Categorii
În Moldova Social

Își reia activitatea trenul Chișinău – Socola

Vești bune pentru moldovenii care vor să ajungă la Iași cu trenul. Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” anunță despre reluarea cursei de călători Chișinău – Socola.

Despre acest lucru a declarant în presă directorul instituției, Oleg Tofilat. Primul tren va porni spre destinație în această toamnă, după repararea garniturilor care operau anterior pe direcția respectivă.

Amintim că, la sfârșitul lunii august, a fost reluată după pandemie și circulația trenului de călători Chișinău – Odesa. Locomotiva circulă zilnic, iar prețul unui bilet este de 281 lei într-o direcție.

Categorii
În Moldova Social

În Grecia, mii de cadre medicale vor fi suspendate fără plată pentru că au refuzat să se vaccineze anti-Covid

Vaccinarea obligatorie va lăsa Grecia începând de joi fără circa 10.000 de cadre medicale din sectorul public, acesta fiind numărul celor care încă nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 și care vor fi suspendați fără plată până când se vor imuniza, conform unei legi intrate în vigoare miercuri, relatează agenția EFE.

Ministerul Sănătății a mai dat personalului sanitar un răgaz de o zi pentru a se vaccina cu prima doză, dar a atras atenția că legea va fi aplicată fără ezitare.

Conform sindicatului personalului sanitar, circa 2.000 dintre cele 10.000 de cadre medicale încă nevaccinate s-au programat miercuri pentru prima doză.

În acest timp, adversari ai vaccinării obligatorii au desfășurat proteste în fața unor spitale din Atena și Salonic, iar pentru joi sunt anunțate greve de câte cinci ore și noi manifestații.

Ministerul grec al Sănătății a întocmit un plan de măsuri care va fi aplicat după suspendarea cadrelor medicale ce refuză vaccinarea. Planul prevede, printre alte măsuri, redistribuiri de personal între spitale, unirea unor clinici și departamente și contractarea de personal provizoriu.

Cea mai mare parte a personalului sanitar grec este însă vaccinat împotriva COVID-19, în rândul medicilor procentul celor imunizați fiind de circa 95%, după ce în ultimele zile a crescut semnificativ numărul cadrelor medicale vaccinate.

Categorii
În Moldova Social

Harry Potter în stânga Nistrului?

Harry Potter, protagonistul cărților Harry Potter scrise de J. K. Rowling a ajuns la o instituție de învățământ din stânga Nistrului. Mai exact, este vorba de o sculptură de bronz efectuată de către un student al universității din regiunea transnistreană.

Statuia celebrului Harry Potter a fost inaugurată cu mult fast astăzi, de 1 septembrie, la Tiraspol.

La picioarele lui Harry se află o fântână arteziană, iar studenții au aruncat monede pentru a le purta de noroc pe tot parcursul anului.

Categorii
În Moldova Social

Un bărbat din Cimișlia a ajuns la spital după ce a căzut într-un rezervor de apă

A inhalat o substanță chimică și a ajuns la trei metri adâncime. Un bărbat, scos de salvatori dintr-un rezervor pentru apă.

Un bărbat a fost scos de salvatori de la adâncimea de trei metri. Acesta a inhalat o substanță chimică și a pierdut cunoștința înainte de a se prăbuși într-un rezervor pentru apă, scrie zugo.mr.

Cazul a avut loc într-o localitate din raionul Cimișlia. Apelul la Serviciul 112 a parvenit marți, 31 august, la ora 12:06.

Bărbatul de 54 de ani efectua lucrări, utilizând substanța toxică. El nu ar fi respectat tehnica securității și nu ar fi fost echipat cu masca de protecție, iar drept urmare a inhalării a rămas inconștient.

Salvatorii l-au evacuat din rezervor și i-au acordat primul ajutor medical. În urma incidentului persoana nu a suportat traumatisme. Ulterior, individul a fost transportat la spitalul raional pentru îngrijiri medicale, iar actualmente viața lui este în afara pericolului.

Categorii
În Moldova Social

Accident la Florești. O șoferiță a ajuns la spital cu diverse traumatisme

O șoferiță de 36 de ani din Florești a ajuns la spital după ce a fost lovită de un alt automobil. Accidentul a avut loc în raionul Florești. Victima se deplasa la volanul unui automobil de marca Volkswagen Passat. Șoferița ar fi încercat să vireze la stângă, însă a fost lovit de o mașină care a ieșit la depășire.

Potrivit informațiilor, impactul a avut loc în această dimineață în apropiere de satul Mărculești, raionul Florești.

„Șoferița avea în calitate de pasager un bărbat, iar efectuând manevra de virare spre stângă a fost tamponată de Hyunday Santa Fe, care în circumstanțe necunoscute a ieșit la depășire”.

Astfel, urmare a impactului, șoferița în vârstă de 36 de ani a fost transportată la spitalul raional din Florești.

Cel de-al doilea automobil de marca Hyundai Santa era condus de un șofer în vârstă de 25 de ani. 

În continuare, oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele producerii accidentului.

Categorii
În Moldova Social

Un motociclist de 19 ani a ajuns la spital după ce a fost tamponat de o mașină, la Comrat

Coliziune matinală în sudul țării. Un automobil s-a tamponat cu o motocicletă. Motocilistul a avut nevoie de ajutorul medicilor.

Totul s-a petrecut în data de întâi septembrie, pe strada Vladimir Lenin din satul Svetlîi, raionul Comrat.

Preliminar, totul s-ar fi petrecut după ce șoferul mașinii, în vârstă de 56 de ani ar fi virat în intersecție la stânga fără a se asigura și a accidentat un motociclist de 19 ani, originat din raionul Cahul.

Potrivit ofițerului de presă de la IP Comrat, Oxana Gațenco, a declarat că în urma impactului, adolescentul a suferit mai multe traumatisme și a fost transportat la spitalul raional Comrat pentru îngrijiri medicale.

Cazul este investigat în continuare de oamenii legii.

Categorii
În Moldova Social

Un virus misterios a ucis cel puțin 50 de oameni, majoritatea fiind copii

De mai bine de o săptămână, copiii din mai multe regiuni din Uttar Pradesh, din nordul Indiei, se trezesc cu febră mare și transpirație excesivă.

Mulți dintre ei s-au plâns de dureri articulare, dureri de cap, deshidratare și greață. În unele cazuri, au apărut erupții cutanate pe picioare și brațe.

Cel puțin 50 de persoane, majoritatea copii, au murit de febră, iar câteva sute au fost internate în spital. Niciunul dintre morți nu a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

Decesele din Uttar Pradesh au provocat o avalanșă de titluri alarmante, care au stârnit panică, despre o „febră misterioasă“ care se răspândește în țările din cel mai populat stat din India, potrivit AlepNews.

Medicii din câteva dintre districtele afectate – Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj și Firozabad – cred că dengue, o infecție virală transmisă de țânțari, ar putea fi principala cauză a deceselor.

Categorii
În Moldova Social

Ex-premierul Sturza trage alarma: Se va scumpi pâinea, chiar dacă a fost un an roditor

Fostul prim-ministru Ion Sturza trage alarma. În cadrul unui interviu de la Europa Liberă, acesta a comunicat că se așteaptă o creștere extraordinar de mare a prețului la pâine, chiar dacă anul acesta a fost unul roditor. Mai mult, acesta susține că Guvernul PAS ar trebui să găsească de pe acum soluții, pentru a apăra păturile vulnerabile, pentru care prețul la pâine va bate la buzunar și mai mult.

”O noutate foarte proastă. Vor crește foarte mult prețurile la produsele de panificație. Cresc foarte mult prețurile internaționale. Chiar dacă producția de grâu din Republica Moldova a fost foarte mare în acest an, ea încape toată pe două vapoare, care se încarcă la Constanța și se duce într-o noapte, pentru că diferența de preț este de două ori și este firesc să se ducă acolo. Cum apărăm noi păturile vulnerabile? Provocările sunt foarte mari”, a menționat Sturza.

Ion Sturza, a mai menționat că urmează și creșteri exagerat de mari pentru gazele naturale, iar prețul de import se va dubla sau chiar se va tripla. El atenționează că aceste scumpiri vor afecta puternic veniturile populaţiei și economia naţională.

Pronosticul lui Sturza vine după ce, zilele acestea, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei “Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunţat că, din această toamnă, se aşteaptă o creştre considerabilă a preţului pentru gazele naturale. Pentru populație, scumpirea va avea loc după desemnarea unui nou guvern, a precizat Ceban.

Economiştii menționează că scumpirea gazelor naturale va determina creşteri ale preţurilor pe piaţa internă, inclusiv pentru energia electrică şi cea termică, dar şi pentru alimente. De la începutul anului, s-au scumpit accelerat carburanții. Pentru un litru de benzină A 95, șoferii plătesc acum 20,45 de lei sau cu peste 32 la sută mai mult.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, preţul mediu pentru produsele alimentare s-a majorat cu 4,6 la sută, comparativ cu acum un an. Cel mai mult s-a scumpit uleiul vegetal – cu 50,2 la sută. De asemenea, cu șase la sută au crescut preţurile pentru carne şi produsele din carne, iar cu 5,3 la sută – pentru ouă. În cazul laptelui și pâinii, scumpirea a ajuns la aproximativ cinci la sută și, respectiv, 4 la sută. Materialele de construcție s-au scumpit cu aproape 11 la sută.

Categorii
În Moldova Social

Când trecem la ora de iarnă în 2021?

Când trecem la ora de iarnă în 2021. Data în care trebuie să schimbăm ceasurile

În Franța, de exemplu, în 1976, după șocul petrolier din 1973, pentru a economisi energie, s-a produs schimbarea orei. Din 1998, datele schimbării orei au fost puse în concordanță în Uniunea Europeană. În toate țările membre, trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică din octombrie, iar trecerea la ora de vară se face în ultima duminică din martie.

În noaptea de sâmbătă 30 octombrie, până duminică 31 octombrie 2021, mai precis în ultimul weekend din octombrie, vom trece la ora de iarnă. Astfel, la ora 3 dimineața, va trebui să vă setați ceasurile înapoi cu o oră. Ora 3 va fi ora 2. Soarele va apune mai devreme în fiecare zi, însă vom dormi o oră în plus în  acel weekend.

Unii oameni nu privesc cu ochi buni ideea de a dormi o oră în plus. Deficitul de vitamina D, moralul scăzut și întreruperea ceasului biologic sunt principalele lor argumente. Acestea sunt toate motivele care au determinat UE să inițieze o procedură de abandonare a schimbării orei în întreaga zonă a UE.

„Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea publică cu privire la această problemă. Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale care au legătură cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupuri vulnerabile în societate, cum ar fi copii, vârstnici și bolnavi cronici” a declarat Johan Danielsson (grupul S&D), raportorul Parlamentului.

O decizie a fost luată în martie 2019 privind eliminarea schimbării orei. Cu toate acestea, noua reglementare ar putea intra în vigoare abia în 2022. Dacă nu, sâmbătă 29 octombrie 2022 până duminică 30 octombrie 2022, va trebui să facem același lucru ca anul acesta. La fel în noaptea de sâmbătă 20 octombrie până duminică 29 octombrie 2023.

S-a constatat că în lume sunt mai multe țări care nu folosesc ora de iarnă

Medicii afirmă că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii sunt cei cate resimt cel mai puternic această schimbare. Ea afectează ritmurile biologice, duce la creșterea riscului de infarct cu 5 % în prima săptămână de vară.

Abia după două săptămâni va avea loc adaptarea completă a organismului la noul program. Și asta nu este tot. Schimbarea orei ar duce la tulburări ale apetitului, infecții virale mici și iritabilitate.

Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială, GMT, se face din rațiuni ce țin și în cazul schimbării orei de vară. Dacă atunci era necesară adaptarea programului de muncă la condițiile de lumină naturală, iarna, nu se face decât o revenire la ora oficială mondială, cea pe care noi o numim ora de iarnă.

Din momentul intrării în vigoare a orei de iarnă, diminețile vor fi mai luminoase, iar serile mai întunecoase. Astfel, în luna octombrie se revine la ora oficială de iarnă.

Categorii
În Moldova Social

Drepturile pasagerilor în cazul anulării zborurilor

Una dintre atribuțiile Autorității Aeronautice Civile (AAC) este protecția drepturilor consumatorilor în parte ce ține de domeniul transportului aerian si activități conexe. Astfel, Autoritatea și-a propus să schimbe atitudinea companiilor aeriene faţă de pasager, informează CURENTUL.

„Orice persoană care apelează la serviciile unei companii aeriene are calitatea de consumator, iar în Republica Moldova actele normative care reglementează protecția drepturilor consumatorilor este Codul Civil, Legea nr. 105-XV din 13.03.2003 privind protecția consumatorilor, Regulamentul privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.836 din 08.11.2012. Menţionăm, că în Republica Moldova pasagerii din transportul aerian se bucură de aceleaşi drepturi şi compensaţii ca şi cei din spaţiul Uniunii Europene.

În acest context, AAC anunță despre un set de articole informative care au drept scop familiarizarea pasagerilor cu privire la drepturile sale, precum și procedura de revendicare a acestora.

În primele șase luni a anului curent, Autoritatea Aeronautică Civilă a recepționat pentru examinare 102 petiții, dintre care 95 de consumatori au beneficiat de restituirea contravalorii serviciilor în valoare totală de 141864 lei.

Motivele pentru care puteți solicita despăgubiri unui transportator aerian, sunt:

• Întârzierea zborului

• Anularea zborului

• Refuzul la îmbarcare

Când și ce despăgubire puteți solicita companiei aeriene?

Compensarea în cazul întârzierii zborului

• dacă zborul a întârziat cu două ore sau mai mult, iar distanța de zbor nu depășește 1500 km, atunci valoarea compensației este de 250 de euro;

• în cazul întârzierii zborului timp de trei ore sau mai mult pe distanța cuprinsă între1500 km-3000 km – 400 euro;

• pentru toate zborurile întârziate cu cel puțin 4 ore și care nu se încadrează în primele două categorii, compensația este de 600 euro;

În cazul în care pasagerilor li se oferă un zbor alternativ la destinația finală, a cărui oră de sosire nu depășește ora de sosire programată a zborului rezervat inițial, transportatorul aerian poate reduce cuantumul despăgubirilor cu 50%.

În plus, dacă compania aeriană oferă unui pasager un serviciu de o clasă inferioară celor prevăzute în biletul său, este obligată să ramburseze următoarele în termen de șapte zile:

– 30% din prețul biletului pentru toate zborurile de până la 1.500 km;

– 50% din prețul biletului pentru toate zborurile de la 1.500 la 3.500 km;

– 75% din prețul biletului pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.

În cazul în care transportatorul aerian oferă călătorului un serviciu de o clasă superioară celor prevăzute în biletul său, el nu are dreptul să solicite o taxă suplimentară. De asemenea, transportatorul aerian nu este obligat să compenseze prejudiciul dacă poate dovedi că anularea zborului a fost cauzată de circumstanțe extraordinare care nu au putut fi prevenite în ciuda tuturor măsurilor luate. De exemplu, un dezastru natural, amenințarea unui atac terorist etc.

Pagubele vor fi rambursate în numerar, transfer bancar sau voucher de călătorie sau alt voucher (cu acordul pasagerului).

În cazul reținerilor curselor aeriene, pasagerii au dreptul să beneficieze de următoarele servicii, gratuit:

– alimente și băuturi răcoritoare;

– cazare la hotel, dacă este necesar un sejur de o zi sau mai multe zile sau un sejur pentru o perioadă mai lungă decât cea planificată de pasager;

– transfer de la aeroport la cazare (hotel etc.);

– dreptul la două apeluri telefonice gratuite și mesaje gratuite prin telex, fax sau e-mail.

Valoarea compensației pentru prejudiciul cauzat în acest caz este:

• 250 EUR pentru toate zborurile de 1.500 km sau mai puțin;

• 400 EUR pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 și 3.500 km;

• 600 EUR pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.

Transportatorul aerian poate reduce cuantumul rambursării cu 50% dacă pasagerilor li se oferă un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depășește ora de sosire a zborului rezervat inițial cu mai mult de:

– două ore pentru toate zborurile de 1.500 km sau mai puțin;

– trei ore pentru toate zborurile de la 1.500 la 3.500 km;

– patru ore pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.

Este demn de remarcat faptul că nu aveți dreptul să solicitați despăgubiri, dacă:

– ați fost informat despre anularea zborului cu cel puțin două săptămâni înainte de zbor;

– ați fost informat despre anularea zborului între 14 și 7 zile înainte de zbor și a fost propus un zbor alternativ care vă permite să plecați cu cel mult 2 ore înainte de zborul rezervat inițial și să ajungeți la destinație la mai puțin de 4 ore după ora de sosire programată.

„Cetățenii care au statut de consumatori, cărora li se refuză rambursarea integrală a costului biletelor și nu vor să accepte alte opțiuni oferite de operatorii aerieni, au dreptul, în conformitate cu prevederile art. 18⁵ alin. 1 și alin 5 a Legii nr. 105/2003 să depună reclamații, inclusiv prin intermediul reprezentaților lor legali, referitoare la produsele necorespunzătoare, inițial în adresa vînzătorului sau prestatorului. În cazul în care consumatorii nu vor fi de acord cu rezultatele examinării reclamațiilor sau în cazul în care operatorii aerieni refuză satisfacerea acestora, aceștia sunt în drept sa se adreseze organelor abilitate cu funcții de protecție a consumatorilor sau conform procedurii civile în instanța de judecată, anexînd la petiție copia răspunsului vînzătorului/prestatorului sau în cazul refuzului tacit, documentele care confirmă depunerea reclamației în adresa vînzătorului/prestatorului”, susțin cei de la AAC.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼