Categorii
În Moldova Social

Ala Nemerenco: În statistică au fost incluse o parte din testele realizate și cazurile detectate luni

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o explicație referitor la numărul mare de cazuri de COVID-19 înregistrat ieri, 13 ocotmbrie.

„O mică explicație pentru toți care au comentat numărul excesiv de cazuri COVID-19 raportate astăzi. Luni au fost raportate doar 2192 de teste și doar 535 cazuri de infectare. Astăzi – 11372 teste și 2052 cazuri COVID. În statistica de astăzi sunt incluse o parte din testele realizate și cazurile detectate luni, dar neraportate. Situația a fost cauzată de faptul că luni a fost realizată pentru prima dată integrarea rapoartelor în Certificatul digital COVID și unor laboratoare nu le-a reușit integrarea. Problemele apărute au fost remediate, statistica “reparată” și adusă la zi”, a menționat Ala Nemerenco, într-o postare pe Facebook.
Categorii
În Moldova

Celebrități de renume internațional care s-au născut la Chișinău

Ar putea părea surprinzător, dar mai multe personalități remarcante de renume internațional, din domeniul artelor, cinematografiei, televiziunii, au văzut lumina zilei la Chișinău.

Portalul Orasulmeu.md a realizat o listă a celebrităților internaționale născute la Chișinău.

Regizorul american Lewis Milestone s-a născut la Chișinău în 1895. Familia lui emigrează în 1912 în SUA. În 1919 Melistone obține cetățenia Statelor Unite ale Americii. După o perioadă de peregrinări ajunge să lucreze la Hollywood. De menţionat este că faimosul regizor a vizitat de mai multe ori Chişinăul.


Interpreta franceză Sarah Gorby este originară din Chişinău. Artista s-a născut în 1900, în capitala Basarabiei. La 17 ani a plecat la Iaşi, pentru a studia muzica. Apoi, s-a mutat la Roma, iar mai apoi la Paris. În anii ’30 ai secolului trecut era foarte populară în America Latină şi SUA datorită cântecelor evreieşti, ruseşti, țigăneşti şi româneşti pe care le interpreta.

Soprana Maria Cebotari este originară din Chişinău. Artista s-a născut în 1910 într-o familie modestă de basarabeni. După finalizarea studiilor la conservatorul din orașul natal, este angajată la Teatrul de Artă din Moscova. Maria Cebotari este considerată una dintre cele mai mari soprane din lume.Mai puţin cunoscută în Republica Moldova, ilustratoarea şi pictoriţa Elisabeth Ivanovsky este o personalitate remarcabilă în lumea artei franceze. Elisabeth Ivanovsky s-a născut la Chişinău în 1910. Este cunoscută în Franţa şi Belgia pentru ilustraţiile de pe copertele cărţilor pentru copii.

Radu Poclitaru, fondatorul teatrului „Kiev Modern Balet”, este născut la Chişinău în 1972. De la vârsta de 4 ani artistul a practicat dansurile, iar mai târziu studiat la instituţii de profil din Chişinău, Moscova, Kiev, Minsk şi Odesa. Radu Poclitaru a fost dansator la Teatrul Mare de Operă şi Balet din Belorusia, a dansat la Teatrul Bolişoi din Moscova şi a fost coreograf la ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Sochi.

Svetlana Toma, născută la Chişinău în 1947, este o actriță din Republica Moldova stabilită în Federaţia Rusă. Artista este cunoscută pentru interpretarea rolului Radei din filmul Șatra (1975).

Actriţa, dansatoarea şi cîntăreaţa franceză Nita Raya este născută la Chişinău în 1915. În 1926 familia actriţei s-a mutat la Paris. În Franţa actriţa este cunoscută pentru filmele Ignance (1937), Le Rois du Sport (1937) şi Le roi des gangsters.

Iurie Nicolaev – prezentator sovietic și rus la radio și televiziune, actor. Artist al Poporului din Federația Rusă. Iurie Nicolaev s-a născut pe 16 decembrie 1948 în RSS Moldovenească, orașul Chișinău.

Avigdor Lieberman – politician israelian, ministru de Externe în trei guverne israeliene, deputat al Knessetului, lider al partidului politic „Casa noastră – Israel”. S-a născut pe 5 iulie de 1958 la Chișinău.

Svetlana Criucicova – actriță sovietică și rusă de teatru și film. Artistă a Poporului din RSFSR (1991), laureată a două premii „Nika”. Este născută la 22 iunie 1950 la Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldova.

Elmira Scripcenco – campion European (2001), campioană multiplă a Moldovei și Franței la șah, maestră internațională. Este născută la Chișinău, pe 17 februarie 1976.

Harry (Gregori Simon) Koșnițki – Maestru International ICCF (Federației Internaționale la Șah prin Corespondență, 1972). S-a născut pe 6 octombrie 1907, la Chișinău.

Grigori Mișonznik – pictor, născut în anul 1902 la Chișinău.

Liubovi Gruzinova– compozitor, poet. S-a născut și a crescut la Chișinău.

Adrian Mustea – prima violă în orchestra Operei de Stat din Bavaria. Muzicianul s-a născut la Chișinău, în 1988.

Ilia Oleinikov – actor sovietic și rus de estradă, comic, prezentator TV, laureat al premiului „Taffy” (1996), Artist al Poporului din Rusia. Este născut la 10 iulie 1947, la Chișinău.

Sursa: Unica.md

Categorii
În Moldova Social

Frații Vadim și Igor Bîzdîga: livezile superintensive sunt de perspectivă

În satul Trinca, raionul Edineț toată lumea știe că există o livadă frumoasă de mere, dar și cireș care aparține fraților Vadim și Igor Bîzdîga, iar Vasile Bîzdîga, tatăl lor este cel care i-a ghidat pe tinerii antreprenori de la primii pași în domeniul horticol. În prezent, frații au planuri mari în ceea ce ține producția merelor și nu numai, căci dacă la început aveau nevoie de consultația tatălui, acum ei sunt cei care îl consultă când este vorba în strategia de dezvoltare.

Vasile Bîzdîga și-a droit feciorii acasă, în țară, așa că i-a îndemnat să studieze în Moldova și să se implice în domeniul agriculturii.

”Tata de fapt nu ne-a permis să plecăm din țară, el creștea și cultivă și acum cereale pe o suprafața de circa 750 de hectare, dar mai avem și cartofi, pe o suprafață de 50 de hectare. Am recoltat 2000 de tone în acest an. Recent am câștigat tenderul de a aproviziona armata cu 350 de tone de cartofi. De fapt, acum noi suntem o echipă puternică, eu cu fratele Igor îl ajutăm pe tată. Dacă nu insista să rămânem în țară, sigur plecam în străinătate după o viață mai bună. Dar sprijinul tatălui a contat foarte mult pentru noi, care începeam afacerea de la zero” a subliniat Vadim Bîzdîga.

Împreună cu fratele său Igor, cu sfatul tatălui, în 2013 au plantat prima lor livadă măr.

”Studiind cererea de producție agricolă, am înțeles că anume merele și cireșele sunt cele mai solicitate pe piața internă și externă. Mai întâi am plantat 25 de hectare de livadă tradițională, după care am decis să înființăm totuși, livezi superintensive, pentru că există o diferență mare în calitatea recoltelor obținute. În plus, este mult mai ușor de lucrat și oamenii pe care îi angajăm sunt mai deschiși să muncească în livezi moderne. Astfel, în anul 2017-18, în urma suportului primit de la stat, sub formă de subvenții accesate prin intermediul AIPA, am înființat 15,3 ha livadă de mere superintensivă, dotată cu sistem de suport. Ulterior, în anul 2019 am mai plantat 3,7 ha livadă superintensivă de măr și 4,32 ha livadă de cireș, instalând și un sistem de irigare. Și în acest an am plantat circa 30 ha de livadă cu tot pachetul tehnologic. Am înțeles că plantațiile superintensive sunt de perspectivă” a explicat Vadim Bîzdîga.

 

Sunt foarte activi în domeniul antreprenoriatului agricol, au participat la diferite instruiri și seminare de profil, organizate de Federația Națională a Fermierilor și Asociația ”Moldova Fruct”. Pentru a-și permite dezvoltarea afacerii, au mers și la diverse deplasări peste hotare, obținând schimb de experiență în Franța, Spania, Olanda. Totodată, frații Bîzdîga au colaborare activă și cu partenerii financiari din țară.

”Orice informație este utilă, mai ales că uneori este foarte bine să afli la timp despre granturi și programe de susținere a antreprenorilor din țară. Dacă nu dispui de finanțe este destul de complicat. Când am instalat sistemul de suport am accesat un credit de la o bancă comercială, ulterior am menținut relația cu acest finanțator, dar și cu instituțiile de stat, fapt ce ne-a permis să ne dezvoltăm afacerea. Am reușit să construim și un depozit, unde păstrăm merele în frigider. În acest sezon am cules 1500 tone de mere pe care urmeză să le exportăm în Rusia. Iar în Macedonia vom exporta cartofi în acest an. Fără investiţi şi eforturi nu poți vorbi de rezultate frumoase, sperăm să reușim să exportăm fructele noastre în viitor și pe piețele europene” a declarat Vadim Bîzdîga.

Sursa: Agrotv.md 

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Un automobil a ars pe un câmp din Orhei: Șoferul era beat. Sunt răniți

Un șofer și doi pasageri au ajuns aseară la spital cu diverse traume după ce automobilul în care se aflau a luat foc. Totul s-a produs în seara zilei de ieri, 13 octombrie, în jurul orei 22:00, pe un câmp dintre localitățile Puțintei și Dîșcova din raionul Orhei.

Preliminar, șoferul, un bărbat de 62 de ani, în timp ce conducea automobilul de model Volkswagen pe un câmp, ar fi pierdut controlul asupra volanului, după care s-a tamponat de o movilă, iar ca rezultat automobilul a luat foc.

În cele din urmă, șoferul și pasagerii au fost duși la spital, iar automobilul a ars în totalitate.

Ulterior, șoferul, fiind supus testării alcoolscopice cu aparatul Drager, rezultatul final a arătat 0,63 mg/l alcool în aerul expirat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: safenews.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Un biciclist de 28 de ani a murit, după ce a fost lovit de un TIR, la Telenești

Un biciclist de 28 de ani a murit, după ce a fost lovit de un TIR, la Telenești. Trupulul neînsuflețit al biciclistului a fost depistat ieri, în jurul orei 20:15, pe traseul Bălți-Sărăteni, între localitatea Ratuș-Mândra, raionul Telenești.

Polițiștii au stabilit că, pe traseul R-6 între localitatea Ratuș-Mândra, a fost tamponat un biciclist cu vârsta de 28 de ani originar din raionul Telenești.

În urma traumelor primite, bărbatul a decedat la fața locului.

În urma măsurilor întreprinse în comiterea accidentului dat se bănuiește conducătorul unui camion de marca Renault la volanul căruia se afla un bărbat de 32 de ani.

La momentul de față mijlocul de transport se află la parcarea specială, iar șoferul se cercetează în stare de libertate.

 

 

 

Categorii
Bani În Moldova

Guvernul a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale

Guvernul R. Moldova a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale, iar Moldoelectrica folosește începând de miercuri, 13 octombrie, păcură din rezerva de stat.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spânu, după ședința Comisiei pentru situații excepționale.

El a precizat că starea de alertă este necesară pentru pregătirea ajutorării populației în condițiile evoluțiilor îngrijorătoare de pe piața energetică.

Potrivit Radio Chișinău, ministrul a anticipat că se așteaptă o majorare a prețului la gaze, dar nu cunoaște încă în ce măsură, astfel că măsurile compensatorii vor fi luate în funcție de tarife.

Andrei Spânu a mai spus că rezervele de păcură sunt suficiente pentru cel puțin o lună, iar compania Energocom a fost mandatată să achiziționeze gaze din Ucraina și România.

În ceea ce privește negocierile cu gigantul rus, Gazprom, Andrei Spânu a declarat că în prezent acesta cere un preț prea mare, pe care Republica Moldova nu îl poate accepta.

Andrei Spânu va avea mâine discuții cu reprezentanții Gazprom, inclusiv despre datoria regiunii transnistrene și pachetul energetic trei, după care, a spus el, va reveni cu detalii.

Sursa: europalibera.org

Categorii
În Moldova Social

Persoanele care vor arde frunzele și deșeurilor municipale vor achita amendă

Conform Dispoziției IPM nr.17-d din 17 septembrie 2021 privind organizarea și desfășurarea Campaniei de Toamnă de salubrizare și amenajare a localităților 2021, Inspecția pentru Protecția Mediului Basarabeasca atenționează persoanele fizice și juridice despre interzicerea arderii resturilor vegetale: iarba uscată, crengi, frunze, etc.

În această perioadă, inspectorii de mediu vor efectua controale prin localitățile raionului Basarabeasca.
IPM Basarabeasca, Vă îndeamnă să faceți curățenie în dreptul gospodăriei sale și să depozitați vegetația uscată pentru evacuarea la gunoiște sau pentru compostare într-un loc special amenajat.
Persoanele care vor arde frunzele și deșeurilor municipale, vor achita amendă conform Codului Contravenţional al RM, art. 154.

Conform legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 6000 până la 9000 de lei.
Vă îndemnăm să fiți responsabili și să nu poluați aerul!

Sursa: IPM Basarabeasca

Categorii
În Moldova Să ne amintim

Să ne amintim: Hramul bisericii din s. Carabetovca r. Basarabeasca 2017

Astăzi este Hramul satului Carabetovca. Din păcate, condițiile pandemie puternic influențează viața noastră și nu putem sărbători împreună. Însă noi vă propunem să vă amintiți cum a trecut această sărbătoarea 4 ani în urmă! La mulți ani Carabetovca !

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼