Categorii
În Moldova Social

Prețurile carburanților continuă sa crească. Cît costă benzina si motorina

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, astăzi, benzină este la preț de 21,70 lei pentru un litru, iar motorină 18,72 lei. De pe 2 septembrie curent, ANRE stabilește din nou prețurile plafon la carburanți, după o pauză de peste doi ani.

Nouă metodologie a început să fie aplicată în urmă unor majorări în lanț, transmite Noi.md cu referire la Protv.md.

În ultimele luni a fost înregistrat un deficit de motorină pe piață, unii experți considerînd însă că acesta este provocat artificial de operatori. Față de începutul anului, motorină s-a scumpit cu 2,43%, iar benzină cu 3,57%

Sursa:

foto noi.md

Compania poloneză PGNiG va livra gazul printr-un punct de intrare la granița moldo-ucraineană

Compania poloneză PGNiG, cu care Republica Moldova a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale, e emis un comunicat de presă cu privire la subiectul livrării gazelor. Sursa citată menționează că gazul va fi livrat printr-un punct de intrare la granița moldo-ucraineană.

„Grupul PGNiG este profund angajat în principiul solidarității energetice, pe care îl percepem ca o condiție prealabilă pentru buna funcționare a pieței de gaze din Uniunea Europeană și din țările învecinate. Ghidați de acest principiu ne-am hotărât să participăm la licitația al cărei scop a fost furnizarea de urgență a gazelor Moldovei care a avut probleme cu livrările din Rusia”, a declarat Paweł Majewski, președintele Consiliului de Administrație al PGNiG SA.

Gazul va fi livrat printr-un punct de intrare la granița moldo-ucraineană. PST va coopera cu ERU Group, care este principalul partener al PGNiG în Ucraina.

„Credem că dificultățile actuale vor încuraja Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să se integreze în continuare cu UE și să implementeze reglementările UE privind gazele”, a menționat Yaroslav Mudryy, managerul Partner la ERU Group.

Ca urmare a reducerii aprovizionării cu gaze, parlamentul Republicii Moldova a decretat stare de urgență pe 22 octombrie. Potrivit autorităților moldovenești, volumul de gaze transportat în comportă riscul perturbării funcționării sistemului de transport din cauza presiunii insuficiente în conductele de gaze.

Amintim că pe 25 octombrie a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de aprobare a unei noi componențe a Consiliului Suprem de Securitate

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de aprobare a unei noi componențe a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Un anunț în acest sens a fost făcut public pe pagina web a Președinției.

Semnarea decretului privind noua componență a CSS derivă din necesitatea de a include noi membri din oficiu ai CSS ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Categorii
În Moldova Politică

O nouă condamnare la CEDO pentru Republica Moldova. Organele de drept nu au investigat eficient cauza unui minor abuzat sexual

Curtea Europeană a condamnat Republica Moldova pentru omisiunea de a desfășura o investigație eficientă în cauza unui minor agresat și abuzat sexual. Hotărârea a fost pronunțată pe 26 octombrie, în cauza AP versus Republica Moldova, informează Promo-LEX.

Curtea a obligat autoritățile Republicii Moldova să achite suma de 7 500 de Euro în calitate de prejudiciu moral și suma de 3 360 de Euro în calitate de costuri și cheltuieli, care urmează să fie achitate direct reprezentaților acesteia.

CEDO a concluzionat că urmărirea penală efectuată de autorități a fost ineficientă deoarece nu a fost amănunțită și nu a luat în considerare vulnerabilitatea particulară a reclamantului.

Avocata Asociației Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi Caminschi, menționează:

„Maltratarea unui copil, abuzul față de acesta va avea pe viitor repercusiuni foarte serioase atât asupra sănătății fizice, dar și psiho-emoționale. În 2010-2011, în Republica Moldova serviciile specializate de însoțire psihologică a copiilor victime a infracțiunilor nu erau dezvoltate practic deloc. Majoritatea audierilor se desfășoară în incinta sectoarelor de poliție, nu erau amenajate camere de audiere pentru copii. Din fericire, astăzi lucrurile sunt diferite de ceea ce a fost în 2010-2011, dar mai avem mult până ca protecția efectivă a drepturilor copiilor să fie o condiție indispensabilă în toate procesele legale”, a precizat avocata.

Cazul se referă la ineficiența investigațiilor efectuate de autoritățile Republicii Moldova cu privire la acuzațiile de abuz sexual. În 2006, reclamantul, care avea cinci ani la acel momentul, a fost supus unui abuz sexual de un băiat de 12 ani. În rezultatul examinării copilului minor P.A., Centrul Național pentru Prevenirea Abuzurilor față de Copii (CNPAC), a constatat că: „perturbările sferei afective, cognitive și comportamentale ale minorului sunt condiționate de evenimentele traumatice: abuz sexual consumat, abuz fizic și psihologic actual”.

Ulterior, după presupusele fapte, minorul i-a povestit mamei sale despre cele suferite. În 2010 și 2011, mama reclamantului a depus două plângeri la procuratură, solicitând o anchetă a faptelor denunțate.

Procuratura a refuzat pe motiv că nu ar exista dovezi care să confirme acuzațiile.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

PAS propune o initiativa legislativa pentru combaterea violentei in scoli

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Angela Munteanu-Pojoga anunță că formațiunea din care face parte a elaborat o inițiativă legislativă pentru modificarea Codului Educației al R. Moldova. Astfel, se propune reglementarea noțiunii de bullying (comportament de umilire a cuiva) ca formă de violență și introducerea noțiunilor de nonviolnță și nondiscriminare.

Potrivit deputatei, scopul acestui proiect de lege este declararea zero toleranță față de violența școlară, inclusiv bullying și dezvoltarea politicii de protecție a copilului și a unor practici instituționale de prevenire și combatere a acestui fenomen.

„Politica de protecție trebuie să cuprindă atât reguli de comunicare între profesori și elevi, dar și reguli de comunicare între elevi-elevi pentru că, actualmente, în politica de protecție avem reguli reglementate de comunicare între profesori și elevi și este vorba despre Codul de conduită al profesorului, dar nu avem acest aspect reglementat în comunicarea și relaționarea între elevi. Este foarte important să informăm elevii, cadrele didactice, personalul auxiliar și părinții despre particularitățile acestui fenomen (… ). Guvernul va fi obligat să inițieze o serie de campanii de informare ale profesorilor, elevilor și părinților pentru a preveni și combate acest fenomen. Proiectul a fost dictat de necesitatea luării de atitudine în condițiile în care ultimul raport elaborat de UNICEF vorbește despre cifre alarmante”, a declarat Angela Munteanu-Pojoga.

Proiectul de lege urmează să fie prezentat în plenul Parlamentului. Inițiativa legislativă va fi supusă consultărilor publice.

Potrivit unui raport al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în perioada septembrie-decembrie 2020, angajații din sistemul educațional au identificat 3 586 de cazuri suspecte de abuz fizic, emoțional, neglijare, exploatare prin muncă, hărțuire sexuală și bullying. Majoritatea cazurilor de abuz asupra copilului în școală sunt raportate de către cadre didactice.

Sursa: zdg.md 

Dodon, la Moscova, în toiul crizei gazelor provocată de ruși: „Am discutat despre colaborarea între țările noastre”

În toiul crizei gazelor din RM, în timp ce mai multe instituții sociale, spitale, școli, grădinițe, riscă să fie deconectate de la agentul termic și când populația e amenințată de tarife mult mai mari, liderul socialiștilor Igor Dodon, aflat la Moscova cu un grup de deputați PSRM, informează că a avut o întâlnire cu deputați ai partidului de guvernământ „Rusia Unită” cu care au discutat despre „colaborarea între țări”.

„Împreună cu mai mulți colegi, parlamentari PSRM, am avut astăzi, la Moscova, o întâlnire de lucru cu un grup de deputați ai Partidului „Rusia Unită” (Единая Россия). În cadrul ședinței, care a avut loc la sediul formațiunii ruse, am discutat despre colaborarea între țările noastre, precum și relația pe linie de partid”, se laudă Igor Dodon.

Fostul președinte mai informează că a felicitat partidul „Rusia Unită” „cu prilejul obținerii majorității constituționale în cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse” și că i-a invitat să participe la congresul PSRM din 18 decembrie 2021. „Delegația PSRM va avea la Moscova și alte întrevederi de lucru”, s-a mai lăudat fostul președinte.

Amintim că actualmente RM plătește un preț de piață de 790 de dolari pentru gazul rusesc. Totodată partea rusă cere Guvernului de la Chișinău să achite până la finele lunii noiembrie o datorie de 709 milioane de dolari acumulată de întreprinderea Moldovagaz. Potrivit experților energetici de la Chișinău în realitate datoria Chișinăului este de doar 140 de milioane de dolari, acumulate de Termoelectrica și Red Nord către Moldovagaz. Actuala guvernare spune că negocierile cu concernul rus Gazprom continuă, dar nu este dispusă să achite un preț mai mare decât cel oferit de alte state din regiune.

Sursa: journal.md 

Categorii
În Moldova Social

A fost lansat promoul emisiunii moderate de Dorin Galben la TV8. Cum se va numi talk show-ul

Are sute de mii de urmăritori pe rețelele sociale. Interviurile lui sunt privite de sute de mii de oameni. Invitații lui sunt cel mai greu de abordat. Întrebările lui sunt directe și incisive. Este onest, de încredere, curajos.

A fost lansat spotul promoțional al talk showului moderat de către jurnalistul Dorin Galben

Anterior, jurnalistul a declarat că a acceptat invitația de a veni la TV8 pentru că este printre puținele instituții mass-media credibile și a promis să dea tot ce are mai bun pentru ca telespectatorii să înțeleagă mai bine ce se petrece în Republica Moldova.

Sursa: tv8.md 

Categorii
Anunțuri În Moldova

În Republica Moldova se dă undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani cu serul anticovid Pfizer

Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a dat undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani cu serul Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech. Anunțul a fost făcut de Agenție, pe 26 octombrie.

„Modificările propuse sunt evaluate și înaintate spre aprobare în conformitate cu informația oficială al Organizației Mondiale a Sănătății, referitoare la vaccinurile COVID-19.
Cu referire la vaccinurile Pfizer Comirnaty și Janssen – s-a actualizat profilul de siguranță precum și lista producătorilor de produs finit și substanță activă.
Adițional, pentru vaccinul Pfizer Comirnaty a fost modificat termenul de valabilitate al produsului și anume al flaconului congelat. În varianta actuală acesta este de 6 luni, se propune pentru aprobare varianta de 9 luni – o modificare efectuată de Organizația Mondială a Sănătății”, a menționat șefa secției farmacovigilență și studii clinice, Ecaterina Guzinschi, în cadrul ședinței.
Pe 25 octombrie Comisia Medicamentului a autorizat 57 de produse farmaceutice. Primar au fost autorizate 26 de medicamente. Printre noile produse aprobate, în premieră, de către Comisie se regăsesc medicamente precum:
Ozempic – soluţie injectabilă, produs de compania Novo Nordisk (Danemarca), un nou produs medicamentos indicat bolnavilor ce suferă de diabet zaharat;
Orabloc – un nou tip de anestezic local, produs de compania Pierrel Pharma S.r.l. (Italia);
Salbutamol – produs medicamentos antiasmatic, fabricat de compania Jewim Pharmaceuticals (Shandong) Co. Ltd., (China);
Povidon-iodin – un antiseptic şi dezinfectant, fiind un medicament ce conțin iod, produs de compania Farmaprim SRL ( Republica Moldova );
Startum pulbere şi solvent pentru soluție injectabilă – reprezintă vitamine\multivitamine în combinație și este fabricat de compania World Medicine LTD (Georgia);
Oseltamivir Avexima – un nou tip de produs medicamentos antiviral, produs de compania Avexima SAD (Rusia);
Între timp, Comisia a autorizat repetat 24 de produse farmaceutice. Din această categorie fac parte medicamente precum Finalgon, un preparat pentru dureri articulare şi musculare, produs de Opella Healthcare Romania SRL; antibioticile Roclarin, fabricate de către Antibiotice SA SC România, dar și Maxitrol, care este produs antiinflamatoar şi antiinfecţios, fabricat de Novartis Pharma AG, Elveţia.
Totodată, au fost 577 de modificări postautorizate pentru 139 de medicamente.
La fel, cu votul majoritar al membrilor Comisiei, a fost întreruptă procedura de autorizare în cazul a 34 de produse medicamentoase. Acest lucru a fost cauzat de un șir de factori, inclusiv neprezentarea corespunzătoare a pachetului de documente, dar și neînlăturarea obiecțiilor înaintate de către experții Agenției în termenii stabiliți de Lege.
Sursa: newsmaker.md 
Categorii
Bani În Moldova Politică

Europarlamentar: Rusia ar fi putut să ajute Chișinăul în problema gazului, dar nu o face; Se vede bine cine e prietenul RM

Actualul Guvern de la Chișinău va reuși să identifice o soluție din criza energetică, pentru că are toată încrederea partenerilor internaționali. Sunt declarațiile europarlamentarului Siegfried Mureșan și a fost făcută în cadrul unei intervenții telefonice la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Europarlamentarul român a dat asigurări că România va ajuta Republica Moldova în această situație prin intermediul gazoductului Iași-Chișinău.

„Îmi doresc ca RM să beneficieze de cât mai mult gaz. Sunt sigur că România va livra cât de mult poate. În România suntem într-o etapă de constituire a unui nou guvern, pentru a avea o capacitate deplină de decizie. Suntem și noi în aceeași situație delicată. Cât putem de mult vom face. Sper să se confirme capacitatea la nivelul la care a fost proiectat”, a spus Siegfried Mureșan.

„Cel mai bun lucru pe durata unor negocieri este să nu dai detalii, să nu speculezi, cu privire la preț, capacități. RM are un guvern care beneficiază de încrederea partenerilor internaționali. Orice alt guvern nu cred că ar fi gestionat-o mai bine această criză, pentru că nu avea sprijiul partenerilor internaționali. Se vede din nou dorința României și a UE de a ajuta și se vede din nou cum Rusia, care ar fi putut să ajute Republica Moldova în această situație, nu o face. Se vede din nou cine e prietenul cetățenilor Republicii Moldova și cine dorește doar să-și sporească propria influență economică pe seama cetățenilor acum în prag de iarnă. Sunt încrezător că soluția va veni într-un timp foarte scurt”, a adăugat europarlamentarul.

Sursa: journal.md 

Categorii
În lume În Moldova Politică

Premierul polonez acuză UE că are ‘un pistol aţintit spre tîmpla’ ţării sale

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană că aţinteşte ”un pistol spre tîmpla” ţării sale atunci cînd îi cere acesteia să revină asupra reformelor judiciare şi o ameninţă cu sancţiuni.

Între Polonia şi Uniunea Europeană există de mai mulţi ani divergenţe legate de reformele controversate iniţiate de guvernul de la Varşovia, condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS), Comisia Europeană denunţînd mai ales lipsa independenţei judecătorilor şi încălcarea valorilor democratice fundamentale ale UE.

Într-un interviu publicat luni de Financial Times, şeful guvernului polonez i-a solicitat Bruxellesului să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) de a aplica o amendă Poloniei din cauza reformelor respective. ”Acesta ar fi cel mai înţelept lucru pe care îl pot face ei, pentru că atunci nu am mai discuta cu un pistol îndreptat spre tîmplă”, a spus şeful executivului polonez în interviu.

La întrebarea dacă, drept represalii, Polonia ar putea face uz de veto-ul său faţă de proiecte importante ale UE, el a răspuns: ”Ce se va întîmpla în cazul în care Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial?

Dacă ea face asta, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem”. La începutul acestei luni, Tribunalul Constituţional polonez a decis că unele părţi ale dreptului european sînt incompatibile cu Constituţia poloneză. Într-un comentariu sarcastic pe Twitter, fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, în prezent lider al opoziţiei poloneze, a reacţionat ironizînd perspectiva unui ”al treilea război mondial”, evocată de Mateusz Morawiecki în interviu.

Participant la summitul UE de săptămîna trecută, la Bruxelles, premierul polonez a afirmat că este ”pregătit pentru dialog”, dar precizat că nu va acţiona ”sub presiunea unui şantaj”. Liderii mai multor state au insistat ca Bruxellesul să nu deblocheze cele 36 de miliarde de euro din Fondul de relansare post-pandemie, aşteptate de Polonia, decît atunci cînd diferendul cu Varşovia este soluţionat. Disputa a fost cauzată în special de hotărîrea Varşoviei, în 2018, de a crea o cameră disciplinară în cadrul Curţii Supreme poloneze.

În iulie 2021, CJUE a decis că această cameră nu garantează independenţa şi imparţialitatea judecătorilor.

Sursa: noi.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼