Categorii
În Moldova Social

Sturza, către Angela Gonța: Închide Facebook și ușa de la TV8. Spre binele tuturor

Jurnalista Angela Gonța este sfătuită să-și închidă contul de Facebook, dar și ușa de la TV8, pentru binele tuturor. Cu acest îndemn a venit ex-premierul Ion Sturza, comentând astfel la postarea scrisă de Gonța precum că atacurile din ultima perioadă nu sunt îndreptate împotriva Nataliei Morari, dar împotriva TV8, transmite sinteza.org.

Sfatul lui Sturza a fost apreciat de sute de moldoveni. Dacă postarea Angelei Gonța a adunat 520 de reacții, dintre care 208 au fost emoticoane de râs, atunci comentariul lui Sturza a primit 461 de aprecieri.

Postarea Angelei Gonța a stârnit furia multor moldoveni, iar unii internauți comentând că jurnalista s-a înfruptat din donațiile de 3.8 milioane de dolari, bani folosiți pentru spalarea minților.

Alți moldoveni au acuzat-o pe Angela Gonța că ar fi cu obrazul gros și că este tupeistă.

„Angela Gonta ai obrazul gros și încă ești și foarte tupeistă! Dacă ai măcar un pic de bun simț care-ți scuze și nu mai apărea cu tot felul de prostii prin comentarii. Te laudă lumea că ești jurnalistă foarte bună, dar scrii 5 comentarii și în 4 faci greșeli de ortografie.”, se spune în comentariul semnat de Serghei Ciliuta.

Categorii
În Moldova Social

Ion Ceban: „Nu putem să aruncăm tone de mere la gunoi. Noi cumpărăm iarna banane pentru copii cu preț de 3, 4 ori mai mare”

Primarul general Ion Ceban vrea să cumpere merele de la agricultorii, care nu pot să își comercializeze marfa și să le ducă pe masa copiilor de școli și grădinițe. Asta după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii cum unii agricultori și-au lăsat merele la margini de trasee, pentru că nu pot să le comercializeze.

„Am văzut cum agricultorii sunt nevoiți să lase merele pe câmp. Primăria Chişinău va găsi surse financiare suficiente și va încheia contracte cu agricultorii pentru ca merele să ajungă pe masa copiilor din școli și grădinițe.

Ieri pe reţelele de socializare au apărut imagini în care un agricultor din nordul țării aruncă pe marginea drumului un camion întreg cu mere, am dispus ca specialiștii din domeniul educației să vină cu propuneri pentru ca merele noastre să ajungă pe masa copiilor”, a declarat primarul.

Edilul spune că aruncarea merelor fermierilor noștri unde au muncit este un dezastru total.

„Nu este normal acest lucru, nu putem să aruncăm tone de mere la gunoi. Noi cumpărăm iarna banane pentru copii cu preț de 3, 4 ori mai mare. Eu nu știu ce fac autoritățile centrale în acest sens, dar am rugat să fie identificate surse săptămâna aceasta, iar fermierii să fie chemați în această săptămână la discuţii”, a precizat primarul în cadrul ședinței.

Edilul afirmă că își propune să asigure instituțiile educaționale, poate și cele medicale cu fructe, dar astfel va veni și în ajutorul fermierilor, care nu au unde îşi realiza produsele.

Categorii
În Moldova Social

Alte 213 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 ore în Republica Moldova

Alte 746 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 599 în rândul persoanelor nevaccinate. 

Din numărul total de cazuri, 18 cazuri asociate cu contact în afara țării: 6-România, 3-Italia, 3-Marea Britanie, 2-Bulgaria, 1-Grecia, 1-Spania, 1-SUA, 1-Turcia.

Numărul total de teste efectuate – 7486, dintre care 2988 – teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 275558.

Din numărul total de cazuri, 17 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (2-medici, 13-asistenți medicali, 2-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1375 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 105 în stare extrem de gravă și 10 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 443 persoane au fost vindecate. În total, 263202 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3.857 persoane, iar 16 010 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 6.522: Bărbat de 69 de ani din mun. Bălți, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 6.523: Femeie de 28 de ani din r. Cahul, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: pancreatită.

Deces 6.524: Bărbat de 69 de ani din r. Nisporeni, internat în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie.

Deces 6.525: Bărbat de 66 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.526: Femeie de 64 de ani din r. Căușeni, internată în SR. Căușeni. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 6.527: Femeie de 53 de ani din r. Căușeni, internată în SR. Căușeni. Comorbidități: obezitate.

Deces 6.528: Femeie de 71 de ani din r. Căușeni, internată în SR. Căușeni.. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.529: Femeie de 85 de ani din r. Cahul, internată în SR. Cahul. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.530: Femeie de 81 de ani din r. Cahul, internată în SR. Cahul. Comorbidități: fibrilație atrială, cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.531: Femeie de 56 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat.

Deces 6.532: Bărbat de 74 de ani din r. Edineț, internat în SR. Edineț. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 6.533: Bărbat de 67 de ani din r. Călărași, internat în SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat.

Deces 6.534: Femeie de 64 de ani din r. Soroca, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, artrită.

Deces 6.535: Bărbat de 78 de ani din r. Soroca, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat.

Deces 6.536: Bărbat de 51 de ani din r. Cantemir, internat în SR. Cahul.

Categorii
În Moldova Social

În raionul Basarabeasca se înregistrează o creștere sporită a cauzurilor de Covid-19: comentariul directoareai Centrului de Sănătate Natalia Arnaut

De la începutul lunii septembrie, au fost raportate 31 de cazuri de infecție cu coronavirus în raionul Basarabeasca , iar în ultimele zile a existat o tendință ascendentă a incidenței, ceea ce indică o situație epidemiologică dificilă. De exemplu, doar luni, 13 septembrie, 12 persoane au fost testate pentru Covid-19, dintre care jumătate din teste au fost pozitive. Acest lucru a fost anunțat de directorul Centrului de Sănătate Basarabeasca, Natalia Arnaut.

„În raionul Basarabeasca, situația epidemică este foarte gravă. Acesta corespunde cu situația întreagii republici, dar vedem cum crește rata de infectare la noi. Avem localități în care situația este foarte alarmantă ”- Natalia Arnaut, directoarea Centrului de Sănătate Basarabeasca

Pe baza dimensiunii populației, cea mai mare rată de infectare a fost observată în Bașcalia, Sadaclia, Carabetovca.

În fiecare zi, centrele de sănătate testează de la 5 la 20 de persoane cu suspiciune de infecție folosind teste rapide. Dacă testul arătă un rezultat negativ, dar pacentul are simptome de Covid-19, atunci el este examinat folosind un test PCR, care ulterior este trimis la un laborator din Chișinău, rezultatul îl obținem a doua zi.  Potrivit Nataliei Arnaut, există cazuri de copii infectați cu coronavirus și la noi.

„La sfârșitul lunii august, au existat cazuri de infecție la copiii preșcolari. Acum există cazuri de infecție și a școlarilor. Dar pe lângă covid, au apărut infecții virale sezoniere, care sunt diagnosticate în număr foarte mare. Testăm toți acești copii și, dacă coronavirusul nu este confirmat, îi tratăm ca pe o infecție virală banală ”, Natalia Arnaut, directoarea Centrului de Sănătate Basarabeasca.

După cum a remarcat Natalia Arnaut, există cazuri de coronavirus în rândul cetățenilor vaccinați, dar boala lor decurge într-o formă ușoară.

„La sectorul meu, 3 persoane dintre celevaccinate s-au îmbolnăvit de covid, dar toți sunt tratați în ambulatoriu, boala decurge ușor, fără complicații, chiar și cei care sunt în vârstă. De exemplu, am un pacient de peste 80 de ani care s-a infectat după vaccinare, acum se află sub supravegherea mea și este, de asemenea, într-o formă ușoară, așa că vreau să spun că vaccinul protejează cu adevărat împotriva complicațiilor cauzate de infecția cu coronavirus și de decese „Natalia Arnaut, directoarea Centrului de Sănătate Basarabeasca

Cu toate acestea, rata de vaccinare în regiunea Basarabeasca rămâne scăzută. Până în prezent, 4434 de persoane au fost vaccinate împotriva coronavirusului, care reprezintă mai puțin de 20% din populația totală.

„Cred că acest lucru nu este suficient, acesta este un procent redus de vaccinare, mai ales că pentru apariția imunității într-o comunitae trebuie să se vaccineze 70-80% , dar suntem departe de asta. Practic, nu sunt vaccinați acei oameni care doresc să se protejeze pe ei înșiși sau pe cei dragi de infecție, ci cei care au nevoie pur și simplu de un certificat pentru a călători în străinătate, pentru a se prezenta la locul de muncă sau în alte scopuri ”-Natalia Arnaut, directoarea Centrului de Sănătate Basarabeasca

Potrivit Nataliei Arnaut, situația vaccinării este mai bună în orașul Basarabeasca, satele Sadaclia și Carabetovca și mai rău în Abaclia, Bașcalia și Iserlia.

Directoarea Centrului de Sănătate a cerut tuturor celor cărora le pasă de sănătatea lor și a celor dragi să se vaccineze în cel mai apropiat timp, care vă va proteja împotriva unei boli grave.

Pentru a face acest lucru, trebuie să vă contactați medicul de familie și să primiți o recomandare pentru vaccinare.

Categorii
În Moldova Social

„De știai…că cel mai iubit de tine…Te va lua de lânga noi”. Două cadavre găsite de oamenii legii într-o locuință din Hîncești

Tânăra de 23 de ani împușcată de iubitul său într-un sat din Hîncești era asistentă medicală la Spitalul Sfânta Treime din capitală. Tânărul care și-ar fi pus capăt zilelor a cerut-o în căsătorie în luna august, ne-au spus vecinii. Tot ei spun că motivul ar fi gelozia, iar colegii fetei susțin că ea avea planuri mari de viitor și dorea să avanseze în carieră.

Potrivit poliției, totul s-a întâmplat după ce bărbatul de 28 de ani venise acasă la părinții iubitei sale, în vârstă de 23 de ani, care urma să îi devină soție. La un moment dat, între ei s-ar fi iscat un conflict, iar tânărul i-ar fi amenințat pe toți cu moartea. Speriat, tatăl fetei a ieșit din locuință, pentru a chema poliția, iar în urma lui a auzit mai multe împușcături din armă. Veniți la fața locului, oamenii legii au depistat în locuință două cadavre: cel al tinerei, care a fost împușcată și cadavrul bărbatului, care s-a sinucis din aceeași armă.

 „Dimineață la ora 6:00 am văzut. Am ieșit să mă duc la Hîncești și, când am ieșit, am văzut aici mașini. Mașina asta care transport cadavrele și m-am gândit că poate s-a întâmplat un accident. Nu m-am gândit la așa ceva. A fost o fetiță de nota 10”

„Nu cunoaștem nimic. Ne-am trezit dimineața și am auzit că vecina nu este. – Împușcături ați auzit? – Nu. Nu am auzit nimic. O fată extraordinar de cuminte și deșteaptă. Toată lumea din sat poate să vă spună asta. Pe băiat nu îl cunoaștem. I-am văzut când veneau de vreo două ori la părinți. Ei locuiau la Chișinău, nu acasă”

„ Niciodată nu am auzit ceartă. Mereu i-am văzut veseli”.

„De multe ori îi vedeam acasă când veneau. Dar nu am auzit nimic de rău”. 

Tânăra își făcea studiile la Universitatea de Medicină din capitală, iar din 2019, de la absolvirea Colegiului de Medicină, activa în calitate de asistentă la Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime”. Ea își mai câștiga banul și din meditații cu elevi de liceu. Colegii ei sunt șocați de cele întâmplate. Aceștia spun că fata avea planuri mari de viitor și dorea să avanseze în carieră.

„Făcea lecții cu fetița mea, lecții de matematică.  Ultima dată am fost la o nuntă împreună la o colegă de a noastră. Au fost foarte veseli ambii. I-am spus că așteptăm ca să ne inviți la tine la nuntă. Ne-am cuprins și a spus: da, neapărat, suntem viitorii miri. El avea față de ea o dragoste nebună, foarte mult o iubea. În noaptea de nuntă numai cuprinși au stat toată noaptea”, a declarat Rodica Paciu, asistentă medicală la Spitalul ”Sfânta Treime”

„Suntem foarte întristați și îndurerați toți. Cele mai frumoase cuvinte sunt despre ea. A fost și deșteaptă, și frumoasă, și cuminte și cumsecade. Avea perspectivă, gânduri frumoase. Avea un viitor. Chiar vine ri am stat cu ea și am discutat o oră”, a declarat Maria Buza, asistentă medicală la Spitalul ”Sfânta Treime”

Pe pagina de Facebook, cuplul părea foarte fericit împreună, iar ultimele poze au fost postate în luna august, urmate de un mesaj emoționant: ”A spune cuiva te iubesc e o invitație la veșnicie”, a scris tânăra în dreptul fotografiilor de la ceremonia de logodnă.

Poliția susține că, iubitul tinerei deținea arma legal și anterior nu s-a aflat în vizorul oamenilor legii.

Cazul este cercetat într-o anchetă penală în care se încearcă stabilirea tuturor circumstanțelor care au provocat o astfel de tragedie.

Sursa:tv6.md

Categorii
În Moldova Social

Un moldovean a dorit să treacă frontiera de stat fără deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecre a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un tânăr din R. Moldova care conducea un autoturism, deşi nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

La sfârșitul săptămânii trecute, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca /I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieși din ţară, un cetățean din R.Moldova, în vârstă de 18 de ani, care conducea un autoturism marca Ford, înmatriculat în R. Moldova.

Cu ocazia efectuării controlului, conducătorul auto nu a putut prezenta permisul de conducere, motiv pentru care poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare. În urma verificărilor efectuate, colegii noştri au constatat că tanarul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Categorii
În Moldova Social

Numărul plăților cu carduri, în creștere cu 55 la sută

Pe parcursul trimestrului doi al anului curent, indicatorii plăților cu carduri bancare și-au menținut tendința de creștere, numărul cardurilor aflate în circulație majorându-se cu 7,9 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, numărul plăților fără numerar efectuate cu cardurile emise în Republica Moldova s-au majorat cu 55,2 la sută, față de perioada similară a anului precedent, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

87,3 la sută din numărul și 87,0 la sută din valoarea operațiunilor TC (transfer de credit) au fost inițiate în format electronic prin intermediul sistemelor automatizate de deservire la distanță (SADD), ceea ce reflectă gradul de digitalizare a serviciilor de plată în Republica Moldova.

Debitarea directă rămâne a fi un instrument mai puțin utilizat pe teritoriul Republicii Moldova. La finele trimestrului al doilea al anului curent, acest instrument a fost utilizat de către 21,6 mii de plătitori. Debitarea directă pe teritoriul Republicii Moldova este utilizată doar de către persoanele fizice în majoritatea cazurilor  pentru plata serviciilor comunale.

Sistemele automatizate de deservire la distanță devin tot mai populare în rândul utilizatorilor. Astfel, s-a constatat o majorare a numărului deținătorilor SADD la finele trimestrului II al anului 2021, comparativ cu perioada similară a anului precedent, în special datorită creșterii numărului utilizatorilor sistemelor de tip mobile-payments. Numărul deținătorilor activi a consemnat o tendință de creștere de 21,3 la sută față de trimestrul al doilea a anului 2020, ca urmare a creșterii necesității de a utiliza sistemele automatizate de deservire la distanță pentru efectuarea plăților, în special în contextul situației epidemiologice cauzate de pandemia COVID-19.

În perioada 1 aprilie – 30 iunie 2021, sistemul automatizat de plăți interbancare și-a derulat activitatea conform programului obișnuit de lucru, procesând 3,4 mln plăți, în valoare de 280,2 mlrd lei.

Sursa: deschide.md

Categorii
În Moldova Social

Marea Britanie demarează studiul clinic al unui test de sânge care poate detecta 50 de tipuri de cancer

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie va demara luni cel mai mare studiu clinic la nivel global al testului de sânge Galleri, produs de compania Grail Inc, care poate fi utilizat pentru detectarea a peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariţia simptomelor.

Testul Galleri analizează ADN-ul dintr-o probă de sânge pentru a determina dacă există urme care provin din celule canceroase. Diagnosticul timpuriu al cancerului duce la creşterea semnificativă a ratelor de supravieţuire.

NHS a anunţat că intenţionează să recruteze 140.000 de voluntari în Anglia pentru a testa eficacitatea testului ca parte dintr-un studiu clinic randomizat. Jumătate dintre participanţi vor realiza teste de sânge Galleri în cel mai scurt timp.

”Trebuie să studiem testul Galleri cu atenţie pentru a afla dacă poate reduce semnificativ numărul diagnosticelor de cancer într-un stadiu târziu”, a spus Peter Sasieni, profesor în domeniul prevenţiei cancerului la King’s College din Londra.

”Testul se poate dovedi revoluţionar pentru detecţia precoce a cancerului şi suntem încântaţi că putem conduce această cercetare importantă”, a mai spus el.

Cancerul de plămâni este pe departe cea mai frecventă cauză de deces asociată cancerului în Regatul Unit, provocând circa o cincime din totalul deceselor legate de cancer. Cancerul de plămâni, cancerul de intestin şi cancerul de sâni sunt asociate cu 45% dintre decesele provocate de cancer în Regatul Unit.

Compania americană din domeniul ştiinţelor vieţii Illumina Inc a anunţat luna trecută că a finalizat achiziţia Grail contra sumei de 7,1 miliarde de dolari. Illumina a spus că va administra Grail separat de celelalte afaceri ale sale.

Sursa: jurnal.md

Categorii
În Moldova Social

Deși roada de grâu este bogată în acest an, la Căușeni pâinea s-a scumpit cu 50 de bani

Pâinea s-a scumpit și la Căușeni, potrivit presei locale, care scrie că prețul acesteia s-a majorat în medie cu 30-50 de bani.

Astfel, o pâine de la cea mai mare companie de panificație din țară, care costa la începutul săptămânii trecute 6 lei și 80 de bani, ajunge să coste 7 lei și 50 de bani, cea de 4 lei și 50 costă între 4 lei și 75 de bani și 5 lei, iar cea de 7 lei poate fi cumpărată cu 40 de bani mai mult.

Totodată, pe rafturile magazinelor a apărut pâine importată, prețul căreia variază între 25 și 41 de lei pentru o bucată, mai scriu jurnaliștii din regiune, care susțin că tariful pentru pâinea socială nu va crește cel puțin până la finele anului.

Zilele trecute, pâinea s-a scumpit la Bălți și Soroca, iar producătorii spun că asta s-a întâmplat din cauza majorărilor pe piața carburanților, dar și a materiei prime, asta deși roada de grâu este bogată în acest an.

Categorii
În Moldova Social

Primăria va întocmi o „listă neagră” a antreprenorilor care nu-și onorează angajamentele

Până la sfârșitul anului, municipalitatea va întocmi și publica o „listă a rușinii”, o „listă neagră” în care vor fi incluși agenții economici care nu-și onorează angajamentele în cadrul contractelor cu administrația publică a Chișinăului. Cu o solicitare în acest sens a venit primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative de la Primărie.

„Foarte mult îmi doresc să avem o listă a oamenilor care pot lucra și trebuie să lucreze, iar cei care nu se conformează diferitor standarde, începem cu „lista rușinii”. Ca să fie clar pentru toată lumea cine, de fapt, nu poate lucra, chiar dacă și-a adjudecat contractul. Și aceasta, pentru că sunt companii de nu prea bună credință. Aceasta este și o atenționare publică în adresa acestor companii”, susține edilul.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că nu poți lua bani publici și să faci lucrări de mântuială. Mă adresez pretorilor, Direcției transport, care are contracte foarte multe, Direcției locativ-comunale, care la fel are contracte foarte multe. Dacă oamenii nu-și pot onora angajamentele, nimeresc în lista rușinii, iar dacă situația este cu totul proastă, atunci în lista neagă și să nu mai avem de afacere cu aceste companii”, a mai spus primarul.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼