Categorii
În Moldova Politică

Președintele Comisiei de la Veneția a venit la Chișinău. Avertizarea lui Gianni Buquicchio pentru majoritatea parlamentară

Nu trebuie să se confunde urgența cu graba în procesul de executare a mandatului de combatere a corupției pe care guvernarea l-a primit de la alegători. Avertizarea a fost făcută de către președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, într-un briefing de presă, care a avut loc, pe 20 octombrie, la Parlament. Oficialul a mai menționat că majoritatea parlamentară și opoziția ar trebui să continue practica dialogului și consensului care s-au arătat a fi posibile, spre exepmlu, în subiectul modificării Constituției.

Demnitarul european a declarat că, în timpul apropiat, Comisia de la Veneția va emite o opinie referitoare la modificările la Legea cu privire la Procuratură. Acesta a menționat că este bine că în țara noastră au fost inițiate mai multe schimbări, însă a atras atenția partidului de guvernare că nu trebuie să confunde „urgența cu graba”.

„Electoratul le cere guvernaților să fie absolut fermi în lupta cu corupția, cere o justiție eficientă și cere o viață mai bună în această țară. Pentru a le realiza, nu trebuie să se grăbească, trebuie să ajungă la niște soluții care să fie bazate pe un consens cât se poate de larg cu opoziția, care trebuie să fie constructiv, cum a fost în cazul reformei Constituției. Trebuie să existe și dialog cu societatea civilă”, a declarat Gianni Buquicchio, citat de IPN.

Fiindu-i solicitată opinia cu privire la mijlocul prin care Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general, Gianni Buquicchio a răspuns că în competența instituției pe care o conduce este expertizarea legilor, nu și a unor cazuri concrete.

În perioada 20 – 21 octombrie, delegația Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția efectuează o vizită oficială în Moldova. Agenda ei conține întrevederi cu membri ai Parlamentului, ai Guvernului și cu președinta țării, Maia Sandu. Gianni Buquicchio s-a întâlnit deja cu membrii Comisiei juridice, numiri și imunități. Discuțiile s-au  axat pe reformarea justiției, potrivit unui comunicat publicat de Legislativ.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

Criza gazelor: Ministrul Infrastructurii a discutat cu ministrul Energiei de la Varșovia „despre un parteneriat pe termen lung privind furnizarea gazului din Polonia”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și-a încheiat vizita de lucru în Polonia, care a durat două zile. Oficialul susține că a avut mai multe întâlniri la nivel înalt, în cadrul cărora a fost discutat subiectul furnizării gazelor naturale către Republica Moldova.

„M-am întâlnit cu Secretarul de Stat al Cancelariei Președintelui Poloniei și șeful Biroului internațional de politici, Jakub Kumoch, precum și cu reprezentantul special pentru Moldova al prim-ministrului Republicii Polone, Adam Eberhardt. I-am informat pe ambii despre situația cu care se confruntă țara noastră, astăzi, pe piața gazelor”, susține Spînu.

Totodată, cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski, a „discutat despre un parteneriat pe termen lung privind furnizarea gazelor naturale din Polonia”.

„Un proiect bilateral pe care îl tratăm cu maximă seriozitate, pentru că obiectivul nostru este ca sursele de alimentare să fie cât mai diversificate și mai adecvate pentru depășirea unei crize de acest calibru. Polonia este un stat prieten și un partener de nădejde al Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, subliniază ministrul Infrastructurii.

Узнать больше
Andrei Spînu a mai discutat și cu vicepreședintele PGNiG, o compania de stat poloneză. Cei doi au vorbit despre capacitatea de gaze naturale pe care o putem obține din partea statului polon.

Ministrul a purtat discuții și cu președintele consiliului de administrație GAZ-SYSTEM, Tomasz Stepien.

„În cadrul discuțiilor, am abordat soluțiile tehnice pe care le putem implementa împreună cu partenerii polonezi, în scopul furnizării gazelor naturale în țara noastră”, spune Spînu.

Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic. Astfel, s-a decis ca țara noastră să treacă deja pe păcură, pentru a economisi din gaz. Ministrul Infrastructurii a mai spus că a fost luată și decizia de a oferi mandat Energocom de a negocia și procura gaz de pe piețele din Ucraina și România.

Totodată, Andrei Spînu a mai spus că Guvernul pregătește soluții, până la stabilizarea situației, atât pentru consumatorii casnici și comerciali.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Social

Champions League: Sheriff este învinsă de Inter Milano cu scorul de 3 – 1, dar rămâne lider în grupa D. Tiraspolenii au marcat un gol fabulos

Sheriff este învinsă de Inter Milano cu scorul de 3 – 1 în cel de-al treilea meci din grupele Champions League. Sebastien Thill a marcat golul tiraspolenilor direct din lovitură liberă.

Chiar dacă nu au reușit să obțină un rezultat pozitiv în Italia, „viespile” rămân liderii grupei D, acumulând șase puncte.

 

În celălalt meci al grupei D, Real Madrid a marcat cinci goluri în poarta ucrainenilor de la Șahtior Donețk.

Următorul meci pe care Sheriff îl va disputa în Liga Campionilor va fi împotriva adversarei din această seară, Inter Milano, în data de 3 noiembrie. Meciul se va juca la Tiraspol.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Politică Social

Raport UE: Sunt necesare eforturi suplimentare din partea Moldovei, pentru lichidarea corupției, a fraudelor financiare și a spălării de bani

În cea de-a doua jumătate a anului 2020, în Republica Moldova a fost înregistrată „retrogradarea standardelor și reformelor statului de drept”. Sesizarea a fost menționată într-un raport privind implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, publicat de Uniunea Europeană pe 19 octombrie. Oficialii europeni au salutat rezultatul alegerilor parlamentare din 11 iulie, dar au menționat că sunt necesare eforturi suplimentare din partea autorităților, în special în soluționarea problemei cererilor de azil nefondate, precum și lichidarea deficiențelor în domenii precum: fraudele financiare, spălarea banilor, prevenirea și lupta împotriva corupției.

Oficialii europeni au remarcat că, la șase ani de la începerea investigației asupra fraudei bancare din 2014, niciunul dintre principalii vinovați nu se află în spatele gratiilor, iar activele pierdute nu au fost recuperate. În 2020 și 2021, procesele au fost amânate în mod repetat, acuzațiile au fost retrase împotriva acționarilor din băncile afectate, iar autorii condamnați au fost eliberați din închisoare mai devreme.

În raport se mai arată că UE a rămas principalul partener comercial al Moldovei, reprezentând 53% din comerțul său total. Un nou Cod Vamal a fost adoptat la 24 August 2021, deschizând calea pentru viitoarea cooperare vamală și facilitarea comerțului. La 16 iulie 2021, Comisia a inclus Moldova pe lista țărilor terțe autorizate să exporte produse lactate către UE, supuse unui tratament specific de reducere a riscurilor.

„În același timp, modificările la Legea comerțului intern adoptate și promulgate în cadrul conducerii anterioare contravin angajamentelor Republicii Moldova în cadrul ZLSAC, precum și prevederilor Organizației Mondiale a Comerțului privind tratamentul național al mărfurilor și trebuie rectificate”, au subliniat oficialii de la Bruxelles.

Cetățenii moldoveni au continuat să beneficieze de călătorii fără vize în UE și țările asociate Schengen. Cel de-al patrulea raport din cadrul Mecanismului de suspendare a vizelor, adoptat la 4 august 2021, a confirmat că Moldova continuă să îndeplinească criteriile de referință privind liberalizarea vizelor.

„Cu toate acestea, a identificat, de asemenea, că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda problema cererilor de azil nefondate, alinierea politicii de viză a Moldovei cu listele țărilor terțe solicitante de vize pentru UE, precum și lichidarea deficiențelor în domeniile, cum ar fi: fraudele financiare, spălarea banilor, prevenirea și lupta împotriva corupției și a crimei organizate”, se mai arată în document.

Totuși, oficialii europeni au remarcat că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au acordat un mandat clar și puternic forțelor pro-reformă pentru a urmări o agendă ambițioasă privind anticorupția, un sistem de justiție îmbunătățit și combaterea sărăciei, în conformitate cu angajamentele Moldovei în temeiul Acordului de Asociere.

Cele două alegeri care au avut loc în perioada de raportare au schimbat considerabil peisajul politic, cu un partid pro- reformator care a câștigat majoritatea parlamentară pentru prima dată în istoria Moldovei. Aceasta a deschis o perspectivă pozitivă pentru consolidarea în continuare a relațiilor UE-Moldova și pentru a lucra împreună la reformele mult așteptate, recâștigând încrederea publicului în sistemul judiciar și al administrației publice și îmbunătățirea climatului de afaceri și investiții al țării”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Vicepreședintele Josep Borrell.

Iar Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a dat asigurări că UE „este alături de poporul Moldovei” și a amintit de angajamentul de a sprijini Chișinăul pro-reformă în redresarea și dezvoltarea economică. Oficialul european a menționat Planul de redresare economică pentru Moldova, care se va mobiliza până la EUR 600 de milioane în următorii trei ani, precum și Planul Economic și de Investiții pentru regiunea Parteneriatului Estic.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Basarabeasca În Moldova Social

Hidrologii au extins codul galben de scurgere scăzută în bazinul râului Prut. Ne îndeamnă să consumăm rațional resursele de apă

Hidrologii au extins până în 26 octombrie codul galben de scurge scăzută în bazinul râului Prut. Avertismentul specialiștilor este legat de lipsa precipitațiilor în ultima vreme.

„În legătură cu etiajul de toamnă și lipsa precipitațiilor, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în bazinul râului Prut, pe sectorul s.Criva – or.Costești se va menţine scurgerea scăzută cu 45-50% din valorile medii multianuale”, se menționează în avertizarea hidrologică de pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

În aceste condiții, hidrologii solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Sursa: tv8.md  

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼