Liderul tineretului socialist din sectorul Botanica al capitalei, membrul Consiliului Republican al „Gărzii Tinere” (organizația de tineret a PSRM), Ivan Statnâi a fost reținut astăzi. Acesta ar fi ar fi liderul grupării criminale. Informația a fost publicată de deschide.md.
Poliția Națională a emis astăzi un comunicat cu privire la reținerea a încă trei persoane în dosarul comercializării drogurilor pe teritoriul mun.Chișinău ca urmare a perchezițiilor inițiate în luna august.
Drogurile erau comercializate prin intermediul aplicației Telegram, administrată de unul dintre membrii acestei grupări. Astfel, utilizatorii aplicației primeau mesaje-oferte despre posibilitatea achiziționării drogurilor. Zilnic, membrii grupului obțineau venituri de peste 20000 lei din realizarea drogurilor. De asemenea, organizatorul și administratorul acestei rețele racola persoane în calitate de „curieri”, pentru plasarea drogurilor în ascunzișuri, iar coordonatele și fotografiile cu plasarea acestora erau transmise prin aplicația telegram „operatorului” care deservea interesele grupului.
În cadrul perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat mai multe pachețele cu droguri de tip PVP (sare) cu masa totală de peste 3kg, telefoane mobile, calculatoare și altă tehnică de calcul, carduri bancare emise pe persoane terțe, peste 20000 de pachețele de tip Zip-lock care urmau să fie utilizate pentru ambalarea drogurilor, cântare electronice la scara mică, etc. Valoarea drogurilor sechestrate se ridică la suma de aproximativ 1.800.000 lei.
Conform analizei înscrisurilor de ciornă ridicate în timpul perchezițiilor suspecții, de la începutul anului 2021 pînă în prezent au realizat prin intermediul aplicației Telegram peste 20 kg droguri de tip PVP.
Potrivit surselor Deschide.MD apropiate anchetei, liderul grupării ar fi Ivan Statnîi, un tânăr de 21 de ani. Acesta este membru activ al PSRM și Gărzii Tinere. Mai mult, pe site-ul organizației de tineret a socialiștilor acesta este prezentat ca secretarul executiv al „Gărzii Tinere” sectorul Botanica.
Dacă vinovăția învinuiților va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 7 la 15 ani.
De la 1 septembrie , regulile privind stabilirea tarifelor pentru serviciile poștale au fost modificate, prețurile devenind liberalizate integral. Un proiect, în acest sens a fost aprobat, astăzi în ședința Guvernului.
Potrivit noilor prevederi, toți prestatorii de servicii poștale vor avea drepturi și obligațiuni egale, iar tarifele pentru serviciile poștale vor fi aplicate unic pe întreg teritoriul țării. De remarcat este faptul că până la 1 septembrie curent, furnizorul de serviciu poștal universal, Î.S. „Poșta Moldovei” a beneficiat de tarife preferențiale, ceilalți operatori poștali având obligația să stabilească un tarif de cel puțin 3 ori mai mare decât tariful preferențial.
Totodată, potrivit unui comunicat al Guvernului, au fost aprobate cerințele minime privind amenajarea spațiilor oferite de furnizorii de servicii în locurile de schimb internațional al poștei. Astfel, furnizorii de servicii poștale vor putea să supună trimiterile poștale internaționale controlului vamal în spații amenajate conform unor cerințe, printre care marcarea cu panou ”Zona de control vamal” a spațiului delimitat de restul teritoriului, echipamente pentru manipularea mărfurilor în conformitate cu specificul trimiterilor poștale internaționale, terminale de introducere automată a datelor, sistem de supraveghere video etc.
Menționăm că din totalul de 57 furnizori de servicii poștale înregistrați în R. Moldova, doar 12 furnizori dispun de locuri de schimb internațional al poștei, cărora li se oferă o perioadă de 6 luni pentru amenajarea locurilor respective conform noilor cerințe.
O adolescentă de 13 ani a decedat joi-seara la Spitalul raional Soroca, după ce s-a infectat cu COVID-19. Cazul ei a fost menționat de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a solicitat convocarea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, după ce a primit mai multe solicitări pentru instituirea unor noi restricții.
„Din păcate, vedem că această tulpină Delta, are un comportament mult mai agresiv în rândul tinerilor și copiilor. Avem un caz dramatic la Soroca, avem multe alte cazuri în care victime lae bolii sunt persoane de 30 – 40 de ani”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.
Fetița avea mai multe patologii înnăscute grave, printre care boala down, cu diabet zaharat, obezitate morbidă, patologie cardiacă înnăscută, operată la inimă.
„A fost adusă într-o stare extrem de gravă, la testul rapid a fost testată pozitiv la COVID. Starea fetiței nu a permis transportarea la Institutul Mamei și Copilului. Pacienta a fost conectată la ventilator din primele ore din secția ATI. Peste vreo șase ore a fost deja intubată”, a precizat medicul reanimatolog de la Soroca, Valeriu Bodean
Anterior mama fetei se tratase de COVID-19 timp de două săptămâni la domiciliu, iar fiica sa s-ar fi infectat și ea.
Cetățenii Republicii Moldova care au lucrat cel puțin 15 ani în țară și în Grecia vor avea dreptul la pensie. Cele două state vor semna un Aranjament Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state.
„Semnarea documentului va permite cetățenilor Republicii Moldova să beneficieze de dreptul la pensie, chiar dacă nu au realizat un stagiu minim de cotizare, de 15 ani, necesar pe teritoriul țării noastre pentru a putea primi pensia, dar au realizat această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state”, se arată în comunicatul emis de Guvern.
De asemenea, la stabilirea pensiei, fiecare stat va aplica legislația sa în vigoare. Atât Republica Moldova cât și Republica Elenă vor calcula și achita pensia pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.
Acest acord stabilește doar pensiile de asigurări sociale şi indemnizaţiile de dizabilitate cauzatăe de un accident la locul muncă sau o boli profesionale
Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state urmează a fi semnat în data de 8 septembrie, în cadrul vizitei ministrului de externe elen în Republica Moldova.
Siguranța a fost un criteriu vital pentru călători în decizia privind destinațiile pe care să le viziteze. Dar lumea a fost întoarsă pe dos începând de anul trecut din cauza pandemiei, așa că noțiunea de loc ”sigur” s-a schimbat fundamental.
Acesta poate fi explicația schimbările majore din prima parte a topului Safe Cities realizat de Economist Intelligence Unit, index care clasează 60 de destinații internaționale din punct de vedere al securității digitale, sănătății, infrastructurii, siguranței naționale, dar și a securității de mediu, o nouă categorie introdusă de anul acesta.
Dacă orașe asiatice precum Tokyo, Singapore sau Osaka au ocupat încontinuu, an după an, primele locuri din top, pe prima poziție din 2021 este o destinație europeană
Uite care sunt cele mai sigure 10 orașe din lume, potrivit Economist Intelligence Unit:
1. Copenhaga
Capitala Danemarcei a sărit de pe locul opt ocupat în 2019 până pe primul, grație în principal introducerii secțiunii de securitate a mediului, unde orașul a punctat deosebit de bine, dar și la categoria siguranță personală.
”Unul dintre factorii care fac din Copenhaga un oraș sigur este rata scăzută a criminalității, acum la cel mai redus nivel din peste un deceniu”, a spus Lars Weiss, primar al capitalei daneze.
2. Toronto
Toronto este cel mai mare oraș din Canada și capitala provinciei Ontario. Orașul este situat pe malul nordic al lacului Ontario, și este centrul regiunii metropolitane omonime. Cu o înălțime de 553,33m, turnul de comunicații CN Tower este cea mai înaltă construcție din America de Nord.
3. Singapore
Singapore, oficial Republica Singapore, este un oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est. Este situat în sudul Peninsulei Malay și a statului malaysian Johor, 137 km nord de la ecuator, iar conform unei analize publicate de Culture Trip în 2016, face parte și din primele zece cele mai moderne orașe din lume.
4. Sydney
Sydney este capitala statului Noul Wales de Sud, Australia. De asemenea, orașul este cel mai mare din Australia, cu o populație de 4.200.000. Este situat pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri din lume, cu un port natural minunat. Sydney deține recordul superlativelor în Australia: este cel mai mare oraș, cel mai mare centru industrial, cultural și financiar, cel mai mare port, cel mai mare nod de comunicație… În centrul orașului se află și cea mai mare aglomerație de zgârie-nori, de magazine, de galerii, de baruri și de restaurante.
5. Tokyo
Tokyo este capitala Japoniei și una dintre cele 47 de prefecturi ale țării. Este cea mai populată zonă metropolitană din lume și considerat unul dintre cele mai moderne orașe din lume. Aici se află sediul Guvernului Japoniei și reședința împăratului. Tokyo este situat în Regiunea Kantō în partea de sud-est a insulei principale Honshu și include lanțurile de insule Izu și Ogasawara .Tokyo este adesea menționat ca fiind oraș, dar de fapt este oficial cunoscut și guvernat drept o “prefectură metropolitană”, care diferă prin combinarea elementeleor unui oraș și cele ale unei prefecturi, caracteristică întâlnită numai în Tokyo. Guvernul Metropolitan din Tokyo administrează cele 23 de Cartiere Speciale din Tokyo (fiecare condus ca un oraș în sine), care acoperea zona Orașului Tokyo înainte să se unească în 1943 și să formeze prefectura metropolitană.
6. Amsterdam
Amsterdam este capitala oficială a Olandei, însă instituțiile fundamentale ale statului (parlamentul, guvernul și Curtea supremă de justiție) își au sediul în Haga. Linia de apărare fortificată din Amsterdam a fost înscrisă în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
7. Wellington
Wellington este capitala Noii Zeelande, cea de-a doua zonă urbană a țării și capitala cu cea mai mare populație din Oceania. Se găsește în regiunea Wellington în partea sudică a Insulei de Nord, în apropierea centrului geografic al țării. Precum multe alte orașe, aria urbană a capitalei Wellington se extinde mult peste limitele unei singure autorități administrative.
8. Hong Kong
Hong Kong , cunoscut oficial ca Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze, este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, înconjurată geografic pe 3/4 de Delta Fluviului Perlelor și de Marea Chinei de Sud.
9. Melbourne
Melbourne este capitala statului federal Victoria din Australia și este situat pe Râul Yarra în apropiere de vărsarea sa în golful Portului Phillip. Aglomerarea urbană se întinde pe 70 de km de la nord la sud și pe 50 de km de la est la vest. Numărul de locuitori pe această suprafață de 4.647.312. Melbourne a fost fondat în 1835 de către John Batman și John Pascoe Fawkner din Tasmania, și denumit după primul ministru britanic de la acea vreme, Lordul Melbourne.
10. Stockholm
Stockholmul este capitala și cel mai mare oraș din Suedia. Orașul este totodată reședința regiunii administrative. Stockholmul avea în anul 2009 o populație de 829.417 locuitori (2.019.182 în zona metropolitană).
Indexul privind siguranța orașelor realizat de EIU anul acesta a evaluat 60 de orașe în funcție de 76 de indici de securitate.
De menționat că șase orașe – Amsterdam, Melbourne, Tokyo, Toronto, SIngapore și Sydney au fost în top 10 în fiecare an de la lansarea raportului, în 2015, și până acum, în timp ce Copenhaga a apărut în primele zece abia din 2019.
Ultimele 5 locuri din cele 60 ale indexului orașelor sigure sunt ocupate de Lagos (Nigeria), Cairo (Egipt), Caracas (Venezuela), KArachi (Pakistan) și Yangon (Myanmar). Nici Bucureștiul, nici alt oraș românesc nu a fost luat în considerare în acest top.
Pentru sâmbătă, 4 septembrie meteorologii prognozează ploi slabe în unele localități din nordul țării. La centru și sud, cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab, la moderat din nord-vest, cu viteza maximă de 8 m/s. Vremea va fi determinată de o zonă de aer cu o presiune atmosferică normală.
La nord, noaptea, mercurul din termometre va coborî până la +9°C, iar ziua, va atinge +22°C.
În centrul republicii, în orele nocturne, temperatura nu va depăși +10°C, în timp ce în cursul zilei, se anunță +23°C.
La sud, minima va fi de +11°C, iar maxima va urca până la +24°C.
În următoarele zile, vremea va fi stabilă. Precipitații esențiale nu se prevăd.
Judecător Oleg Melniciuc a fost condamnat astăzi la 7 ani închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani. Verdictul a fost dictat după ce Procuratura Anticorupție i-a demonstrat vinovăția pentru două capete de acuzare: îmbogățire ilicită și fals în declarații. Totodată, magistrații au menținut sechestrul aplicat de procurori în vederea confiscării extinse a bunurilor și mijloacelor financiare ale inculpatului în valoare totală de peste un milion de lei.
Potrivit probatoriului, în perioada anilor 2013-2017, activând în funcția de judecător, acesta ar fi inclus intenționat date incomplete sau false, în declarația de avere şi interese personale. Mai mult, în proprietatea magistratului și familiei sale au fost depistate bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanțial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obținute legal.
Astfel, pe parcursul anchetei penale, procurorii au sesizat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor și intereselor inculpatului. Acesta a omis includerea în declarația de avere pentru anul 2016 a unui venit de 48 000 lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. Pentru a majora neîntemeiat veniturile declarate, a inclus intenționat în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10 000 lei decât îl declarase anterior.
Concomitent, a indicat în declarație, o valoare mai mică de preț, la dobândirea unui automobil de 450 000 de lei, cu scopul încadrării cheltuielilor totale efectuate pe parcursul anului 2016 în limita veniturilor legal declarate, însă prețul real de cumpărare a automobilului a constituit 41 000 euro (echivalentul a 895 555 lei potrivit ratei BNM la data procurării).
În continuare, procurorii au constatat că inculpatul, activând în calitate de judecător, deţinea în proprietate bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite legal, nefiind posibilă obținerea lor pe cale licită.
Astfel, magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru perioada 2014-2016, venituri totale obținute în mărime de 1 444 958 lei, s-a stabilit că pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate achitări privind procurarea unor bunuri și servicii și retragere de numerar în sumă totală de 2 085 101 lei. Cheltuielile prevalează veniturile cu 640 143 lei, fapt prin care se constată diferența substanțială dintre averea dobândită şi veniturile obținute de către subiectul declarării împreună cu membrii familiei în sensul prevederilor Legii privind declararea averii şi a intereselor personale.
Inculpatul nu și-a recunoscut vina.
Termenul executării pedepsei penale în privința inculpatului se va calcula din data rămânerii definitive a sentinței de condamnare.
Sentința este cu drept de atac în condițiile legii.
Un copil de doar doi ani a fost transportat la spital, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat într-un șanț. Șoferul automoilului a adormit la volan.
Potrivit poliției, accidentul s-a produs ieri, în jurul orei 07 30, în apropiere de localitatea Cealîc, din Taraclia. Bărbatul de 35 de ani, care se afla la volanul unei mașini de model Toyota, a adormit la volan și a ajuns cu mașina într-un șanț.
În automobil era și soția sa de 34 de ani împreună cu doi copii de 2 și respetiv 4 ani.
În urma accidentului copilul de 2 ani a fost transportat la spital. Șoferul nu era în stare de ebietate.
Agenția Servicii Publice urmează să modifice prețurile mai multor servicii pe care le prestează. Anunțul a fost făcut de Mircea Eșanu, șeful instituției, în cadrul unui briefing de presă. Astfel,înregistrarea căsătoriei va redeveni gratuită, după ce la începutul lunii iulie, ASP a reintrodus tariful pentru aces serviciu, care costă astăzi 260 de lei, la un termen de 25 de zile.
Cei care vor să își înregistreze căsătoria în regim urgent, trebui să scoată acum din buzunar 7 280 de lei.
De asemenea, prima înmatriculare a automobilului va reveni la prețul de 400 lei. În acest moment, serviciul costă 600 lei.
Mircea Eșanu a mai menționat că toate cele 265 de servicii prestate de ASP sunt în revizuire.
Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale după ce câteva unități de transport s-au tamponat. Potrivit informațiilor, poliția din Ștefan Vodă a fost sesizată de producerea accidentul rutier din apropierea localității Popeasca, în jurul orei 08:10.
Astfel, la fața locului s-a constatat că pe Traseul R-30 Chișinău- Ștefan Vodă, la intersecție cu drumul de acces în localitatea Popeasca, raionul Ștefan Vodă s-a produs un accident rutier cu implicarea a patru unități de transport.
„În impact a fost implicat un automobil de model „Nissan Primera”, condus de un tânăr de 31 ani, „Toyota Prius” condus de un bărbat de 49 ani, „Kia Rio” condus de un bărbat de 48 ani şi un motocultor condus de un bărbat de 53 ani”, spune poliția.
Ulterior, urmare a accidentului produs, pasagerul motocultorului a fost transportat la SR Ştefan Vodă pentru acordarea ajutorului medical.
Preliminar s-a constatat că automobilului de model „Nissan Primera” nu a respectat prevederile RCR și nu a cedat trecerea.
În continuare, oamenii legii urmează să stabilească și alte circumstanțe cu privirea accidentului rutier.