suficient spațiu pentru 2-10 pasageri. “Neckar” a fost cel mai mare dintre cele trei, “Rems” cea mijlocie, iar cea mai mică a fost botezată “Schwaben”. Motorul, la care Daimler și Maybach lucrau din 1882 în Cannstatt și care a debutat pe Reitwagen în 1885, s-a dovedit a avea un mare succes când a fost pus şi pe o barcă.

Cu toate acestea, au existat încă rezerve din partea publicului cu privire la utilizarea noului motor în vehicule. Prin urmare, Daimler a dorit să dea impresia că foloseşte un sistem de propulsie electric.

Fiul său, Paul Daimler, a scris cu această ocazie: “În această [primă] barcă, care a fost chiar echipată cu izolatoare electrice și fire în timpul zilei pentru a păstra secretul faptului că a fost alimentată cu benzină, motorul putea fi îndepărtat şi folosit în alte scopuri. Explicația tatălui meu pentru acest lucru: “Funcționează pe petrolectricitate””.

Acest lucru a însemnat că barca din vara anului 1886 a fost un precursor al prototipurilor ulterioare în dezvoltarea automobilelor. La urma urmei, designul și tehnologia lor au fost, de asemenea, camuflate în timpul testării.

La 9 octombrie 1886, Daimler a înregistrat un brevet pentru “Dispozitiv pentru acționarea arborelui cu elice al unei bărci cu ajutorul unui motor pe gaz sau petrol”. Un DRP 39367 corespunzător a fost emis la 1 iunie 1887.

Lucrurile au progresat puțin mai repede în Statele Unite ale Americii: acolo brevetul nr. 361.931 pentru “Motorul marin cu combustie” a fost emis încă din 26 aprilie 1887.

O altă invenție revoluționară a Daimler era aşa-zisa unitate de marșarier, cea care a făcut posibilă ca bărcile poată fi mişcate cu spatele și astfel să acosteze în siguranță la chei.

După eliberarea brevetului, inventatorii și-au abandonat reticența față de public: o apariție a lui Wilhelm Maybach cu o barcă cu motor Daimler compactă în Frankfurt pe Main în primăvara anului 1887 a fost o adevărată atracție. Acolo “Regele designerilor” a atras atenția la o regată de canotaj cu barca sa. Chiar și poliția a investigat ce făcea acest nou vehicul pe râul Main.

La 13 octombrie 1887, “Rems” a fost apoi prezentat spectatorilor selectați pe lacul Waldsee de lângă Baden-Baden. De asemenea, Daimler și-a prezentat imediat mașina manuală motorizată, care a fost unul dintre primele vehicule feroviare ce au fost propulsate de motorul său.

Producția în serie de bărci cu motor a început în cele din urmă la Daimler în 1888. Tânăra companie și-a construit chiar propriul șantier naval în Bad Cannstatt (Seilerwasen) în acest scop. Cu toate acestea, corpurile au fost asigurate de constructorii de ambarcațiuni, iar Daimler a montat motoarele și trenul de rulare.

Această producție a fost, de asemenea, responsabilă pentru barca cu motor botezată “Marie”, construită în 1888, aparținând familiei cancelarului german Otto von Bismarck. Corpul bărcii a fost realizat de Anderssen de la Neckarsulm şi era bogat decorat. Turnătoria de minereuri de artă de la Stuttgart, Paul Stotz & Co., a furnizat decorul splendid.

Cu un motor de 1.1 kW (1.5 CP) “Marie” putea atinge o viteză de 11 km/h. Astăzi face parte din expoziția permanentă a Muzeului Mercedes-Benz din sala Legend 1: Pioneers – The Invention of the Automobile. Dimensiunea sa și conceptul de bază al sistemului de propulsie și al cârmei sunt similare cu ale lui “Neckar”.

Bărcile cu motor au devenit rapid un succes în vânzări pentru Daimler. După alte demonstrații la Hamburg, pe Lacul Constanța și în Sicilia, clienții au fost convinși, iar micile bărci cu motoare cu combustie au fost livrate chiar şi Sultanul Marocului. Această ambarcațiune deosebit de magnifică, livrată în 1892, a fost dezasamblată în șase bucăți și transportată pe cămile la acest prim client VIP al Daimler!

Benz & Cie. au produs și motoare pentru bărci. Prima barcă cu motor Benz a putut fi găsită deja pe râul Spree în 1887. După fuziunea Daimler-Motoren-Gesellschaft cu Benz & Cie în 1926, Daimler-Benz AG a furnizat de atunci motoare cu combustie internă pentru bărci în decursul secolului XX. Printre acestea s-au numărat propulsoare diesel performante, dar şi unele speciale pentru bărcile de mare viteză, participante în sporturile cu motor pe apă.

Un punct culminant al experienței în acest domeniu au fost două bărci care au înregistrat recorduri şi care aparțineau primului acționar major al Daimler-Benz – Herbert Quandt: la sfârșitul anilor 1950 au fost echipate cu motorul cu șase cilindri de pe Mercedes-Benz 300 SL Coupé (W 198) – o combinație extrem de excepțională!

Și astăzi există legături ale Mercedes-Benz cu vehicule sportive marine. Din 2010, designerii mărcii, împreună cu parteneri selectați, lucrează la proiectarea produselor din domeniile mobilității, stilului de viață și decorului interior sub eticheta Mercedes-Benz Style. Un rezultat este Arrow460–Granturismo din 2016, de la Silver Arrows Marine, care a fost un rezultat impresionant.

Categorii
În Moldova Social

API a premiat câștigătorii concursului pentru elevi „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!”

La 24 august a.c., Asociația Presei Independente (API) a premiat câștigătorii concursului național pentru elevi și eleve „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!”, în cadrul unui eveniment festiv, care a avut în localitatea Vadul lui Vodă din mun. Chișinău. La concursul de promovare de către elevi a principiilor bunei guvernări și-au prezentat lucrările 55 de concurenți de la 42 de instituții de învățământ din țară, iar API a oferit diplome și premii pentru cele mai bune 10 lucrări.

Concursul „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!” s-a desfășurat în perioada 4 mai-23 iulie 2021, iar elevii claselor a VIII-XII de la gimnaziile și liceele din țară au avut posibilitatea să trimită lucrări la trei categorii: texte, imagini și clipuri. În total, au fost recepționate 55 de lucrări, inclusiv 31 de texte (eseuri și poezii), 15 imagini (desene, poze sau caricaturi) și 9 clipuri (video-uri sau animații) care promovează implicarea activă a cetățenilor în luarea deciziilor și în monitorizarea utilizării raționale a banilor publici, responsabilitatea autorităților în fața cetățenilor, alte principii ale bunei guvernări.

Toate lucrările acceptate pentru concurs au fost plasate pe pagina web Concurs.api.md, iar în perioada 28 iunie-23 iulie a.c. orice vizitator a putut vota pentru lucrarea favorită. Ulterior, lucrările au fost evaluate de un grup de experți din cadrul API și din afara organizației, după următoarele criterii: corespunderea tematicii anunțate; expresivitatea și originalitatea lucrării; expunerea logică a mesajului; etica prezentării și respectarea drepturilor de autor.

Conform condițiilor anunțate la începutul concursului, juriul a desemnat primii doi câștigători la fiecare categorie de concurs. În același timp, concurenții care au acumulat cele mai multe voturi pe site s-au învrednicit de premiul “Favoritul/a publicului”. Totodată, având în vedere numărul mare de eseuri de o calitate bună prezentate la concurs, API a decis să ofere un premiu în plus la această categorie. Astfel, conform rezultatelor finale, locurile premiante s-au repartizat în felul următor:

Categoria texte (eseuri/poezii): locul I – Thea BARBAROŞIE, L.T. “Spiru Haret”, clasa a X-a, mun. Chișinău pentru eseul „Statul, autoritățile, cetățenii și relațiile dintre aceștia”; locul II – Anastasia CIOBANU, L.T. „Petre Ștefănucă”, clasa a XI-a, orașul Ialoveni, pentru eseul „Teoria unei guvernări hectice”; locul III – Daniela CIUPAC, L.T. „George Călinescu”, clasa a XI-a, mun. Chișinău, eseul „Acum e timpul schimbării”; favorita publicului (votul pe pagina web) este Dorina PETRUŞCA, L.T. “Alexandru cel Bun”, clasa a IX-a, orașul Tighina, cu eseul  „Armonia dintre popor și guvern”.

Categoria imagini (desene/caricaturi/poze): locul I – Vlad IGNATIUC, L.T. „Alexei Mateevici”, clasa a XI-a, orașul Căușeni, pentru desenul „Un singur cadru”; locul II – Andrei RUSU, Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, clasa a X-a, cu desenul „Stingeți lumina!”; favoritul publicului – Ștefan CHIPERI, L.T. „Alexei Mateevici”, clasa a XI-a, orașul Căușeni, desenul “Țara precum un corp uman!”

Categoria clipuri (video/animații): locul I – Alexandru GROSU, Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, clasa a X-a, pentru video-ul „Instigare la votare”; locul II – Daria GUMA, I.P. „Gimnaziul Pohoarna”, clasa a IX-a, satul Pohoarna, raionul Șoldănești, pentru video-ul „Autorități responsabile – un stat democratic”; favorita publicului – Cristina GÎLCA,  I.P. „Gimnaziul Răculești”, clasa a IX-a, satul Bălășești, raionul Criuleni, pentru video-ul „Moldova nu e a noastră, nici a strămoșilor noștri, ci a urmașilor urmașilor noștri”.

Autorii/autoarele celor mai bune lucrări au fost premiați cu diplome și materiale promoționale – tricouri și genți cu însemnele concursului, hard-uri externe pentru calculatoare, power bank, alte cadouri.

Pentru detalii: (022) 220995, 068 983 983 (persoană de contact – Ion Mazur).

Concursul s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Sursa: api.md

Categorii
În Moldova Social

Utilizări mai puțin știute a oțetul atunci când faci curat sau ca dezinfectant pentru pantofi

De mii de ani, culturile din întreaga lume folosesc oţetul ca un ingredient pentru gătit, un remediu curativ sau un produs pentru curăţenie. Natural, ieftin și la îndemâna oricui, acesta îți poate ușura foarte mult munca. Iată cum poți să folosești oțetul ca dezinfectant pentru pantofi, dar și ce alte utilizări în treburile casnice mai are.

Oțetul nu numai că este o soluție de curățare care nu atacă mediul înconjurător fiindcă nu conține chimicale sau alte toxine, dar te ajută și să economisești bani. Este un produs organic care nu cauzează alergii sau iritații, motiv pentru care este util pentru foarte multe aspecte din viața de zi cu zi.

Ei bine, află că oțetul este foarte bun pentru înlăturarea mirosului neplăcut din încălțăminte și dezinfectarea acestora. Bacteriile și microorganismele care se dezvoltă în interiorul acestora pot fi foarte periculoase, și pot duce la apariția micozelor sau a ciupercii piciorului, mai ales dacă obișnuiești să împrumuți încălțările.

Așadar, pulverizează câțiva bureți de bucătărie sau o pereche de șosete cu oțet și adaugă și câteva picături de ulei esențial de citrice sau de mentă. Pune-i peste noapte în pantofii sau ghetele care miros neplăcut și lasă o zi sau două să se usuce.

Este indicat ca încălțămintea să fie ținută în balcon sau într-un spațiu bine aerisit. Oțetul se va impregna la interior și va neutraliza mirosurile neplăcute din interior pe măsură ce se evaporă. Mai mult, acesta va acționa și ca dezinfectant, distrugând mare parte din bacteriile și ciupercile care se formează în încălțările în care transpiri.

Alternativ, poți face un spray special pentru pantofi: amestecă o jumătate de ceașcă de apă cu o jumătate de ceașcă de oțet alb și cinci picături de ulei esențial. Pulverizează soluția în ihnteriorul pantofilor și lasă să se usuce. Vei vedea că mirosurile neplăcute vor dispărea.

Alte utilizări mai puțin știute, pe care merită să le pui în practică

Oțetul este extem de util și în cazul curățeniei generale, fiind un bun dezinfectant. Iată cum poți să mai folosești oțetul:

  • Elimină mirosul neplăcut al prosoapelor de bucătărie – prosoapele ajung să prindă un miros urât din cuza petelor de grăsime sau a diverselor condimente care se impregnează. Astfel, pentru a scăpa rapid de aceste mirosuri, nu trebuie decât să le pui la înmuiat în apă cu oțet, după care să le speli cu detergentul tău obișnuit.
  • Dezinfectant pentru lavete, mături și mopuri – acestea pot fi ușor dezinfectate, dacă le ții la înmuiat peste noapte într-o găleată cu apă și oțet, în părți egale.
  • Oțetul elimină depunerile de piatră de pe chiuvetă și cadă, fără a mai fi nevoie să folosești soluții scumpe din comerț.
  • Oțetul te scapă și de mirosurile neplăcute care se adună prin baie și bucătărie.
  • Dacă ai o mașină de spălat vase, oțetul este bun în două cazuri. Pe de o parte, ajută la limpezirea vaselor, pentru că are efect de strălucire și, pe de altă parte, funcționează ca detartrant pentru aceasta.
  • Îndepărtează calcarul de la filtrul de cafea sau fierbătorul de apă – în urma fierberilor repetate de apă, calcarul se depune pe pereții și fundul vasului. Pentru a-l elimina, umple vasul cu apă și oțet și pune-l la fiert pentru câteva minute, după care clătește-l bine.
  • Elimină rugina – acesta te ajută să scapi de rugina din bicicletă, deschizătorul de conserve sau alte obiecte din bucătărie care sunt din metal.
Categorii
În Moldova Social

România a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic crescut

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi seară, lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, Elveţia şi Macedonia de Nord fiind printre statele care au intrat în zona roşie.

Potrivit Hotărârii CNSU, Elveţia, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Liechtenstein, Guam, Bahamas, Maldive, Anguilla şi Insulele Saint Kitts şi Nevis au intrat în zona roşie ca urmare a creşterii incidenţei, relatează Agerpres.

În zona galbenă au intrat, din zona verde, în urma creşterii incidenţei, Bulgaria, Serbia, Albania, Armenia, Slovenia, Belarus, Japonia, Palestina, Filipine, Mauritius, Timorul de Est, Brunei Darussalam, Guyana şi Bermuda.

Ca urmare a scăderii incidenţei, Irak şi Argentina au intrat, de asemenea, în zona galbenă.

În zona verde au intrat Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Insulele Virgine Britanice.

CNSU informează că lista intră în vigoare de duminică, ora 00:00.

Astfel, în zona roşie se află:
*Polinezia Franceză
*Georgia
*Aruba
*Dominica
*Botswana
*Kosovo
*Seychelles
*Cuba
*Sint Maarten
*Israel
*Muntenegru
*Insula Man
*Malaysia
*Eswatini
*Saint Lucia
*Fiji
*Cipru
*Marea Britanie
*Statele Unite ale Americii
*Insulele Virgine ale Statelor Unite
*Iran
*Kazahstan
*Macedonia de Nord
*Curaçao
*Mongolia
*Irlanda
*Costa Rica
*Gibraltar
*Franţa
*Guam
*Jersey
*Puerto Rico
*Thailanda
*Grecia
*Monaco
*Libia
*Turcia
*Azerbaidjan
*Saint Kitts şi Nevis
*Bahamas
*Elveţia
*Spania
*Islanda
*Anguilla
*Liechtenstein
*Portugalia
*Maroc
*Maldive
*Africa de Sud
*Brazilia
*Nepal
*India

În zona galbenă:
*Sri Lanka
*Irak
*Lituania
*Guatemala
*Guernsey
*Suriname
*Jamaica
*Mauritius
*Brunei Darussalam
*Serbia
*Panama
*Argentina
*Tunisia
*Danemarca
*Belgia
*Insulele Turks şi Caicos
*Liban
*Groenlanda
*Honduras
*Federaţia Rusă
*Belize
*Trinidad şi Tobago
*Mexic
*Timorul de Est
*San Marino
*Bulgaria
*Albania
*Olanda
*Japonia
*Armenia
*Malta
*Finlanda
*Bonaire, Saint Eustatius şi Saba
*Slovenia
*Guyana
*Palestina
*Belarus
*Bermuda
*Andorra
*Filipine

Restul ţărilor şi teritoriilor se află în zona verde.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼