Susțineți BAStv

Categorii
În Moldova Social

Prețul biletelor de călătorie cu transportul urban și interurban s-ar putea scumpi

Scumpirea permanentă a prețurilor la carburanți ar putea duce și la creșterea tarifelor pentru călătoriile cu transportul urban și interurban. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a anunțat că a făcut un demers către autorități pentru ca să fie ajustat tariful la călătorii.

Transportatorii solicită Guvernului să revadă tariful în mod de urgență, pentru că în caz contrar ei vor merge pe calea protestelor.

Președintele APOTA a afirmat că agenții economici înregistrează pierderi enorme zilnice în urma majorărilor interminabile a prețului la combustibil.

Potrivit lui Alexa, unele rute vor fi retrase de pe curse din cauză că nu au niciun venit, ci doar cheltuieli.

În prezent, prețul călătoriei pentru un kilometru este de 60 de bani, iar dacă se va accepta majorarea solicitată de transportatori, cetățenii vor fi nevoiți să achite de două ori mai mult pentru o călătorie cu transportul.

Amintim că ANRE zilnic stabilește prețul plafon la carburanți. Iar pentru astăzi, ANRE a anunțat că un litru de motorină va costa 17,25 lei, cu 9 bani mai mult decât marți.

Sursa: timpul.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Un bărbat a ars de viu în propria locuință, iar altul a ajuns la spital în stare gravă. Un incendiu a avut loc într-un sat din Criuleni

Un bărbat de 38 de ani a murit în urma unui incendiu izbucnit în seara zilei de 28 septembrie, iar altul a ajuns la spital cu asrsuri grave. Tragedia a avut loc în satul Măgdăcești, raionul Criuleni.

Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:55. Potrivit informațiilor înregistrate, o casă de locuit cu două nivele a fost cuprinsă de flăcări.

Pentru lichidarea arderii la fața locului au intervenit patru echipaje de pompieri. Ajunși, salvatorii au stabilit că arde o mansardă și acoperișul casei. A

ngajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 21:15 și lichidarea completă a incendiului la ora 21:22.

În timpul intervenției, pompierii au depistat cadavrul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 38 de ani, iar a doua persoană s-a evacuat de unu singur, fiind preluat de urgență la spital cu arsuri grave.

Conform IGSU, în urma incendiului, flăcările au distrus complet mansarda și acoperișul casei de locuit cu suprafața de 126 de metri pătrați.

Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

De la începutul anului 2021 au fost înregistrate 1.152 de incendii în care 63 de persoane și-au pierdut viața, inclusiv un minor.

Sursa: Agora.md

Categorii
În Moldova Politică

Informațiile precum că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă un fals

Informațiile apărute în presă precum că Republica Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană din cauza numărului mare de șederi ilegale sunt false. Despre aceasta a anunțat astăzi președintele Germaniei, în cadrul vizitei oficiale la Chișinău.

În ajunul vizitei președintelui Germaniei în Republica Moldova în presă au apărut informații precum că Moldova riscă suspendarea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană din cauza numărului mare de șederi ilegale și a numărului considerabil de cereri de azil nefondate din partea moldovenilor. Mai exact, Germania, Italia și Belgia ar discuta intens despre declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize cu UE pentru moldoveni. Astăzi, în cadrul vizitei efectuate la Chișinău, președintele Germaniei a negat această informație.

Sursa: jurnaltv.md

Categorii
În Basarabeasca Social

Daruri de peste Prut pentru Carabetovca

Recent, Alianța pentru Unirea cu România, a organizat o acțiune prin care a sprijinit digitalizarea Gimnaziului “Ștefan cel Mare” din satul Carabetovca. Prin această acțiune s-au donat: o tablă interactiva, un videoproiector și un laptop.

În cadrul acestui eveniment, elevii au cântat cântece patriotice și au vorbit despre limba și poporul român.

Categorii
În Moldova Social

Ministerul educației: informația despre cei 32 de profesori care au demisionat din cauza vaccinului este falsă

Ministerul Educației și Cercetării a verificat datele prezentate de către Federația Sindicală a Educației și Științei în comunicatul informativ din 23 septembrie 2021, în care se relatează inclusiv despre 32 de cazuri de demisie a angajaților din sistemul educațional din patru raioane: Hîncești, Glodeni, Căușeni și Ștefan Vodă.

În urma recepționării de la Federația Sindicală a Educației și Științei a datelor statistice cu privire la demisii, în scopul studierii situației reale, Ministerul a solicitat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului și instituțiilor de învățământ să prezinte informații privind cazurile în care să fi fost acceptate cereri de demisie sau să fi fost solicitată demisia cadrelor didactice, indiferent de motivul invocat.

„În urma analizei datelor, menționăm că, în perioada 23 august – 23 septembrie 2021, nu a fost confirmat nici un caz de demisie a cadrelor didactice ca urmare a deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Au fost stabilite două cazuri de demisie care se referă la personalul nondidactic, aceste situații urmând să fie analizate suplimentar.

Ministerul Educației și Cercetării își exprimă regretul pentru informațiile cu caracter de dezinformare care au apărut în spațiul public și mizează în continuare pe un dialog corect, constructiv cu sindicatele, în interesul întregii comunități educaționale”, se arată în comunicatul emis de minister.

Amintim că (,) Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova a anunțat recent despre plecarea a 32 de angajați din sistemul de învățământ și a solicitat CNESP „revizuirea sau anularea” prevederii prin care cadrele didactice nevaccinate sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19 la fiecare 14 zile din cont propriu.

Sursa: Diez.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

VIDEO // Afacere ilegală cu țigări și alcool etilic, deconspirată la Bălți

Trei locuitori ai municipiului Bălți, doi bărbați de 37 și 47 de ani, dar și o femeie de 65 de ani au inițiat o afacere de comercializare ilegală a țigărilor și alcoolului contrafăcut pe teritoriul municipiului Bălți și a localităților din preajmă.

Pe parcursul a două luni, polițiștii din Bălți au documentat activitatea ilicită a acestora. Ieri poliția a efectuat percheziții la domiciliile suspecților, unde a fost depistată și ridicată o cantitate de peste 1200 de litri de alcool și 11 000 de pachete cu țigări, fără acte ce ar dovedi originea și proveniența lor.

Valoarea mărfii ridicate se estimează la peste 360 000 de lei.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și identificarea altor persoane implicate în această activitate ilegală.

Sursa: jurnal.md

Categorii
În lume În Moldova

Vedete cu averi uriașe, dar care nu vor lăsa copiilor săi niciun bănuț. Daniel Craig: „Ideea de moștenire este dezagreabilă”

Multe celebrități nu vor lăsa avere moștenitorilor săi. Actori și actrițe de la Hollywood, prezentatori TV și pur și simplu, oameni renumiți au luat o astfel de decizie. Cine sunt aceștia și de ce au luat această hotărâre? 

Daniel Craig, Ashton Kutcher, Mila Kunis și Gordon Ramsay sunt doar câteva dintre vedetele care nu consideră corect, ca fiii sau fiicele lor să beneficieze de averea pentru care ei au muncit foarte mult timp.

Ashton Kutcher și Mila Kunis

„Nu le creez un fond de rezervă. Vom sfârși prin a da banii noștri fundațiilor de caritate. Copiii mei duc o viață cu adevărat privilegiată și nici măcar nu știu asta. Dacă vor să înceapă o afacere și au un plan bun, voi investi în ea, dar nu voi investi pe încredere”, a declarat Ashton.

Daniel Craig

Daniel Craig nu le va lăsa copiilor săi niciun ban din averea lui de 125 de milioane de dolari. Actorul care-l interpretează pe James Bond a declarat că „ideea de moștenire este dezagreabilă”, potrivit The Independent. Daniel Craig găsește acest concept, ca unul lipsit de gust și a mărturisit că „filozofia mea este să-i cheltuiesc sau să-i donez până la sfârșitul vieții”.

Elton John

„Este groaznic să le dai copiilor o lingură de argint”, a spus Elton în timpul unui interviu. „Băieții au o viață incredibilă, nu sunt ca copiii normali, nici nu mă prefac că sunt. Dar trebuie să existe o aparență de normalitate, un anumit respect față de bani, un anumit respect față de muncă”. Elton și soțul său, David Furnish, sunt părinții unor băieți gemeni și se estimează că au o avere de aproape 500 de milioane de dolari.

Jackie Chan

Dacă va fi capabil, își va putea câștiga singur banii. Dacă nu, atunci banii mei cu siguranță îi va irosi”, a declarat actorul despre cei doi copii ai săi.

 

 

George Lucas (Star Wars)

George Lucas a făcut o avere din „Războiul Stelelor” și a dezvăluit recent că intenționează să doneze majoritatea banilor săi pentru educație. Averea sa ar depăși 6 miliarde de dolari.  „Îmi dedic majoritatea averii mele în îmbunătățirea educației. Pentru că este cheia supraviețuirii rasei umane. Trebuie să ne planificăm viitorul colectiv – iar primul pas începe cu instrumentele sociale, emoționale și intelectuale pe care le oferim copiilor noștri. Ca oameni, cel mai mare instrument pentru supraviețuire este capacitatea noastră de a gândi și de a ne adapta – ca educatori, povestitori și comunicatori, responsabilitatea noastră este să continuăm să facem acest lucru”, a spus George.

 

 

Sting

„Le-am spus că nu vor rămâne mulți bani pentru că eu și soția mea îi cheltuim. Avem o mulțime de angajamente. Tot ce vine cheltuim, așa că nu mai rămâne mult. Cu siguranță nu vreau să le las fonduri de rezervă. Trebuie să lucreze. Toți copiii mei știu asta și rareori îmi cer ceva, ceea ce eu chiar respect și apreciez. Evident, dacă ar avea probleme, i-aș ajuta, dar nu am fost niciodată nevoit să fac asta. Au etica muncii care îi face să-și dorească să reușească pe propriul lor merit”, a recunoscut Sting.

 

 

Gordon Ramsay

„Categoric banii nu vor ajunge la ei. Și nu spun asta cu răutate. Am luat această decizie pentru a nu-i răsfăța. Singurul lucru pe care l-am decis, este că vor primi  25% depozit pentru un apartament, deci nu întreaga sumă. Am fost foarte norocos, având aceasta carieră din ultimii 15 ani în SUA. Serios, am câștigat o avere și am fost foarte norocos, așa că respect tot ce am”, a mărturisit Gordon.

 

Simon Cowell

„Voi lăsa banii probabil unei organizații caritabile care să ajute copiii și câinii. Nu cred în trecerea averii de la o generație la alta. Moștenirea trebuie să fie oportunitatea pe care le-o dai oamenilor astfel, încât, să poată face bine mai departe, timpul pe care îl acorzi, faptul că dai mai departe ceea ce ai învățat la rândul tău”, a spus Simon.

Sursa: ea.md

Categorii
Bani În Moldova

CNA şi SIS desfăşoară acţiuni de urmărire penală pe Aeroportul Chişinău

10:14 // Potrivit unor surse, 12 persoane suspectate în estorcarea de mijloace financiare pentru facilitarea traversării frontierei cu încălcarea regulilor anti Covid ar fi fost reținute de CNA și SIS. Informația nu a fost confirmată deocamdată de CNA. Șeful Poliției de Frontieră, Rossian Vasiloi, a publicat pe rețelele de socializare o fotografie în care a scris „12…mai urmează”.

08:42 // În această dimineață, ofițerii CNA, SIS și procurorii au descins cu percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău, informația fiind confirmată de către Angela Cibotaru-Starinschi, ofițerul de presă al CNA.

“Sîntem la Aeroportul Internațional Chișinău, unde desfășurăm acțiuni într-un dosar de corupție, împreuna cu Serviciul de Informații și Securitate, sub conducerea procurorilor anticorupție. Este un dosar complex, pornit pe 23 iunie curent, în baza unor informații operative, care au condus la identificarea mai multor episoade de pretindere de mită de la pasagerii curselor avia, pe sensul ieșirii din Republica Moldova. Mai exact, investigațiile vizează implicarea unor angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră în estorcarea de mijloace financiare pentru facilitarea traversării frontierei cu încălcarea regulilor anti Covid. Mai multe detalii despre operațiune vor fi comunicate pe parcursul zilei”, notează serviciul de presă al CNA.

Sursa: Noi.md

Categorii
În Moldova

Extaz si agonie. Imagini de la finalul meciului Real Madrid – Sheriff Tiraspol 1-2, surpriza anului

Sheriff Tiraspol învinge Real Madrid cu scorul de 2-1 în a doua etapă a Ligii Campionilor. Golurile tiraspolenilor au fost marcate de Djasur Yakshibaev și Sebastien Thill. Datorită acestui rezultat, „viespile” se clasează pe locul întâi în grupa D, acumulând șase puncte.

Partida a avut loc pe stadionul Santiago Bernabeu din Madrid și a fost arbitrată de către belgianul Lawrence Visser (31 de ani), arbitru FIFA din 2017.

Amintim că Real Madrid este unul dintre cel mai titrate cluburi din istoria fotbalului. Echipa antrenată de Carlo Ancelotti a cucerit 33 de titluri de campioană în Spania, 19 Cupe ale Spaniei, dar şi 13 trofee Champions League, un record pentru această competiție.

Următorul meci pe care Sheriff îl va disputa în Liga Campionilor va fi împotriva campioanei Italiei, Inter Milano, în data de 19 octombrie.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼