Categorii
În Moldova Social

Un campion mondial de la Manchester City nu va mai juca în 2021. Până când va rămâne în închisoare

Benjamin Mendy (27 de ani), fundașul lateral al celor de la Manchester City, se află de aproximativ două săptămâni în custodia poliției britanice. Francezul are patru capete de acuzare de viol și unul de agresiune sexuală pe numele său, evenimente care s-ar fi petrecut în perioada octombrie 2020 – august 2021, fiind vorba de trei presupuse victime.

Benjamin Mendy rămâne în închisoare cel puțin până la sfârșitul lui ianuarie 2022

Vineri, campionul mondial a avut o înfățișare la Curtea Coroanei Chester, relatează DigiSport. Deși a solicitat eliberarea pe cauțiune, judecătorul a respins-o. Fotbalistul a fost anunțat că va rămâne în închisoare cel puțin până la data de 24 ianuarie 2022, dată la care va începe procesul.

Conform magistratului, procesul va dura între două și trei săptămâni, astfel că el va putea redeveni liber abia spre finalul lui februarie, ia asta doar dacă va fi găsit nevinovat. Pe 15 noiembrie, acesta va trebui să pledeze vinovat sau nevinovat pentru acuzațiile aduse mai sus.

Aproximativ 60 de milioane de euro a plătit Manchester City pentru serviciile lui Benjamin Mendy celor de la AS Monaco, în vara lui 2017.

Benjamin Mendy de la Manchester City este acuzat de viol și agresiune sexuală

Poliția din Cheshire a emis luna trecută un comunicat de presă în care anunță că fotbalistul se află în acest moment în custodia sa, deoarece are cinci capete de acuzare pe numele său.

„Benjamin Mendy, în vârstă de 27 de ani, are patru capete de acuzare de viol și unul de agresiune sexuală. Acestea sunt legate de trei persoane de peste 16 ani care au făcut plângere în legătură cu evenimente petrecute între octombrie 2020 și august 2021.

Mendy a rămas în custodia poliției și va apărea în fața Curții Magistraților din Chester vineri, pe 27 august. Este extrem de important ca procedurile în desfășurare să nu fie perturbate de relatări, comentarii sau informații dezvăluite în mediul online”, se arată în comunicatul emis.

Campioana Angliei a reacționat imediat și a dezvăluit, pe site-ul oficial, că l-a suspendat pe Benjamin Mendy până când lucrurile se vor lămuri.

„Manchester City confirmă că în urma faptului că a fost acuzat astăzi de poliție, Benjamin Mendy a fost suspendat, deoarece se află în așteptarea unei anchete. Această problemă face parte dintr-un proces legal, iar clubul nu poate face mai multe comentarii până când procesul se va încheia”, au comunicat „cetățenii”.

Categorii
În Moldova Social

Alte 862 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 ore în Republica Moldova

Alte 862 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 716 în rândul persoanelor nevaccinate. 

Din numărul total de cazuri, 21 cazuri asociate cu contact în afara țării: 6 Germania, 6-Italia, 2-Ucraina, 2-Grecia, 1-Egipt, 1-Kazahstan,  1-Rusia, 1-SUA, 1-Turcia.

Numărul total de teste efectuate – 6891, dintre care 2.830– teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 273918.

Din numărul total de cazuri, 14 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (4 medici, 5-asistenți medicali, 5-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1031 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 78 în stare extrem de gravă și 6 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 598 persoane au fost vindecate. În total, 261.748 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3.504 persoane, iar 15.822 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 6.479: Bărbat de 66 de ani din r. Ialoveni, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.480: Femeie de 68 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, fibrilație atrială.

Deces 6.481: Femeie de 70 de ani din r. Soroca, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, cardiopatie.

Deces 6.482: Bărbat de 71 de ani din r. Nisporeni, internat în SR. Ungheni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.483: Femeie de 79 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, obezitate.

Deces 6.484: Bărbat de 58 de ani din r. Ialoveni, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.485: Femeie de 86 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 6.486: Femeie de 70 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 6.487: Femeie de 44 de ani din r. Edineț, internată în SR. Edineț.
Comorbidități: insuficiență renală cronică.

Deces 6.488: Bărbat de 72 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP „Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății”. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, fibrilație atrială.

Deces 6.489: Femeie de 62 de ani din r. Leova, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.490: Bărbat de 75 de ani din or. Căușeni, internat în SR. Căușeni. Comorbidități: cardiopatie ischemică.

Deces 6.491: Bărbat de 83 de ani din r. Căușeni, internat în SR. Căușeni. Comorbidități:  boală cerebro-vasculară, insuficiență renală.

Deces 6.492: Femeie de 56 de ani din r. Căușeni, internată în SR. Căușeni. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie, hipertensiune arterială.

Categorii
În Moldova Social

În opt luni, 65 de oameni au murit în accidente

 

Categorii
În Moldova Social

În prima jumătate a anului curent numărul deceselor a crescut cu 15, 2 %. Află alte date demografice a raionului Basarabeasca

Serviciul Statisica Basarabeasca anunță evoluția proceselor demografice în ianuarie-iunie 2021 se caracterizează prin următorii indicatori pincipali ai mișcării naturale a populației.

Principalii indicatori ai mișcării naturale a populației

Conform datelor provizorii, în ianuarie-iunie 2021 au fost înregistrați 79 născuți-vii, cu 9,7% mai mult comparativ cu perioada similară a abului precedent.

Pe când numărul persoanelor decedate a fost de 182, cu 15,2% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Numărul copiilor decedați sub vârsa de 1 an, nu este.

În ianuarie-iunie 2021 au fost înregistrate 54 căsătorii, numărul acestora s-a majorat de 2 ori în comparație cu perioada de referință din anul 2020.

Conform hotărârilor judecătorești numărul divorțurilor oficial înregistrate a fost de 11 majorându-se cu 10,0% față de aceeași perioadă  a anului trecut.

 

Migrația internă pentru ianuarie-iunie 2021 

Conform datelor furnizate de către Registrul de Stat al Populației, în ianuarie-iunie 2021, în raion au sosit 59 de persoane și au plecat 86 de persoane, prin urmare sporul migrator a constituit -28 de persoane.

Datele sunt prezentate conform ultimului domiciliu, după data înregistrării a evenimentului.

Categorii
În Moldova Social

Un tânăr originar din or. Basarabeasca riscă de la 3 la 7 ani de închisoare pentru comercializarea drogurilor

Ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție a sec. Botanica, de comun cu angajații BPRO, în cadrul măsurilor desfășurate privind combaterea criminalității pe sectorul deservit, și cu suportul colegilor din cadrul DP au identificat și reținut un tânăr care manifesta un comportament suspect. Acesta s-a dovedit a fi în vârstă de 21 ani, originar din or.Basarabeasca.

Individul a fost reținut în flagrant, când încerca să plaseze într-un ascunziș, un pachetel de tip ,,zip-lock” care conținea o masă vegetală cu miros specific. La vederea polițiștilor, acesta a încercat să fugă, în acest timp reușind să arunce alte 14 pachețele cu un conținut vegetal uscat. Suspectul a fost reținut și escortat la Inspectoratul de Poliție Botanica, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

În cadrul procesului de documentare, polițiștii au depistat în rezultatul percheziției autorizate la domiciliul individului 65,8 g ,,marijuana”, 5,78 g de semințe mature a plantei de ,,canabis”, pachețele de tip zip-lock, cântare electronice și telefoane.

Toate pachețelele depistate, au fost ridicate, iar în cadrul acțiunilor procesual penale acesta a comunicat că urma să comercializeze drogurile.

În cazul în care i-ar fi reușit comercializarea drogurilor, ar fi obținut un profit estimat la suma de 23 700 de lei. Probele delicte depistate, au fost ridicate și sigilate conform procedurii și îndreptate în adresa CTC EJ al IGP, pentru efectuarea expertizelor.

Actualmente acesta este cercetat penal în stare de arest pentru ,,Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, iar  conform legislaţiei penale în vigoare el riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Totodată în cadrul măsurilor întreprinse, s-a stabilit că individul nu este la prima abatere, anterior atras la răspunedere penală pentru jaf comis în anul 2018.

Categorii
În Moldova Social

Alte 731 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 ore în Republica Moldova

Alte 731 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 591 în rândul persoanelor nevaccinate. 

Din numărul total de cazuri, 12 cazuri asociate cu contact în afara țării: 4-Italia, 3-România, 1-Bulgaria, 1-Cehia, 1-Germania, 1-Muntenegru, 1-Portugalia.

Numărul total de teste efectuate – 5935, dintre care 2.451– teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 273056.

Din numărul total de cazuri, 8 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 7-asistenți medicali, 1-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1331 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 127 în stare extrem de gravă și 15 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 642 persoane au fost vindecate. În total, 261.150 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3.186 persoane, iar 15.654 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 6.467: Bărbat de 74 de ani din r. Cahul, internat în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie-nefropatie, hipertensiune arterială, obezitate, pielonifrită, diabet zaharat.

Deces 6.468: Bărbat de 74 de ani din r. Leova, internat în SR. Cahul. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.469: Femeie de 60 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.470: Bărbat de 36 de ani din r. Soroca, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, cardiopatie, pancreatită, hepatită.

Deces 6.471: Bărbat de 58 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat.

Deces 6.472: Femeie de 71 de ani din Telenești, internată în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nefropatie, anemie.

Deces 6.473: Femeie de 69 de ani din r. Hâncești, internată în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.474: Femeie de 70 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, fibrilație atrială, cardiopatie, diabet zaharat, nefropatie, obezitate.

Deces 6.475: Femeie de 73 de ani din r. Briceni, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, nefropatie.

Deces 6.476: Bărbat de 49 de ani din r. Ialoveni, internat în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat.

Deces 6.477: Femeie de 58 de ani din r. Telenești, internată în SR. Orhei. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.478: Femeie de 91 de ani din r. Orhei, internată în SR. Orhei. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nefropatie.

Categorii
În Moldova Social

O familie din Cahul şi-au transformat pasiunea pentru fierărit în afacere, graţie suportului financiar al Uniunii Europene

Cătălina şi Victor Pascal din satul Zîrneşti, raionul Cahul, au transformat pasiunea pentru fierărit în afacere. Victor este printre puţinii fierari care mai prelucrează acest metal la cuptorul de cărbune.

Meşteşugul e de departe unul uşor, întrucât necesită multă dedicaţie, meticulozitate, logică şi simţ estetic. Soţia sa, Cătălina, este responsabilă de partea creativă a lucrărilor, dar şi de gestionarea şi promovarea atelierului. Creaţiile familiei Pascal sunt apreciate atât în Cahul, cât şi în raioanele vecine Cantemir, Leova sau Vulcăneşti.

Mai nou, creaţiile lor au plecat în Franţa şi Rusia, fiind solicitate de basarabenii stabiliţi în străinătate. În acest an, familia Pascal a câştigat un grant european în valoare de 15.000 euro. Cu aceşti bani, dar şi cu o contribuţie proprie de 2.330 euro, ei au achiziţionat patru utilaje performante care le vor permite să optimizeze producerea şi să creeze produse originale.Grantul a fost acordat cu asistenţa financiară a Uniunii Europene, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

„A suda piese de metal nu înseamnă a fi fierar”

Într-un atelier plin de unelte, piese şi utilaje, Victor Pascal confecţionează porţi, garduri, balustrade, uşi exterioare, dar şi alte piese de metal. Munceşte de zor, cu multă dăruire şi pasiune. „A suda piese de metal nu înseamnă a fi fierar, aici e nevoie de precizie, migală şi gust estetic”, spune Victor. Meşteşugul fierăritului l-a deprins de mic, de la tatăl său, care a copilărit printre romi şi de la ei a învăţat această artă. De aproape zece ani, Cătălina, soţia sa, îi este alături şi între timp a preluat partea de management, design şi promovare a afacerii. „Eu preiau comenzile, comunic cu clienţii, stabilesc termenii de livrare, am grijă de partea financiară a afacerii”, punctează Cătălina.

Categorii
În Moldova Social

PAS propune interzicerea publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc

Un proiect care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc a fost înregistrat la Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Interdicția publicității se va extinde asupra loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive, și altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online.

Potrivit autorilor, jocurile de noroc respective sunt la fel de nocive și provoacă dependență de rând cu celelalte jocuri de noroc, cum ar fi: jocurile de noroc din cazinouri, automatele de joc cu câștiguri bănești, chiar dacă acestea sunt calificate drept jocuri de noroc cu risc social scăzut.

Proiectul prevede substituirea art. 53, alin.2, din Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc cu un alineat care se referă la interzicerea sub orice formă, directă sau indirectă, a acțiunilor publicitare sau promoționale, pentru promovarea sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, inclusiv loterii și pariuri la competiții sau evenimente sportive, loterii momentane. Este interzisă inclusiv publicitatea la radio și televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea rețelelor telefonice, telegrafice, ceea ce include, dar nu se reduce la publicitatea exterioară și cea din interiorul spațiilor publice închise și semiînchise, în special publicitatea în exteriorul și interiorul localurilor de vânzare angro și cu amănuntul, și publicitatea în localurile în care se prestează servicii, pe mijloacele de transport și prin intermediul trimiterilor poștale.

Legea cu privire la publicitate este și ea completată cu același articol, dar, cu mențiunea că, „se exceptează utilizarea publicității promoționale, promovarea sau stimularea jocurilor de noroc în incinta sediului principal al agentului economic autorizat prin lege să organizeze, desfășoare și să exploateze jocurile de noroc, precum și distribuția materialelor promoționale, destinate exclusiv pentru a fi distribuite participanților la jocurile de noroc”. Tot aici, este adăugat un alineat prin care se interzice agenților economici care se ocupă de jocurile de noroc, inițierea sau participarea la acțiuni de sponsorizare sau filantropice, în urma cărora numele său, sau altă informație despre relația acestuia cu evenimentul care devine publicitară, poate deveni vizibil.

Din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova se exclude alineatul prin care Consiliul Audiovizualului instituie pentru furnizorii de servicii media cerințe suplimentare privind protecția minorilor în cadrul serviciilor media audiovizuale liniare în cazul difuzării programelor dedicate pariurilor și jocurilor de noroc (cu excepția loteriilor) permise de legislația în vigoare, care pot avea loc doar între orele 01.00–05.00. Tot aici, mai multe articole sunt completate pentru adaptare la noile propuneri.

Tot aici, Codul Contravențional se suplinește cu un alineat care prevede sancționarea celor care încalcă prevederile legii, cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale pentru persoanei fizice sau cu funcție de răspundere, sau de la 120 la 180 de unități convenționale persoanei juridice cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Categorii
În Moldova Social

Descoperire macabră la Anenii Noi. Un bărbat a fost găsit strangulat în curtea casei sale

Descoperire macabră în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi. Cadavrul unui bărbat a fost găsit strangulat în curtea casei sale. Potrivit ofițerului de presă IP Anenii Noi, Mariana Didenco corpul neînsuflețit al bărbatului a fost descoperit vineri, dimineața în jurul orei 7:00.

La fața locului, medicul legist a constatat decesul bărbatului în vârstă de 60 de ani. Pe corpul neînsuflețit nu au fost depistate careva semne de moarte violentă.

Din declarațiile rudelor, oamenii legii au stabilit, că ieri fiul bărbatului împreună cu soția acestuia, i-au adus citația de chemare în judecată în baza unui dosar penal, inițiat pe numele bărbatului. Acesta având statut de învinuit.

Bărbatul se afla la evidența poliției ca agresor familial, fiind consumator abuziv de băuturi alcoolice, aflându-se și la evidența medicului narcolog.

Alte circumstanțe se stabilesc.

Categorii
În Moldova Social

Pacienții de la un spital din Căușeni impuși să-și procure seringi

Ministerul Sănătății a sesizat Procuratura Anticorupție după ce un pacient a publicat pe o rețea de socializare imagini în care o asistentă medicală cere bani de la pacienți pentru a procura seringi.

După ce imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare, MSMPS a condamnat acțiunile. ”Cu referire la materialele video apărute în spațiul public, ce vizează activitatea unui lucrător medical, care ar fi pretins bani de la un pacient pentru procurarea unor seringi, menționăm că acest caz a avut loc în cadrul IMSP Spitalul Raional Căușeni ”Ana și Alexandru”.

Ministerul Sănătății condamnă astfel de acțiuni ilegale și în acest sens a expediat materialele video Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție (CNA), cu solicitarea de a investiga acest caz și întreprinde măsurile de rigoare, conform legislației.

Totodată, solicităm pacienților să nu accepte să fie condiționați de către unele din cadrele medicale și să se implice în dare de mită, colectări de fonduri sau alte acțiuni ilegale, iar dacă se confruntă cu astfel de situații, să sesizeze Linia Națională Anticorupție la numărul 0800 55555 sau Linia Verde a Ministerului Sănătății, la numărul 022 72 10 10”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼