Categorii
Bani În Moldova

Republica Moldova va avea un nou program economic cu FMI în valoare de 564 de milioane de dolari

Autoritățile Republicii Moldova și misiunea FMI au ajuns la un acord la nivel de experți privind setul de politici economice care ar putea fi susținut prin resursele acordate de FMI în baza unui acord pe 40 luni.Este vorba de o finanțare în valoare de 400 de milioane de drepturi speciale de tragere, ceea ce constituie 232 la sută din cota Republicii Moldova la FMI sau circa 564 de milioane de dolari.

Acordul la nivel de experți se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de directori executivi.

„Ședința Consiliului de directori executivi este preconizată pentru luna decembrie, cu condiția că vor fi implementate câteva acțiuni prealabile ce țin de independența BNM, corectarea derapajelor anterioare de la politicile trasate și adoptarea unor planuri bugetar-fiscale credibile”, a precizat șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan.

Concluziile misiunii FMI

Deficiențe generale de ordin structural și de guvernanță împiedică în continuare îmbunătățirea semnificativă a nivelului de trai al populației în condițiile pandemiei de COVID-19. Cheltuielile publice sunt ineficiente și prost direcționate, iar infrastructura este inaccesibilă și de calitate proastă. Mediul de afaceri subdezvoltat limitează investițiile private și creșterea productivității, iar cadrul anticorupție și cel de asigurare a supremației legii sunt ineficiente. Rata înaltă a emigrației, mai ales în rândul cetățenilor Republicii Moldova cu studii și experiență, limitează în continuare acumularea capitalului uman.

 

Noul program, susținut prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, va facilita redresarea economică prin promovarea unui set adecvat de politici și va permite avansarea reformelor instituționale și de guvernanță pe termen lung menite să restabilească rezervele necesare pentru impulsionarea unei creșteri rapide, cuprinzătoare și durabile a veniturilor. Reformele-cheie țin de domeniile incluse în cadrul de guvernanță definit de FMI, inclusiv în ceea ce privește consolidarea transparenței și responsabilizării, îmbunătățirea previzibilității politicilor publice, consolidarea instituțiilor financiare, asigurarea dereglementării și încurajarea concurenței.

 

Economia Moldovei își revine după un declin puternic. Prognozăm o creștere economică cu 7,5 la sută în anul 2021, în mare parte din contul cererii interne puternice. Se observă o accelerare a ratei inflației calculate în baza IPC, ca urmare a redresării cererii și a creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare. Conform prognozei, în anul 2021 deficitul bugetar va atinge nivelul de 5 la sută din PIB, dată fiind majorarea cheltuielilor aferente crizei curente. Datoria publică a atins nivelul de 34 la sută din PIB, iar poziția externă s-a deteriorat din cauza creșterii prețurilor la bunurile de larg consum la nivel global, dar și ca urmare a recuperării activității economice pe intern. În contextul inflației ascendente, înăsprirea politicii monetare de către BNM este adecvată și se pare că va fi necesar de menținut această direcție în viitorul apropiat.

 

Deși constatăm acum o redresare a economiei, perspectivele creșterii economice sunt în continuare periclitate de factori de risc. Noile valuri de infectare, redresarea mai lentă a economiei din statele-parteneri comerciali, creșterea prețurilor la resursele energetice și instabilitatea politică ar putea pune în pericol redresarea economică. Pentru a atenua aceste riscuri și a spori nivelul de reziliență, sunt necesare politici prudente și bine coordonate.

 

Politicile bugetar-fiscale convenite în cadrul programului se vor axa pe măsurile necesare pentru a face față șocurilor cauzate de pandemie și șocurilor cauzate de criza energetică. Ulterior, pe măsura îmbunătățirii situației epidemiologice și scăderii prețurilor la resursele energetice la nivel global, accentul se va muta pe avansarea cheltuielilor pentru dezvoltare. Cheltuielile prioritare vor include cheltuielile pentru drumuri, sectorul energetic și aprovizionarea cu apă, dar și investiții eficiente în sănătate, educație și crearea locurilor de muncă noi. Mobilizarea veniturilor pe intern, eficientizarea cheltuielilor și consolidarea guvernanței bugetar-fiscale și transparenței vor contribui la instaurarea disciplinei bugetare și asigurarea sustenabilității datoriei. Partenerii de dezvoltare externi vor acorda finanțare doar dacă vor fi promovate politici consecvente și va fi asigurată implementarea reformelor în ritm rapid.

 

Este necesar de protejat progresul atins prin eforturi mari în ceea ce privește asigurarea transparenței acționariatului, conformarea proprietarilor cu criteriile de onorabilitate și competență și guvernanța de calitate în băncile din Republica Moldova. Aceste reforme au sporit reziliența sectorului financiar în fața crizei curente și au permis creditarea neîntreruptă a economiei, contribuind în mod direct la redresarea economică a țării. În acest context, protejarea independenței, autonomiei financiare și guvernanței de calitate a Băncii Naționale a Moldovei sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor programului. Îmbunătățirea situației ce ține de integritatea financiară ar contribui, de asemenea, la protejarea sectorului financiar de fluxurile financiare ilicite.

 

Reformele ce vizează întreprinderile de stat și cele cu capital de stat sunt necesare de mult timp deja. Sectorul mare al întreprinderilor de stat este afectat de performanțele slabe cauzate de proasta guvernanță și supravegherea inadecvată, activitățile cu tentă necomercială, capacitățile limitate și independența redusă ale consiliilor de supraveghere. Reformele din cadrul programului se vor axa pe măsuri de ordin legal și de reglementare, inclusiv o supraveghere mai bună a activității întreprinderilor de stat, consolidarea raportării și evaluării financiare, îmbunătățirea monitorizării și gestionării costurilor și riscurilor bugetare, asigurarea transparenței, responsabilizarea și dezvoltarea mecanismelor de control necesare.

 

Consolidarea statului de drept și contracararea corupției joacă un rol critic în valorificarea potențialului de creștere economică a Republicii Moldova. Crearea unui cadru riguros pentru a menține independența, integritatea și responsabilizarea actorilor din sectorul justiției este esențială pentru combaterea corupției, reducerea căilor de influență politică, instaurarea unei încrederi mai mari în sistemul judecătoresc și îmbunătățirea accesului la justiție și înfăptuirea acesteia. Consolidarea integrității, capacităților și independenței celor mai importante instituții din domeniul prevenirii și combaterii corupției constituie o prioritate-cheie pentru viitorul apropiat. Reformele menite să asigure supremația legii în stat trebuie să fie îmbinate cu mecanisme adecvate de control și urmează să fie realizate în conformitate cu principiile constituționale și normele și standardele recunoscute la nivel internațional.

Sursa: journal.md

Categorii
În Moldova Politică

Moțiunea simplă inițiată de comuniști și socialiști împotriva ministrului justiției a fost respinsă

Parlamentul a respins moțiune simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) asupra politicilor Ministerului Justiției (MJ) în domeniul justiției.

Au fost 28 voturi „pentru” și 53 de voturi „împotriva” moțiunii.

Deputații s-au întrunit joi, 21 octombrie, în ședință plenară pentru a dezbate moțiunea simplă împotriva activității Ministerului Justiției. Aflat în plen, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a ținut un discurs de la tribuna Parlamentului, în cadrul căruia a calificat textul moțiunii simple înaintat de opoziție drept „o amestecătură de minciuni și falsuri”.

Sergiu Litvinenco, ministru al Justiției

„Am citit textul moțiunii opoziției. Moțiunea este un terci, falsuri și minciuni. Manipulați cu semi adevăruri, rupeți din context. (…) Este imposibil în două luni să faci stat de drept. (…) Justiția nu servește puterea, este cea care apără pe cei care caută dreptatea. Avem un sistem putred și voi cei din opoziției ați contribuit la el. După ce ați dat jos Guvernul Maia Sandu ați preluat controlul Justiției”, a declarat ministrul Justiției.

 

Ulterior, în cadrul rundei de întrebări și răspunsuri, deputatul socialist Grigore Novac a declarat că discursul ministrului Justiției „a fost un bocet care a speriat mai mulți deputați”.

Grigore Novac, deputat BCS

„Au trecut 15 secunde de când ministrul Justiției a început a trage bocetul acesta de la tribuna Parlamentului. Ați speriat deputații români și aceștia au părăsit sala. (…) Eu țin să vă amintesc că v-am întrebat ce se face la noi în stat. N-ați făcut nimic până în prezent. (…) Ați dat-o-n bară cu reforma Justiției, iar legea Procuraturii este un eșec al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)”, a declarat deputatul Novac.

 

Deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au anunțat că nu vor participa la procedura de vot a moțiunii simple menționând că acțiunea ar putea fi interpretată ca fiind o reglare de conturi.

Denis Ulanov, deputat Partidul „ȘOR”

„Domnul Stoianoglo a acționat împotriva mea și a lui Jardan, de aceasta noi nu vom participa pentru că e conflict de interese, iar decizia noastră pe această moțiunea va fi calificată ca fiind subiectivă (…) Dar în general, poziția fracțiunii Partidului ȘOR față de Guvern este una negativă”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov.

 

La începutul ședinței în sală erau 89 de deputați – număr suficient pentru a dezbate moțiunea.

Pe 14 octombrie curent, fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat în cadrul ședinței Parlamentului, moțiune simplă împotriva activității Ministerului Justiției. Deputatul socialist Vasile Bolea, cel care a citit textul moțiunii, a declarat că partidul aflat la guvernare Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco „au făcut tot ca să subjuge justiției”. În motivarea prezentată, Bolea invocă „subordonarea politică a justiției”. Atunci, ministrul Justiției a anunțat că va da curs moțiunii și va merge în plenul Parlamentului.

Sursa: zdg.md 

Categorii
În Moldova Social

Bilanțul zilei, 37 de decese și peste 2.000 de contaminări

Alte 2.068 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate miercuri, după efectuarea a 9.965 de teste. Din numărul total de cazuri, 14 sunt asociate cu contact în afara țării: 3 – Germania, 2 – Franța, 2 – Italia, 2 – România, 2 – Rusia, 1 – Marea Britanie, 1 – Turcia, 14 – Ucraina.

Din numărul total de cazuri, 42 sunt în rândul lucrătorilor medicali: 7 medici, 18 asistenți medicali, 17 personal auxiliar.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2.535 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 188 în stare extrem de gravă și 19 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1.483 de persoane au fost vindecate. În total, 300.697 de persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9.256 persoane, iar 15.661 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 321682.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
În lume În Moldova

Polonia ar putea să se retragă din UE

Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană pe fondul unei dispute între Bruxelles și Varșovia cu privire la prioritatea dreptului UE față de dreptul național. Acest lucru a fost atenționat de Manfred Weber, șef al fracțiunii de conducere a Parlamentului European – Partidul Popular European (PPE), a raportat Redaktionsnetzwerk Deutschland pe 21 octombrie, înaintea summitului UE, care va avea loc la 21-22 octombrie, informează Noi.md.

Potrivit acestuia, la următorul summit al UE este necesar să se identifice o soluție de compromis cu privire la disputa juridică dintre Polonia și UE. „Este vorba despre o chestiune de principiu, dacă UE acceptă legea și independența sistemului judiciar. Faptul că acest subiect nu a fost încă discutat este un eșec al Consiliului European”, s-a arătat politicianul.

Potrivit acestuia, Consiliul European nu ar trebui să se teamă de dezbateri. Dacă problema statului de drept și a normelor de funcționare a dreptului european nu va fi soluționată, atunci Polonia poate părăsi UE „prin ușa din spate”, a concluzionat el.

La începutul lunii octombrie, Curtea Constituțională a Poloniei a recunoscut superioritatea Legii fundamentale a țării față de dreptul european comun. Comisia Europeană a amenințat Varșovia cu amendă.

În plus, Comisia Europeană a promis să protejeze prioritatea normelor UE. Potrivit Didier Reynders, comisar european pentru justiție și stat de drept, pentru aceasta vor fi utilizate „toate instrumentele disponibile”. Consiliul de Miniștri polonez consideră că puterile Curții UE, care urmează să afirme supremația dreptului european asupra Constituției țării, au fost depășite

Sursa: noi.md 

Categorii
În Moldova Politică

Pisateli, mărturii exclusive din pușcărie: „Prin Chitoroagă, Plahotniuc m-a impus să depun depoziții împotriva lui Usatâi”

Liderul interlop Ion Druța, alias Vanea Pisateli, a oferit un interviu exclusiv echipei Jurnal TV din spatele gratiilor penitenciarului numărul 6-Soroca.

Vanea Pisateli a recunoscut în cadrul interviului că a fost presat de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul procurorului Nicolae

Chitoroagă să depună depoziții false împotriva lui Renato Usatâi, precum că el ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunțov.

 

„În 2017 eram condamnat la Cricova. La un moment dat au apărut acei jurnaliști. Eu prima dată le-am spus cam cum stau treburile, așa pe departe, acolo unde este video. De câteva ori am refuzat, nu voiam să vorbesc cu ei, până la urmă s-a ajuns așa la o stare de tensiune că se face politică și că Proca vrea să facă mărturisiri. În timpul apropiat urma să apară interviul cu Proca. S-au început presiunile asupra mea, extraordinare cu frații mei, familia mea. Trebuia să ies să spun ceva. În principiu eu n-am zis niciodată că Renato a comandat. Acolo la Procuratură sunt câteva feluri de depoziții. Venea Chitoroagă, vorbea cu toți politicienii, și făcea presiuni peste tot locul. În comandă era și Gheorghe Cavcaliuc. Ei mi-au spus că „dosarul a devenit politic la așa nivel că răspund de Proca și trebuie așa că Renato Usatâi ne încurcă”. Eu nici n-am spus că Renato a comandat, acolo era vorba de niște datorii cu Gorbunțov, dar până la urmă eu singur nu știu, Proca a împușcat sau nu?! Eu nu l-am ținut pe Proca de mână și nu l-am trimis nicăieri să împuște.(…)Usatâti cu Plahotniuc erau în conflict și de acolo a început totul cu Gorbunțov”, a declarat Vanea Pisateli.

Pisateli mai spune că de fapt ei urmau să-l sperie pe Ghenadie Gorbunțov, pentru a rambursa o datorie Moscovei, dar nicidecum să-l ucidă.

Sursa: journal.md 

Categorii
În lume În Moldova

Ucraina și România, în top 5 al țărilor din Europa la numărul de infectări și decese provocate de Covid

Ucraina și România s-au clasat printre primele cinci țări din Europa la capitolul decese provocate de Covid-19 timp de 24 de ore, dar și la numărul de cazuri noi înregistrate, arată datele Worldometers. 

Potrivit datelor valabile pentru 20 octombrie, Ucraina (495) și România (414) s-au clasat pe locul 2 și respectiv 3 în Europa după numărul de decese provocate de coronavirus. Acestea au fost depășite doar de Rusia (1028). Moldova este pe locul 11 cu 37 de decese.

Ucraina și România, în top 5 al țărilor din Europa la numărul de infectări și decese provocate de Covid

Worldometers

La capitolul noi infectări cu Covid, înregistrate timp de 24 de ore, Ucraina s-a clasat pe locul 3 (18 912), iar România – pe 5 (17 158). Moldova este pe locul 24 (2 068).

Ucraina și România, în top 5 al țărilor din Europa la numărul de infectări și decese provocate de Covid

Worldometers

Amintim că, în Ucraina, cinci regiuni sunt sub „cod roșu” epidemiologic: Herson, Odesa, Zaporojie, Dneptropetrovsk și Donețk. În timp apropiat, ar putea fi adăugate alte 7 regiuni, scrie UNIAN.

În același timp, România se pregătește să instituie noi restricții în contextul pandemiei. Acestea ar urma să intre în vigoare începând de luni.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
Bani În Moldova Politică

Mai mult de jumătate din sechestrele, aplicate de ARBI, se referă la furtul miliardului. Sunt urmate de cele din dosarele de spălare de bani

Peste 4 miliarde de lei constituie valoarea bunurilor, identificate de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA, în cadrul cauzelor penale privind frauda bancară, în perioada 2018-2021, se arată într-o evaluare internă a ARBI. Astfel, din suma totală de 6 181 723 631 de lei a bunurilor infracționale, asupra cărora au fost aplicate sechestre, 4 006 501 321 de lei au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică „frauda bancară”. Alte bunuri, estimate la  2 175 222 310 lei, au fost sechestrate de ARBI în cadrul unor cauze penale de corupție, spălare de bani, delapidări, contrabandă, trafic de ființe umane, etc.

ARBI menționează în capul listei, dosarele de spălare a banilor, în cadrul cărora au fost indisponibilizate bunuri, estimate la circa 1, 7 miliarde de lei. Acestea sunt urmate de sechestrele în dosarele de corupție – în jur de 201 milioane de lei; escrocherii și delapidări – 139 de milioane de lei; contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogățire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei și altele

Referindu-se la tipul bunurilor sechestrate, ARBI anunță despre indisponibilizarea a 2273 de terenuri agricole și pentru construcții, 3 aeronave, 748 de imobile și 351 mijloace de transport. De asemenea, sechestre au fost aplicate pe conturi bancare, numerar, pachete de acțiuni și capital social, dar și tehnică de calcul. O premieră absolută pentru Republica Moldova, este indisponibilizarea criptomonedei în valoare de 110 552 lei, se mai arată în nota ARBI.

De menționat că, investigațiile financiare paralele au fost desfășurate în cadrul a 195 cauze penale, bunurile sechestrate aparținând celor 493 de persoane care au avut statut de bănuit sau învinuit, în cadrul acestor dosare. Totodată, la această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc.

Sursa: tv8.md 

Categorii
În Moldova Politică

Procesul penal inițiat după imaginile în care Plahotniuc îi transmite o pungă neagră lui Dodon și care nu a avut o finalitate va fi supus verificărilor.

Procesul penal inițiat după imaginile video în care fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc îi transmite o pungă neagră ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon și care nu a avut o finalitate, va fi supus verificărilor.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gradă de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

„După cum am menționat și în comunicatul Procuraturii Generale din 13 octombrie curent, vor fi supuse controlului toate dosarele penale și procesele penale care prezintă un interes sporit pentru societate, inclusiv și procesul menționat de dumneavoastră”, a declarat Dumitru Robu pentru ZdG.

 

În anul 2020, pe acest caz, Procuratura Generală (PG) anunța că a pornit un proces penal în baza denunțurilor depuse de către Andrei Năstase, pe atunci, președinte PPDA, și Iurie Reniță, care exercita funcția de deputat. Ulterior, PG preciza că nu va iniția un dosar penal pentru că este imposibil de determinat ce se afla în acea pungă.

În mai 2020, fostul deputat Iurie Reniță a prezentat în cadrul unui briefing de presă o secvență video de la întâlnirea dintre Dodon cu Plahotniuc și Iaralov (întâlnire care ar fi avut loc în 2019), în care Plahotniuc i-a transmis lui Dodon o pungă neagră. Reniță a menționat atunci că în acea pungă ar fi fost bani și a solicitat inițierea procedurii de suspendare din funcție a lui Dodon, care, pe atunci, era președinte al R. Moldova. Fostul șef de stat a spus că totul a fost „o înscenare” și că nu cunoaște ce se afla în pachetul care apare în imaginile video, deși, din discuțiile întreținute de Dodon cu Plahotniuc reieșea că ceea ce se afla în pungă ar fi destinat salarizării membrilor PSRM.

Tot în anul 2020, comentând celebrele imagini cu acel pachet pe care Dodon îl primește de la Plahotniuc, Alexandr Stoianoglo, pe atunci procuror general, a spus că o decizie procesuală a fost luată: „Cazul nu va fi investigat și dacă cineva nu este de acord, nu are decât să dea Procuratura în judecată”.

La un an distanță, mai exact la începutul lunii septembrie 2021, în cadrul emisiunii „Constelațiile Moldovei cu Artur Efremov”, Stoianoglo a spus că nu există dovezi suficiente pentru a trage pe cineva la răspundere în dosarul „kuliok”, însă este convins că în acea pungă erau bani: „Eu sunt convins că acolo erau bani, dar una-i ce gândesc și alta ce dovezi avem. Sunt două lucruri diferite. Noi trebuie să aducem acuzații oamenilor reieșind din dovezile pe care le avem pe acest caz, dar noi cu aceasta avem probleme foarte serioase”. 

Sursa: zdg.md 

Categorii
În lume În Moldova Politică

Saakașvili a ajuns în Georgia ascuns într-o remorcă cu produse lactate

Procuratura Generală a Georgiei a publicat, pe 20 octombrie, o informație detaliată despre felul cum a reușit ex-președintele țării Mihail Saakașvili să ajungă în țară, pe ascuns, din Ucraina. 

Astfel, potrivit procurorilor, pe 28 septembrie, în jurul orei 23:00, în portul din orașul Poti, Georgia, a ajuns nava „Vilnius”, care a pornit din Cernomorsk, Ucraina. La ora 1:00, pe 29 septembrie, a fost coborâtă o remorcă cu produse lactate. Potrivit Procuraturii, în remorcă era ascuns Saakașvili. Pe teritoriul portului, acesta a urcat în cabina șoferului.

„Prin aceste acțiuni, Mihail Saakașvili a evitat controlul legal și a traversat ilegal frontiera de stat a Georgiei”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Ulterior, în jurul orei 2:15, Saakașvili ar fi urcat într-un alt mijloc de transport – un automobil Mercedes. În aceeași noapte, ajutat de trei persoane, Saakașvili a ajuns în satul Tkviri, de unde a urcat într-un autoturism de model Ford Transit și s-a îndreptat spre Batumi, iar de acolo, înapoi în regiunea Abasha.

La Tbilisi, Saakașvili a ajuns în dimineața de 30 septembrie în aceeași remorcă în care s-a aflat la bordul navei „Vilnius”.

***

Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili a fost arestat pe 1 octombrie, după ce a revenit în Georgia pentru prima oară în ultimii 8 ani. Pe numele acestuia sunt deschise mai multe dosare penale. În unul dintre acestea, fostul președinte a fost condamnat la 6 ani de închisoare. După arestare, Saakașvili a fost transportat în închisoarea din Rustavi. Politicianul a declarat că nu va înceta greva foamei până când nu va fi eliberat atât el, cât și câțiva dintre susținătorii săi. Saakașvili a refuzat ajutorul medical.

Sursa: newsmaker.md 

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼