Categorii
În Moldova Social

Situația epidemiologică în sistemul de învățământ: La 15 octombrie, 538 de clase din şcolile ţării se aflau în carantină

Potrivit ministerului, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 constituia 751 (comparativ cu 708 în săptămâna precedentă); 12 938 se aflau în regim de autoizolare (comparativ cu 11 791 în săptămâna precedentă); 260 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv (comparativ cu 220 în săptămâna precedentă), iar 210 se aflau în autoizolare (comparativ cu 172 în săptămâna precedentă).

„Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 72 de persoane (comparativ cu 65 în săptămâna precedentă), în autoizolare se aflau 77 persoane (comparativ cu 61 în săptămâna precedentă). Totodată, informăm că la 15 octombrie, 9 instituții de educație timpurie și 55 de grupe de copii se aflau în carantină, în comparație cu 5 instituții și 54 grupe în perioada anterioară (8 octombrie)”, indică MEC.

Conform sursei citate, numărul copiilor confirmați pozitiv cu virusul COVID-19 constituia 35 (în comparație cu 32 în perioada anterioară); 1 577 se aflau în autoizolare (în comparație cu 1 338 în perioada anterioară); 91 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 (în comparație cu 89 în perioada anterioară); iar 107 cadre didactice se aflau în autoizolare (în comparație cu 89 în perioada anterioară).

„Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul coronavirus 44 de persoane, alte 109 se aflau în autoizolare (în comparație cu 37 persoane infectate și 114 în autoizolare în perioada anterioară).

În cazul instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior, care activează la distanță, la data de 15 octombrie, nu s-au atestat creșteri semnificative ale numărului de cazuri de infectare cu COVID-19”, arată Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educației și Cercetării reiterează îndemnul către conducătorii instituțiilor de învățământ, cadrele didactice și elevi să respecte toate măsurile de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19.

Sursa: journal.md 

Categorii
În Moldova Politică Social

Niciunul dintre avocații lui Șor nu s-a prezentat la ședința planificată pentru azi la CA Chișinău! Magistrații „le-au găsit ac de cojoc” și au dispus amendarea lor și repartizarea unui apărător din oficiu

Ședința de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, în dosarul în care deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, programată pentru astăzi, a fost amânată. De această dată, nu a avut loc după ce niciunul din cei trei avocați ai lui Șor nu a fost prezent. 

Procurorii acuză partea apărării că trag de timp, pentru a amâna la nesfârșit ședințele și a cerut magistraților să aplice avocaților amendă judiciară. Aatfel, judecătorii „le-au găsit ac de cojoc” și au dispus aplicarea amenzilor, în cazul acestora, în valoare de câte 20 de unități conv

Totodată, magistrații au decis repartizarea unui avocat din oficiu, care îl va reprezenta pe Ilan Șor, începând cu următoarea ședință, dacă apărătorii plătiți de el nu se vor prezenta.

Aceasta este cea de-a patra ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, în dosarul lui Șor, care este amânată, de când dosarul Șor a fost mutat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Prima, cea din 13 septembrie, nu a avut loc după ce Stelian Teleucă, unul din cei trei magistrați din complet a refuzat să examineze cauza din motivul unui presupus conflict de interese.

A fost amânată și ședința care urma să aibă loc în 21 septembrie. Atunci, procurorul de caz a cerut recuzarea judecătoarei Galina Moscalciuc.

Curtea Supremă de Justiție a admis în 20 august cererea avocaților lui Ilan Șor și au dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa lui Şor Ilan de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată după zece tentative eșuate ale avocaților de a obține acest lucru.

În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când democrații au pierdut guvernarea.

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shore.

De atunci, acesta a făcut nenumărate declarații și s-a dat cu părerea în legătură cu probleme de ordin social și politic, însă toate acestea – în format virtual.

Sursa: tv8.md 

Letonia, una dintre cele mai puțin vaccinate țări din UE, intră în carantină pentru 4 săptămâni

Letonia a anunțat că va instaura o carantină de patru săptămâni, de pe 21 octombrie până pe 15 noiembrie, pentru a încetini creșterea accentuată a numărului de infectări cu SARS-Cov-2 în una dintre cele mai puțin vaccinate state din UE, transmite Reuters.

„Letonia este pe locul 1 la rata de infectare în lume”, a declarat, luni seara, ministrul Sănătății, Daniels Pavluts, în fața reporterilor, după o ședință de urgență la guvern.

Magazinele, restaurantele, școlile și sălile de spectacole vor fi închise și doar serviciile esențiale vor fi disponibile, spune acesta. Circulația persoanelor va fi interzisă între orele 05:00 și 20:00. Carantina va fi apoi relaxată doar pentru cei vaccinați, a adăugat el.

„Sistemul nostru de sănătate este în pericol”, a spus premierul Krisjanis Karins, dând vina pe rata scăzută de vaccinare în țară pentru creșterea numărului de internări.

„Trebuie să-mi cer scuze celor deja vaccinați”, a spus Karins.

Doar producția esențială, construcțiile și activitățile esențiale vor fi permise cu prezență fizică.

Unul dintre cele două spitale mari din Riga a început instalarea paturilor pentru pacienții Covid-19 în atriumul său pentru a face față fluxului mare de pacienți, transmite televiziunea de stat.

Nu au fost anunțate restricții de circulație „ratele de infectare din alte părți fiind mult mai mici, și nu vedem un risc imediat”, spune Karins.

Noile cazuri de Covid-19 din Letonia au crescut cu 49% săptămâna trrecută, a transmis autoritatea de sănătate publică.

Guvernul leton a anulat săptămâna trecută majoritatea operațiilor planificate din spitale, în contextul creșterii necesarului de paturi și personal. Statul a raportat al doilea cele mai grave cifre de Covid-19 din UE, după vecinul său, Lituania, în cele două săptămâni de dinainte de 10 octombrie: 864 de noi cazuri la 10.000 de locuitori.

Președintele leton Egils Levits a fost testat pozitiv săptămâna trecută, făcându-l pe președintele finlandez Sauli Niinisto, care luase micul dejun împreună cu Levits cu o zi în urmă, să se autoizoleze, scrie digi24.ro.

Procentul de persoane vaccinate cu schema completă din totalul populației Letoniei este de 45,9%, potrivit ECDC.

Sursa: journal.md 

Categorii
În lume În Moldova Politică Social

Natalia Gavrilița dă asigurări că Guvernul negociază cu Gazprom în interes public: „Vom continua să discutăm pe dimensiunea economică”

Prim-ministra Natalia Gavrilița neagă informația precum că Republica Moldova este „șantajată energetic”  și dă asigurări că Guvernul negociază cu Gazprom în interesul public și în beneficiul cetățenilor. Declarația a fost făcută pe 19 octombrie,  în cadrul unei conferință presă pe subiectul gazelor naturale. 

„Deocamdată nu pot da toate detaliile, pentru că suntem încă în proces de negociere și avem o anumită strategie de negociere. Vom continua să discutăm, pe dimensiunea economică”.

La întrebarea jurnaliștilor de ce nu merge șefa statului Maia Sandu la întrevederi cu oficialii ruși, Natalia Gavrilița a răspuns:

„Noi suntem deschiși la toate nivele să avem întrevederi cu partenerii din Federația Rusă. Avem o agendă complexă bilaterală și ne dorim să discutăm pe toate aceste subiecte. Ne bucurăm că la început de noiembrie va fi o întrevedere cu miniștrii de externe și sperăm să fie o bună pregătire pentru o întrevedere la nivel mai înalt”, a declarat Gavrilița.

De menționat vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, și Ruslan Bolboceanu, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, vor întreprinde o vizită de lucru la Moscova pe 21 octombrie. Oficialii se vor întâlni cu șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak. Părțile vor discuta mai multe subiecte de pe agenda bilaterală.

Amintim că organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic au emis o declarație publică prin care condamnă „șantajul energetic din partea Federației Ruse” și fac apel către Guvernul Republicii Moldova și partenerii de dezvoltare în vederea diversificării livrărilor de gaze naturale. Aceștia consideră inadmisibilă „tergiversarea procesului de negociere din partea Gazprom și perpetuarea intenționată a incertitudinii cu privire la livrarea gazelor naturale”.

Categorii
În Moldova Social

Elevii liceului „M. Basarab” au vizitat studioul Bas-Tv

Elevii clasei a XII-a au vizitat studioul Bas-Tv pentru a afla cum pot participa la democrație prin media În cadrul orei de „Educație pentru societate” elevii clasei a XII-a ai Instituției Publice Liceul Teoretic „Matei Basarab” din or. Basarabeasca au venit în vizită la televiziunea locală Bas-TV, pentru a-și aprofunda cunoștințele în domeniul media.

După cum susține profesoara – Mîța Tatiana, elevii au studiat modulul „Participarea la democrație prin media” și pentru a înțelege corectitudinea prezentării informației într-un material media, a fost necesar de a vedea cum el este produs. Redactorul-șef al televiziunii- Liudmila Topal, le-a făcut elevilor o excursie la studiou, vorbindu-le despre importanța prezentării corecte a informației, despre modalitățile de verificare a validității informației și despre materialele media pe care le produce televiziunea locală.

Elevii au fost invitați să încerce rolul de jurnalist în cadrul emisiunii „Cartierul tineretului” care este produs la studiou, ori să încerce jurnalimul civic. La sfârșitul vizitei elevii au constatat, cât de important este verificarea informației în diverse surse, pentru a face o analiză comparativă și cum pot ei participa la democrație prin media.

Categorii
În Moldova Politică Social

Detalii noi despre perchezițiile de la PCCOCS: „Procurorii au refuzat să prezinte toate actele și obiectele solicitate”

Aseară grupul de urmărire penală, condus de procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru efectuarea urmăririi penale în cazul dlui Alexandr Stoianoglo, a efectuat percheziții în biroul a doi procurori din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Potrivit surselor din cadrul acestei instituții, perchezițiile ar fi avut loc în birourile procurorilor Dumitru Răileanu și Elena Ceruță

Necesitatea efectuării perchezițiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale și se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acțiuni procesuale, perchezițiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucție. Recurgerea la percheziții a fost determinată de refuzul procurorilor din PCCOCS de a prezenta procurorilor anticorupție toate actele și obiectele solicitate în condiții legale”, informează procurorul de caz Victor Furtună.

Acțiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanțele care se referă la cazul lui Alexandr Stoianoglo și nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziții și nu au creat impedimente în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora.

Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-și extrage copiile fișierelor sau de a-și face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuțiilor de serviciu pe dosarele din gestiune, informează Procuratura Anticorupție.

Sursa: journal.md 

Categorii
În Moldova Politică

Dumitru Diacov, despre retragerea lui Igor Dodon din Parlament și de la conducerea PSRM: „O decizie care deschide calea spre schimbări”

Retragerea lui Igor Dodon din Parlament și de la șefia Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) deschide calea spre noi schimbări. Despre aceasta a declarat președintele de onoare al Partidul Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Au analizat ce se întâmplă în jurul PSRM, ei se gândesc să transmită mesaje de schimbare internă și au luat această decizie, nu cred că a fost ușor. Este o decizie a domnului Dodon, discutată cu apropiații din partid, cu partenerii de stânga și cu careva parteneri de la Moscova”, a declarat Diacov.

Președintele de onoare al PDM mai crede că Igor Dodon nu pleacă departe de PSRM. Potrivit lui, fostul președinte al Republicii Moldova va rămâne o persoană importantă în cadrul formațiunii și o persoană care va participa la luarea unor decizii importante în cadrul formațiunii.

Amintim că socialistul Igor Dodon a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat în Parlament, declarând că poate fi eficient în alte funcții.

Sursa: tv8.md
Categorii
În Moldova Social

Irina Vlah a comunicat la Strasbourg un „deficit de comunicare” cu autoritățile Republicii Moldova. Ce a declarat raportorul special al ONU Viorica Rusu 25 de minute

Guvernatorul Găgăuziei Irina Vlah i-a comunicat lui Fernand de Varennes, raportorul special al ONU că există un deficit de comunicare între autoritățile Republicii Moldova și autoritățile Autonomiei.

Întâlnirea a avut loc în Strasbourg, unde Bașcanul participă la Conferința de rang înalt „Identitatea minorităților etnice în diferite comunități: perspectiva Europeană”, organizată de Consiliul Europei în cadrul președinției Ungariei.

Oficialul ONU a încurajat autoritățile Găgăuziei să informeze organizațiile internaționale despre problemele menționate și a confirmat că dialogul reciproc respectuos este unicul instrument potrivit în construcția relațiilor durabile.

În altă ordine de idei, Irina Vlah a invitat raportorul special să participe la Conferința „Construcția și dezvoltarea Autonomiilor”, care se va desfășura în Găgăuzia sub patronatul Înaltului comisar al OSCE pentru problemele minorităților naționale în primăvara anului 2022.

Sursa : newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼