Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Incendiu la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din Capitală. Au intervenit patru echipe de salvatori (VIDEO)

A luat foc Centrul de Excelenţă în Economie şi Finanţe de pe strada Miron Costin din sectorul Râşcani al Capitalei. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:22. La faţa locului au fost trimise patru echipe de pompieri şi salvatori care au luptat cu flăcările aproape 20 de minute. Din fericire, în urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Potrivit IGSU, flăcările au izbucnit în sala de şedinţă anexată de clădirea cu patru etaje. Focul a fost lichidat înainte de a se răspândi, find afectate o parte din bunurile aflate în sală.

Din imaginile video surprinse de martori, se observă cum fumul dens s-a răspândit pe tot teritoriul. Toţi studenţii şi cadrele didactice au fost evacuate afară.

Deocamdată, nu se cunoaşte cauza şi circumstanţele care au dus la producerea incediului.

Sursa: publika.md

Categorii
Bani În Moldova

UE a debursat 36,4 milioane de euro, suport direct bugetului R.Moldova

Uniunea Europeană a debursat astăzi Republicii Moldova cele 36,4 milioane de euro promise drept suport direct bugetului de stat. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii oficiale de la Bruxelles a șefei cabinetului Moldovei, Natalia Gavrilița, cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, informează agenția MOLDPRES.

Cei doi oficiali au discutat prioritățile guvernului de la Chișinău și promovarea agendei europene a Republicii Moldova. Premierul a vorbit despre reformele în domeniul justiției, redresarea economică și îmbunătățirea climatului de afaceri, gestionarea crizei pandemice și imunizarea populației, dar și despre consolidarea instituțiilor de stat.

Natalia Gavrilița a apreciat suportul oferit prin programele europene de asistență în diverse domenii și a subliniat că asistența europeană este esențială pentru implementarea reformelor în plan intern și asigurarea stabilității macrofinanciare. Doamna Gavrilița a mulţumit pentru aprobarea planului de redresare economică pentru Moldova, în valoare de 600 milioane de euro.

Intenționăm să propunem un proiect pilot în Republica Moldova de modernizare a economiei în localitățile rurale din toată țara, prin dezvoltarea industriei alimentare și celei agricole, crearea locurilor de munca, asigurându-ne, astfel, că există locuri de muncă bine plătite, satele se dezvolta, iar cetățenii nu mai părăsesc țara„, a spus și comisarul Varhelyi, potrivit sursei citate.

Sursa: europalibera.org

Categorii
În Moldova Politică

Olga Bondarciuc, notara a lui Vladimir Plahotniuc, a fost reținută în Belgia

Olga Bondarciuc, cunoscută în spațiul public drept notara lui Plahotniuc a fost reținută în Belgia.

Ca urmare a acțiunilor angajaților BNC Interpol  și a partenerilor de peste hotare, astăzi 27  septembrie, Olga Bondarciuc, a fost reținută în Belgia. La  22 aprilie 2020 în adresa Secretariatului General al OIPC Interpol a fost transmisă solicitarea referitor la anunțarea în căutare internațională în vederea localizării Olgăi Bondaricuc, în vârstă de 44 de ani, care activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă, se arată într-un comunicat de presă al Poliției.

Potrivit sursei citate, la 4 iunie 2021, aceasta a fost anunțată în căutare internațională în vederea arestării și extrădării.

Olga  Bondarciuc a fost reținută în Belgia în baza difuziunii de căutare internațională emise în baza solicitării BNC Interpol Chișinău. În aceeași zi de către autoritățile belgiene a fost confirmat arestul persoanei în cauză. Aceasta urmează a fi extrădată autorităților din Republica Moldova.

Olga Bondarciuc a fost vizată în raportul Kroll 2, ea fiind unul dintre acţionarii Unibank, după ce s-a împrumutat cu milioane de lei. Ea a ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor sau Veaceslav Platon. Anterior, Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc, scrie ZDG.

La 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost în conformitate cu legislația.

Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.

Olga Bondarciuc i-ar fi prestat servicii de notariat și pentru ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon.

La începutul acestui an, ZDG a intrat în posesia unor documente care demonstrează că Olga Bondarciuc ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

În luna iulie a anului 2013, Bondarciuc ar fi legalizat un contract de credit ai căror debitori sunt Igor Dodon și soția sa, Galina Dodon. Creditul a fost contractat de la BC „Victoriabank” SA. Cel mai probabil, este vorba despre creditul în valoare de 1,477 milioane de lei pe care Igor Dodon l-a obținut de la această bancă în anul 2013, cu o rată anuală de doar 8% și a cărei scadență este anul 2028. Acesta este indicat și în declarațiile de avere și interese depuse de Igor Dodon.

Totodată, în luna iulie a anului 2013, Bondarciuc a legalizat și contractul de vânzare – cumpărare a casei în care locuiește familia Dodon.

Sursa: realitatea.md

Categorii
În Moldova Politică

DOC/ Fostul deputat democrat Dumitru Diacov, a fost constatat de ANI cu încălcarea regimului juridic al incompatibilităților

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele fostului deputat democrat Dumitru Diacov, care figurează și într-un dosar de confiscare a averii. De această dată, Diacov a fost stabilit cu încălcarea regimului juridic al incompatibilităților – în timp ce își exercita mandatul de demnitate publică, în anul 2017, fostul deputat a obținut și calitatea de președinte al unei fundații.

Controlul pe numele lui Diacov a fost inițiat în baza unei sesizări, la începutul anului 2021. Inspectorul de integritate, Olga Vizitiu, l-a verificat pe fostul deputat pe perioada ultimelor două mandate. Astfel, în timp ce își exercita mandatul de demnitate publică, în anul 2017, acesta a obținut și calitatea de președinte al unei fundații. Deși a avut termenul de până la 30 de zile pentru a renunța la funcția incompatibilă, conform răspunsului oferit de comisia parlamentară numiri și imunități, Diacov nu a depus o cerere în vederea soluționării stării de incompatibilitate.

„Același lucru s-a întâmplat și în următorul mandat de deputat, obținut în anul anul 2019. Mai mult decât atât, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor acte prin care se confirmă că acesta și-a exercitat atribuțiile de conducător al fundației. Mai exact, în perioada 2018- 2020, a semnat mai multe acte în interesul fundației cu instituțiile bancare, ordine interne, rapoarte de activitate, precum și a avut mai multe participări în cadrul ședințelor fundației”, anunță reprezentanții ANI.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, potrivit ANI, fostul deputat a confirmat deținerea acestei funcții, însă a invocat faptul că nu are contracte individuale de muncă cu această fundație, nu are angajați și salariați, iar activitatea și implicarea în cadrul fundației este una voluntară.

„Totodată, fostul deputat a menționat că actele financiare au fost semnate de către directorul executiv al fundației, însă inspectorul a contrazis argumentele acestuia prin ordinul de angajare al directorului executiv, care și-a preluat atribuțiile abia în martie 2018”, anunță ANI.

Dumitru Diacov(1) by Milena Onisim

 

Fostul deputat democrat figurează și într-un dosar de confiscare a averii, după ce, un alt inspector de integritate a stabilit în privința acestuia diferența substanțială între averea dobândită și veniturile obținute, în mărime de peste 600 de mii de lei.

ANI a verificat declarațiile de avere și interese personale ale lui Diacov pentru perioada 2014 – 2019, sub control fiind și veniturile soției parlamentarului. În cadrul verificărilor efectuate și a documentelor obținute, inspectorul de integritate a constatat existența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 600 de mii de lei, între averea dobândită și veniturile obținute de către deputat și soția acestuia. Deși, deputatul a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere în cadrul procedurii de control, acesta  și-a justificat doar o parte din averea deținută. Ca urmare a celor constatate, ANI a transmis cauza în instanța de judecată pentru declanșarea procedurii de confiscare a acestei averi nejustificate. Detalii aici.

Pentru incompatibilitatea de funcție, dacă actul emis va rămâne definitiv, fostul deputat riscă interdicția de a nu mai accede într-o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de trei ani.

Sursa: zdg.md

Categorii
În Moldova Social

1.018 cazuri noi de COVID-19 și un număr record de decese – 18 persoane au pierdut lupta cu boala

În R. Moldova au fost confirmate alte 1.018 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. 12 dintre cazuri sunt asociate cu contact în afara țării: trei cu Marea Britanie, câte două cu Belorusia și Turcia, și câte unul cu Ucraina, România, Franța, Germania și Italia. În total s-au efectuat 7.391 de teste, dintre care 5.697 teste Rapid -Antigen. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 290.043.

28 dintre cazurile confirmate sunt în rândul lucrătorilor medicali. Este vorba de șapte medici, 15 asistenți medicali și șase angajați auxiliari.

În cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2.067 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 148 în stare extrem de gravă și 12 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 661 persoane au fost vindecate. În total, 273.920 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7.343 persoane, iar 16.958 sunt sub supraveghere la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, 18 persoane au decedat din cauza complicașiilor provocate de COVID-19. Cele mai tiniere victime erau două femei de 45 de ani.

Sursa: agora.md

Categorii
În Moldova Politică

Consulatul General al României la Bălți și-a sistat activitatea pe un termen nedeterminat

Instituția diplomatică a anunțat că și-a sistat activitatea din cauza că există cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus. Totodată, consulatul nu a precizat din ce dată își va relua activitate.

Toate serviciile consulare vor fi reprogramate, cu prioritate, la o dată ulterioară.

„Măsura suspendării activității cu publicul este luată pentru a preveni o posibilă răspândire a virusului în rândul solicitanților de servicii consulare și al personalului”, se arată în comunicat.

La momentul actual este în desfășurare o anchetă epidemiologică a Centrului de Sănătate Publică Bălți. Ulterior angajații instituției vor veni cu informații suplimentare, prin intermediul site-ului oficiului consular și al paginii de Facebook, despre măsurile luate și despre data la care își vor relua activitatea cu publicul.

Sursa: diez.md

Categorii
Bani În Moldova

2500 de lei pentru un certificat de tractorist mecanic. Șeful unei Întreprinderi de stat din Taraclia, reţinut de CNA

2500 de lei pentru permis de conducere a tractorului. Este suma solicitată de către  șeful subdiviziunii teritoriale Taraclia a Inspectoratului de Stat pentru Supraveghere tehnica „Intehagro” de la doritorii de a primi certificate  fără examene de calificare.
El a fost reținut de polițiști în urma perchezițiilor la domiciliul și în biroul de serviciu al acestuia. Oamenii legii au ridicat mai multe copii ale actelor de școlarizare ale candidaților cărora le-ar fi eliberat certificate de tractorist mecanic. Au fost găsite și ordinele de plată pe care bănuitul le achita personal și le atașa la setul de documente.
La fel, au fost ridicate cereri pentru susținerea examenelor, dar și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Șeful întreprinderii a fost reținut pentru 72 ore.
Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoare de până la 10 ani, amendă și privarea dreptului de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de până la 10 ani.

 

Sursa: publika.md 

Categorii
În Moldova Politică

„Reforma sectorului justiției este una dintre prioritățile principale ale Guvernului”

Reforma justiției și măsurile anticorupție au constituit subiectul întrevederii care a avut loc luni seara, 27 septembrie, la Bruxelles între prim-ministrul Natalia Gavrilița și Didier Reynders, comisar european pentru justiție. Despre asta anunță reprezentanții Guvernului, printr-un comunicat de presă emis miercuri.

„Reforma sectorului justiției este una dintre prioritățile principale ale Guvernului. Vom continua să cooperăm îndeaproape cu UE, precum și cu Consiliul Europei, inclusiv Comisia de la Veneția, pentru a ne asigura că toate elementele reformei sunt conforme cu standardele europene”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra Gavrilița a mai spus că Guvernul de la Chișinău mizează în continuare pe sprijinul UE în reforma justiției, aceasta fiind reflectată și în următoarea agendă de asociere Moldova-UE, negocierile asupra cărora sunt aproape de sfârșit.

În nota Guvernului se mai menționează că în cadrul întrevederii, Natalia Gavrilița a vorbit și despre acțiunile care au fost deja întreprinse sau urmează să fie realizate în contextul reformei justiției – strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției și a planului de acțiune în acest domeniu, modificarea legislației privind conflictul de interese, verificarea judecătorilor și procurorilor.

Pe final de discuție, Natalia Gavrilița „a reiterat deschiderea deplină, ca beneficiar al asistenței UE, pentru cooperarea cu Parchetul European”.

Totodată, ea l-a invitat pe Didier Reynders să viziteze  Republica Moldova pentru a lansa dialogul la nivel înalt în domeniul justiției.

Prim-ministra Gavrilița se află într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Sursa: zdg.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼