Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Moarte învăluită de mister, în capitală: O femeie de 37 de ani, a fost găsită fără suflare într-un apartament

Cadavrul unei femei a fost găsit zăcând la podea într-un apartament din capitală. Descoperirea macabră a avut loc în seara zilei de 10 octombrie pe bulevardul Dacia, din sectorul Botanica.

Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, a declarat pentru Deschide.MD că victima s-a dovedit a fi în vârstă de 37 de ani, iar cadavrul său a fost depistat de către partenerul său, care a și alertat poliția, scrie deschide.md

„Bărbatul a declarat că femeia recent s-a mutat în apartamentul de pe bulevardul Dacia și urmau să locuiască împreună. Ultima dată ar fi vorbit cu ea în seara de 09 Octombrie, iar de atunci nu i-a mai răspuns la apeluri. Astfel, aproximativ la orele 22:00-23:00, bărbatul a decis să se deplaseze personal pentru a verifica dacă totul este în regulă, însă la ușă nimeni nu i-a răspuns. Imediat a solicitat intervenția salvatorilor pentru debloca ușa, iar după ce a intrat în apartament a găsit-o pe femeie zăcând pe podea”, a precizat Stati.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, însă din nefericire medicii au putut doar să constate decesul.

Totodată, medicul-legist, preliminar nu a depistat semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia, iar cadavrul urmează a fi supus mai multor expertize de laborator pentru a se stabili cu exactitate cauzele decesului.

Sursa: Echipa 902

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Accident fatal în raionul Cimişlia. O femeie din Sadaclia şi-a pierdut viaţa

 

Sursa: Publica

Categorii
Cartierul Tineretului Emisiuni

Educație mediatică : Care este diferența dintre bolgger și vlogger? Cine e un influencer,celebrity?

Tot o forma de educație este și educația mediatică, care în zilele noastre e tot atât de importantă ca cea primită în instituțiile de învățământ. Care este diferența dintre bolgger și vlogger? Cine e un influencer? Dar un celebrity? Aflăm în continuare.

Categorii
În Moldova Social

De hramul Satului Carabetovca se amână toate activitățile. De ce?

Primarul satului Carabetovca, Sergiu Răcilă, a anunțat pe pagina oficială a primăriei, că în legătură cu situația pandemică , mîine 14 octombrie 2021, de Hramul Satului Carabetovca se amână toate activitățile de la stadion și Casa de Cultură.

 

Vă reamintim, că noform site-ului oficial a Ministerului Sănătății, alte 1542 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

/VIDEO/ Atenție la pericolul din Beci. Anul trecut, trei persoane au murit, intoxicate cu dioxid de carbon

Dioxidul de carbon, emanat în timpul procesului de fermentare, este extrem de toxic și face victime anual, iar cele mai multe tragedii au loc în beciurile slab ventilate. Specialiștii spun că acest gaz nu are miros sau culoare, iar în câteva secunde poate deveni fatal. Pentru a preveni aceste pericole, IGSU a organizat o întâlnire acasă la familia Rotari, în satul Gornoe, raionul Strășeni, iar membrii familiei au povestit cum pregătesc vinul fără risc pentru viață. Potrivit gazdelor, în prima etapă, ei lasă vinul să fermenteze afară în cadă, iar numai după asta îl scurg, îl depozitează în butoaie și îl duc în beci.

Gospodarii au și o metodă de a verifica dacă este sau nu periculos de intrat în beci în perioada când vinul fermentează.

Specialiștii IGSU au confirmat că metoda de pregătire a vinului de către membrii familiei Rotari este una sigură și recomandă tuturor gospodarilor să le urmeze exemplul.

Totodată, ei au explicat că simptomele intoxicației se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă, care pot duce la deces. De aceea pompierii recomanda ca gospodarii să nu intre în pivnițe atunci când fermentează vinul.

În aceste circumstanțe, cei care supraveghează afară trebuie să apeleze imediat la 112, iar salvatorii, echipați corespunzător vor scoate persoana afară și-I vor acorda ajutorul necesar. IGSU anunță că începând din data de 12 octombrie, angajații instituțiilor vor merge pe la casele gospodarilor pentru a-I preveni despre riscuri și metode de precauție.

Potrivit datelor IGSU în anul 2020, trei persoane și-au pierdut viețile în urma intoxicației cu dioxid de carbon emanat în procesul de fermentare a vinului.

Sursa: Echipa 902

Categorii
În Moldova Social

Cod Galben: În bazinul râului Prut se menține scurgere scăzută

În bazinul râului Prut, în continuare se menține scurgerea scăzută cu 45-50% din valorile medii multianuale.

Alerta a fost emisă de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, scurgerea scăzută este cauzată de etiajul de toamnă și lipsa precipitațiilor, transmite Știri.md.

 

Alerta a fost emisă pe sectorul satul Criva – orașul Costești, în perioada 12-19 octombrie. Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Categorii
În Moldova Social

Program care dezvoltă soluții pentru domeniul energiei regenerabile, lansat cu ajutorul Tekwill. Cui este destinat?

În contextul promovării, utilizării și aplicării tehnologiilor trans-industriale bazate pe potențialul și domeniile strategice ale Moldovei precum FinTech, AgTech, PowerTech și MedTech, proiectul Tekwill s-a angajat să lanseze Verticala PowerTech – un amplu program dedicat antreprenorilor care dezvoltă soluții pentru domeniul energiei regenerabile.

Mai exact, aceasta reprezintă o platformă care conectează diferiți actori din industrie și creează punți de colaborare pentru dezvoltarea cercetării și inovațiilor. Verticala cuprinde mai multe programe, menite să asigure integrarea tehnologiilor în domeniul energiei durabile, printre care și un laborator creat la Universitatea Tehnică a Moldovei, cu suportul proiectului TEKWILL, susținut de USAID și Suedia.

„Energia regenerabilă și eficiența energetică sunt două dintre obiectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova, iar noi, cei de la USAID, considerăm că prin utilizarea eficientă a energiei regenerabile vom asigura o dezvoltare accelerată a țării. USAID încurajează parteneriatele din sectorul privat să aleagă și să promoveze tehnologii prietenoase mediului și, astfel, să dezvolte noi practici de business și să facă investiții ce vor atenua apariția unor riscuri. Universitatea Tehnică a Moldovei împreună cu Tekwill a creat Laboratorul PowerTech – o verticală ce susține un grup de companii cu activități centrate în sectorul tech și cel al energiei. Activitatea laboratorului se va concentra pe modernizarea curriculumurilor de studii și materialelor educaționale, studierea celor mai noi tendințe digitale în domeniul IT global și crearea oportunităților de dezvoltare IT și non-IT”, a conchis John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID Moldova.

„PowerTech Lab” este un laborator conceput pentru a oferi un mediu propice pentru dezvoltarea produselor unice și inovatoare în acest domeniu. Acesta este localizat la   Universitatea Tehnică a Moldovei (Str. 31 august 1989, 78, Bl. 2). „Power Tech Lab” reproduce, la o dimensiune mai mică, mediul din cadrul centrului Tekwill, stimulând promovarea cercetării și explorarea oportunităților TIC, dându-le ocazia participanților de a dezvolta propriile concepte. Laboratorul este dotat cu echipamente avansate, care permite atât startup-urilor, cât și studenților instruirea și testare în domeniul energiei durabile. Laboratorul își propune să valorifice cele mai importante active soft sau hard ale universității, contribuind astfel la modernizarea curriculumului și la creșterea calificării facultăților vizate.

„În următorii ani deficitul de competențe va crește în paralel cu dezvoltarea industriei, iar educația trebuie să se alinieze, pentru a face față acestor evoluții. Pentru atingerea acestui obiectiv, ne-am propus să susținem universitățile în dezvoltarea capacităților privind aplicarea tehnologiilor viitorului. Acest laborator oferă mai multe oportunități necesare pentru inovare, dezvoltarea afacerii și generarea de soluții utile, atât pe plan național, și, de ce nu, și internațional.  Înființarea lui va ajuta la expunerea studenților la cele mai bune practici globale și la cele mai noi tehnologii. Un mare avantaj este și faptul că laboratorul se află în cadrul universității,  ceea ce creează un mediu tehnic și care le oferă studenților oportunitatea de a dezvolta produse, împreună cu programe de incubare și accelerare”, a declarat Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL/directoare Proiecte Strategice ATIC.

În cadrul verticalei „Power Tech” este organizat și un accelerator dedicat – „Moldova Power Accelerator”, la care 6 startup-uri autohtone din domeniul tehnologiilor ecologice își vor dezvolta serviciile și produsele. Timp de 10 săptămâni, afacerile nou-lansate vor avea parte de expertiză, mentorat și ghidare din partea experților internaționali de la Centrul de Inovație DEX din Republica Cehă, dar și din partea experților din Republica Moldova, pentru a-și scala afacerea.

„Academia de design”, „Phoenix Technologies”, „Uniqa Wall Systems”, „Scandinavian Smart House”, „Olegnegru” și „Vertical Wind Turbines”  – sunt startup-urile care participă la accelerator, dezvoltând produse,servicii și soluții inovative, precum:

  • elaborarea unui design durabil pentru clădirile verzi, care să ofere mai multă eficiență energetică și să reducă emisiile de carbon;
  • consolidarea energiei regenerabile;
  • construirea casele prefabricate, eficiente din punct de vedere energetic, cu panouri solare, care se asamblează în cel mult o săptămână, cu zero deșeuri;
  • construirea caselor ecologice, de la proiect – la cheie;
  • soluții de generare a energiei solare;
  • soluții de construire a turbinelor verticale, pentru a maximiza eficiența vântului natural, generând astfel mai multă energie.

Categorii
Bani În Moldova

200 000 de euro pentru susținerea libertății presei în Moldova

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a avut o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Danemarcei Jeppe Kofod. Oficialii au vorbit despre agenda bilaterală, consolidarea democrației și procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Am salutat anunțul omologului meu danez privind alocarea prin intermediul Fondului pentru Noua Democrație a unei sume de 200 de mii de EUR pentru programele de susținere a libertății presei în Republica Moldova și contracararea dezinformării. Împărtășim cu Danemarca convingerea că mass-media liberă și independentă este o piatră de temelie a oricărei democrații”, a declarat ministrul Nicu Popescu.

Programul se va concentra în special pe dezvoltarea capacităților mass-mediei regionale, inclusiv din UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană, Taraclia și municipiul Bălți, fiind sprijinite activități care pot contribui la creșterea profesionalismului și la formarea jurnaliștilor de investigație.

Sursa: Diez.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼