Categorii
În Moldova Social

Un moldovean consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie; A fost lansată campania „Redu zahărul – alege ce mănânci!”

Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică a lansat campania „Redu zahărul – alege ce mănânci!”, care urmărește informarea oamenilor despre necesitatea de reducere a consumului de zahăr și îi încurajează să urmeze un mod de alimentație echilibrat și sănătos.

Conform studiului de consum al zahărului elaborat de Organizația pentru cooperarea și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său. Zahărul este adăugat în mâncare și băuturi, deși este prezent în mod natural în fructe, legume și lapte.

Consumul excesiv de zahăr crește riscul apariției și dezvoltării bolilor netransmisibile (BNT) precum: diabetul de tip 2 (DZ), hipertensiunea arterială (HTA) și bolile cardiovasculare (BCV).

„Consumul excesiv de zahăr este o problemă de sănătate publică care îngrijorează guvernele din întreaga lume și ne îngrijorează și pe noi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) propune recomandarea strictă de reducere a aportului de zahăr la mai puțin de 10% de aportul de energie, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Totodată, în baza datelor științifice privind cauzele apariției bolilor netransmisibile, OMS sugerează o reducere suplimentară a zahărului sub 5% din aportul total de energie, adică la 25 g/zi, echivalente cu 5 lingurițe. Este o recomandare deosebit de importantă în complexul de măsuri pentru prevenirea bolilor netransmisibile”, a declarat Daniela Demișcan, șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice a Ministerului Sănătății.

Consumul excesiv de zahăr contribuie la apariția acneei, oboselii, la acumularea de kilograme în plus și, respectiv, la dezvoltarea obezității, factorul de risc intermediar responsabil de apariția și dezvoltarea BNT.

„Prin proiectul „Viață sănătoasă”, Elveția promovează un comportament responsabil pentru protejarea și menținerea propriei sănătăți. Obiceiurile alimentare precum consumul excesiv de sare, grăsimi sau zahăr, contribuie la apariția bolilor. Iată de ce, astăzi lansăm campania de informare pentru reducerea consumului de zahar. Sperăm, astfel, că informațiile vor fi utile pentru populație și le va permite oamenilor să ia decizii bune pentru sănătatea lor. În contextul pandemiei, cu atât mai mult este important să avem grijă de felul în care ne alimentăm și să fim responsabili față de propria noastră sănătate”, a menționat Valeriu Sava, coordonatorul de programe în sănătate la Biroul de cooperare al Elveției.

În topul produselor cu exces de zahăr se regăsesc: produsele de patiserie, băuturile dulci și carbogazoase, iaurtul, brânzeturile dulci, înghețata, ceaiul și cafeaua din pachețele, sucurile și conservele din comerț, bomboanele, caramelele, bezelele, gumele, pâinea și cerealele pentru micul dejun, ketchupul, sosurile pentru carne și paste, carnea procesată și băuturile alcoolice.

„Ne propunem să susținem populația să își schimbe obișnuințele alimentare prin înlocuirea produselor procesate cu exces de zahăr cu delicii sănătoase pentru avea o alimentație echilibrată. În cadrul campaniei vom avea un challenger de 14 zile pentru populație și o serie de produse video în care vom explica de ce și cum putem să ne schimbăm comportamentul alimentar. De asemenea, ne dorim să sensibilizăm managerii din industria alimentară și HoReCa și să îi avem ca parteneri ai acestei campanii în cadrul panelului de discuții planificat pentru mâine, 23 septembrie”, a comunicat Ion Șalaru, director-adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Campania de informare va dura patru săptămâni la TV, radio, în presa online, dar și pe cele mai populare platforme de socializare din Republica Moldova. Toate materialele campanei le puteți găsi pe platforma de promovare a sănătății: https://prosanatate.md/redu-zaharul-alege-ce-mananci/

Campania de informare „Redu zahărul – alege ce mănânci!” face parte din ciclul de campanii sociale de comunicare pe nutriție „Alege ce mănânci!”, realizate cu suportul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.

Categorii
În Moldova Social

Certificatul Covid-19 devine obligatoriu pentru majoritatea angajaților. Ce presupune acesta

CNESP a decis, în cadrul ședinței de astăzi, ca Certificatul Covid-19 să devină obligatoriu pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta nu a precizat, însă, dacă măsura se referă și la angajații din domeniul privat.

„CNESP a decis, pentru a micșora numărul de călători în transportul public, care este unul dintre cele mai periculoase focare de transmitere a infecției, a introduce, acolo unde este posibil, cerința de muncă la distanță și trecerea universităților în regim online”, a anunțat Ala Nemerenco.

„De asemenea, Comisia a considerat oportun ca pentru majoritatea activităților, Certificatul Covid-19 să devină obligatoriu. Acesta presupune sau certificat de vaccinare sau trecerea unui test sau certificat despre suportarea bolii în ultimele 6 luni sau certificat despre prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile”, a precizat ministra.

Totodată, aceasta a mai declarat că „Ministerul Muncii și Protecției Sociale va purcede la elaborarea unui pachet de facilități, așa ca zilele de odihnă libere sau altele, pentru a încuraja vaccinarea tuturor angajaților din prima linie și a căror activitate profesională implică o interacțiune directă cu cetățenii, dar și a măsurilor compensatorii pentru agenții economici activitatea cărora ar putea fi afectată de măsurile de protecție sau subvenționarea și șomajul tehnic”.

CNESP a decis intituirea pragurilor de alertă, în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, toate localitățile din țară urmează a fi repartizate pe coduri verzi, galbene, portocalii și roșii, în dependență de incidența de cazuri de infectare la 100 de mii de locuitori.

Categorii
În Moldova Social

Echinocțiul de toamnă 2021! Ziua este, teoretic, egală cu noaptea. Când se întâmplă acest lucru în Moldova

Azi are loc echinocțiul de toamnă, când ziua este, teoreticegală cu noaptea. Din punct de vedere astronomic, acest moment marchează trecerea la anotimpul de toamnă. Totuși, distribuția luminii nu este perfect „egală”, așa cum am fost învățați. 

La latitudinea Republicii Moldova, în aceste zile soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Oamenii care trăiesc aproape de ecuator au zile de aproximativ 12 ore și nopți de 12 ore pe tot parcursul anului, așa că echinocțiul va trece neobservat. Dar aproape de poli, în zone ca partea de nord a Canadei, Norvegiei și Rusiei, există diferențe foarte mari între durata zilelor și a nopților – cu ierni lungi și întunecate și veri în care abia se face noapte.

Dar în timpul echinocțiilor, toată lumea, de la un pol la celălalt, se bucură de o perioadă de 12 ore de zi și 12 ore de noapte. Dar distribuția nu este chiar atât de „egală” pe cât am putea crede, iar pentru acest lucru există o explicație științifică.

Se pare că, de fapt, avem ceva mai multă lumină de zi decât întuneric, la echinocțiu, în funcție de locul în care ne aflăm. După cum explică Serviciul Național Meteorologic din SUA, orele „aproape” egale ale zilei și nopții se datorează modului complex de măsurare a răsăritului și refracției luminii solare în atmosfera noastră.

Această refracție a razelor de lumină face ca soarele să apară deasupra orizontului atunci când poziția efectivă a soarelui este sub orizont. Ziua este puțin mai lungă la latitudini mai mari decât la ecuator, deoarece soarele are nevoie de mai mult timp să răsară și să apună cu cât ne apropiem de poli.

Așadar, la echinocțiul de toamnă, lungimea zilei va varia puțin în funcție de locul în care ne aflăm. Iată câteva date pentru a vă oferi o idee aproximativă:

  • La ecuator: aproximativ 12 ore și 6 minute (Quito, Ecuador; Nairobi, Kenya; Singapore)â
  • La 30 de grade latitudine: aproximativ 12 ore și 8 minute (Houston, Texas; Cairo, Egipt; Shanghai, China)
  • La 60 de grade latitudine: aproximativ 12 ore și 16 minute (Helsinki, Finlanda și Anchorage, Alaska)

Pentru o distribuție cu adevărat egală a perioadelor de zi și de noapte, trebuie să așteptăm câteva zile sau chiar săptămâni după echinocțiul oficial. Acea zi se numește equilux și apare în funcție latitudinea la care ne aflăm.

Categorii
În Moldova Social

Studenții trec la învățământ online, iar angajații vor munci de la distanță

După ședința Comisiei Extraordinare pentru Sănătate Publică, autoritățile au luat decizia ca în localitățile cu grad de alertă portocaliu și roșu, studenții să treacă la învățământul online, iar angajații să lucreze de acasă, acolo unde este posibil. De asemenea, autoritățile îndeamnă angajatorii să opteze pentru certificatul Covid-19.

Certificatul Covid-19, pe care angajatorii ar trebui să-l ceară de la angajați presupune un certificat de vaccinare cu schema completă, un test Covid-19 negativ, un certificat care atestă că persoana a fost bolnavă sau are anticorpi.

De asemenea, autoritățile obligă organizatorii de evenimente să ceară de la participanții la eveniment, certificatul Covid-19 sau dacă nu se prezintă un certificat Covid-19, evenimentul să se petreacă cu un număr limitat de persoane.

Totodată, CNESP a decis să instituie indicatori în baza cărora să fie stabilite pragurile de alertă de COVID – 19. Astfel, codul verde va fi valabil în cazul în care va fi înregistrată o incidență sub 50 de cazuri la o populație de 100 de mii.

Codul galben va fi instituit la o incidență cuprinsă între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de populație. Codul de alertă portocaliu este la o incidență între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de populație, iar codul roșu – la o incidență de 250 de cazuri și mai mult.

Astfel, autoritățile anunță că avem 366 de localități în prag de alertă verde, 156 de localități în prag de alertă galbenă, 311 alertă portocalie și alertă roșie -178 de localități, printre care Municipiile Chișinău și Bălți.

Autoritățile roagă cetățenii ca să reducă timpul petrecut în transportul public, acesta fiind unul dintre cele mai periculoase focare de transmitere a infecției.

În acest moment în țară avem o incidență de 198 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele 7 zile. În Chișinău incidența este de 333 de cazuri la 100 de mii de locuitori, iar la Bălți 427 de cazuri la 100 de mii de locuitori.

Categorii
În Moldova Social

Varianta Delta reprezintă 99% din cazurile de Covid

Varianta ”îngrijorătoare” Delta, care este prezentă în 185 de țări, a înlocuit în mare măsură celelalte trei variante ”îngrijorătoare”, Alpha, Beta şi Gamma. Acestea trei reprezintă în prezent mai puţin de 1% din cazurile secvenţiate, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Toţi viruşii, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suportă mutaţii în timp.

”Acest virus a devenit mai puternic, este mai transmisibil şi este pe cale să-i concureze, să-i înlocuiască pe ceilalţi viruşi care circulă”, a adăugat ea, precizând că virusul a fost semnalat în 185 de ţări.” – a declarat Maria Van Kerkhove, director în cadrul OMS.

OMS a decis să numească variantele ”de urmărit” sau ”îngrijorătoare” folosind litere ale alfabetului grecesc pentru a permite publicului larg să le pronunțe numele mai ușor. În prezent, OMS consideră că patru variante sunt ”îngrijorătoare”.

Categorii
În Moldova Social

Doi copii și mama lor, înjunghiați în somn: Al treilea, ucis în fugă

Patru crime înfiorătoare au avut loc într-o mică localitate din Marea Britanie. Doi copii și mama lor au fost înjunghiați în somn, iar un al treilea copil, care a încercat să scape, a fost găsit mort în apropierea locuinței.

Copiii de 11 și 13 ani au fost descoperiți fără viață în paturile lor.

Lacey, în vârstă de 11 ani, fratele său John, în vârstă de 13 ani, au fost descoperiți de polițiști în casa lor din Killamarsh, Derbys, și mama lor, Terri Harris, de 35 de ani, zăcea moartă lângă ei.

Prietena copiilor, Connie Gent, în vârstă de 11 ani, care venise să doarmă la ei, a fost descoperit, de asemenea, mort în apropierea locuinței.

Un localnic a relatat că vecinii au auzit țipete, sâmbătă în jurul orei 20:00, din casa situată în localitatea Killamarsh, Derby, dar nimeni nu a chemat Poliția.

„Cred că nimeni nu s-a gândit să sune la Poliție. Apoi a fost liniște pentru restul nopții. Am auzit apoi țipete la prima oră”, a relatat martorul.

Poliția a sosit în jurul orei 07:30, iar agenții i-au găsit pe Terri, Lacey și John uciși în paturile lor.

„Au fost înjunghiați mortal. Al treilea copil a fost ucis în timp ce încerca să scape, așa cred. A fost terifiant”, a adăugat localnicul.

Un bărbat de 31 de ani, pe nume Damien Bendall, a fost arestat sub acuzația de crimă, după ce a fost găsit sub un copac.

Polițiștii au confirmat marți ororile, explicând că suspectul a fost dus la spital pentru răni auto-provocate, înainte de a fi interogat de polițiști.

Ofițerii au efectuat și marți cercetări prin împrejurimi, arată sursa citată, în timp ce localnicii au adus lumânări și flori la casa groazei, în memoria victimelor.

Categorii
În Moldova Social

Bătrân de 84 de ani, dispărut fără veste. Rudele și poliția cer ajutorul oamenilor

Bărbatul care apare în imagini a dispărut de mai multe zile, iar rudele, dar și poliția nu-i pot da de urmă.

Bătrânul s-ar fi dus de acasă fără să anunțe și nu a mai revenit. Potrivit oamenilor legii, bărbatul este locuitor al satului Dancu din raionul Hîncești. Bătrânul a dispărut în seara de 19 septembrie.

În jurul orei 19.00 el ar fi ieșit din casă, iar de atunci nimeni nu l-a mai văzut. Tudor Dinu are 84 de ani, înălțimea de 1.60m, corpolența suplă și ochii căprui. În acest context, persoanele care l-au recunoscut pe bărbat și dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugate să anunțe la numerele de telefon 112 sau 061 000 601.

Orice informație poate fi utilă.

Categorii
În Moldova Social

Preşedintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene în cadrul sesiunii a 76-a a Adunării Generale a ONU

Preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, care efectuează o vizită oficială la New York, SUA, în prima zi a participării la sesiunea a 76-a a Adunării Generale a ONU, a avut o întrevedere cu Guy Parmelin, preşedintele Confederaţiei Elveţiene.

„Am discutat cum sa avansăm colaborarea dintre ţările noastre în domenii de interes comun. Am convenit să sporim relaţiile comercial-economice moldo-elveţiene. Totodată, am discutat să intensificăm negocierile privind acordul de liber schimb cu ţările EFTA. Am remarcat, în context, programele de dezvoltare realizate cu sprijinul Elveţiei în ţara noastră, în domenii precum aprovizionarea cu apă, educaţie, sănătate, migraţie şi altele. I-am mulţumit domnului Preşedinte pentru ajutorul generos oferit de Elveţia pentru sprijinirea luptei cu pandemia din ţara noastră, direct, dar şi prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a platformei COVAX. Elveţia este un partener de încredere, şi cu care dorim să dezvoltăm relaţii strânse şi în continuare”, a afirmat Maia Sandu.
În context, preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, menţionează că l-a invitat pe Guy Parmelin, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, să viziteze R. Moldova atunci când îi va permite agenda.
Categorii
În Moldova Social

Un bărbat din Drochia, găsit spânzurat în curtea casei. Este al patrulea suicid în ultimele 24 de ore

Cadavrul unui bărbat a fost găsit strangulat în curtea gospodăriei sale. Descoperirea macabră a fost făcută în această dimineață, în jurul orei 06:35, în localitatea Drochia, din raionul cu aceeași denumire.

Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 39 de ani.

Medicii-legiști nu au depistat semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului.

Preliminar, s-a stabilit că bărbatul s-ar fi sinucis, dar oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele, inclusiv și motivele care l-au făcut să recurgă la acest gest disperat.

În ultimele 24 de ore acesta este al patrulea caz de suicid.

Categorii
În Moldova Social

217 de cazuri de pungășie de la început de an; Poliția reamintește cetățenilor măsurile pentru a nu fi ținta hoților

De la începutul anului curent, poliția a înregistrat 217 de cazuri de pungășie. Cele mai multe cazuri de pungășii sunt săvârșite în spațiile aglomerate. Locurile preferate ale pungașilor sunt piețele comerciale sau transportul public.

Pentru a sustrage bunurile altei persoane, hoții folosesc diverse șmecherii. Acești indivizi își aleg victimele în dependență de:

-ușurința modului de sustragere a bunului;

-locul în care se află persoana;

-împrejurimile acestuia;

-bunurile expuse la vedere;

Pentru a preveni și scădea numărul de cazuri infracționale, oamenii legii din cadrul Direcției de Poliție, au mers în spațiile publice pentru a reaminti cetățenilor măsurile necesare pentru a nu deveni ținta hoților.

Aceștia au vorbit cu oamenii și au aplicat stickere în mai multe locuri din Chișinău, ce conțin un mesaj de atenționare privind pungășiile.

Ceea ce îi descurajează în a comite furtul, este vigilența și măsurile de siguranță de care trebuie să țineți cont atunci când sunteți în stradă, în transportul public sau în piețele comerciale.

Dacă totuși ați devenit victimă a hoților de buzunare, nu ezitați ca imediat să vă adresați la cel mai apropiat inspectorat de poliție sau la numărul unic de urgență 112.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼