Categorii
În Moldova Social

Cea mai modernă primărie din nordul țării și-a redeschis ușile, după trei ani de reconstrucție

Cea mai modernă primărie din nordul Republicii Moldova și-a deschis din nou ușile după ample lucrări de renovare. Acum, primăria satului Răuțel din raionul Fălești arată cu totul atfel, atât în interior, cât și la exterior. Lucrările de reconstrucție au durat trei ani și au costat trei milioane de lei, bani alocați din bugetul local.

Clădirea veche și dărăpănată care până nu demult știrbea din imaginea satului, a ajuns să fie cartea de vizită a localității. Mai mult, noul sediu va fi nu doar primărie, dar și casă de cultură.

 „Este un sediu contemporan, mult așteptat, este foarte binevenit deoarece în sat nu este casă de cultură și acest sediu va servi și ca casă de cultură pentru toate manifestările care se vor face pe viitor”.

 „Este ceva frumos, ceva nemaipomenit”.

 „Am remarcat schimbarea, am rămas frapat. Mă bucur de succesele primarului satului și a oamenilor”.

Odată cu reparația și extinderea sediului primăriei, Tudor Istrati a decis să mai soluționeze o problema, lipsa Casei de Cultură. Construcția unui sediu aparte, dar și întreținerea acestuia, ar costa prea scump, susține alesul local. Prin urmare, la nivelul doi al primăriei a fost amenajată o sală mare de festivități.

 „Am hotărât să renovăm sediul primăriei și la etajul doi să facem o sală pentru activități asemenea unei Case de Cultură.  S-a renovat complet primăria s-au pus din nou pilonii, s-a turnat podul din nou și s-a ridicat etajul doi”, a spus Tudor Istrati, primarul satului Răuțel

 „Reconstrucția primăriei Răuțel este binevenită fiindcă vedem aici o sală destul de spațioasă, unde pot avea loc diferite evenimente culturale și adunări cu localnicii și totodată, la primul etaj sunt birourile de lucru care sunt destul de spațioase și încăpătoare, este un lucru comun a consilierior și primarului,” a declarat Sergiu Fîntînă, președintele raionului Fălești.

La inaugurare a fost prezent și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Boris Marcoci. Acesta a promis să susțină inițiativele frumoase ale localnicilor și ale primarului.

 „Mă bucur că sunt în satul Răuțel ca musafir și mă bucur de acest oficiu care s-a inaugurat. Datorită primarului și consilierilor locali au putut să țină piept și în trei ani de zile să construiască acest frumos edificiu”.

Satul Răuțel numără aproape patru mii de locuitori.

Sursă: nordnews.md

Categorii
În Moldova Social

Un preot din Ialoveni a fost scos cu forța din biserică de către doi bărbați și o femeie

Preotul din satul Răzeni, raionul Ialoveni, a fost scos cu forța din biserică, pe motiv că nu ar fi în drept să slujească. La originea conflictului dintre săteni și acesta, ar sta faptul că una din cele două biserici din localitatea este privatizată și la moment nu activează.

Incidentul a avut loc pe 29 august, în acest caz fiind sesizată Poliția care a stabilit că doi bărbați și o femeie l-au scos afară din altar pe preot. Un tânăr de 25 de ani, a motivat gestul prin faptul că acesta nu ar mai avea dreptul de a oficia slujbe divine. Pagina Democrația Acasă a publicat imagini video cu momentul în care preotul este scos cu forța din lăcaș.

Conflictul dintre săteni și preot are la bază faptul că biserica vizată este construită pe un teritoriu privat. Lăcașul a fost ridicat și cu suportul enoriașilor, inclusiv al celor de peste hotare. Cu toate acestea, după moartea preotului precedent, la cârma parohiei a fost numit fiul acestuia, deși potrivit testamentului, unica moștenitoare a terenului și implicit a bisericii ar fi o femei de 54 de ani.

În urma unui conflict dintre noul preot și mătușa acestuia, cea din urmă a cerut ca acesta să plece, declarând că nu va permite accesul acestuia în biserică. Mai mult, acesta a declarat că va deschide biserica doar după ce va fi numit un alt preot de către Mitropolia Basarabiei.

De cealaltă parte, locuitorii din Răzeni se arată nemulțumiți și amenință cu proteste, deoarece femeia de 54 de ani ar deschide biserica după bunul ei plac. Potrivit acestora, recent femeia s-a deplasat la Mitropolia Basarabiei unde a anunțat că se dezice de autoritatea acestuia, solicitând venirea unui preot din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Conflictul de la Răzeni ar fi apărut după ce fiul cel mai mare al fostului preot a ales calea preoției, lucru care i-ar fi indignat pe fratele său mai mic și o parte din rude, care ar dori „parte” la biserică. Sora celor doi a cerut ajutor oamenilor din localitate și sprijin în această situație.

Categorii
În Moldova Social

Un șofer de 33 de ani a murit, după ce s-a izbit cu automobilul de gardul unei mănăstiri

Un bărbat de 33 de ani a decedat, după ce s-a izbit, în noaptea de 30 spre 31 august, în jurul orelor 00:24, cu automobilul de gardul de piatră al mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din satul Călărășeuca, raionul Ocnița.

Potrivit ofițerei de presă a IP Ocnița, Svetlana Talpă, tânărul de 33 de ani din raionul Ocnița conducea un Mercedes şi în circumstanțe necunoscute a pierdut controlul asupra volanului. Ca urmare, automobilul în care se afla s-a izbit violent într-un gard din piatră de la mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din satul Călărășeuca.

În urma impactului, tânărul a decedat pe loc.

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

 

 

Categorii
În Moldova Social

Cerem şcoală în regim normal! Va fi organizat şi un protest la Guvern

Reprezentanţii asociaţiei obşteşti „Părinţi Solidari”, nemulţumiţi de modalitatea de organizare a procesului educaţional în format mixt, au lansat o petiţie online prin care cer revizuirea măsurilor propuse de către Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică. În special, aceştia fac trimitere la cerinţa de păstrare a distanţei de un metru între elevi. Prin revizuirea acestei cerinţe, va fi posibil de asigurat prezenţa fizică la orele de clasă în regim obişnuit, a tuturor elevilor. Concomitent cu petiţia, asociaţia va organiza pe 1 septembrie o acţiune de protest în faţa Guvernului.

Iniţiatorii petiţiei precizează că actualele măsuri adoptate de autorităţi favorizează apariţia şi dezvoltarea mai multor probleme sociale, economice şi educaţionale, care vor avea ca consecinţă încălcarea dreptului copiilor la educaţie de calitate, în special, în contextul, în care procesul de educaţie online sau mixt nu asigură rezultatele scontate.

La fel, ei fac trimitere la încălcarea dreptului copiilor la siguranţă şi asigurarea acestora cu mediu protector, pe durata orelor online sau în contextul programului redus, aflându-se în aceste perioade fără supravegherea unui adult.

„Acţiunile şi măsurile propuse de autorităţi în Hotărârea CNESP nr. 60 din 23 august 2021 vor crea sau vor acutiza alte probleme sociale cu impact major: limitarea accesului elevilor la studii de calitate, apariţia altor probleme de sănătate, scăderea veniturilor pentru familiile cu şcolari mici, şomajul (în special în rândul femeilor), expunerea copiilor la conţinut web necontrolat, abandonul şcolar, creşterea riscurilor pentru sănătatea şi viaţa copiilor lăsaţi fără supraveghere, ruperea sau neformarea relaţiilor sociale cu colegii etc.”, se precizează în petiţie.

Co-fondatoarea „Părinţi Solidari”, Ala Revenco, a declarat că acţiunea de protest din 1 septembrie, cu acelaşi generic: „Cerem şcoală în regim normal!”, va fi organizată în faţa clădirii Guvernului, intrarea din strada Bănulescu-Bodoni, începând cu ora 13.00.

Categorii
În Moldova Social

Troleibuzele destinate transportării copiilor spre școli și grădinițe își reiau activitatea

Începând cu 1 septembrie, își reiau activitatea troleibuzele destinate pentru transportarea copiilor spre școli și grădinițe, anunță Regia Transport Electric Chișinău.

În intervalul orelor 06:50 – 09:00, fiecare al patrulea troleibuz de pe rutele nr. 2,8, 10, 12, 22 și 25va fi destinat exclusiv pentru transportarea copiilor spre școli și grădinițe.

Cu aceste troleibuze pot circula și cadrele pedagogice(profesori și educatori), accesul fiind permis doar la prezentarea legitimației de serviciu sau a unui act confirmativ.

RTEC menționează că perioada de activitate a acestor troleibuze, va fi stabilită la finele săptămânii, după monitorizarea fluxului de pasageri de la începutului noului an școlar.

 

Categorii
În Moldova Social

De Ziua Limbii Române, președinta Maia Sandu și prim-ministra, Natalia Gavrilița, au depus flori la mormintele poeților Alexei Mateevici și Grigore Vieru

De Ziua Limbii Române, președinta R. Moldova, Maia Sandu, și prim-ministra, Natalia Gavrilița, au depus flori la mormintele poeților Alexei Mateevici și Grigore Vieru „în semn de omagiu pentru cei care au cântat și au dus faima limbii române”.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că trebuie să muncim în fiecare zi pentru ca limba română să devină unul dintre elementele ce unesc toți cetățenii R. Moldova.

Pe 31 august, în R. Moldova, dar și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române.

În acest an, se împlinesc 32 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la Adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM, și trecerea la grafia latină.

La mijlocul lunii august, curent, Academia de Științe a Moldovei a solicitat primelor trei persoane în stat – președinte, președinte al parlamentului și premier, să inițieze procedura de modificare a articolului 13 din Constituția R. Moldova, astfel încât actuala sintagmă, care spune că limba de stat este „moldoveneasca”, să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

Categorii
În Moldova Social

Domnica Manole: „Limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita”

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, consideră că, timp de mai multe decenii, în teritoriul pe care se află astăzi Republica Moldova, limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita, deși era vorbită de majoritatea cetățenilor de aici.

Într-un mesaj cu ocazia Sărbătorii Naționale  Limba Noastră, Domnica Manole a spus că, în ultimii ani, problema statutului și a forței juridice a limbii a fost abordată și la Curtea Constituțională, care a oferit soluții conforme cu spiritul Constituției și al Declarației de Independență.

„Le adresăm tuturor cetățenilor Republicii Moldova felicitări cu ocazia sărbătorii Limbii Române. Limba unui popor reprezintă unul dintre elementele principale ale identității sale naționale. […] Nu ne rămâne decât să depunem eforturi să vorbim și să scriem corect în limba română și să o prețuim”, se arată în mesajul semnat de Domnica Manole, de pe pagina web a Curții Constituționale.

Articolul 13 din Constituție prevede că în Republica Moldova, „limba de stat este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română pentru că anume această denumire e prevăzută în Declarația de Independenţă, act care prevalează în raport cu Constituţia.

Astăzi, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că pentru substituirea, în articolul 13 din Constituție, a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, este nevoie de voturi în Parlament. Deocamdată nu se cunoaște cum și când se vor găsi voturi, deși inițiativa este frumoasă și și-ar dori cât mai repede să se întâmple acest lucru.

Categorii
În Moldova Social

Un bărbat a fost ucis de o cositoare, la Cahul

Un bărbat a murit, după ce capul i-a fost strivit de o cositoare. Tragedia a avut loc în această după-amiază, în jurul orei 14:05, în localitatea Slobozia Mare, din raionul Cahul.

Oamenii legii au stabilit la fața locului că victima este un bărbat în vârstă de 41 de ani. Acesta transporta cu un vehicul o cositoare și s-a oprit pentru a ajusta utilajul agricol când, în circumstanțe încă necunoscute, utilajul i-ar fi strivit capul.

În urma traumatismelor, bărbatul a murit pe loc, până la venirea ambulanței.

Angajații IP Cahul cercetează cazul pentru a stabili circumstanțele exacte în care murit bărbatul.

Categorii
În Moldova Social

Cristiano Ronaldo a devenit oficial jucătorul lui Manchester United

Cristiano Ronaldo a devenit oficial jucătorul lui Manchester United. Fotbalistul portughez a semnat un contract pe două sezoane cu „diavolii roșii”, cu posibilitatea prelungirii pe încă un an.

Clubul englez a anunțat transferul printr-un videoclip spectaculos.

Manchester United a plătit 23 de milioane de euro lui Juventus Torino pentru atacantul de 36 de ani. Pe Old Trafford, Cristiano Ronaldo va încasa 448 de mii de euro pe săptămână.

Într-un mesaj emoționant pe Instagram, fotbalistul lusitan a afirmat că revenirea lui la United este un vis devenit realitate și le-a promis fanilor să scrie istorie cu echipa în următoarea perioadă. La final, Cristiano a adăugat că dedică acest transfer fostului antrenor, Sir Alex Ferguson.

Între timp, Juventus i-a găsit înlocuitor lui Ronaldo. „Bătrâna Doamnă” l-a împrumutat pe atacantul Moise Kean de la Everton. Clubul de la Torino va plăti 7 milioane de euro pentru două sezoane, iar apoi va putea să-l transfere definitiv pe fotbalistul italian pentru suma de 28 de milioane.

De menționat că Moise Kean este discipolul clubului Juventus și a jucat pentru prima echipă a acestuia între 2016 și 2019.

 

 

Categorii
În Moldova Social

(VIDEO) Călătorind în Egipt, au provocat 20 de persoane să recite poezia „Limba Noastră” de Alexei Mateevici.

Nicolae Șoitu și Silvia Bivol sunt doi tineri din Moldova care au decis să marcheze ziua de 31 august într-un mod neobișnuit. Călătorind de mai multe ori în Egipt, tinerii au provocat 20 de persoane de acolo să recite poezia „Limba Noastră” scrisă de Alexei Mateevici, versurile căreia reprezintă și imnul țării noastre.

Rezultatul a fost peste aşteptări. Toţi egiptenii au recitat versurile aproape fără accent.

„Cel mai greu li se dădea beduinilor, cei ce trăiesc mai mult in pustiu, cei ce alta limba decât araba nu o cunosc”, au mărturisit autorii provocării.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼