Categorii
În Moldova Social

Specialiștii atenționează! Cazurile de intoxicație cu ciuperci sunt în creștere

Timp de doar o săptămână, în perioada 13-19 septembrie, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 15 solicitări pe motivul intoxicației cu ciuperci, în cazul a 12 adulți și trei minori. Potrivit informațiilor, în urma consumului de ciuperci au fost afectați nouă femei și șase bărbați, pacienții au vârsta cuprinsă între 8 și 73 de ani.

Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, medicii au primit apeluri de la pacienții cu simptome de intoxicație din raionul Orhei, unde patru pacienți au avut nevoie de asistență medicală, iar în raioanele Briceni și Ocnița s-au otrăvit câte trei persoane.  Câte doi pacienți s-au intoxicat în raioanele Edineț și Strășeni, iar în raionul Fălești s-a otrăvit o persoană.

Potrivit specialiștilor, numărul intoxicațiilor este mai mare în mediul rural. Explicația provine din obiceiurile populației deprinsă să culeagă ciuperci din păduri și să le consume.

În total, de la începutul anului au fost înregistrate 138 de cazuri de intoxicații cu ciuperci. Anul trecut, numărul adresărilor a fost de 480, iar cu un an mai devreme – 153.

Medicii îndeamnă cetățenii să consume ciuperci cumpărate numai de la vânzători de încredere, iar la primele semne de intoxicație după consumul de ciuperci, să contacteze imediat serviciul de urgență la 112.

Categorii
În Moldova Social

SUA au donat țării noastre echipamente medicale vitale pentru tratamentul pacienților în stare gravă

Un lot de asistență umanitară, care constă în 13 ventilatoare, dintre care 12 pediatrice și 1 pentru adulți, un monitor pentru pacient, un dispozitiv de respirație artificială CPAP și 3 ultrasonografe, a fost donat astăzi sistemului medical din Republica Moldova, de către Statele Unite ale Americii (SUA).

„Îmi exprim recunoștința față de poporul american pentru această donație extrem de importantă, care va contribui la consolidarea secțiilor de terapie intensivă, nu doar pentru a face față pandemiei, dar și pentru acordarea asistenței medicale tuturor pacienților, copii și adulți. Statele Unite ale Americii sunt un partener stabil și de încredere al țării noastre, pentru care le mulțumesc”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

La rândul său, însărcinatul cu afaceri al SUA în Republica Moldova, Laura Hruby a subliniat că echipamentele medicale donate astăzi au un singur scop, cel de a salva vieți.

„Pandemia a demonstrat puterea parteneriatului de aproape 30 ani dintre SUA și Republica Moldova. Suntem alături de cetățenii acestei țări în continuare și vom oferi tot suportul necesar pentru a face față pandemiei. Sincere aprecieri Ministerului Sănătății și lucrătorilor medicali care se află în prima linie, alături de pacienții afectați de virus”, a subliniat Laura Hruby.

Menționăm că, echipamentele medicale au fost distribuite IMSP Institutului Mamei și Copilului (IMC), Spitalului Clinic din Bălți, Institutului de Medicină Urgentă, și Spitalului Raional Cahul.

„Ventilatoarele distribuite Institutului Mamei și Copilului sunt vitale pentru micii pacienți internați în terapie intensivă”, a accentual directorul IMC, Sergiu Gladun.

Până la moment, Statele Unite ale Americii a donat sistemului de sănătate din Republica Moldova: măști de protecție, ecrane de protecţie, dar și dispozitive medicale (1 monitor de pacient, 1 analizator hematologic și 10 pulsoximetre), precum și calculatoare pentru Centrul COVID-19.

Categorii
În Moldova Social

Cele peste 400 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, vor ajunge în țară: Marea Britanie și R. Moldova au semnat un memorandum de înțelegere

Ambasadorul britanic Steven Fisher și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari au semnat un Memorandum de Înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova privind restituirea fondurilor ilicite confiscate de la Luca Filat, fiul lui Vlad Filat, prin ordinul instanțelor din Regatul Unit.

„Mă bucur că astăzi, împreună cu Ministrul Spatari am semnat acest Memorandum de Înțelegere, și că Marea Britanie a reușit să returneze aceste fonduri Moldovei. Fondurile confiscate de la Luca Filat în noiembrie 2019 aparțin, pe bună dreptate, cetățenilor moldoveni”, a declarat ambasadorul britanic, Steven Fisher.
„Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a angaja 566 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe, care se vor alătura celor aproape 6.000 de asistenți personali angajați astăzi. Acesta este cu siguranță un pas înainte către îmbunătățirea nivelului de trai pentru cei mai vulnerabili. Semnarea Memorandumului de Înțelegere este o dovadă a sprijinului sincer al Regatului Unit țării noastre, pentru care sunt profund recunoscător”, a menționat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
Keystone Moldova, o organizație a societății civile, va monitoriza și evalua cheltuielile fondurilor returnate și se va asigura că fondurile returnate sunt utilizate conform planului stabilit de ambele părți.

Autoritățile de la Londra au decis să transfere suma de 456,068 de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către cetățeanul Republicii Moldova Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul britanic Steven Fisher, care a avut o întâlnire cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere, cu ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton. După întrevedere, șefa statului a anunțat că cele 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, vor fi întorși R. Moldova, iar banii vor fi investiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe.

Categorii
În Moldova Social

150 de euro pentru un permis de conducere românesc. Insprava unui moldovean prins la vama Sculeni

Un chișinăuian de 35 de ani este documentat pentru obținerea ilegală a unui permis de conducere românesc, contra sumei de doar 150 de euro! Acum riscă o amendă penală, deşi l-a folosit fără probleme încă din anul 2018.

Incidentul a fost înregistrat acum câteva ore în punctul de trecere Sculeni, pe sensul de ieşire din ţară. Acesta se afla la volanul unei Toyota Avensis și se deplasa spre Franța.

Conform analizei de risc polițiștii de frontieră au dispus efectuarea unui control suplimentar. Drept urmare, în portmoneul personal al bărbatului a fost depistat un permis de conducere cu însemnele autorităților din România, eliberat pe numele său. Examinat cu tehnica din dotare, asupra actului au fost depistați indici necaracteristici.

În timpul audierilor șoferul a declarat că și-a perfectat actul în anul 2018, prin intermediul unui coleg de șantier, pe când se afla la muncă în străinătate. Pentru acest serviciu intermediarul i-a solicitat 150 de euro, pe care conaționalul i-a achitat atunci când a primit permisul de conducere.

Concetățeanul și-a continuat drumul, nu înainte ca pe numele său să fie inițiate cercetări. Documentul a fost ridicat și transmis pentru efectuarea expertizei tehnice speciale. În dependență de rezultatul acesteia se va face încadrarea juridică a faptei și atragerea la răspundere corespunzătoare.

Categorii
În Moldova Social

România este pregătită pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19

Anunț important pentru români. Valeriu Gheorghiță a anunțat că țara noastră este pregătită pentru administrarea unei a treia doze de vaccin. Imunizarea ar putea începe chiar de săptămâna viitoare!

România este pregătită pentru administarea celei de-a treia doze de vaccin
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că de săptămâna viitoare poate începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid. Conform acestuia, România este pregătită pentru această etapă și a precizat că prioritizarea va fi aceeaşi ca la debutul campaniei de vaccinare.

„Luăm în considerare administrarea celei de-a treia doze în special în cazul persoanelor de peste 60 de ani, a celor  cu imunosupresie şi a celor care sunt mai expuse prin natura profesiei, cum ar fi personalul medical. Administrarea cele de-a treia doze creşte eficienţa la 95%”, a declarat medicul.

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a anunțat că prioritatea autorităţilor este și vaccinarea cât mai multor persoane care nu s-au imunizat încă. Acesta a anunțat că se va face actualizarea plateformei de vaccinare pentru a fi pregătită pentru începerea administrării celei de-a treia doze.

„Suntem pregătiţi pentru administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer sau Moderna”
Medicul a subliniat că pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platformă. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid a mai anunțat că administrarea unei a treia doze de vaccin se va face cu Pfizer sau Moderna.

„La acest moment suntem pregătiţi pentru administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer sau Moderna pentru persoanele cu schema completă la acest tip de vaccin. Pentru persoanele vaccinate cu Astra Zeneca se va face a treia doză cu unul din cele două, decizie luată după consultarea specialiştilor”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Ministrul interimar al Sănătății susține introducerea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a vorbit la Digi24 despre administrarea unei a treia doze de vaccin. Acesta a spus că prioritate vor avea cei care lucrează în domeniul medical. Ulterior, serul va ajunge la lorce persoană care dorește voluntar să se vaccineze cu cea de-a treia doză.

„În primul rând pentru cei care lucrează în domeniul medical, dar oricine dorește voluntar să se vaccineze cu cea de-a treia doză. Vedem că foarte multe țări europene au făcut deja acest lucru și cred că este o măsură care protejează în plus persoanele care s-au vaccinat până acum”, a precizat Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătății i-a asigurat pe români că oricine are posibilitate de a se vaccina cu doza a treia, fiindcă țara noastră nu are nicio problemă legată de stocul de vaccinuri. Valeriu Gheorghiță anunța că administrarea cele de-a treia doze creşte eficienţa la 95%.

„Va exista o procedură, o ordine, o posibilitate de a se vaccina cu doza a treia. Vaccinuri sunt destule în România, putem să folosim, nu avem nicio problemă legată de stocul de vaccinuri”, a mai spus el.

Categorii
În Moldova Social

Alte 1.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 ore în Republica Moldova

Alte 1.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1.034 în rândul persoanelor nevaccinate. 

Din numărul total de cazuri, 29 cazuri asociate cu contact în afara țării: :  4-Germania, 3-Israel, 3-România, 3-Turcia, 2-Bulgaria, 2-Rusia, 2-Marea Britanie, 2-Ucraina, 1-Belgia, 1-Cehia, 1-Danemarca, 1-Egipt, 1-Elveția, 1-Italia, 1-Irlanda, 1-SUA.

Numărul total de teste efectuate –9859 , dintre care 6503 teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 283950.

Din numărul total de cazuri, 30 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (10-medici, 12-asistenți medicali, 8-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1735 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 133 în stare extrem de gravă și 11 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 725 persoane au fost vindecate. În total, 268.771 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 6.198 persoane, iar 16.698 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 6.606: Bărbat de 70 de ani din r. Ungheni, internat în SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.607: Bărbat de 69 de ani din r. Soroca, internată în SR. Soroca.

Deces 6.608: Femeie de 71 de ani din r. Cahul, internată în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, boală renală cronică, hepatită.

Deces 6.609: Femeie de 69 de ani din r. Cahul, internată în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, pancreatită.

Deces 6.610: Femeie de 82 de ani din or. Rezina, internată în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 6.611: Femeie de 63 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Ceadîr-Lunga. Comorbidități: cardiopatie, obezitate.

Deces 6.612: Bărbat de 71 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: anemie.

Deces 6.613: Femeie de 66 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 6.614: Femeie de 84 de ani din regiunea transnistreană.

Deces 6.615: Bărbat de 80 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie.

Deces 6.616: Bărbat de 63 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 6.617: Bărbat de 88 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Categorii
În Moldova Social

China: Copiii nu au voie să stea pe TikTok decât 40 de minute pe zi. Pentru a-şi face cont, minorii au nevoie de acordul părinţilor

Douyin, versiunea chineză a TikTok, va limita utilizarea platformei pentru copii la 40 de minute pe zi. De asemenea, pentru a-și face conturi pe aplicație, copiii vor avea nevoie de acordul părinților.

Regulile se vor aplica utilizatorilor sub 14 ani, care s-au autentificat folosind numele lor reale și care vor putea să acceseze aplicația între orele 06:00 și 22:00. Compania-mamă, Bytedance, a anunțat lansarea Modului Tineret al aplicației într-o postare pe blog, spunând că este prima companie bazată pe publicarea și vizualizarea de videouri de scurtă durată din industrie care are aceste limite.

Decizia vine odată cu încercarea Chinei de a combate utilizarea fără măsură a tehnologiei de către adolescenți. Conform acordului de utilizare al aplicației de TikTok chinezesc, Douyin, nu există o vârstă minimă pe platformă, dar minorii vor fi nevoiți să obțină consimțământul unui tutore legal pentru a se putea conecta. La polul opus, în aplicația sursă – TikTok, vârsta minimă pentru crearea unui cont este de 13 ani.

Categorii
În Moldova Social

Un BMW s-a transformat într-un morman de fiare. Șoferul nu deține permis de conducere

Accident în satul Cărpineni, raionul Hâncești. Un tânăr de 22 de ani, în jurul orei 14:00 s-a răsturnat cu mașina după ce a pierdut controlul asupra volanului. Automobilul de marca BMW s-a transformat într-un morman de fiare. Imagini video de la fața locului au fost postate pe Facebook.

Din imagini observăm că un BMW a ajuns cu roțile în sus, iar după impact, vehiculul a ajuns într-o stare dezastruoasă.

Oamenii legii susțin că nu sunt victime.

Poliția a stabilit că tânarul de 22 ani nu deține permis de conducere. În urma impactului, acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Tânărul a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul fiind 0.00mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliția a inițiat o anchetă.

„Șoferul nu a solicitat poliția, dar noi ne-am sesizat pe cazul dat. Deja urmează să se stabilească toate circumstanțele producerii accidentului rutier”, ne-a declarat ofițerul de presă al IP Hîncești, Cristina Vicol.

Categorii
În Moldova Social

Raionul Cahul va primi 2,77 mil. euro

Ministerul Finanțelor, în numele Guvernului Republicii Moldova și municipiului Cahul, și Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW), în numele Guvernului Republicii Federale Germania, au semnat Acordul suplimentar de implementare a grantului și proiectului „UE pentru Moldova: Apă curată pentru Cahul” în valoare totală de 2,77 milioane euro (grant).

Acordul în cauză este menit să co-finanțeze proiectul „Aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Cahul” finanțat în baza Acordului de Finanţare şi Proiectului încheiat, la data de 1 august 2018, între KfW, Republica Moldova şi Municipiul Cahul, conform căruia KfW a acordat Republicii Moldova un grant în sumă de 23,5 milioane euro, suplimentat ulterior de Uniunea Europeană cu 10,12 milioane euro.

Scopul proiectului constă în reabilitarea și extinderea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Cahul. Această activitate va aduce rezultate tangibile directe populației din raionul Cahul, prin minimizarea riscurilor pentru sănătate, vizând autoritățile administrației publice locale (municipalitatea Cahul, raionul Cahul, Cotihana și Crihana Veche), S.A. Apă Canal Cahul, Agenția de Dezvoltare Regională Sud și societatea civilă, precum îmbunătățirea protecției mediului și utilizarea mai inteligentă a resurselor naturale.

Prin această finanţare suplimentară, bugetul total al proiectului va însuma 36,4 milioane euro asistență nerambursabilă, inclusiv 12,9 milioane euro contribuția Uniunii Europene.

Categorii
În Moldova Social

Rubrica „Să ne amintim” Hramul satului Sadaclia, anul 2008

În rubrica „Să ne amintim”, vă propunem să urmăriți cum a fost hramul satului Sadaclia acum 13 ani în urmă, tocmai în anul 2008. Pe atunci fără de pandemie, după sfânta slujbă de dimineață, s-a organizat și un concert pe cinste cu diferite ansambluri și interpreți de valoare. Tot în acea zi în incinta căminului cultural a fost prezentat și o expezoție de lucrări și compoziții bogate, confecționate de meșteri populari și copii din instituțiile de învățământ.

Deci haideți să vedem în următorul reportaj ))

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼