Categorii
Bani În Moldova

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional: R. Moldova are acces la piața ENERGETICĂ EUROPEANĂ

La șapte ani de la lansarea proiectului de construcție a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, conducta este pe deplin funcțională. Despre asta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. El susține că, astfel, Moldova obține acces la piața energetică europeană. Totuși, când va începe importul de gaze prin această conductă, nu se știe. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău urma să fie dat în exploatare încă acum patru ani.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău are o lungime totală de peste 150 km și interconectează rețelele de gaze ale României și Republicii Moldova, asigurându-ne acces la piața energetică europeană. După un proces anevoios, gazoductul este funcțional, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

ANDREI SPÂNU DESPRE GAZODUCT: „După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană. Am discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare.”

A scris Spânu pe pagina sa de facebook. Totuși, deocamdată nu este clar când vor fi importate gaze în Republica Moldova prin această conductă. Pe 1 octombrie, Spânu a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că livrarea gazelor din România prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău, nu presupune neapărat și un preț mai mic, deoarece gazele s-au scumpit la nivel internațional.

ANDREI SPÂNU, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Prețul la gaze și în România este mai mare decât acel pe care îl vom avea pentru luna octombrie. Chiar dacă gazele vor veni din România prin această conductă asta nu înseamnă că vom avea un preț mai mic la gaze pentru țara noastră.”

Construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău are în spate o adevărată epopee. În 2014, Iurie Leancă și Victor Ponta, aprindeau flacăra pe un tronson de gazoduct ce lega orașele Iași de Ungheni. Gazoductul trebuia să fie dat în exploatare în 2017, iar de atunci oficialii au tot amânat termenele. Ultimul termen de dare în exploatare a magistralei era 1 august, dar lucrurile au bătut pasul pe loc. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, dependentă sută la sută de furnizorul rus Gazprom. Conducta, cu o lungime de 150 km, pentru care Transgaz a plătit aproximativ 150 de milioane de euro, este menită să poată alimenta întregul Chișinău cu gaze din rețeaua românească. Capacitatea anuală de transport este de peste 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Sursa: jurnaltv.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Un contrabandist moldovean, împuşcat în cap: Cum a decurs reţinerea la frontiera moldo-română.

Un tânăr în vârstă de 28 de ani, care făcea contrabandă cu ţigări, a fost rănit în cap de poliţiştii de frontieră din Botoşani în noaptea de duminică, după ce ar fi încercat să-l lovească cu maşina pe unul dintre agenţii de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Româneşti. Victima a fost internată la Spitalul judeţean Mavromati din Botoşani.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Botoşani, Minodora Răcnea, a declarar pentru agenţia de presă Agerpres tânărul a refuzat să oprească la semnalele poliţiştilor de frontieră şi l-a acroşat cu autoturismul pe unul dintre agenţi SPF Româneşti, aflaţi în misiune. Atunci unul dintre poliţişti a tras câteva focuri de somaţie în aer, apoi în direcţia maşinii.

Ulterior, s-a constatat că au fost trase 12 gloanţe. Poliţiştii din Botoşani au constatat că maşina care era încărcată cu ţigări avea numărul de înmatriculare fals.

Poliţiştii de frontieră din România au raportat cazul colegilor din Republica Moldova. Ultimii au descoperit pe malul stâng al Prutului, în regiunea satului Cuhneşti din raionul Glodeni, două vâsle şi o barcă gonflabilă cu care ar fi fost trecute ţigările peste râu. Ulterior, poliţiştii moldoveni au reţinut mai multe persoane şi două automobile care se presupune că ar fi fost implicate în schema de contrabandă cu ţigări.

Sursa: anticoruptie.md

Categorii
În Moldova Politică

Cea mai mare rată de participare, de 78,2%: Care este noua componenţă a Adunării Populare a Găgăuziei

Duminică în UTA Găgăuzia au avut loc alegeri repetate în 6 circumscripţii, unde candidaţii nu au fost aleşi în primul tur. Totodată, în 11 circumscripţii, unde iniţial niciunul dintre candidaţi nu a acumulat numărul necesar de voturi, a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor, transmite IPN

Chiar dacă până la orele 18.30 pragul de participare a fost trecut doar în 7 din cele 17 de secţii de votare, după închiderea secţiilor la orele 21.00, CEC din regiune a raportat că la scrutin au participat 24.789 de cetăţeni, ceea ce constituie 37% din numărul alegătorilor incluşi în liste.

Cea mai mare rată de participare, de 78,2%, s-a înregistrat în circumscripţia Bugeac, unde Vladimir Cîssa l-a învins pe Alexandr Chendighelean, iar cea mai joasă rată de participare, de doar 37,2 la sută, s-a constatat în circumscripţia Baurci, unde Grigori Cadân a învins cu 1076 de voturi.

Categorii
În Moldova Politică Social

Mariana Rață, despre paternitatea copilului Nataliei Morari: „Niciodată nu ne-am gândit că tatăl este Platon”. Dezvăluiri în premieră

Mariana Rață, prezentatoarea și una dintre fondatoarele postului TV8, a oferit în premieră detalii despre scandalul Morari-Platon, în cadrul interviului #fărăprotocol cu Dorin Galben. În cadrul acestuia, jurnalista a mărturisit că au existat bănuieli despre o posibilă relație a celor doi, însă în lipsa probelor și a negării Nataliei Morari, nu a acordat importanță zvonurilor.

Prezentatoarea TV8 a dezvăluit că, fiind întrebată despre aceste zvonuri, Natalia Morari a negat de fiecare dată existența unei relații.

„Noi am aflat despre asta pe ultima sută de metri și am avut o discuție cu ea. Am întrebat-o: „Care e logica să îl inviți?”. Ea a zis că el va vorbi foarte mult despre Plahotniuc și atunci noi am zis: „Natalia, tu nu ai niciun argument să îl inviți, el nu este concurent electoral, jucător în politică” și Natalia a făcut un pas în urmă, emisiunea a avut loc după două săptămâni de la alegeri și pentru noi era importantă acea emisiune ca să ne dăm seama ce se întâmplă, de ce insistă aibă emisiuni cu acea persoană. Din emisiunea aceea, noi nu am văzut nimic. Am avut atunci o discuție și i-am zis: „El te-a dominat, tu nu ai fost firească, ca de obicei”. (…) Noi am întreprins niște pași în instituție. Am asigurat protecția politicii editoriale, am căutat probe care să demonstreze că ar fi într-o relație. Noi nu puteam să înțelegem de ce natură este această relație. Dacă mă întrebi că mă gândeam că sunt iubiți? Nu!”, a relatat jurnalista.

Mariana Rață a aflat despre toate cu două zile înaintea dezvăluirii Nataliei Morari, făcute într-o postare pe Facebook:

„Eram într-o ședință, ne-a comunicat că toate aceste informații sunt adevărate și că intenționează să plece din funcția de președinte al consiliului de administrare. Angela i-a spus că nu mai poate face emisiunea, ea a plecat și din funcția de membră a consiliului de administrare”.

Jurnalista a mai menționat că, Angela Gonța este foarte afectată de ce se întâmplă în prezent: „Am siguranța că nu am simțit că oricine de la TV8 a știut despre asta. Angela ne-a asigurat că ea nu a știut nimic. Aceste mizerii ce se toarnă asupra ei o afectează foarte mult”.

„Niciodată nu ne-am gândit că tatăl este Platon, pentru că Natalia de foarte multe ori ne-a povestit cum a făcut ea această procedură de fertilizare in vitro. Cu câteva zile înainte să se întâmple ce s-a întâmplat, eu am avut o comunicare cu cineva care este bine informat, nu este de la SIS, dar care mi-a spus că au fost efectuate verificări la clinicile private din Moldova și ea nu a făcut nicăieri această procedură și eu am întrebat-o: „E corect, cum explici, tu ești șantajată? Ce se întâmplă?  Și abia după acest mesaj, peste două zile, Natalia a venit și ne-a spus că tatăl este Platon”.

Mariana Rață a mai dezvăluit că din data de 7 septembrie nu a mai discutat cu Natalia Morari: „Nu am avut discuții cu Natalia din momentul în care ea a recunoscut conflictul de interese. Ea ne-a confirmat și ne-a zis: „Îmi pare rău de un singur lucru. Că nu v-am spus mai devreme”. Noi nu am stat mai departe să discutăm pentru că noi aveam de luat decizii instituționale”.

Întrebată dacă s-a gândit la o posibilă plecare de la postul TV, aceasta a mărturisit că a avut un moment de ezitare încă în vara anului trecut și că nu avea nicio legătură cu scandalul iscat în urma relației Nataliei Morari și Veaceslav Platon:

„Nu, de ce să vreau să plec de la TV8? Am avut un moment de ezitare în vara anului trecut, legată de altă chestie, nu e legat de Natalia și Platon, am mai spus nu aveam nici o bănuială. Însă atunci am decis că trebuie să rămân la TV8. De când s-a început tot acest scandal, această nebuneală. Am avut mereu un singur gând: TV8 înseamnă peste 100 de oameni care muncesc acolo. Eu nu am dreptul să mă gândesc la altceva decât cum facem să salvăm televiziunea, să recăpătăm încrederea oamenilor în noi”.

Urmărește interviul integral în video de mai jos:

Sursa: ea.md

Categorii
În Basarabeasca În lume În Moldova

Un avion privat romanesc s-a prabusit intr-o cladire din Milano. Toate persoanele de la bord au murit

Miliardarul Dan Petrescu, soția și fiul acestora sunt printre cei opt oameni decedați la bordul avionului care s-a prăbușit duminică în zona suburbană a Milanului, din nordul Italiei, au declarat surse oficiale pentru Digi24.ro. Potrivit unor informații, în aeronavă se aflau șapte cetățeni români.

La comenzile avionului se afla omul de afaceri român Dan Petrescu, în vârstă de 68 de ani, proprietarul aeronavei, scrie presa din Italia. Dan Petrescu era, conform Corriere della Sera proprietarul aeronavei care s-a prăbușit, duminică, la Milano, aparatul fiind achiziționat în 2015 de Petrescu, împreună cu Vladimir Cohn, fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București. Potrivit unor surse, în accident și-ar fi pierdut viața șapte persoane care dețineau cetățenie română.

Publicația italiană mai notează că Petrescu este un antreprenor imobiliar de succes, este unul dintre cei mai bogați bărbați din țară, proprietar de hipermarketuri și galerii comerciale (Metro și Real), cu dublă cetățenie română și germană. Partener al lui Ion Țiriac, cu active estimate la aproximativ 3 miliarde de euro, Petrescu s-a mutat în Germania pentru a scăpa de regimul lui Nicolae Ceaușescu și s-a întors în țară după 1989.

Potrivit Corriere della Sera, printre victime se numără și soția sa, de 65 de ani, născută în România, cu cetățenie franceză, și fiul său de 30 de ani, Dan Stefan Petrescu, născut la München și, de asemenea, cu dublă cetățenie.

Mama lui Dan Petrescu, în vârstă de 98 de ani, era deja în Olbia, în vila familiei, așteptându-i pe ceilalți oaspeți pentru o vacanță în Sardinia.

Fiul lui Petrescu, în vârstă de 30 de ani, cercetător în Canada, ajunsese în Italia alături de un cuplu de prieteni, format dintr-un italian din Lombardia și o română cu cetățenie franceză. În avion se afla și copilul lor de un an și bunica maternă a copilului, tot româncă.

Printre victime ar exista apoi un tânăr cu cetățenie non-italiană.

Alături de ei, în avionul privat se mai aflau și cele două fiice ale lui Dan „Miki” Alexandrescu, fost jurnalist sportiv specializat în Formula 1, care a murit anul trecut. Claire și Emilie Alexandresco aveau cetățenie franceză, scrie Radu Tudor, citat de G4Media.ro.

Categorii
În Moldova Social

Locurile în terapie intensivă sunt la limită

În timp ce pe străzile din municipiul Chișinău, dar și în transportul public, nu prea vezi oameni cu măști și care să respecte distanța fizică, spitalele din municipiul Chișinău sunt pline, iar locurile în secțiile de terapie intensivă sunt la limită. La momentul actual, un singur spital „Gheorghe Palade”, nu este antrenat în circuitul Covid. Cel mai probabil însă și acesta va fi inclus în curând în tratamentul bolnavilor de această infecție. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei Ion Ceban, în cadrul ședinței serviciilor primăriei.

„Urmărim în continuare o creștere a numărului de bolnavi Covid. În spitalele municipale sunt internate 929 de persoane, adulți și copii. Extrem de gravă este situația a 44 intre ei. Spitalele municipale fac cu greu față numărului mare de pacienți care necesită spitalizare. Sunt la limită și numărul de locuri din secțiile de terapie intensivă”, a spus primarul , precizând că a avut o discuție cu responsabilii de la Ministerul Sănătății în acest sens. „Sper eforturile conjugate dintre spitalele republicane și cele municipale să ofere soluții eficiente pentru a oferi ajutorul necesar acestor pacienți”.

Medicii din municipiul Chișinău reiterează că valul patru al pandemiei, predominat de tulpina Delta, este cel mai agresiv, reieșind atât din rata mare de contagiozitate cât și din complicațiile pe care le generează.

„Reiterez, Directia sănătate împreună cu direcția spitalelor Covid ne atenționează asupra numărului limitat de paturi, inclusiv în secțiile de terapie intensivă. Reieșind din această situație cel mai probabil vom extinde numărul de locuri. Un bloc al spitalului „Sfânta Treime” va deveni bloc Covid, inclusiv cu 30 – 32 de paturi de terapie intensivă. Totodată vom activa o secție Covid la spitalul municipal numărul 4”, a mai spus Ion Ceban.

Actualmente în municipiul Chișinău doar spitalul „Gheorghe Palade” nu este antrenat în procesul Covid, dar dacă va fi necesar aici vor fi activate 200 – 300 de paturi, inclusiv în secția de terapie intensivă, mai spun responsabilii din cadrul primăriei capitalei.

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼