În contextul promovării, utilizării și aplicării tehnologiilor trans-industriale bazate pe potențialul și domeniile strategice ale Moldovei precum FinTech, AgTech, PowerTech și MedTech, proiectul Tekwill s-a angajat să lanseze Verticala PowerTech – un amplu program dedicat antreprenorilor care dezvoltă soluții pentru domeniul energiei regenerabile.
Mai exact, aceasta reprezintă o platformă care conectează diferiți actori din industrie și creează punți de colaborare pentru dezvoltarea cercetării și inovațiilor. Verticala cuprinde mai multe programe, menite să asigure integrarea tehnologiilor în domeniul energiei durabile, printre care și un laborator creat la Universitatea Tehnică a Moldovei, cu suportul proiectului TEKWILL, susținut de USAID și Suedia.
„Energia regenerabilă și eficiența energetică sunt două dintre obiectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova, iar noi, cei de la USAID, considerăm că prin utilizarea eficientă a energiei regenerabile vom asigura o dezvoltare accelerată a țării. USAID încurajează parteneriatele din sectorul privat să aleagă și să promoveze tehnologii prietenoase mediului și, astfel, să dezvolte noi practici de business și să facă investiții ce vor atenua apariția unor riscuri. Universitatea Tehnică a Moldovei împreună cu Tekwill a creat Laboratorul PowerTech – o verticală ce susține un grup de companii cu activități centrate în sectorul tech și cel al energiei. Activitatea laboratorului se va concentra pe modernizarea curriculumurilor de studii și materialelor educaționale, studierea celor mai noi tendințe digitale în domeniul IT global și crearea oportunităților de dezvoltare IT și non-IT”, a conchis John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID Moldova.
„PowerTech Lab” este un laborator conceput pentru a oferi un mediu propice pentru dezvoltarea produselor unice și inovatoare în acest domeniu. Acesta este localizat la Universitatea Tehnică a Moldovei (Str. 31 august 1989, 78, Bl. 2). „Power Tech Lab” reproduce, la o dimensiune mai mică, mediul din cadrul centrului Tekwill, stimulând promovarea cercetării și explorarea oportunităților TIC, dându-le ocazia participanților de a dezvolta propriile concepte. Laboratorul este dotat cu echipamente avansate, care permite atât startup-urilor, cât și studenților instruirea și testare în domeniul energiei durabile. Laboratorul își propune să valorifice cele mai importante active soft sau hard ale universității, contribuind astfel la modernizarea curriculumului și la creșterea calificării facultăților vizate.
„În următorii ani deficitul de competențe va crește în paralel cu dezvoltarea industriei, iar educația trebuie să se alinieze, pentru a face față acestor evoluții. Pentru atingerea acestui obiectiv, ne-am propus să susținem universitățile în dezvoltarea capacităților privind aplicarea tehnologiilor viitorului. Acest laborator oferă mai multe oportunități necesare pentru inovare, dezvoltarea afacerii și generarea de soluții utile, atât pe plan național, și, de ce nu, și internațional. Înființarea lui va ajuta la expunerea studenților la cele mai bune practici globale și la cele mai noi tehnologii. Un mare avantaj este și faptul că laboratorul se află în cadrul universității, ceea ce creează un mediu tehnic și care le oferă studenților oportunitatea de a dezvolta produse, împreună cu programe de incubare și accelerare”, a declarat Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL/directoare Proiecte Strategice ATIC.
În cadrul verticalei „Power Tech” este organizat și un accelerator dedicat – „Moldova Power Accelerator”, la care 6 startup-uri autohtone din domeniul tehnologiilor ecologice își vor dezvolta serviciile și produsele. Timp de 10 săptămâni, afacerile nou-lansate vor avea parte de expertiză, mentorat și ghidare din partea experților internaționali de la Centrul de Inovație DEX din Republica Cehă, dar și din partea experților din Republica Moldova, pentru a-și scala afacerea.
„Academia de design”, „Phoenix Technologies”, „Uniqa Wall Systems”, „Scandinavian Smart House”, „Olegnegru” și „Vertical Wind Turbines” – sunt startup-urile care participă la accelerator, dezvoltând produse,servicii și soluții inovative, precum:
- elaborarea unui design durabil pentru clădirile verzi, care să ofere mai multă eficiență energetică și să reducă emisiile de carbon;
- consolidarea energiei regenerabile;
- construirea casele prefabricate, eficiente din punct de vedere energetic, cu panouri solare, care se asamblează în cel mult o săptămână, cu zero deșeuri;
- construirea caselor ecologice, de la proiect – la cheie;
- soluții de generare a energiei solare;
- soluții de construire a turbinelor verticale, pentru a maximiza eficiența vântului natural, generând astfel mai multă energie.