Categorii
În lume În Moldova

Criza globală de energie a devenit inevitabilă: Prețul gazului a crescut astronomic; Întreruperi de curent în China și India

O criză globală de energie a devenit inevitabilă, se arată într-o analiză a CNN. Prețul gazelor naturale a crescut astronomic, la fel și costul cărbunelui, iar un baril de țiței Brent ar putea depăși 100 de dolari. Au fost înregistrare întreruperi de curent în China și India.

La creșterea cotațiilor gazelor a contribuit și iarna trecută, neobișnuit de lungă și de rece în Europa, care a epuizat stocurile din depozitele de gaze naturale. Creșterea cererii de energie de după ridicarea restricțiilor epidemice a îngreunat procesul de reaprovizionare, care are loc de obicei în primăvară și vară, mai ales în condițiile unei creșteri și de gaz natural lichefiat, venite din China. Ulterior, scăderea exporturilor de gaze din Rusia a agravat problema, ducând prețurile gazelor la un nivel de opt ori mai mare față de septembrie 2020.

Guvernele încearcă să limiteze impactul asupra consumatorilor, dar recunosc că este posibil să nu poată preveni creșterea facturilor.

În China, autoritățile au început deja să întrerupă furnizarea electricității pentru populație, iar în India doar jumătate din centralele termice mai au suficient cărbune pentru a funcționa mai mult de două zile. În Europa, asociațiile de protecție a consumatorilor au solicitat interzicerea deconectării de la energie în cazul în care clienții nu pot achita facturile la timp, scrie Biziday.

„Acest șoc al prețurilor este o criză neașteptată într-un moment critic“, a declarat miercuri Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, confirmând că blocul comunitar își va contura răspunsul politic pe termen lung săptămâna viitoare. “Prioritatea imediată ar trebui să fie atenuarea impactului asupra societății și protejarea gospodăriilor vulnerabile.”

De la începutul lunii septembrie, prețul gazului natural a crescut cu 60% în Europa și cu 85% în Asia de Est. Prețurile rămân mult mai mici în Statele Unite, care este exportator net de gaze naturale, dar au ajuns totuși la cele mai înalte niveluri din ultimii 13 ani, după o creștere cu 47% de la începutul lunii august.

Majorarea prețurilor la energie contribuie și la creșterea inflației, care era deja o preocupare majoră, deoarece economia globală încearcă să se recupereze după efectele persistente ale crizei Covid. Facturile mai mari la energie ar putea limita cheltuielile pe îmbrăcăminte sau ieșiri în oraș, iar dacă întreprinderile vor fi rugate să reducă activitatea pentru a conserva energia, acest lucru ar putea afecta și mai mult economia.

Totuși, Banca Société Générale a precizat că aprobarea mai rapidă de către autoritățile germane a conductei Nord Stream 2, sensibilă din punct de vedere politic, care va transporta gaze direct din Rusia către Europa, va detensiona semnificativ situația. Și președintele rus Vladimir Putin a declarat că Gazprom nu a “refuzat niciodată să sporească aprovizionarea consumatorilor săi, dacă depun oferte adecvate”. Prețul gazelor a scăzut în ultimele două zile, după declarația lui Putin, dar Bloomberg a observat că această ofertă vine cu costuri politice.

Nu există o soluție imediată, au remarcat experții. Potrivit CNN, cel mai bun scenariu, ar fi o iarnă blândă, care ar permite refacerea stocurilor de gaze, dar acest lucru s-ar putea întâmpla abia în primăvara anului 2022. Dacă vremea va fi foarte rece în următoarele luni, cele mai expuse țări din Europa sunt Italia și Marea Britanie. Aceasta din urmă nici nu are capacitate de stocare și se confruntă acum cu probleme semnficiative în aprovizionarea cu energie electrică din cauza disfucțiilor unei linii care o leagă de Franța.

Există, de asemenea, îngrijorarea că volatilitatea prețurilor ar putea alimenta scepticismul public cu privire la finanțarea tranziției energetice către surse mai puțin poluante. Guvernele care s-au angajat să reducă emisiile încearcă preventiv să transmită un mesaj că actuala criză este mai degrabă un argument pentru, iar nu împotriva, renunțării treptate la energia produsă cu cărbune și gaze.

Sursa: journal.md

Categorii
În lume În Moldova

PNUD: Republica Moldova este poziționată drept una din cele mai sărace țări în regiune

Criza pandemică afectează pe cei mai vulnerabili, iar efectele negative nu sunt încă pe deplin dezvăluite, constată noile valori ale Indicelui global al Sărăciei Multidimensionale, lansat ieri de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Conform acestuia, Republica Moldova este poziționată drept una din cele mai sărace țări în regiune, cu disparități între mediul rural și urban în privința accesului la educație și servicii, transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD, criza pandemică va duce la aprofundarea inegalităților și înăsprirea excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile din Moldova. Valoarea Indicelui Sărăciei Multidimensionale pentru Republica Moldova este de 0,004, conform celor mai recente date disponibile din 2012, incluse în Indicele global al Sărăciei Multidimensionale (ISM), elaborat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Inițiativa Oxford pentru Sărăcie și Dezvoltare Umană (OPHI).

Nivelul de trai, urmat de educație și sănătate, sunt domeniile care contribuie cel mai mult la disparitățile înregistrate. Conform Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS), rata sărăciei absolute în 2018 a fost de 23%, reducându-se cu 4,7 puncte procentuale în comparație cu nivelul anului 2017. În același timp, rata sărăciei extreme a fost de 8,7%.

Pe măsură ce criza COVID-19 continuă, se aprofundează și inegalitățile pe anumite dimensiuni, în special pentru grupurile vulnerabile. O evaluare aprofundată a impactului socio-economic realizată de PNUD și UNFPA în anul 2020 constată că pandemia a indus un impact negativ aproape imediat asupra grupurilor deja vulnerabile, precum femeile, gospodăriile sărace, dar a expus și alte grupuri la riscuri noi. Criza afectează nu doar veniturile, dar și accesul la servicii și va avea impact negativ de lungă durată asupra tuturor dimensiunilor dezvoltării umane durabile. Înainte de survenirea crizei, Moldova pierdea în medie circa 10% din potențialul său de dezvoltare umană, din cauza diferitor forme ale inegalității.

„Pandemia COVID-19 a erodat progresul dezvoltării din lume și noi încă mai încercăm să înțelegem impactul său deplin. Indicele Sărăciei Multidimensionale din acest an ne reamintește despre necesitatea unei imagini depline privind modul în care populația este afectată de sărăcie, cine sunt cei afectați și unde locuiesc ei, dacă ne propunem să progresăm și să intervenim cu răspunsuri efective la criză, de care să beneficieze toți oamenii”, afirmă Achim Steiner, administrator al PNUD.

Deși nu sunt disponibile date depline cu privire la impactul COVID-19 asupra ISM, pandemia a expus fisurile existente în sistemul de protecție socială și cel al învățământului, precum și vulnerabilitatea lucrătorilor din întreaga lume. După cum arată raportul, aceste fisuri sunt foarte profunde în țările care înregistrează nivele mai mari de sărăcie multidimensională. De exemplu, milioane de copii din lume n-au frecventat școala pe parcursul pandemiei, însă perturbarea învățământului formal a fost mai prevalentă în țările cu un ISM mai mare.

Indicele global al Sărăciei Multidimensionale examinează nivelul și componența sărăciei multidimensionale în 109 țări, cuprinzând 5,9 miliarde de persoane.

Sursa: moldpres.md

Categorii
În Moldova Social

Antirecord. Câte cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Categorii
Politică

Maia Sandu, apel către Procuratură, cu privire la dosarul lui Stoianoglo: „Avem nevoie de mai multă claritate”

Președinta țării Maia Sandu a solicitat Procuraturii să informeze societatea plenar și la timp despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo, despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, precum și despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii. Un mesaj în acest sens a fost publicat în dimineața de 8 octombrie, în timp ce la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, judecătorii examinează demersul procurorului de caz, privind plasarea lui Stoianoglo în arest pentru 30 de zile.

Maia Sandu a menționat că dosarul în care este vizat procurorul general Alexandr Stoianoglo „este unul de interes major pentru întreaga societate și trebuie să ne asigurăm că e tratat cu maximă responsabilitate”:

„Tocmai de aceea, avem nevoie de mai multă claritate în procesele care au loc acum în cadrul Procuraturii Generale și în acțiunile întreprinse de procurori. Încrederea cetățenilor în această instituție depinde atât de eficiența activității ei, cât și de corectitudinea și transparența procedurilor. Cer Procuraturii să informeze societatea plenar și la timp despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo, despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, precum și despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii. În acest caz, ca și în toate celelalte, este nevoie de maximă transparență. Tăinuirea oricăror informații și comiterea oricăror abuzuri este inadmisibilă”.

Judecătorii examinează în dimineața de 8 octombrie demersul procurorului Victor Furtună privind plasarea în arest pentru procurorul general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo. Între timp, în fața clădirii, s-au adunat circa 100 de persoane, inclusiv deputați socialiști, care solicită eliberarea lui Stoianoglo.

Pe numele lui Stoianoglo a fost pornit un dosar penal pentru 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. El a fost reținut în seara de 5 octombrie pentru 72 de ore, termen care expiră astăzi.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
Bani În Moldova

Motorina costă aproape 18 lei, iar benzina a depășit 21 de lei

Motorina a ajuns să coste aproape 18 lei. Benzina cu cifra octanică 95 a depășit prețul de 21 de lei, iar cea cu cifra octanică 98 costă aproape 22 de lei. Gazul lichefiat se vinde cu aproape 13 lei, transmite IPN.

Dacă acum circa zece zile, un litru de motorină se vindea cu 17,15 lei, astăzi, 8 octombrie, se vinde deja cu 17,95 lei. Operatorii au efectuat majorări practic în fiecare zi, ajungând la prețul de aproape 18 lei.

Un litru de benzină cu cifra octanică 95 se vinde la pompă cu 21,05 lei, iar un litru de benzină cu cifra octanică 98 – cu 21,95 lei. Prețul la gazul lichefiat variază între 12,95 și 12,97 lei.

Operatorii își ajustează prețurile la panou în funcție de prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a carburanților, stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. La data de 7 octombrie, prețurile pentru produsele petroliere de tip standard erau: benzina 95 – 21,06 lei, iar motorina 17,95 lei.

Categorii
Anunțuri În Moldova

Din 11 octombrie certificatele moldovenești de vaccinare vor fi recunoscute pe teritoriul Marii Britanii

Republica Moldova va fi adăugată în lista țărilor, ale căror certificate de vaccinare împotriva COVID-19, sunt recunoscute în Marea Britanie. Măsura, luată de autoritățile britanice, va intra în vigoare 11 octombrie, ora 04.00.

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie atenționează că, pentru cei care sosesc în Anglia înainte de această dată, se aplică regulile pentru persoanele care nu sunt complet vaccinate.

După 11 octombrie, călătorii care dețin un certificat de vaccinare moldovenesc trebuie să prezinte la intrarea în Marea Britanie următoarele: dovada rezervării unui test COVID care urmează să fie efectuat în a doua zi de la sosire, și formularul passenger locator form.

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼