Categorii
În Moldova Social

Alte 1143 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 ore în Republica Moldova

Alte 1143 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 945 în rândul persoanelor nevaccinate. 

Din numărul total de cazuri, 14 cazuri asociate cu contact în afara țării: 4-România, 3-Germania, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Italia, 1-Marea Britanie, 1-Irlanda.

Numărul total de teste efectuate – 9577, dintre care 6422 – teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 276701.

Din numărul total de cazuri, 31 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (9-medici, 15-asistenți medicali, 7-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1424 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 107 în stare extrem de gravă și 8 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 586 persoane au fost vindecate. În total, 263.788 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 4.109 persoane, iar 15.884 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 6.537: Bărbat de 83 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, ciroza, obezitate.

Deces 6.538: Femeie de 73 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.539: Bărbat de 98 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.540: Femeie de 69 de ani din r. Ialoveni, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, fibrilație, diabet zaharat.

Deces 6.541: Femeie de 83 de ani din r. Briceni, internată în IMSP IMU. Comorbidități: fibrilație atrială.

Deces 6.542: Femeie de 62 de ani din r. Drochia, internată în IMSP IMU. Comorbidități: diabet zaharat, nefropatie, hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.543: Bărbat de 51 de ani din r. Hâncești, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”.. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.544: Femeie de 58 de ani din r. Cimișlia, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.545: Bărbat de 49 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.546: Bărbat de 71 de ani din r. Căușeni, internat în SR. Căușeni. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.547: Bărbat de 69 de ani din r. Căușeni, internat în SR. Căușeni. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație atrială.

Deces 6.548: Femeie de 73 de ani din r. Cimișlia, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: ciroză.

Categorii
În Moldova Social

Momentul în care o femeie este atacată pe o stradă din Chișinău și rămâne fără telefon. Hoțuș a fost identificat

O femeie de 60 de ani care se deplasa pe bulevardul Dimitre Cantemie din Chișinău a fost atacată și prădată.

Cazul s-a întâmplat în timp ce victima mergea spre casă pe 24 august, anul curent, în jurul orei 2200, iar hoțul i-a furat telefonul mobil în valoare de 4000 de lei.

Oamenii legii l-au indentificat pe atacator. Acesta s-a dovedit a fi un adolescent în vârstă de 15 ani, originar dn raionul Glodeni, care și-a recunoscut vina.

Bunul sustras urmează a fi recupera de către polițiști și returnat victimei.

Individul este cercetat penal în stare de libertate pentru jaf și riscă închisoare de la 2 la 5 ani

Categorii
În Moldova Social

Anglia va propune vaccinarea adolescenţilor între 12 şi 15 ani

Anglia le va propune persoanelor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani să se vaccineze împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare, a anunţat luni seara guvernul, urmând recomandarea dată de medicii-şefi ai celor patru naţiuni ale Regatului Unit (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord).

Programul de vaccinare se va face prin instituţiile şcolare, cum se întâmplă deja în cazul altor vaccinuri, cu consimţământul părinţilor sau responsabililor, potrivit Ministerului Sănătăţii.

„Am acceptat recomandarea medicilor-şefi de a extinde vaccinarea la cei între 12 şi 15 ani”, a declarat ministrul sănătăţii britanic Sajid Javid, subliniind că serviciul public de sănătate, NHS, „este gata să livreze vaccinul” pentru această categorie de vârstă.

Competente în materie de sănătate, guvernele locale scoţian, galez şi nord-irlandez vor trebui la rândul lor să-şi anunţe decizia.

Recomandarea medicilor-şefi diferă de concluziile comitetului care supervizează campania de vaccinare (JCVI), ceea ce ar putea genera reticenţă din partea familiilor în a o aplica, în pofida temerilor legate de începerea noului an şcolar.

Această recomandare presupune că trei milioane de adolescenţi din această categorie de vârstă ar fi eligibili în Regatul Unit pentru a primi o primă şi unică doză de vaccin Pfizer/BioNTech.

Cei patru medici-şefi britanici au cerut comitetului să se pronunţe asupra administrării unei a doua doze adolescenţilor din această categorie de vârstă, atunci când mai multe date vor fi disponibile la nivel global.
În recomandarea lor, ei iau în calcul impactul pandemiei asupra educaţiei adolescenţilor şi subliniază că vaccinarea ar putea permite „reducerea (însă nu eliminarea) perturbărilor din învăţământ”.

În pofida îngrijorărilor legate de începerea noului an şcolar, JCVI a estimat în urmă cu 10 zile că beneficiul extinderii vaccinării la cei cu vârste între 12 şi 15 ani este unul marginal. Virusul prezintă un risc scăzut pentru copiii în stare de sănătate bună, a estimat el, recomandând totodată guvernului să solicite şi alte opinii.

Copiii de peste 12 ani care prezintă probleme de sănătate ce îi fac vulnerabili la COVID-19 sunt deja eligibili pentru vaccinare, deschisă pentru toţi tinerii cu vârste între 16 şi 17 ani.

Numeroase ţări occidentale, precum Franţa şi SUA, vaccinează de mai multe săptămâni adolescenţi, astfel că programul de vaccinare din Regatul Unit pare să nu ţină pasul, după o demarare accelerată a campaniei în decembrie anul trecut.

De la începutul pandemiei, peste 134.000 de persoane au decedat în Regatul Unit în decursul celor 28 de zile care s-au scurs după testarea lor pozitivă la COVID-19. Această ţară, cu peste 66 de milioane de locuitori, înregistrează circa 30.000 de noi cazuri pe zi.

Premierul Boris Johnson urmează să prezinte marţi planul său de luptă împotriva virusului în timpul iernii, pe fondul temerilor revenirii patologiilor sezoniere şi al presiunii foarte mari asupra sistemului de sănătate.

Categorii
În Moldova Social

Ucraina va trece la alfabetul latin. Chirilica să rămână doar la ruși

La 11 septembrie, în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Libertarea (filiala ucraineană a postului Radio Europa Liberă), secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat că limba ucraineană ar trebui convertită din chirilică în latină.

„Cred că acesta va fi unul dintre lucrurile fundamentale, că trebuie să scăpăm de alfabetul chirilic și să trecem la alfabetul latin”, a declarat secretarul CSNA printre alte afirmații privind securizarea Ucrainei față de Federația Rusă.

De asemenea, acesta a menționat necesitatea utilizării în paralel a două limbi în Ucraina, iar cea de-a doua, să fie limba engleză.
„Engleza trebuie să fie o necesitate. Dacă vorbim despre lumea civilizată, atunci engleza este limba comunicării civilizate. Și trebuie să înțelegem că toată lumea ar trebui să știe engleza. Pentru cei care sunt deja în vârstă este mai dificil, aceasta este oarecum o problemă, dar începând de la grădiniță ar trebui să fie (impusă) în școli”, este convins Danilov.

Cu câteva luni înainte, Danilov a mai promovat această idee în cadrul Forumului „Ucraina 30. Cultură. Mass-media. Turism”, unde a susținut că Ucraina trebuie să se protejeze de “războiul lingvistic declanșat de Federația Rusă”, introducând mai activ limba engleză în programele de pregătire ale tinerilor.

Referitor la Radio Europa Liberă (Radio Svoboda/Libertatea), autoritățile ruse consideră că postul finanţat de Washington, care acoperă inclusiv activităţile opoziţiei ruse, are statutul de “agent străin”. Din acest motiv, în prima parte a anului, filiala din Moscova a fost amendată cu aproximativ 775.000 de euro și somată privind posibila blocare a funcționării în Rusia.

Sursa:  timpul.md

Categorii
În Moldova Social

10 fotbaliste tinere vor reprezenta Moldova la Campionatul Mondial

Tot mai multe fotbaliste tinere trec în echipa națională a Moldovei. Potrivit Federației Moldovenească de Fotbal (FMF), pentru primele meciuri din noua campanie preliminară, selecționerul Eduard Blănuță a convocat tocmai 10 junioare, care vor apăra culorile țării împotriva reprezentativei Italiei și Elveției. Unele au reușit deja să debuteze pentru națională, în timp ce altele așteaptă cu nerăbdare această șansă.

Astfel, tinerele Alina Brînza (17 ani, Agarista CSF Anenii Noi),

Alina Chirica (17 ani, Agarista CSF Anenii Noi),

Mihaela Catarău (18 ani Agarista CSF Anenii Noi ),

Mihaela Burdeniuc 18 ani, FC Belceanka),

Carina Doiban (19 ani, CS Noroc),

Andreea Costin (19 ani, CS Noroc),

Iuliana Colnic (17 ani, Maksimum),

Eugenia Railean (17 ani, Real Succes-ȘS 11),

Stela-Aleina Tez (18 ani, Real Succes)

și Francesca Covali (17 ani, FC Selena SN Constanța, România) au ocazia să fie alături de stranierele experimentate și de a prelua cele mai valoroase calități sportive.

„Fetele sunt entuziasmate de această oportunitate și recunosc că este o onoare să fie alături de echipa țării în preliminariile Campionatului Mondial 2023”, menționează reprezentanții FMF.

În filmulețul de mai jos, junioarele au oferit câteva declarații despre convocarea acestora la naționala Moldovei.

Categorii
În Moldova Social

(VIDEO) Corupţie la Primăria Truşeni / CNA publică discuțiile din birourile funcționarilor reținuți: „Polnâi pi**eţ. Iaca îs vreo 60 mii”

Centrul Național Anticorupție a publicat stenogramele discuțiilor din birourile funcționarilor în cazul schemei de corupţie de la Primăria Truşeni.

Discuții în biroul funcționarilor 

ZV – Îl chemi cu Dumbrava (nedeslușit)
MS – Acela cu Dumbrava, cu drumul?
ZV – Ea, cu Dumbrava. Catea „o zis că parcă singur…”
MS – Nu o mai venit?
ZV – Eu ți-am spus că ea își face…fără tine.
MS – Nu cred. Ce, ea îi proastă? Cu care era, cu 150 de  ….
ZV – Da.
MS – Nu o venit la mine.
ZV – Ei.

BE scoate banii din buzunarul pantalonilor şi îi pune sub o foaie pe masa de serviciu a MS  

BE – Ieri am ieşit şi m-am dus la acei …
MS – Ai fost la acela?
BE –  A?
MS – Ai fost la acela?

SM ia banii de sub foaia de pe masa de serviciu, transmiși anterior de BE, şi îi pune în buzunarul pantalonilor 

MS – Eu chiar nu știu cum să … Noi atâta ajutăm, ne implicăm, că la dânsul chiar îi haos acolo.
TA – Nu-i nici o problemă.
MS – Da eu nu știu. Eu cu dânsul am vorbit. (vorbește în șoaptă) … o bucățică.
TA – Tot normal eu cu dânsul (nedeslușit)
MS – Da el nimic.
TA – El mi-o promis că ceva o să hotărâm.
MS – Da eu îi fac. Da el vede că aici se mișcă roata, da din partea lui, nimic, nimic, mort. O fugit și …
TA – A să ajungem și la autorizație. Bossul a spus că dacă o să se hotărască ceva, el a spus „Noi ceva o să hotărâm”.
MS – Ceva. Ceva ce?
TA – Noi o să găsim o bucată, ceva acolo, ca să vă dea.
MS – Aha.
TA – Eu i-am spus: ”Dă să facem să fie omenește pentru toți. Nu firmei”
MS – Aha.
TA – Și el: „Bine, dar o să hotărâm. Ceva o să facem.”
MS – Pe când? După ce eu am să-i fac tot. Și după ce o să fie făcut tot, el pe urmă o să spuie – ian пошла…
TA – El, nu, nu, eu vreau să dau un telefon.
MS – Aha.
TA – Da dacă când o să venim cu autorizație pentru construcție, atunci dacă … dacă până atunci nu o să se…
MS – Nu, până la urbanism. El dacă… eu nu-i dau nici certificatul de urbanismul, dacă el așa se comportă. Probleme dacă vrei să-i faci omului, doamne ferește.
TA – Eu știu, știu, știu, știu. El mie așa mi-o spus „O să hotărâm”
MS – Și pe Catea, по-любому, trebuie…
TA – Da, nici o problemă (vorbește în șoaptă, nedeslușit). Și pentru dânsa achităm, nu importă. Кoроче, vezi. Da acolo cam cât? Ca eu să știu cum să-l iau așa să-l …
MS – Eu am să-ți sun și am să-ți spun cifra.
TA – Da?
MS – Aha.
TA – Suni și îmi spui, скажeшь…nedeslușit
MS – Trebuie să vorbesc cu soțul acasă. Băi, da tu cât vrei? Noi vrem să facem un mini depozit de detergenți, pentru detergenți.
TA – Aha.
MS – Și mie nu-mi trebuie mult.
TA – 2 sote ajunge…
MS – Nu 2, nu.
TA – Nu?
MS – Puțin.
TA – Puțin.
MS – Nici cu mașinile nu poți să intri. 2 sote trebuie să faci clădirea. Trebuie să faci săndvici.
TA – Nedeslușit.
MS – Hai, eu te sun.
TA – Hai, eu încerc să cu ajutorul să al mai sun …A să trebuiască ca și cum tu…nedeslușit.
MS – Cu Catea?
TA – Cât?
MS îi arată cinci degete.
TA – Cinci?
MS – Aha.
TA – Cinci mii?
MS – Nu.
TA – A cinci sute de euro?

MS dă din cap în semn de confirmare. 

TA – Da. A să…
MS – Și ea o să facă tot.
MS – Eu vă spun că și acolo. Pentru Catea, asta. Da eu…. Eu nu pun condiții, mie îmi trebuie și mi o bucățică de acolo și gata.
TA – Aha.
MS – Eu pe urmă singură o să-mi fac. Și când el o să aibă nevoie, o să știe că are un sprijin, că eu sunt alăturea și am să-i fac așa ca să nu fie probleme.
MS – Asta ia-o, trebuie să te duci cu dânsa. Iaca, cu dânsa trebuie să … „Prin prezenta, primăria solicită să respecte eliberarea avizului privind consolidarea eliberării certificatului de urbanism, pentru proiectarea bucăților de teren cadastral, noului folosință, pentru exploatarea de miniere… Mai în scurt așa, fă-te că te duci la mașină și vină înapoi, și intră la …
TA – La Catea?
MS – Da.

BE intră în biroul de serviciu a MS cu husa pentru pixuri, o pune pe masa de serviciu a ultimei și îi face semn că acolo este ceva. 

MS – Tu mi-ai adus asta?
BE – Acesta o primit-o acesta…
MS îi întoarce lui BE husa pentru pixuri, iar aceasta o ia și iese din birou.
MS – Ți-am spus. Na, du-te și ia-ți ce-ți trebuie și îmi lași și mie.
MS – Mi-ai adus acesta al meu.

BE îi dă întoarce MS husa pentru pixuri, iar ultima o ia și o pune pe masa ei de serviciu. 

BE – Eu umblu cu dânsa tudî-siudî.
MS – Apăi eu ți-am dat corectorul, dar tu …

MS scoate din geanta ei husa pentru pixuri, din care scoate mijloace bănești, îi numără, după care îi pune în portmoneu.  

VV – Ce, numai hârtiuța asta și gata?
BE – Și tu te duci cu dânsa și faci proiectul
VV – Aha.
BE – Ș-apu vii la mine, horoșo?
VV – Da vin cu proiectul original?
BE – Da, da. Și facem cerere la autorizație, bine?
VV – Bine.
BE – Fugulița.
VV – Bine.
BE – Vsio.
VV – Ok, am să vin. Mă stărui cât mai repede.
BE – Vsio.
VV – Da, succes.
BE – Succes și ție.
VV – O zi bună în continuare.
BE – Da, pasiba, spasibociki. Mulțumim, mulțumim.
VV – Doamna Ecaterina, am încă o întrebare la dumneavoastră, da la cine eu pot să mă apropii în privință de apă?

VS pune mijloace financiare sub tastatură. 

BE – Ăăăăăă, da cine e la voi acolo președintele?
VV – Domnul Ștefan.

BE ia banii de sub tastatură.

MS – Ce, vrei să vezi baba?
M – Канечно…
VZ –  Te facem знакомый, poate şi să te însori…
VZ – Şi tu s-o scoghești ce are în cap și ….
MS – Vezi cu Sirioja aista…
M – Asta îi a doua etapă. Prima etapă, noi întâi trebuie să întrăm cu baba în temă, ca baba să între în…
VZ – Noi putem să ne ducem cu maşina Primăriei …
MS – O să batem la ochi.
MS – Cu a lui?
M – Nu, nu. Cu a mea maşină… Cu a mea mașină …
MS – Noi o să stăm în maşină…
M – Cu a mea maşină. Şi eu aşa şi-i spun „m-o trimăs, să văd, să te văd”…
VZ – Sănătoasă…Da să mai iei ceva.
MS – Am nişte biscuiţi aicea şi ţi-i dau să-i dai, chipurile, iaca
VZ – Amuș mai cumpăram ceva…
M – Da, da, da, mai cumpărăm ceva.
VZ – Trebuie, vreo bere ceva…
MS – Nu, dracu nu bea bere, ei…
VZ – Da ce bea, rachiu?
MS – Rachiu, coniac, vin…
VZ – Rachiu şi tare.
MS – A să-ți zică cu documentele, da tu să-i spui asta când cu documentele „Ei, d-apoi asta trebuie să mă duc la Primărie, aveţi primar sau…
VZ – Da unde-i Primăria aicea?
M – Da, da, da.
MS – Şi-i primar sau primăriţă?
M – Da ia documentele, care-i problema cum să le iau?
MS – Îs la dânsa, oaia dracului.
M – Ea are casa asta care-i în sat, are terenul
MS – Da.
M –  Şi casa. Și are pe teren titlu?
MS – Da, are.
M –  Casa îi înregistrată?
MS – Eu nu ştiu dacă-i înregistrată.
VZ – Asta nu are treabă.
M – Nu are treabă asta. Dacă este proprietate privată, mai departe noi ne clarificăm. Şi actele pe apartament erau tot la dânsa? Nu erau la Serioja. La Serioja numai  casa.
MS – Ele toate au fost la mine. Și eu când m-am supărat pe dânsa, i le-am dat.
M – Ai.
MS –  Zic, că a mai ieşi, dracului, în drum şi a spune la lume că primăriţa mi-a luat.. şi zic, dă să i le dau înapoi….
M – Da nu ţi-o dat în cap să faci un xerox?
MS – Nu, nu mi-o dat. Şi-i dădeam xeroxul şi-i luam originalele.
VZ – Atunci вообще îi dădeai xeroxul…
MS – Ai vreun notar bun?
M – Eu am, am, da, da.
MS – Iată cu Vlad, îți dă un notar bun, bun.
M – Pentru ce?
MS – Care să audă ce grăim cu dânsul.
VZ – Eu tot am pe cineva.
VZ – Ea oleacă îi pizdanutaia, știi? O înțeles ea pe unde și cum mănâncă, dar … dacă o să vină cineva care cum trebuie, apoi ea o să ….
VZ – Baba are casă, aicea-i minim 20 de mii, ca să o dai repede azi. Știi, mai are şi apartamentul cela, tot vreo 20 mii, să-l dai…
VZ – Şi mai are, mai are cote, tot minim 20, care nu ştie unde
MS – Ea ştie că are cote
M – Blea, dapoi, polnâi pizdeţ
VZ – Iaca îs vreo 60 de mii…
M – Nu văd o problemă, trebuie de văzut cine are, eu să mă bag la dânsa şi o să povestesc eu pe urmă
MS – Aha, da pe urmă o să-ţi arăte
M – Că aşa, pe babă dacă o iei repede
MS – Haideţi şi o să grăim în maşină, că aici eu cam mă tem.
MS – Şi iaca aşa, o venit Vladic cu Mişa. Eu stăteam cu gura căscată şi ascultam, ce el spune. Zic, măi Mişa, îmi fac sfânta cruce. Nu înțeleg, uite, în primul rând am putut să fiu vicleană şi să nu dau nici un document. Trebuia să-i fac xerox și să-i dau xeroxurile, și toate originalele să le țin la mine și după moarte să le scot. N-am făcut asta. Am spălat-o, am şters-o de câcat, am lecuit-o, am scăpat-o de la moarte, am făcut curat. Îţi arăt poze în ce hal am găsit-o şi cum am adus-o din spital și în ce lux şede, cu mâncare caldă şi câtă muncă. Da el zice, da eu te cred, doamna primar, eu te cred. Tu ştii cât îi de dureros, când aşa te înjoseşte.
VX – Eu de atâta şi am prins-o. Vadim zice, Vlad te cătăi. Băi, eu aşa am prins o ură pe dânsa.
MS – El şi ieri îmi zice, spune-i lui Veronica. Zic băi, nu merge Veronica cu tine.
VX – Nu, nu, ea o prins ură și pe mine.
MS – (Nedeslușit) Dacă ceva, o să putem face. Veronica o să fie…, o să fie în dole cu noi.
VX – (Nedeslușit) nu dați.
MS – O să vindem tot. Dacă se primeşte, vindem tot şi ne împărţim.

Amintim că, ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins în această dimineață cu percheziții la primăria localității Trușeni. Pe numele primarului, arhitectului-şef, fostului şef al întreprinderii municipale şi a unui agent economic au fost deschise dosare penale pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. Aceştia au fost reţinuţi şi escortaţi la CNA pentru audieri. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.

Citește și: https://bas-tv.md/primarul-de-truseni-si-alti-functionari-suspectati-de-preluari-abuzive-de-proprietati/?lang=ro

Categorii
În Moldova Social

Ziua Naţională a Vinului, organizată anual în PMAN, ANULATĂ! S-a făcut la solicitarea Nataliei Gavrilița

Festivalul Vinului din Moldova, denumit oficial „Ziua Naţională a Vinului”, care are loc anual în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, dar și la vinăriile din Republică, a fost anulat.

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului, pe Facebook.

Potrivit lor, evenimentul a fost anulat din cauza restricțiilor impuse de CNESP în contextul agravării situației epidemiologice la nivel național.

„Stimaţi reprezentanţi ai sectorului vitivinicol, susţinători şi promotori ai vinului moldovenesc, vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic, întru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19 (SARS-COV-2), toate evenimentele publice, festive, vor fi anulate, inclusiv Ziua Naţională a Vinului. Ziua Naţională a Vinului e mai mult decât un eveniment, şi chiar dacă nu ne întâlnim anul acesta în PMAN, vă suntem aproape, cinstind tradiţiile moldoveneşti, mândri de produsul care ne duce faima în toată lumea – vinul şi brandul de ţară Wine of Moldova! Aveţi grijă de voi şi de cei dragi”, anunță organizatorii.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial „Ziua Naţională a Vinului”, s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Anul trecut, au avut loc mai multe evenimente în mediul online cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”.

Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul weekend din luna octombrie, după recoltarea strugurilor.

Categorii
În Moldova Social

Peste 200 de tufe de cânepă, depistate în două gospodării din Comrat

Vindeau, consumau sau și una și alta? Este întrebarea la care caută răspuns polițiștii raionului Comrat după ce în două gospodării au depistat peste 200 de plante de cânepă.

Perchezițiile au avut loc în curțile a doi bărbați, din orașul Comrat și satul Chirsova. Potrivit oamenilor legii, în total din grădinile bărbaților au fost smulse 217 tufe de canabis.

Acestea erau bine îngrijite, semn că au fost cultivate intenționat. Mai mult, în locuințele suspecților au fost depistate și aparate confecționate manual destinate preparării și consumului de substanțe narcotice.

Plantele interzise au fost transmise spre expertiză, iar dacă se va demonstra că ele au conținut narcotic, cei doi bărbați riscă dosare penale.

Polițiștii din Comrat continuă cercetările.

Categorii
În Moldova Social

Un moldovean și un cetățean bulgar ar fi avut intenția să transporte ilegal cetățeni din Afganistan în Ungaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărșand, judeţul Arad, au depistat opt cetăţeni din Afganistan, solicitanţi de azil în România, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în două automarfare.

În acest sfârșit de săptămână, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand, judeţul Arad, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean bulgar, respectiv un cetățean moldovean, aflați la volanul unor ansambluri rutiere înmatriculate în Bulgaria și Republica Moldova. Șoferii transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, panouri termoizolante și plăci de laminat pentru societăți din Germania și Ungaria.

În urma efectuării controlului amănunţit al mijloacelor de transport, în compartimentele pentru marfă au fost descoperiţi ascunşi, în total, opt cetăţeni străini.

Persoanele au fost preluate și transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, iar în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Afganistan, cu vârste cuprinse între 15 și 41 ani, majoritatea fiind solicitanți de azil în țara noastră.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activități infracționale, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Categorii
În Moldova Social

„Nu doar H2O!”: foto reportajul Mariei Chendighilean, câștigătoarea mențiunii

Redacția BAStv a organizat un concurs cu genericul “Nu doar H2O!” desfășurat în cadrul proiectului „Prin informare corectă – pentru împuternicirea drepturilor și oportunităților cetățenilor din regiunea Basarabeasca,, pe care studioul BAStv îl implementează deja de jumate de an cu sprijinul UE și GIZ, proiectul fiind administrat de API.

Mai jos vă prezentăm lucrările Mariei Chendighilean, câștigătoarea mențiunii

”O nouă zi începe cu administrarea unui pahar cu apă potabilă, însă, din păcate,o pondere mică a locuitorilor din raionul Basarabeasca au această posibilitate, in numărul cărora mă aflu și eu.
În foto-reportajul meu eu am reflectat un subiect destul de important -,, Apa nepotabilă în robinet,, întrucât aceasta este de o calitate proastă, ruginită și nu este bună pentru consum, de asemenea calitatea apei influențează considerabil asupra mediului înconjurător,asupra sănătății omului și asupra calității muncii noastre.
Materialele au fost efectuate în condiții casnice cu ajutorul camerei de fotografiat a telefonului. La fel, un rol important în acest foto-reportaj, a avut-o însăși apa din robinet, pentru a arăta calitatea acesteia și rolul ei.
Deseori, apa din robinet o folosim pentru consum, pentru prepararea hranei, o folosim în gospodărie și în ultimul rând, pentru igiena personală, spălarea mâinilor etc., dar numai un număr mic de locuitori cunosc că pe termen lung, utilizarea regulată a apei cu rugină, necalitative, poate influența calitatea părului, a pielii și le poate usca, de asemenea, consumul intern a apei nefiltrate agraveaza sănătatea omului.
Eu personal, m-am confruntat cu aceste probleme şi deseori sunt nevoită să cumpăr apă imbuteliată, decât să consum pe cea de la robinet, fiind mai convenabilă și mai disponibilă la preț .
Aşadar, pot spune că începând cu ocrotirea mediului înconjurător, fântânilor, cu instalarea stațiilor de filtrare a apei, vom putea contribui treptat cu paşi siguri la sporirea calității apei din casele noastre”, ne descrie Maria despre reportajul ei photo

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼