Una dintre cele mai îndrăgite adolescente celebrity este @iulianaberegoiofficial , tânăra care a cucerit cu energia și vocea sa inimile tinere din România, Republica Moldova și chiar Rusia. Influencera ne-a acordat un interviu exclusiv în care ne povestește despre cariera ei, hate și relațiile cu sora mai mica.
Zi: 15 octombrie 2021
Un grup de hackeri care a luat la țintă și campania electorală din alegerile americane din 2020 continuă să inițieze noi atacuri, folosind tehnici tot mai sofisticate prin care își conving victimele să dea click pe link-uri malițioase. Iranul este, alături de Coreea de Nord, China, Rusia și Israel printre țările ce au cele mai active grupuri de hackeri.
Au fost luați la țintă oficiali guvernamentali, jurnaliști, profesori, oficiali din serviciile secrete și membrii ai unor ONG-uri, toți având un rol în modul în care comunitatea internațională percepe Iranul. Guvernul de la Teheran este foarte sensibil la modul în care țara este percepută în afară.
O tehnică pe care grupul a folosit-o din 2017 este de a convinge victimele să dea click pe un link compromis de pe un site creat de hackeri (phishing), în încercarea de a-i face pe useri să-și dea apoi datele de autentificare de pe Gmail sau Yahoo!
Grupul APT35 a încercat și să încarce spyware pe magazinul Google Play sub forma unei aplicații ce era prezentată în mod fals ca fiind software VPN, Google a detectat aplicația și a eliminat-o la timp, altfel ar fi fost riscul ca ea să fure date legate de convorbiri și de locul unde se aflau userii.
APT35 este grupul despre care Google spunea în iunie 2020 că a lansat atacuri de tip phishing asupra unor oficiali din staff-ul președintelui de atunci al SUA, Donald Trump.
Sursa: radiochisinau
Certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu începând de vineri în Italia pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat, o măsură menită să încurajeze vaccinarea, dar care se loveşte de opoziţia a milioane de salariaţi, scrie AFP, potrivit Digi.
Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi. Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.
Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.
Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.
Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.
Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.
Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane – printre care şi militanţi ai extremei-drepte – au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.
Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.
Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.
Preşedintele bogatei regiuni Veneto, Luca Zaia, a avertizat cu privire la ”haosul” care pândeşte companiile italiene după 15 octombrie. ”Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toţi nevaccinaţii un test la fiecare 48 de ore. Întreprinzătorii cu care vorbesc sunt foarte preocupaţi”, spune politicianul italian.
Totuşi, principala confederaţie a patronatelor, Confindustria, susţine ferm decizia guvernului şi respinge ”şantajul” pe care ar putea eventual să-l încerce lucrătorii calificaţi importanţi ai vreunei companii.
În opinia lui Maurizio Stirpe, un vice-preşedinte al Confindustria, ”nu trebuie să le fie plătite testele celor care refuză vaccinarea, persoanele trebuie să fie puse în faţa responsabilităţilor lor”.
Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat (de centru-stânga) susţin instituirea vaccinării obligatorii, măsură pe care însă guvernul deocamdată nu o ia în calcul, mai ales din cauza formaţiunii Liga (de extremă-dreapta) a lui Matto Salvini, ce face parte din marea coaliţie pe care Mario Draghi a format-o pentru a relansa în urma pandemiei a treia cea mai mare economie din zona euro.
Sursa: zdg.md
Un incendiu a izbucnit la o uzină de peroxid de hidrogen din provincia Jiangsu din estul Chinei.
Potrivit informațiilor preliminare, o persoană a avut de suferit, iar alta a dispărut. Totodată, focul nu ar fi afectat în niciun fel starea mediului.
Cauza incendiului, potrivit unor rapoarte, a fost însoțită de o explozie puternică și este investigată.
Sursa: realitatea.md
Instabilitatea atmosferică rămâne în prim-plan și în weekend, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat, potrivit căruia, sâmbătă, ploile de scurtă durată s-ar putea să cadă pe întreg teritoriul țării. Ce ține de temperatura aerului, aceasta va fi normală pentru această perioadă. Duminică, cerul va fi variabil.
Ce ține de valorile termice resimțite, la Nord, acestea vor urca până la +15 grade, în Centrul Moldovei și în Capitală se vor înregistra temperaturi de +16 grade Celsius. Iar în partea de Sud a țării, mercurul din termometre se va situa în jurul valorii de +17 grade.
Noaptea, minima va oscila între +2 și +7 grade Celsius.
Vântul va bate slab și moderat, cu posibile intensificări seara și dimineața.
Conform ultimei actualizări a Serviciului Hidrometeorologic, vremea de afară nu va suferi mari schimbări săptămâna viitoare, doar că aceasta va deveni puțin mai stabilă pe întreg teritoriul țării. Astfel, ploile de scurtă durată ar urma să se oprească, iar soarele vă străluci și mai mult pe cer. Maxima aerului va urca în a doua parte a săptămânii chiar +22 grade. Vântul va bate moderat.
Sursa: Agrotv.md
Astăzi, Curtea de Apel Chișinău va examina recursul procurorului Victor Furtună în cadrul dosarului Stoianoglo care cere schimbarea măsurii preventive de arest. Ședința este programată pentru ora 13:00, potrivit unimedia.INFO.
Acum 3 zile, procurorul Victor Furtună a contestat încheierea judecătorului de instrucție care l-a plasat pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în arest la domiciliu.
Tot în aceeași zi, avocații lui Stoianoglo au anunțat că au atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia de plasare în arest la domiciliu a Procurorului General suspendat Alexandr Stoianoglo, care a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie.
În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.
Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițerii SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta, care era preconizat pentru ora 18:00.
Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.
Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.
Cu o zi înainte de reținere, Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile.
Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019.
Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.
Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare.
Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.
La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.
Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.
Sursa: Timpul
Documentul interzice expunerea vizibilă a produselor de tutun, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a produselor din tutun și a produselor conexe. Aceasta are drept scop prevenirea accesului minorilor la produsele din tutun și la produsele conexe, protejarea sănătății populației de consecințele consumului de tutun și ale expunerii la fumul de tutun.
În proiect se regăsește și propunerea de excludere a excepțiilor de etichetare a unor produse de tutun. Astfel, cerințele de imprimare a avertismentelor de sănătate se vor aplica și asupra produselor din tutun și produselor conexe destinate vânzării în magazine, baruri și restaurante cu regim duty-free.
Deputații au propus și scăderea cantității de nicotină în lichidul pentru țigaretele electronice. Astfel, se restabilesc reglementările aprobate în anul 2015 pentru cantitatea de nicotină – 20mg per 1 ml de lichid. Această prevedere corespunde Convenției Cadru a Organizației Mondiale a Sănătăți.
Totodată, proiectul de lege vine cu modificări la Codul contravențional al Republicii Moldova, care vizează încălcarea prevederilor de prevenire a accesului minorilor la produsele din tutun şi la produsele conexe.
Sursa: Diez.md
Personalul administrativ-gospodăresc din cadrul instituțiilor medico-sanitare vor beneficia, începând cu 1 noiembrie 2021, de o majorare cu 57 la sută a salariilor. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în lectura a doua de deputați, comunică MOLDPRES.
În urma modificărilor operate în legislație, muncitorii necalificați vor beneficia de o majorare a salariului de la 2470 la 3840 de lei. Pentru muncitorii calificați salariu va constitui 5040 lei, față de 3240 stabilit anterior.
Salariul specialiștilor cu studii superioare, încadrați în aceste instituții, va fi majorat de la 5850 lei la 9090 lei. De asemenea, personalul antrenat în acordarea asistenței medicale pacienților infectați cu noul tip de Coronavirus vor beneficia de un supliment la salariu.
În contextul declarării de către Comisia Situații Excepționale a nivelului de alertă pe piața gazelor naturale, S.A. „Moldovagaz” a adresat un apel către consumatori să raționalizeze consumul de gaze pe perioada de criză.
Acest fapt ar permite să fie depășit mai ușor nivelul de alertă declarat, a afirmat „Moldovagaz” într-un comunicat de presă. Totodată, „Moldovagaz” dă asigurări că depune toate eforturile pentru asigurarea furnizării continue a gazelor naturale tuturor consumatorilor.
Declarație: România va ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică La începutul lunii octombrie, paralel cu negocierile cu „Gazprom” pe contractul de bază, a fost solicitată majorarea volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie curent, care pînă în prezent nu a fost satisfăcută.
Nivelul de alertă prevede implementarea de către întreprinderile de gaze a unei serii de acțiuni care permit gestionarea crizei de gaze fără a fi nevoie să se recurgă la măsuri de urgență, precum sistarea furnizării gazelor consumatorilor noncasnici, care nu fac parte din categoria consumatorilor protejați, precizează „Moldovagaz”.
Din șirul de consumatori protejați fac parte toți consumatorii casnici, întreprinderile şi instituțiile care prestează servicii sociale, centralele termice. „Moldovagaz” va continua discuțiile cu „Gazprom” în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale, cu implicarea Guvernului, în aspectele ce țin de securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale, se mai arată în comunicatul „Moldovagaz”.
Precizăm că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat în seara zilei de 13 octombrie, după ședința Comisiei Situații Excepționale, că în Moldova a fost anunțată stare de alertă pe piața gazelor naturale și că s-a trecut la utilizarea păcurii din rezerva de stat.
Sursa: Noi.md