Categorii
În lume În Moldova Social

Încep să „creadă în COVID” abia când ajung la reanimare. Unii nici atunci. Medicii povestesc despre efectele dezinformării 

În ultimele două săptămâni Ministerul Sănătății a anunțat despre cel puțin opt cazuri de deces al pacienților de COVID-19 care au refuzat să se interneze. Printre ele – cazul unei tinere de 30 de ani care s-a stins acasă, refuzând să meargă la spital. Mulți moldoveni refuză să ceară ajutor medical la timp deoarece nu recunosc existența acestei boli sau o recunosc, dar nu o consideră mai gravă decât o răceală. Din aceleași cauze, refuză să se vaccineze. Statisticile arată că până la 12 octombrie curent, 91% din persoanele aflate la terapie intensivă în spitalele din țară nu erau vaccinate. Medici din diferite zone ale Moldovei ne-au povestit că, în unele cazuri, oamenii acceptă că există COVID abia atunci când ajung în stare gravă, iar unii nu mai pot fi salvați. 

Unii pacienți preferă să moară decât să se imunizeze…

Șefa Secției boli infecțioase a Spitalului Raional Râșcani, Elena Manole, afirmă că de cele mai multe ori refuză spitalizarea cei care nu cred în existența COVID-19 și pun starea de rău pe seama unei răceli simple: „Chiar acum am în secție persoane care spun că n-au COVID-19. Eu îi spun: «Femeie dragă, tu te înăduși și analiza arată că ai COVID-19, și tu crezi că e simplă răceală?». Avem așa pacienți care nu cred și gata. Chiar și după ce se externează, spun că au avut pneumonie, altceva, numai nu COVID-19. Alții au rude care decedează și tot nu cred că există acest virus”, povestește doamna Manole. Ea tratează zilnic zeci de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și vede cum adresarea tardivă la medic îi costă uneori viața: „Am avut un caz când a decedat o infirmieră. Din păcate, ea nu credea în virus și mereu spunea că nu există COVID-19 și gata. S-a îmbolnăvit, nu a spus că are temperatură și a stat acasă așa vreo săptămână. Din păcate, s-a agravat și a decedat. (…) Noi ajutăm pacienții cum putem, dar dacă oamenii se adresează prea târziu, uneori nu mai putem face nimic”. 

…alții conștientizează pericolul doar după ce ajung în spitale în stare gravă

Un alt medic, Ludmila Lupu, cardiologă la Călărași, spune că întâlnește pacienți care conștientizează gravitatea bolii numai după ce se infectează. „Zilele trecute am consultat un pacient care a făcut o formă foarte gravă și a stat câteva săptămâni în spital. Nu era vaccinat. Până a ajunge la spital nu credea în COVID-19 și nici în vaccinuri. Acum, după ce s-a externat, mi-a spus că abia așteaptă să se vaccineze și că regretă că nu s-a adresat la spital la primele simptome”.

O situație similară este și în municipiul Chișinău. Ivan Cîvîrjîc, anestezist reanimatolog la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) din Chișinău și șeful secției reanimare din acest spital, a lucrat încă de la începutul pandemiei cu pacienți critici cu COVID-19. „Acum 4-5 luni am avut internat un tânăr între 20-30 de ani care nu credea că există COVID-19 și a ajuns la noi într-o stare extrem de gravă, cu afectarea pulmonară de 80%. A fost la ventilare pulmonară artificială, a avut traheostomie  și a supraviețuit. Noi am aflat că el nu credea în COVID de la un prieten foarte apropiat de-al lui. Știind prin ce a trecut, l-am întrebat dacă acum el crede în COVID-19, și a răspuns «da»”, spune medicul. I. Cîvîrjîc atenționează că ne îndreptăm spre un dezastru sanitar de proporții, deoarece numărul infectărilor crește, spitalele deja sunt arhipline, secțiile de terapie intensivă – ocupate, iar personalul medical – epuizat.  

Din datele prezentate la 12 octombrie de către Svetlana Nicolaescu, secretara de stat a Ministerului Sănătății, 88% din totalul pacienților internați cu coronavirus nu sunt vaccinați sau nu au schema completă de imunizare. De asemenea, 91% din persoanele aflate la terapie intensivă nu sunt vaccinate

De ce oamenii tind să creadă în teorii ale conspirație?

Rodica Gramma, conferențiară universitară, specialistă în etică, legislație și management în sănătate, consideră că neîncrederea oamenilor în existența virusului este o consecință a dezinformării, iar unii oameni sunt ușor de manipulat. Aceste persoane nu trebuie condamnate, ci informate, deoarece nu au cunoștințe în domeniul medicinii: „Vorbim despre educația insuficientă a populației, lipsa cunoștințelor elementare în domeniul biomedicinii. Populația nu știe cum se produce un vaccin, nu înțelege ce înseamnă formare de anticorpi, ce înseamnă imunitate colectivă și este ușor manipulată cu „sperietori” despre metale grele, nanocipuri 5G sau fecale de maimuță în vaccin. Dezinformarea și propaganda anti-vaccinare este un fenomen mondial care devine tot mai răspândit”. 

Experta este de părerea că informarea argumentată a populației ar putea reduce din scepticism și negare: „Frica duce la panică și acțiuni lipsite de logică. De aceea trebuie să lucrăm cu fricile populației prin informare cât mai largă și implicarea a cât mai mulți parteneri: mass-media, autoritățile locale, oameni de artă prin evenimente culturale, pedagogii în școli etc. Să-i învățăm pe oameni cum să facă diferența dintre sursele de informare la care au acces pe rețelele de socializare și credibilitatea acestora. Trebuie răspândite cât mai mult mesaje pro-vaccin cu dovezi credibile și exemple reale”. 

De la începutul pandemiei, în R. Moldova peste 310.000 de persoane s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2, iar 7.172 au decedat.

Dezinformarea despre COVID-19 face victime 

Cazuri în care oamenii mor deoarece n-au crezut în existența COVID-19 și s-au adresat prea târziu la medic ori au refuzat să se vaccineze, se înregistrează nu doar în Republica Moldova. În România, un tânăr de 34 de ani a murit după ce a ignorant toate sfaturile medicale. El s-a externat pe propria răspundere și s-a stins la scurt timp. Iar în statul american Texas o fetiță de patru ani a devenit cea mai tânără victimă a COVID-19, după ce mai mulți membri ai familiei sale au fost infectați. Mama ei nu s-a vaccinat deoarece era împotriva imunizării.  

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

Categorii
În Moldova Social

Pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19, vacanța de toamnă a elevilor va fi prelungită (DOC)

Pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19 și pentru asigurarea profilaxiei și securității în instituțiile de învățământ primar, gimnazial şi liceal, Ministerul Educației și Cercetării a decis prelungirea vacanței de toamnă a elevilor. Conform Ordinului semnat de către ministrul Anatolie Topală, vacanța va dura 9 zile, în perioada 23.10.2021 – 31.10.2021.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ general publice şi private să stabilească, în perioada vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se vor desfăşura activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

Ministerul recomandă cadrelor didactice să reamintească elevilor măsurile de siguranță rutieră și de protecție a vieții pe care să le respecte în timpul vacanței de toamnă.

 

Sursa: journal.md 

Categorii
În Moldova Social Politică

Încă un procuror general adjunct şi-a anunţat demisia. Cu ce avere părăseşte sistemul

Procurorul general adjunct, Mircea Roşioru, a depus luni cerere de demisie atât din funcţie, cât şi din sistem. Acesta este al doilea din cei trei adjuncţi ai lui Alexandr Stoianoglo, care a anunţat că pleacă din sistem.

Mircea Roşioru şi-a început cariera în Procuratură în 2001. În martie 2017, ex-procurorul general, Artur Harunjen, l-a avansat pe Roşioru în funcţia de procuror general adjunct, iar în decembrie 2019, Alexandr Stoianoglo l-a menţinut în funcţie.

Mircea Roşioru a declarat pentru Anticorupţie.md că părăseşte sistemul pentru a se face o schimbare. „Probabil că trebuie să se facă o schimbare şi nu vreau să încurc. Plec ca să poată face schimbarea”, ne-a declarat omul legii.

Mircea Roşioru a mai spus că încă nu a decis cu ce se va ocupa după ce îi va fi acceptată cererea de demisie.

Amintim că săptămâna trecută a renunţat la funcţia de procuror general adjunct Iurie Perevoznic. Cei trei adjuncţi ai procurorului general au fost suspendaţi din funcţie cu două săptămâni în urmă, după suspendarea şefului lor, Alexandr Stoianoglo, cercetat penal pentru acţiuni de corupţie.

Cel de al treilea procuror general adjunct, Ruslan Popov, râmâne în funcţie, fiind suspendat de la exercitarea obligaţiunilor.

Mircea Roşioru a raportat pentru anul trecut venituri salariale de 317.063 lei, iar alte 8716 lei le-a obţinut din activitatea didactică. În cei 20 de ani de carieră, procurorul Roşioru s-a ales cu două apartamente, de 59,5 metri pătraţi în 2009, şi de 121,3 metri pătraţi, în 2018. Ultimul l-a costat pe omul legii 826.245 lei. Roşioru mai deţine în proprietate un teren pentru construcţii cu suprafaţa de 6 ari şi un garaj estimat la 88.267 lei.

Mircea Roşioru a mai declarat şi un automobil de model Opel Astra, fabricat în 2005 şi cumpărat în 2011 cu 61.000 lei.â

Sursa: anticopruptie.md 

Categorii
În Moldova Politică

Următorul pe lista BCS! Cine este deputatul care îi va lua locul lui Igor Dodon în Parlament

Socialistul Adrian Lebedinschi este cel care îi va lua locul lui Igor Dodon în Parlament, în fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Lebedinschi era următorul, al 33 – lea pe lista electorală a celor de la BCS pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Blocul are 32 de deputați. 

Adrian Lebedinschi a mai fost deputat pe listele Partidului Socialiștilor din 2015 până în legislatura precendentă. Acesta este de profesie jurist.

În declarația sa de avere pentru anul trecut, Lebedinschi a indicat peste 405 mii de lei salariu de la Parlament și indemnizații Deține cote părți în două SRL-uri dar și 50 % din Biroul de Avocatura „Lebedinsky and Partners”.

Socialistul Igor Dodon a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat. „Eu nu văd sensul să fiu în acest Parlament. Pot fi eficient în alte funcții”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM a mai spus că va conduce o organizație, este vorba despre Uniunea oamenilor de afaceri moldo – rusă, înregistrată la Chișinău, care are peste 7 mii de membri.

Totodată, Igor Dodon a mai declarat că urmează să fie introduse modificări în statutul partidului.

„Eu am venit cu propunerea ca la congresul PSRM să fie introduse modificări în statul partidului ca sa fie condus de un organ colegial de conducere. Astfel, nu va exista funcția de conducere a PSRM, va fi organ executiv, care va fi condus de un secretar. Colegii mi-au propus să rămân cel puțin președinte de onoare, dar decizia o va luaCongresul”, a mai spus Dodon.

Sursa: tv8.md 

 

Categorii
În Moldova Social

Ajutor din RM pentru România împotriva COVID-19: Echipa de 32 de lucrători medicali pleacă în județul Iași

Echipa de 22 de medici, delegați de către Ministerul Sănătății, și alți 10 lucrători medicali și paramedici din cadrul MAI (IGSU) din Republica Moldova vor pleca astăzi în comuna Lețcani, județul Iași pentru a interveni în misiunea de ajutor umanitar în cadrul spitalului modular. La momentul actual, echipa de medici se află în fața Guvernului Republicii Moldova.

Anunțul despre misiunea de ajutor umanitar a medicilor moldoveni a fost făcut vineri, 15 octombrie, de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„România a fost mereu alături de noi la greu. La început de pandemie când abia învățam cu toții, ne-au trimis acea bravă echipă de medici în ajutor. Și după, când ne cădeau colegii, au venit zeci și zeci de camioane cu echipamente de protecție, un ajutor de milioane de euro primit sub “rușinosul pod”. Fiindcă sângele apă nu se face. Apoi în iarna lui 2021, chiar înainte de înfiorătorul val din primăvară, coloane de camioane pline iarăși cu echipamente au împânzit PMAN. Și cel mai important gest – vaccinul salvator, peste jumătate de milion de doze. Fiindcă sângele apă nu se face. Acum România e într-o situație critică. Cu indicatori mai gravi de două ori ca la noi. Pe un val care bate ucigător. Și e o onoare și o cinste pentru noi să putem răspunde la fel. Fiindcă sângele apă nu se face”, a menționat Nemerenco.

În același timp, într-un comentariu la postarea Alei Nemerenco pe Facebook, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a adus mulțumiri „pentru frumosul gest de solidaritate”.

„Contează enorm să vă avem aproape și în astfel de momente grele”, a comentat ambsadorul român.

Amintim că anul trecut o echipă formată din 42 de medici și asistenți români au venit în misiune în Republica Moldova pentru a sprijini personalul medical din țara noastră.

Totodată, Guvernul României a donat Republicii Moldova un lot de vaccin de peste jumătate de milion de doze.

Jurnal TV
Jurnal TV
Jurnal TV

Sursa: journal.md 

Categorii
În Moldova

Igor Dodon renunță la mandatul de deputat în Parlament și ar putea rămâne doar președinte de onoare al PSRM

Igor Dodon renunță la mandatul de deputat al Partidului Socialiștilor. Declarația a fost făcută pe 18 octombrie, într-o conferință de presă. 

„Astăzi am avut ședința Executivului politic al PSRM. Vreau să vă anunț: 1. am luat decizia ca la Congresul PSRM să fie introduse modificări în statutul partidului, pentru ca partidul să fie condus de un organ colegial. Dacă se vor vota, peste două luni, nu va exista funcția de președinte al PSRM, va fi organ Executiv, care va alege un secretar. Am propus să fie 5 membri al organului Executiv. Colegii mi-au propus să fiu președinte de onoare al PSRM, vom vedea. Nu plec din partid, rămân în echipă, pentru a asigura revenirea PSRM la guvernare”, a anunțat Dodon.

Vor fi introduse modificări și în programul partidului, cu accent pe „interesele naționale și ale poporului”.

„Nu vom pune acces pe interesul geopolitic, dar pe mesaje ce țin de interesul național: păstrarea tradițiilor și interesului naționl”, a menționat Dodon.

A treia decizie anunțată de Dodon este că renunță la funcția de deputat în Parlament.

Noul lider al PSRM urmează a fi ales în data de 18 decembrie, când se va desfășura Congresul Partidului Socialiștilor.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼